Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasteczka czekoladowe z kawowym lukrem

kasiaaaa24

 

Jutro bardzo wyjątkowy dla mnie dzień i w sumie są nim zaprzątnięte wszystkie moje myśli. Niby kolejny w kalendarzu, dla większości z Was zacznie i skończy się jak zawsze, ale dla mnie nie taki zwyczajny. Trochę się go boję, ale i też czekam na niego nieciepliwie. 

Ostatnio przyjaciółka mi napisała "Kasia, z tym da się żyć." Ona ma to za sobą, więc pozostaje mi w to wierzyć. Ale o TYM dniu i o moich przemyśleniach w kolejnym wpisie. 

Dziś będzie słodko. I pozytywnie. Są ciasteczka - nie ma zmartwień i czasu na plątaninę myśli. 

 

Składniki (na około 20 ciastek):

 

* 1 1/2 - 1 3/4 szklanki mąki

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 1/2 szklanki brązowego cukru

* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

* 140 g miękkiego masła

* 1/3 łyżeczki cynamonu

* 2 żółtka

* 1 łyżeczka sody

* 150 g + 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady

 

Lukier:

 

* 2 łyżki wrzątku

* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

* 3/4 szklanki cukru pudru

 

Mąkę łączymy z brązowym cukrem, cukrem pudrem, cynamonem, sodą i kawą. Następnie dodajemy masło i wcieramy je w suche składniki do czasu, aż utworzy się kruszonka. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie bardzo mocno kleić się do rąk, dosypujemy jeszcze mąki. Następnie dodajemy 150 g czekolady i dokładnie zagniatamy. Formujemy z ciasta kulki (u mnie każda wazyła 35 g) i delikatnie je spłaszczamy. W wierzch wbijamy kawałki pozostałej czekolady i wstawiamy je do lodówki na około 30 minut. 

Schłodzone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 12-14 minut.  Ciasteczka niestety nie pieką się na jeden raz ponieważ byłyby zbyt blisko siebie, więc po pierwszej upieczonej partii czynność powtarzamy.

Kiedy ciasteczka wystygną przygotowujemy lukier. 

W wodzie rozpuszczamy kawę a następnie wlewamy ją do cukru pudru i intensywnie mieszamy do czasu, aż uzyskamy gładki lukier, którym polewamy ciasteczka i ponownie odstawiamy, by lukier zastygł.

Tak na prawdę ciasteczka są najlepsze na drugi dzień. Wówczas stają się miękkie o wiele bardziej aromatyczne. Jeszcze lepsze są dnia trzeciego, ale nie wiem czy u każdego doczekają trzeciego dnia :)

 

Smacznego :)

 

 

 

 

"Think what a better world it would be if we all, the whole world, had cookies and milk about three o'clock every afternoon and then lay down on our blankets for a nap."

                                                  

                                                                                                Robert Fulghum                           

Ingredients for about 20 cookies:

 

* 1 1/2 - 1 3/4 glass flour

* 1/2 glass icing sugar

* 1/2 cane sugar

* 1 tablespoon instant coffee

* 120 g soft butter

* 1/3 teaspoon cinnamon

* 1 egg yolk 

* 1 teaspoon baking soda

* 150 g + 100 g chopped bittersweet chocolate

 

Coffee icing:

 

* 2 tablespoons hot water

* 1 tablespoon instant coffee

* 3/4 icing sugar

 

Combine all dry ingredients (flour, sugar, coffe, cinnamon and baking soda). Add egg yolk and butter. Knead dough with food processor (or with your hands) and if the dough is too sticky add more flour. At the end add 150 chopped chocolate and knead well. 

Make dough balls (each about 35 g) and flatten them a little bit. Place the rest of the chocolate (100g) on the top of cookies and refrigerate them for about 30 minutes. 

Heat oven to 180C and bake for 12-14 minutes. Set aside to cool. 

When cookies are cooled prepare coffee icing.

Add cooled coffee to icing sugar and stir until you get smooth icing. Sprinkle cookies and set aside for about an hour. 

In my opinion they are the best the next day when they become a little soft.

 

Komentarze (39)

Dodaj komentarz
  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, ze wszystkim, cokolwiek by to nie było da się żyć!
    I dużo optymizmu Kochana, bo dasz sobie radę.
    A ciasteczka wyglądają jak z cukierni. :)

  • kasiaaaa24

    To nic takiego strasznego :)

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Czyli tylko budujesz napięcie :) :)

  • kasiaaaa24

    No ja nie mam się z czego cieszyć. Nie spodziewałam się, ze to nastąpi tak szybko :(

  • kasiaaaa24

    A tak a propo, widziałaś wczorajszy wieczorny wpis?

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Będziesz mamą? :))

    aaa... teraz widzę Kochana, dziękuję :***

  • kasiaaaa24

    Nie - to jest plan na rok 2014 ;)

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Kurcze, to czekam na wpis z wyjaśnieniem, bo jestem bardzo ciekawską babą i z pewnością będę o tym rozmyślać :)
    pewnie wydajesz książkę w końcu! :)

  • cuda.wianki

    piękne ciacha! pochrupałabym do porannej kawki! p.s. a ja wiem co będzie jutro :-)) i też napiszę, że życie dopiero się zaczyna! znam to z autopsji!! więc bez obaw Kasiu, głowa do góry! ;-)) pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Haha trzymam Cię za słowo :)

  • zauberi

    ciasteczka wyglądają bosko :) pozdrawiam

  • Gość: [jagoda] *.internetdsl.tpnet.pl

    Nie ważne, co się stanie.. na pewno wszystko się uda i będzie w porządku ;) A już na pewno, gdy masz pod ręką takie ciasteczka!
    Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [Some Kind of Creation] *.net.zeork.com.pl

    Wyglądają bardzo apetycznie ;)

  • darkangelika

    Do herbatki chętnie by spróbowała;)

  • karmel-itka

    Kasiu, bądź dobrej myśli!wszystko, co się przydarzy jest do przeskoczenia.
    czekam na Twoją relację, bo niestety nie za bardzo wiem, o co chodzi.

    ale ciasteczka rzeczywiście tak pozytywne! nie wolno aż się smucić.

  • kaatje32

    Ciasteczka piekne:)
    Trzymam kciuki Kasia, cokolwiek to jest:)

  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.bethere.co.uk

    Ciasteczka w sam raz na pochmurne dni..:)! I... głowa do góry :) !

  • slodkogorzkie_zycie

    Cudo! A czemu przepis po angielsku? Znaczny przetłumaczyć sobie przetłumaczę, ale zawsze jakoś tak... Boże, ale bym to zjadła. Mniam.

  • Gość: [alebabka.blogspot.com] *.protonet.pl

    Kasiu Twoje zdjęcia są cudowne!

  • kasiaaaa24

    Slodkogorzkie zycie - w pierwszej kolejnosci przepis jest po polsku ( popatrz na poczatek wpisu).

  • aniolekidiabelwjednym

    Ciasteczka wyglądają zachęcająco - chętnie bym zjadła kilka do kawki:)

    Też czekam na kolejny wpis - też jestem ciekawa co Cię gryzie, ale cieszę się, że nic strasznego :-)

    Ale może spróbuje zgadnąć - okrągłe urodzinki 30? Ponoć życie zaczyna się po 30 ;-) Pozdrawiam Kasiu

  • kasiaaaa24

    Aniolekidiabelwjednym - gratuluje Pani Detektyw :)

  • aniolekidiabelwjednym

    Dziękuję :) Najpierw tak sobie pomyślałam, ze o to chodzi, a potem sprawdziłam w archiwach z 2011 r, tam masz urodzinowy torcik :) Ja jeszcze nie znam tego uczucia, okrągłe urodzinki - 3 z przodu... Będę o tym rozmyślać za 1,5 roku... Ale zgadzam się z Tobą, że to wszystko szybko nadchodzi...
    Kasiu nie wiem czy będę jutro na necie, więc złożę Ci dzisiaj życzenia wszystkiego najlepszego w życiu, samych dobrych dni, miłych niespodziankę od losu i obyś ten blog prowadziła jeszcze wiele wiele... Pozdrawiam, Aga

  • nashelly

    Oj, Pani Kasiu, trzydziestka to jeszcze bardzo młody wiek :D A Pani przecież wygląda kwitnąco :) Ciasteczka na pewno pyszne, i ten lukier *_* Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Ślicznie dziękuję :)

  • Gość: [soulstorm-everywhere.blogspot.com] *.gigainternet.pl

    piękne te ciasteczka ;)

  • kamciss

    Wyglądają cudownie :)

  • Gość: [pasjonatka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    nie mozna przejsc obojetnie ;p

  • Gość: [slodkiefantazje] *.static.chello.pl

    Kasiu piękne te ciasteczka i jak zwykle wspaniałe zdjęcia. A z racji tego, że doczytałam w komentarzach cóż to za wyjątkowy jest dziś dzień... Wszystkiego najlepszego! Spełnienia najskrytszych marzeń osobistych i zawodowych! :) ps. u mnie już za kilka m-cy też pojawi się magiczna trójeczka na początku. :)

  • Gość: [http: pm-radoscgotowania.blogspot.com ] *.eth.net.pl

    Przepyszne ciasteczka do herbaty. Zapraszamy do Nas ;)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Kasiu :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Jak tak patrzę na zdjecia to obawiam sie, że u nas by drugiego dnia nie dotrwały:)

  • czarna9610

    Przepis mnie zaintrygował i dziś upiekłam te ciasteczka. Są fantastyczne i na dodatek łatwe w przygotowaniu. Pozdrawiam :)

  • kulinarnespotkania

    ach... wygladaja tak kuszaco, ze najchetniej porwalabym je wszystkie:)

  • judik1119

    Wspaniałe ciasteczka! Pokochałam je od razu!:-)

  • aga-aa

    ten kawowy lukier brzmi bardzo zachęcająco, zapiszę sobie przepis do przetestowania :)

  • Gość: [Teresa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    No to upiekłam :-) Mniam, dobre wyszły, pachniało w całej kuchni, będą jeszcze lepsze jak będą z lukrem :-) Nawet dodanie jeszcze jednego żółtka(robiłam z podwójnej porcji) i troszkę więcej masła, nie zaszkodziło ciastu, a ugniotło mi się lepiej, bo wcześniej nie chciało się połączyć. Może dałam od razu za dużo mąki...
    Faktycznie rosną na boki ;P

  • Gość: [Teresa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Poległam na lukrze... nijak mi nie wychodziło i nie przypominało lukru... robiłam 2 razy, wyszła mi jakby taka pasta, gęste toto , wcale się nie lało...To poproszę o instrukcje produkcji lukru, bo tak jak ja zrobiłam to chyba coś nie tak ;P

  • Gość: [Kasia] 80.54.105.*

    A mi wyszły bardzo twarde, pieklam je 15minut, może za dlugo. Czy one maja być takie chrupiące? I jeszcze sa za slodkie:(

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci