Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone figi

 

Sezona na figi w pełni. Powiedziałabym nawet, że istny figowy wysyp. Cieszy mnie to niezmiernie, ponieważ od czasu kiedy spróbowałam cudownych, słodkich, dopiero co zerwanych z drzewa fig w jednej z greckich wiosek zakochałam się w nich. Stara Greczynka u której wynajmowaliśmy pokój i której mąż doglądał całego figowego sadu, przynosząc mi je zawsze gładziła mnie po policzku i tłumaczyła coś ciepłym głosem przekonana, że rozumiemy. I właśnie smaku tych fig i tego ludzkiego ciepła tak bardzo mi po powrocie brakowało. W sumie do takiej prostej, ludzkiej życzliwości tęskno mi cały czas. 

 

A dziś chciałam zaproponować Wam przystawkę właśnie z figą w roli głównej. Jest słodka od miodu, aromatyczna od wędzonego boczku i z posmakiem czerwonego wina. Dodatkowego charakteru dodaje jej odrobina cukru muscovado i prażone orzechy. 

Mam nadzieję, ze się Wam spodoba :)

 

Składniki:

 

* 4 dojrzałe figi

* 4 łyżeczki płynnego miodu

* 8 plastrów boczku wędzonego

* 4 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich

* 4 łyżki czerwonego wina (użyłam wina Celebro)

* 4 szczypty ciemnego cukru muscovado

 

Figi nacinamy na krzyż i lekko rozchylamy. Każdą figę owijamy 2 plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Figi ponownie delikatnie rozchylamy i do każdej z nich dajemy łyżeczkę miodu. Całość polewamy winem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja grill lub termoobieg) i pieczemy około 10 minut. W tym czasie orzechy podpiekamy na suchej patelni.

Upieczone figi układamy na talerzyku, polewamy sosem powstałym podczas pieczenia i posypujemy orzechami. Możemy też podać do nich łyżkę ricotty. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

"I saw myself sitting in the crotch of this fig tree, starving to death, just because I couldn't make up my mind which of the figs I would choose. I wanted each and every one of them, but choosing one meant loosing all the rest, and, as I sat there, unable to decide, the figs began to wrinkle and go black, and, one by one, they plopped to the ground at my feet."

 

                                                                                   Sylvia Plath "The Bell Jar"

 

 

Ingredients:

 

* 4 ripe figs

* 4 teaspoons honey

* 8 slices smoked bacon

* 4 teaspoons chopped, rosted walnuts

* 4 tablespoons red wine

* 4 pinches dark muscovado sugar

 

Heat oven to 180C. 

Cut figs like a cross, almost down to the base. Gently open them a little and wrap two slices of bacon around each friut. Put a teaspoon of honey into each fig and place them in a baking dish. Pour in the wine and sprinkle with sugar. Grill them in the oven for about 10 minutes. 

Serve on a plate with a little bit of wine sauce and sprinkle with warm, rosted walnuts. 

You can also serve them with a tablespoon of ricotta cheese.

 

 

 

 

czwartek, 27 września 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/09/27 11:25:28
Mnie zachwycają zdjęcia! Są przepiękne :)
-
2012/09/27 11:55:32
Absolutnie pięknie podane :)
-
2012/09/27 12:04:49
Dziękuję :)
-
Gość: Angie, dbe93.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/27 13:03:59
Obłędnie wyglądają!
-
Gość: beetle, client-81-98-50-105.cht-bng-013.adsl.virginmedia.net
2012/09/27 14:52:39
pięknie udekorowane:)
-
2012/09/27 15:04:18
ja robie figi podobnie, owijam boczkiem ale do srodka dodaje kozi ser:) i zapiekam.
-
Gość: polowa@op.pl, 213-238-102-242.adsl.inetia.pl
2012/09/27 17:47:31
Kasiu, kiedy wyniki konkursu kabanosowego;]?
-
2012/09/27 18:47:37
uwielbiam figi. :) cudowne zdjecia. :)
-
2012/09/27 20:11:50
cudo!
-
2012/09/29 15:29:59
Po prostu coś doskonałego:)
-
Gość: , duk14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/01 08:09:17
Przystawka godna podniebienia bogini !!!
Niekoniecznie jednak musi odpowiadać bogom ;)
Tak czy owak jest nieziemska.
IwKo
-
2012/10/03 11:58:39
Jedno z tych absolutnie przepięknych zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zapraszamy do głosowania! :) wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
-
Gość: aga.olew, 088156173176.wejherowo.vectranet.pl
2012/10/07 23:08:59
piekny blog, a czy da rade zmienic nazwisko na "plath" - "platch" jakos tak w oczy kluje