Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka w jabłkach

 

Zapachniało u mnie wczoraj zimą i świętami. Zwykle taką piekę kaczkę w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, ale ostatnio miałam na nią tak ogromną ochotę, ze po prostu nie mogłam juz dłużej czekać. Uwielbiam przygotowaną w ten ten sposób kaczkę.

To bardzo prosty sposób na przygotowanie tego ptaka, ale moim zdaniem najlepszy. Smaku kaczego mięsa nie można zdominować intensywnymi przyprawami. Jest to mięso szlachetne samo w sobie i tylko należy podkreślić jego smak. I tak jest też w przypadku tego przepisu. Jabłka i majeranek świetnie pasują do kaczego mięsa, które jednak wciąż gra tu pierwsze skrzypce. 

 

PS. Przypominam też o jesiennym konkursie :)

 

Składniki:

 

* dwukilogramowa kaczka

* 6 jabłek

* 1 łyzka majeranku

* 1 łyzka oleju

* sól i pieprz

 

Kaczkę nacieramy olejem, solimy i pieprzymy oraz nacieramy majerankiem. Do kaczki wkładamy 3 obrane i pokrojone na ósemki jabłka. Kaczkę zszywamy i układamy w naczyniu zaroodpornym. Pozostałe jabłka układamy dookoła kaczki. 

Kaczkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. W międzyczasie polewamy ją zbierającym się w naczyniu sokiem.

Smacznego :) 

(Ogromny wybór wysokiej jakości świezych kaczek znajdziecie w halach Makro Cash&Carry

 

   

“Snow fell. Carolers moved among the mansions of Prairie Avenue, pausing now and then to enter the fine houses for hot mulled cider and cocoa. The air was scented with woodsmoke and roasting duck. In Graceland Cemetery, to the north, young couples raced their sleighs over the snow-heaped undulations, pulling their blankets especially tight as they passed the dark and dour tombs of Chicago’s richest and most powerful men, the tombs’ bleakness made all the more profound by their juxtaposition against the night-blued snow."

Erik Larson

 

Ingredients:

 

* 1 large duck (about 2 kg)

* 6 apples

* 1 tablespoon marjoram

* 1 tablespoon oil

* salt, pepper

 

Drizzle duck with oil and then sprinkle it with salt, pepper and marjoram.

Peel apples and put 3 of them inside the bird. Put the duck into a baking pan and placa the rest od apples around it. 

Bake for 2 hours in 180C.

 

poniedziałek, 15 października 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/10/15 09:48:38
Apetycznie wygląda.
-
2012/10/15 10:03:55
Cudowna Kasiu. Ja jeszcze kaczki nie piekłam, ale będę musiała spróbować.
-
2012/10/15 10:13:47
Uwielbiam dobrze zrobioną kaczkę.
-
2012/10/15 12:05:48
Ja jeszcze do jabłek i majeranku dodaje trochę suszonej żurawiny. Podobną wersję zrobiliśmy z bażantem. I do tego kilka śliwek przepołowionych i rozłożonych wokół ptaka. Powstaje pyszny sosik.
-
2012/10/15 12:17:12
Oj Kasiu gdyby mój Mąż zobaczył to danie .... pozdrawiam ciepło
-
2012/10/15 13:05:59
taka jest klasyczna i najlepsza
-
Gość: Alex30, dslb-092-074-158-107.pools.arcor-ip.net
2012/10/15 13:13:02
Wyglada wspaniale. Ja dodaje jeszcze srednia cebule, 50ml zubrowki i 100ml soku jablkowego. Pycha. Pozdrawiam.
-
2012/10/15 13:56:02
Wyglada doskonale! Uwielbiam kaczke, do tej pory pieklam ja jedynie z dodatkiem winogron. Musze koniecznie sprobowac z jablkami :)

Pozdrowienia cieple :)
-
2012/10/15 14:25:28
Kaczka... to wspomnienie z mojego ślubu :) Chyba znowu będę musiała zawitać do tamtej restauracji.
-
2012/10/15 16:53:12
w skrócie - drobiowy rarytas :) pozdrawiam :)
-
2012/10/15 20:25:40
Kiedyś wreszcie upiekę....;)!
-
2012/10/15 20:33:12
wyglada imponujaco:) jest pieknie zrumieniona i az slinka leci na samo patzrenie:)
-
2013/01/05 22:00:41
Zapytam się: czy można w ten sam sposób przygotować kurczaka bo akurat zakupiłam i nie mam żadnego pomysłu na niego? Ciepło pozdrawiam:)
PS Poprzednio robiłam kurczaka z cytryną i smakował mmm....-świetny przepis:)
-
2013/01/05 23:02:06
Oczywiście :) Myślę, ze to super pomysł.
Czekam na recenzję :)
-
Gość: plawiaka, 89-67-184-120.dynamic.chello.pl
2013/01/07 22:05:06
Kurczak w jabłkach wyszedł smaczny ale mi bardziej smakował w soku z cytryny. Mam ochotę wypróbować jeszcze raz ten przepis ale tym razem z kaczką:) Pozdrawiam:)
-
2013/01/17 20:04:34
To prawdziwa sztuka tak pięknie kaczkę przyrządzić
-
2013/01/17 20:17:45
Dziękuję :)