Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Krem dyniowo gruszkowy

 

Dawno, dawno temu miało miejsce moje pierwsze spotkanie z dynią. Spotkanie absolutnie nieudane, bo wówczas smak dyni w ogóle nie przypadł mi do gustu. Mdła, nijaka i absolutnie bez wyrazu. Grzecznie zjadłam podaną mi zupę, ale na pewno nie była to miłośc od pierwszej łyżki. W rezultacie na wiele lat nabrałam do niej awersji.

Trzy lata temu podeszłam do tematu dyni osobiście. Przeanalizowałam mnóstwo przepisów i nawet nie zdawałam sobie sprawy, że ma ona tak szerokie zastosowanie. I tym razem zakochałam się w niej. Teraz, już w sierpniu rozlądam się za nimi i zachłannie kupuję największe okazy. A mniejsze, wielokolorowe i bardziej fikuśngo kształtu zdobią mój balkon i cieszą oko całą jesień. 

 

Dziś chciałabym Wam zaproponować zupę z dyni z dodatkiem gruszki i chilli. 

A gdybyście chcieli zapoznać się z innymi przepisami na dyniowe przysmaki polecam:

 

Dyniowe supełki 

Korzenno dyniowe ciasteczka

Sernik dyniowy

Keks dyniowy

Ciasteczka dyniowe ze śrutą kakaową

Muffinki dyniowe

Ciasto dyniowo pomarańczowe 

 

 

Składniki:

 

* 600 g dyni (waga po obraniu)

* 1 duza gruszka

* 150 g marchewki

* 150 g cebuli

* 100 g pora

* 50 g selera

* 80 g masła

* 1 szczypta chilli

* 1 szczypta imbiru

* 1 szczypta kurkumy

* sól i pieprz do smaku

* 6-7 szklanek wody

 

Na rozgrzane masło wrzucamy drobno pokrojoną dynię, drobno posiekaną marchewkę, cebulę, pora, selera i smażymy około 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę oraz przyprawy i wlewamy wodę. Gotujemy do czasu aż dynia będzie miękka (około 30 minut) a następnie zupę miksujemy blenderem (by był idealnie gładki możecie go przetrzeć dodatkowo przez gęste sito). Jeśli według Was zupa będzie za gęsta możecie dolać dodatkową szklankę wody.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

"It was time to take the pumpkin out of the pot and eat it. In the final analysis, that was what solved these big problems of life. You could think and think and get nowhere, but you still had to eat your pumpkin. That brought you down to earth. That gave you a reason for going on. Pumpkin."

                                                                                        Alexander McCall Smith

 

Ingredients:

 

* 600 g peeled and chopped pumpkin

* 1 big, ripe pear

* 150 g carrot

* 150 g onion

* 100 leek

* 50 g celery

* 80 g butter

* 1 pinch chilli

* 1 pinch ginger

* 1 pinch turmeric

* salt and pepper to taste 

* 6-7 glasses water

 

Heat butter in a large pan. Add pumpkin, and other chopped vegetables (carrot, onion, leek and celery) and fry them for about 5-7 minutes. Stir occasionally. Than add peeled and chopped pear with all spices. Pour water and boil until pumpkin is cooked (about 30 minutes). Mix the soup in a food processor. If you think it is to thick add more water and boil it again. 

czwartek, 20 września 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/09/20 09:23:16
Twoje zdjecia to mistrzostwo swiata!!!! Zjadlabym wszystko nawet dekoracje :)
-
2012/09/20 09:25:11
Dziękuję :)
-
2012/09/20 10:08:58
Jestem zaskoczona! Wchodząc tu miałam znaleźć deser, a tu niespodzianka - zupa i nie na słodko. Koniecznie do spróbowania. Zdjęcie (jak zwykle) fantastyczne.
-
2012/09/20 11:49:08
zacny kolorek
-
2012/09/20 12:22:42
Krem z dyni uwielbiam, u Nas robi się z imbirem i chilli - z gruszką jeszcze nie próbowałam, ale wierzę, że jest pyszna :-)
-
2012/09/20 14:22:23
Ostatnio jadłam krem dyniowy, ale z gruszką nie próbowałam,a brzmi ciekawie no i kolorek ma fajny :3
-
Gość: , public-gprs515164.centertel.pl
2012/09/20 18:45:59
Kasiu, zdjęcie genialne! z dynią u mnie było podobnie, jako dziecko byłam zmuszana do jedzenia żółtej zupy, która była mdła i bez wyrazu. Nie przyszło mi nawet do głowy by użyć tego warzywa we własnej kuchni do czasu gdy nie zaczęłam przeglądać bloga Bei- to Ona zafascynowała mnie pomysłami i spróbowałam. Pierwszy raz po latach nie był rewelacyjnie udany ale kolejny już jadalny a dziś z utęsknieniem czekam na dynię :) trochę tylko musze przekonać do dyni rodzinę ale idzie nieźle przy moich małych oszustwach :))pozdrawiam serdecznie!
-
2012/09/21 11:03:01
Przecudowne zdjecie:) .... i pomyśleć, zę w dzieciństwie wywalaliśmy tony dyni, bo hodowaliśmy je właściwie dla ziarenek:) .... fantastyczna ta zupa ....marzy mi się coś podobnego, bo własnie wycięłam wczoraj swoje 3 dyńki, które wyrosły w ogródku:)
-
Gość: trisch, p508ba57a.dip.t-dialin.net
2012/09/21 15:50:57
Ja tylko chcialam napisac jak bardzo podoba mi sie zdjecie Kasiu, przepiekne!
Przepis do wyprobowania:)
-
2012/09/22 13:43:17
Bardzo ciekawy przepis :-)
-
Gość: senninha, 87-205-177-70.adsl.inetia.pl
2012/09/23 12:40:12
Jaki talerzyk/miseczka/garnuszek* na zdjęciu! Boski! Skąd go masz? :o)

*niepotrzebne skreślić
-
2012/09/23 15:05:17
Dzisiaj się zajadaliśmy kremem dyniowo - gruszkowym na obiad :) Pycha :)
-
2012/09/23 15:22:41
Miseczkę kupiłam w Carrefourze za (o ile mnie pamieć nie myli) 5 zł :)

Cieszę się, ze zupa smakowała :)
-
2012/10/07 20:47:33
cudna zupa, dynię kupię jutro i na pewno zrobię to cudo :)
-
2012/10/09 07:01:31
Piękna fota! Jak dla mnie twój blog to zdecydowany numer jeden na bloxie i jeden z najlepszych w Polsce. Masz tak charakterystyczny styl, że na wykrywaczu smaku nie muszę czytać podpisów a i tak wiem które zdjęcie jest Twoje :) Pozdrawiam!
-
2012/10/09 07:30:10
Bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa :)
-
Gość: magda.g, ec2-23-21-6-150.compute-1.amazonaws.com
2012/10/28 00:33:58
Witaj Kasiu. Ja na razie mam same zle wspomnienia zwiazane z dynia :) mam nadzieje ze to sie zmieni po przygotowaniu zupy :) mam pytanie: jakiego gatunku dyni mozna uzyc do przepisu?? Takiej typowej halloweenowej, czy moze byc np butternut??
-
2012/10/28 09:49:24
Dynia pizmowa (butternut) byłaby super :) Ja użyłam hokkaido.
Mam nadzieję, ze Ci będzie smakować :)