Menu

Gotuję, bo lubię

Gulasz z kaczych żołądków

kasiaaaa24

 

Pewnie część z Was pomyśli, ze moja dzisiejsza propozycja jest dość hardcorowa :) Bo tak to jest z podrobami - albo się je uwielbia, albo nie można na nie patrzeć.

Oczywiście danie to możecie przygotować też z żołądków kurzych, ale jeśli lubicie żołądki, proponuję spróbować tych kaczych. Mają one bardziej wyrazisty smak i gulasz z nich wychodzi naprawdę pyszny.

 

Składniki:

 

* 600 g kaczych żołądków

* 300 g drobnych pieczarek

* 1,5 litra lekkiego bulionu drobiowego

* 1 duża cebula

* 4 pełne łyżki śmietany 18%

* 2 płaskie łyżki mąki

* 1 liść laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 duża szczypta majeranku

* sól i pieprz do smaku

* 3-4 łyżki oleju

 

Źołądki kroimy w paseczki o grubości około 4-5 mm a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju obsmażamy żołądki a następnie dodajemy do nich cebulę i smażymy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając a następnie do garnka wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz majeranek i gotujemy kolejne 30 minut. 

Kiedy żołądki są juz miękkie dodajemy wymieszaną z mąką śmietanę i gotujemy około 2 minuty. 

Ja podałam gulasz z kaszą jęczmienną, ale świetnie pasowała by tu też kasza gryczana. 

 

Smacznego :)

 

 

 

Jeśli mielibyście problem z nabyciem kaczych zołądków, to na pewno znajdziecie je w Makro

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ola] *.ustka.vectranet.pl

    mimo że nazwa mnie trochę przeraża to jestem otwarta na takie eksperymenty!

  • kuchcikowo

    Bardzo lubię podoroby. Coś w sam raz dla mnie. Kacze jadłam strasznie dawno temu... jeszcze u Babci. Pozdrawiam.

  • asik.77

    dla mnie hardcore ;)

  • jolantaszyndlarewicz

    akurat żołądki lubię:) mają taki fajny smak ...ale gulaszu z nich jeszcze nie jadłam:)

  • Gość: [Laura] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ja uwielbiam podroby i w mojej kuchni często goszczą. Wszystkim polecam...

  • Gość: [mars] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pyszne ja dodalem tez trpche sosu sojowego

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci