Menu

Gotuję, bo lubię

Potrójnie mięsne roladki z oscypkiem w sosie z czerwonych warzyw

kasiaaaa24

 

Nareszcie dołączyłam do grona szczęśliwych posiadaczy Thermomixa. Po raz pierwszy zakochałam się w nim jakieś 15 lat temu, a odkąd go posiadam wiem, że to nie tylko przelotne zauroczenie. Po tym, jak poruszyłam temat Thermomixa na Facebooku okazało się, że wielu z Was go posiada i chętnie widzielibyście na blogu przepisy na dania przyrządzone przy jego użyciu. Mam nadzieję, że chociaż dwa takie przepisy w miesiącu uda mi się dla Was dodać. I oczywiście, że się Wam spodobają :) Postaram się by było i słodko i wytrawnie. A może macie jakieś konkretne prośby i sugestie?

Na dobry początek zapraszam na wołowo wieprzowe roladki z boczkiem i oscypkiem w pysznym sosie z czerwonych warzyw. Idealny, weekendowy obiad. 

 

Roladki:

 

* 4 cienkie płaty wołowiny

* 4 cienkie kotlety ze schabu

* 8 plasterków wędzonego boczku

* 8 plasterków oscypka (ew. rolady ustrzyckiej)

* 4 płaskie łyżeczki musztardy

* sól, pieprz

 

Sos:

 

* 1 mała czerwona papryka

* 1 duży pomidor

* 1/2 marchewki

* 1/2 cebuli

* 1 ząbek czosnku

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 3 łyżki śmietany

* 1 kopiata łyżka mąki

* sól, pieprz

 

Dodatkowo:

 

* 8 ziemniaków

* 1 brokuł

 

Wołowinę smarujemy musztardą a następnie posypujemy solą i pieprzem. Na mięsie układamy plastry boczku a na niego kładziemy rozlepany na cienko plaster schabu. Na schabie kładziemy ser. Roladkę zwijamy zaczynając od tego końca, na którym były układane pozostałe składniki. Gotową roladkę związujemy sznurkiem spożywczym lub nitką. Układamy je na Varomie. 

Do misy wkładamy pokrojoną paprykę, pomidora, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy trochę soli i pieprzu oraz dolewamy 2 szklanki wody. 

Do koszyczka wkładamy ziemniaki i umieszczamy go w misie. Na misie ustawiamy Varomę i parujemy godzinę (Varoma, obroty 3). Następnie dodajemy drugi poziom Varomy na którym układamy różyczki brokuła i parujemy kolejne 10 minut. 

Po tym czasie zdejmujemy roladki i brokuła, wyjmujemy ziemniaki a do powstałego sosu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką o koncentratem i gotujemy 2 minuty (100 stopni/obroty 5). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie barzdzo gęsty dodajemy pół szklanki wody. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis własny

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • shinawa

    prezentuje się niezwykle apetycznie :)

  • Gość: [charlotta] *.warszawa.vectranet.pl

    cudne, ale nie mam tej maszynki, można bez niej?

  • Gość *.ssp.dialog.net.pl

    Pięknie wygląda! muszę spróbować!

  • jolantaszyndlarewicz

    wyglądają naprawde przepysznie .... ale o thermomixie mogę tylko pomarzyć:) pozdrawiam

  • karmel-itka

    ale wyglądają!
    Kasiu, rewelacja ;]

  • Gość: [mariolcia191] *.dynamic.chello.pl

    Zgadzam się! Thermomix jest niezastąpiony:-) zawsze się wszystko udaje i mmmm,jak smakuje!;) super,ze będziesz się dzieliła z nami swoimi pomysłami!:-)

  • kuchcikowo

    Oj, ja też się w nim zakochalam w zeszlym roku. Niestety narazie to milość bez wzajemności :). Kto wie , może kiedyś ... Roladki urocze ! Aż tutaj mi pachnie.

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pyszności! :-))

  • zibi_zd

    Mniam ... szkoda tylko ze w UK oscypek jest nie do kupienia

  • kulinarnespotkania

    bardzo, bardzo smakowite danie:)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy w takim razie osoby nie posiadające tego świetnego urządzenia od tej pory zostaną "samotne" w kuchni bez Twoich rewelacyjnych przepisów?????

    Trochę mnie to smuci :((

  • kasiaaaa24

    Absolutnie nie :) To będą 2 przepisy w miesiącu :) A zamiast nich mogę wrzucać 2 więcej aby osoby nie posiadające Thermomixa nie czuły się poszkodowane, ok? :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci