KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek dyniowo kawowy

 

Nie spodziewałam się, że połączenie dyni z kawą przyniesie tak wspaniały efekt. Pierwszy raz łączyłam ze sobą tak rózne składniki i powiem szczerze, że nie spodziewałam się co z tego wyjdzie i czy oby na pewno będzie to dobra kombinacja. A jednak.

Ciasto jest pyszne, mięciutkie i puszyste a dodatek cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej sprawił, że w domu pachniało już bardzo zimowo i świątecznie. Oj, lubię takie ciasta. I Wam też gorąco je polecam.

 

Składniki:

 

* 150 g brązowego cukru

* 250 g puree z dyni 

* 1/2 szklanki oleju

* 1/4 szklanki mleka

* 2 jajka

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 220 g mąki

* 1 1/2 łyżeczki sody

* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 2 szczypty goździków 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, kawę, sodę i przyprawy).

W misce łączymy dynię, olej, mleko, cukier, jajka i wanilię. Miksujemy na wolnych obrotach około 2 minuty a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Studzimy przed krojeniem. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

"She liked anything orange, leaves, some moons, marigolds, chrysanthemums, cheese, pumpkin - both in pie and out, orange juice, marmalade. Orange is bright and demanding.

You can't ignore orange things."

Catherynne M.Valente

 

Ingredients:

 

* 150 g brown sugar

* 250 g pumpkin puree

* 1/2 cup vegetable oil

* 1/4 cup milk

* 2 eggs

* 1 teaspoon vanilla extract

* 220 g flour

* 1 1/2 teaspoon baking soda

* 1 tablespoon espresso powder

* 1 teaspoon cinnamon

* 1/3 teaspoon nutmeg

* 2 pinches cloves

 

Preheat oven to 180C.

Combine flour, baking soda, coffee and spices. 

In a large bowl whisk together sugar, pumpkin, oil, milk, eggs and vanilla for about 2 minutes and add dry ingredients. Whisk until smooth. 

Pour batter into 9x20 cm loaf pan and bake for 50-60 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). 

Cool before cutting.

 

 

wtorek, 23 października 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/10/23 06:46:57
Smakowity i pachnący chlebek. Z kawą, mniam:)
-
2012/10/23 07:12:23
Z dynią, czy bez.....najważniejsze że kawowe:-). Uwielbiam kawę w deserach i wypiekach!
-
2012/10/23 08:36:20
Wygląda piernikowo, czyli cudownie!
-
2012/10/23 09:40:15
Piękne, aromatyczne. I te śliczne zdjęcia:)
-
2012/10/23 10:53:18
och, ale pyszności.
-
2012/10/23 11:33:08
Wyszedł Ci rewelacyjny. Ideał ;D
-
2012/10/23 13:34:50
Chętnie Kasiu wstąpiłabym do Ciebie na taki chlebek i kawusie ;-) Pozdrawiam i miłego dnia życzę :-)
-
2012/10/23 15:39:29
Czy to znaczy ,ze nie czuc tej dyni w ciescie? Próbowałam ciasta marchewkowego i bardzo mi smakowało.Zrobiłam tez raz ciasto czekoladowe na bazie buraka i niestety nie za dobrze to wspominam stad moje watpliwosci :)
-
2012/10/23 17:09:34
Wygląda wyśmienicie, bardzo ciekawy pomysł :-)
-
2012/10/23 17:10:51
Chcesz czy nie ....jutro to ciasto zagości w moim piekarniku:) .... będzie dla Ukochanego na romantyczny, urodzinowy wieczór:)
-
2012/10/23 17:24:40
Zdecydowanie pyszne połączenie, ja na jego punkcie ostatnio oszalałam :)
-
2012/10/23 22:00:24
Oj wiem, że to doskonałe połączenie. U mnie też się niedługo pojawi, ale w zupełnie innej postaci.
-
2012/10/23 22:31:19
Bardzo jestem ciekawa połączenia takich smaków :-)
-
2012/10/23 22:57:16
świetny pomysł i piękne zdjęcia :)
-
2012/10/24 05:39:39
jak z kawą to już mi smakuje:)
-
2012/10/24 10:38:00
Myślę, ze jeśli ktoś nie wie ze w cieście jest dynia, to moze się nie domyślic :)
-
2012/10/25 10:36:32
Kasiu ten chlebek jest cudowny ....bardzo mieciuchny, puszysty, wilgotny ...niebo w gębie:) Dzięki za rewelacyjny przepis:).
-
2012/10/25 11:12:20
Joluś cieszę się, ze Ci smakował :)
-
2012/10/26 10:56:10
Kasiu i to jak smakował, wczoraj upiekł się kolejny:)
-
Gość: gin, 50c5741c.flatrate.dk
2012/10/27 21:48:43
Ach, musi cudnie pachnieć :)
-
Gość: ewelina, 178.218.226.24*
2012/12/09 10:55:49
Kasiu zrobiłam!!! Wyszedł cudownie miękki, rozpływający się w ustach.Pychota i zdrowy na dodatek!! Dziękuję za przepis:-)
-
2012/12/09 18:26:04
Miło mi, ze smakował :)