Menu

Gotuję, bo lubię

Podwójnie czekoladowy chlebek cukiniowy

kasiaaaa24

 

Ostatnie względnie wolne dni mijają mi dość leniwie. Nim wpadnę w wir pracy owinięta kocem popijam poranną kawę przy otwartm oknie. Mgliste powietrze o świcie pachnie już jesienią. Ale to dobrze. Lubię jesień. Za zapach, za szeleszczące liście, za ciepłe kolory. Lato w tym roku wyjątkowo mnie męczyło. Ale ja zawsze byłam typem zimnolubnym - zwłaszcza kiedy trzeba wrócić do pourlopowych obowiązków. 

Od dwóch dni do kawy seruję sobie sporą kromkę czekoladowego chlebka cukiniowego. I pewnie dzięki aurze za oknem i sporej dawce czekolady jest mi tak dobrze. 

 

Składniki:

 

*  2 duże jajka

* 1/3 szklanki miodu

* 1/2 szklanki oleju

* 3/4 szklanki brązowego cukru

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 1 2/3 szklanki mąki

* 1/3 szklanki kakao

* 2 szczypty soli

* 1/2 łyżeczki sody

* 1/2 łyżeczki proszku

* 2 szklanki startej cukinii (ze skórką)

* 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Jajka ubijamy z cukrem, miodem, olejem i wanilią około 5 minut a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, solą, sodą i proszkiem. Miksujemy kolejne 2 minuty po czym wsypujemy do ciasta czekoladę i cukinię i mieszamy juz tylko do chwili połączenia się składników. 

Keksówkę o wymiarach ok. 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy około 65-75 minut. Ciasto będzie upieczone dookoła i lekko wilgotne w środku (odrobinę jak brownie dzięki cukinii). 

 

Smacznego :)

 

 

 

Źródło

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Małgorzata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Świetny chlebek:)
    Tylko jeszcze odrobina wolnego czasu by się przydała na upieczenie takiego cudeńka:)

  • aga-aa

    ciasto musi świetnie pasowac do kawy którą właśnie piję, szkoda, że nie ma cię tu przy mnie z nim ;)

  • darkangelika

    Mega wilgotny, już uwielbiam ten chlebek ;)

  • Gość: [Justin Dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Oj musi być mocno czekoladowy :) Ale jak juz jeść to jeść :D

  • slodki-nalesnik

    myslisz ze mogłabym dac kakao a nie czekoladę? Niestety nie możemy czkolady <mleko> a i czy bez tej wanili sie obędzie..?

  • ugotujmy

    nie wiem czy przyjemniej się czyta czy patrzy na to piękne zdjęcie.. chyba jedno i drugie:))

  • kasiaaaa24

    Na pewno nie można zamienić czekolady na kakao i nie jestem tez przekonana, czy wyszedłby bez jajek.

  • Gość: [better-choice] *.icpnet.pl

    Mniaaam, zdrowsza wersje czekoladowych ciast!

  • Gość: [marlena] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zostałaś nominowana u mnie na blogu: smerfetka79.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html pozdrawiam serdecznie

  • kabamaiga

    Zazdroszczę tego wylegiwania. Ja niestety w wir już wpadłam, chociaż jakoś nie daję się wciągnąć :)

  • kabkakb

    wspaniały :) wygląda jak brownie... ciekawe jak smakuje

  • Gość: [bachud] *.ip.netia.com.pl

    No, wsiąkłam całkowicie ;) Aż mam okrutny dylemat od czego rozpocząć testowanie. Świetny blog, świetne zdjęcia, świetne pomysły. Gratuluję :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i w razie pytań służę pomocą :)

  • Gość: [Ogloszenioland] *.free.aero2.net.pl

    Wygląda niesamowicie apetycznie, lubię takie smakołyki :)

  • zia86

    Ile to jest mniej więcej 2 szklanki cukinii? Pół dużej cukinii wystarczy, czy więcej potrzeba?

  • kasiaaaa24

    Wydaje mi się, ze najłatwiej odmierzyc szklanką.
    Jak chodzi o ilośc - u mnie to były dwie malutkie cukinie - takie długie na około 20 cm, ze średnicą około 6 cm.

  • judik1119

    Mmmmm mega pyszny!

  • Gość: [Marzena] *.lelewela.trustnet.pl

    Chciałabym upiec to ciasto, ale nie wiem w którym momencie dodaje się olej? Myślę, że do jajek przed dodaniem mąki?

  • kasiaaaa24

    Olej dodajemy do jajek razem z cukrem, miodem i wanilią.

  • Gość: [Samantha] *.ppp.as43234.net

    Pysznie czekoladowy, w połączeniu z cukinią musiał być bardzo wilgotny i smakowity ! :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Fantastyczny ten chlebek Kasiu, a w przekroju wyglada jak brownie ...za co daje mu dodatkowego plusa:)

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    mega czekoladowe ciacho! Dosyć szybko się je robi i ma fajną konsystencję. Na drugi raz dam czekoladę mleczną, albo pół na pół z gorzką.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci