Menu

Gotuję, bo lubię

Chlebek dyniowo kawowy

kasiaaaa24

 

Nie spodziewałam się, że połączenie dyni z kawą przyniesie tak wspaniały efekt. Pierwszy raz łączyłam ze sobą tak rózne składniki i powiem szczerze, że nie spodziewałam się co z tego wyjdzie i czy oby na pewno będzie to dobra kombinacja. A jednak.

Ciasto jest pyszne, mięciutkie i puszyste a dodatek cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej sprawił, że w domu pachniało już bardzo zimowo i świątecznie. Oj, lubię takie ciasta. I Wam też gorąco je polecam.

 

Składniki:

 

* 150 g brązowego cukru

* 250 g puree z dyni 

* 1/2 szklanki oleju

* 1/4 szklanki mleka

* 2 jajka

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 220 g mąki

* 1 1/2 łyżeczki sody

* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 2 szczypty goździków 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, kawę, sodę i przyprawy).

W misce łączymy dynię, olej, mleko, cukier, jajka i wanilię. Miksujemy na wolnych obrotach około 2 minuty a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Studzimy przed krojeniem. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

"She liked anything orange, leaves, some moons, marigolds, chrysanthemums, cheese, pumpkin - both in pie and out, orange juice, marmalade. Orange is bright and demanding.

You can't ignore orange things."

Catherynne M.Valente

 

Ingredients:

 

* 150 g brown sugar

* 250 g pumpkin puree

* 1/2 cup vegetable oil

* 1/4 cup milk

* 2 eggs

* 1 teaspoon vanilla extract

* 220 g flour

* 1 1/2 teaspoon baking soda

* 1 tablespoon espresso powder

* 1 teaspoon cinnamon

* 1/3 teaspoon nutmeg

* 2 pinches cloves

 

Preheat oven to 180C.

Combine flour, baking soda, coffee and spices. 

In a large bowl whisk together sugar, pumpkin, oil, milk, eggs and vanilla for about 2 minutes and add dry ingredients. Whisk until smooth. 

Pour batter into 9x20 cm loaf pan and bake for 50-60 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). 

Cool before cutting.

 

 

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Smakowity i pachnący chlebek. Z kawą, mniam:)

  • Gość: [Droczilka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Z dynią, czy bez.....najważniejsze że kawowe:-). Uwielbiam kawę w deserach i wypiekach!

  • gosik2.0

    Wygląda piernikowo, czyli cudownie!

  • kuchniazjadalnia.blogspot.com

    Piękne, aromatyczne. I te śliczne zdjęcia:)

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    och, ale pyszności.

  • ervisha

    Wyszedł Ci rewelacyjny. Ideał ;D

  • aniolekidiabelwjednym

    Chętnie Kasiu wstąpiłabym do Ciebie na taki chlebek i kawusie ;-) Pozdrawiam i miłego dnia życzę :-)

  • Gość: [http: www.bransoletkijustforfun.com] *.fwpl.fwc.com

    Czy to znaczy ,ze nie czuc tej dyni w ciescie? Próbowałam ciasta marchewkowego i bardzo mi smakowało.Zrobiłam tez raz ciasto czekoladowe na bazie buraka i niestety nie za dobrze to wspominam stad moje watpliwosci :)

  • agattekh

    Wygląda wyśmienicie, bardzo ciekawy pomysł :-)

  • jolantaszyndlarewicz

    Chcesz czy nie ....jutro to ciasto zagości w moim piekarniku:) .... będzie dla Ukochanego na romantyczny, urodzinowy wieczór:)

  • Gość: [asiast] *.play-internet.pl

    Zdecydowanie pyszne połączenie, ja na jego punkcie ostatnio oszalałam :)

  • kabamaiga

    Oj wiem, że to doskonałe połączenie. U mnie też się niedługo pojawi, ale w zupełnie innej postaci.

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo jestem ciekawa połączenia takich smaków :-)

  • Gość: [Old White Table] *.isp.tvkg.net

    świetny pomysł i piękne zdjęcia :)

  • atina_bc

    jak z kawą to już mi smakuje:)

  • kasiaaaa24

    Myślę, ze jeśli ktoś nie wie ze w cieście jest dynia, to moze się nie domyślic :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu ten chlebek jest cudowny ....bardzo mieciuchny, puszysty, wilgotny ...niebo w gębie:) Dzięki za rewelacyjny przepis:).

  • kasiaaaa24

    Joluś cieszę się, ze Ci smakował :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu i to jak smakował, wczoraj upiekł się kolejny:)

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Ach, musi cudnie pachnieć :)

  • Gość: [ewelina] 178.218.226.*

    Kasiu zrobiłam!!! Wyszedł cudownie miękki, rozpływający się w ustach.Pychota i zdrowy na dodatek!! Dziękuję za przepis:-)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, ze smakował :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci