Menu

Gotuję, bo lubię

Kokosowo śmietanowe ciasto porzeczkowe na kakaowym cieście

kasiaaaa24

 

Mnie smak tego ciasta kojarzy się w imprezą w stylu "imieniny u cioci". Mojemu męzowi z typowym weselnym ciastem. Tak więc dziś, zaserwuję Wam klasykę. Klasykę, która broni się smakiem i której smak znany jest od pokoleń. 

 

Ciasto:

 

* 3 szklanki mąki

* 250 g masła

* 1 pełna szklanka cukru

* 4 zółtka

* 2 pełne łyzki kakao

* 2 łyzeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

 

* 4 białka

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń śmietankowy (proszek)

* 1 pełna łyzka mąki ziemniaczanej

* 150 g wiórków kokosowych

* 500 ml gęstej,  kwaśnej śmietany 18%

* 2 szklanki porzeczek

 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę łączymy z proszkiem, cukrem i kakao a następnie dodajemy do nich miękkie masło i wcieramy je w nie do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Następnie dodajemy zółtka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało zagnieśc się w kulę, dodajemy łyzkę zimnej wody. 

Ciasto dzielimy na 2 równe części - jedną wkładamy do zamrazarki na godzinę, a drugą wykładamy spód tortownicy, którą wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ciasto podpiekamy w 200 stopniach około 15-20 minut. 

Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier i miksujemy na najwyzszych obrotach około 5 minut (by cukier całkiem się rozpuścił). Następnie do białek dodajemy śmietanę i budyń wymieszany z mąką i kokosem. Od tej chwili miksujemy juz na wolnych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą, masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na niej delikatnie układamy porzeczki. 

Wierzch ciasta posypujemy startym na grubych oczkach tarki ciastem z  zamrazarki.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut.

 

Smacznego :)

 

 

 

Źródło

Komentarze (46)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    oj, Kasiu, u mnie podobnie, ale bez owoców i czekoladowo dzisiaj ;]

  • Gość: [Maggie] *.zone6.bethere.co.uk

    Oj, chcialabym, zeby u mojej cioci na imieninach podawali takie ciasta - czesciej bym na te imieniny chodzila ;)

  • nenechaa

    Faktycznie, klimatem to takie imieninowe- 'ciociowo'-babcine ciacho... (chociaż akurat moje ciotki zawsze serwowały jakieś kremowce, a babki - drożdżaki i serowce :P)

    Jak dla mnie nieco przekombinowane... zdaje się, bo nigdy nie miałam okazji spróbować takiego połączenia smaków - dobre?
    Chyba raz będę musiała odpiec coś takiego, żeby się przekonać - no i skoro 'klasyka'... ;]]

    Zapiszę sobie Twój przepis :]

    Pozdrawiam!
    N.

  • kasiaaaa24

    A przepraszam, co w tym cieście jest przekombinowane?

  • Gość: [kuchcikOla] *.kotun.arxnet.pl

    nie mogę się napatrzeć, takie pyszności tutaj serwujesz... :)

  • mientablog

    jejku no cudne jest :) ja od kilku dni juz nie widzę u nas porzeczek ale jak jeszcze mi sie uda kupić to wypróbuję koniecznie :)

  • cuda.wianki

    Kasiu, "przekombinowanie" cukier puder się pruszy ;-)) dla mnie bomba! tylko u mnie porzeczek nie ma :-(( zdjęcia cudne!

  • kaspiecze

    zakochałam się w tym zdjęciu :)

  • Gość: [Agnieszka] *.satfilm.net.pl

    Przepiękne zdjęcie! Nie mogę się napatrzeć. A ciacho równie piękne i apetyczne. :)

  • Gość: [majka] *.ssp.dialog.net.pl

    ja chyba rozumiem osobę wyzej. przekombinowane moze dlatego, ze tyle smaków naraz...smietana, kakao, porzeczki ok... ale jeszcze kokos? ciekawa jestem czy ten kokos faktycznie pasuje do porzeczek :)

  • kasiaaaa24

    Ciasto jest idealnie skomponowane smakowo. Gdyby nie było kokosu w masie śmietanowej, to ona by była nijaka. A tak jest po prostu przepyszne.
    Poza tym, ocenia się po spróbowaniu :)

  • Gość: [Paulina] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Dziwne mam ciotki, bo nigdy takiego nie podawały, a szkoda :<

  • Gość: [Kari] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu piekłam Twoje muffinki kokosowo porzeczkowe i wiem, ze to idelane połączenie. A ciasto nie tylko wygląda przepysznie, ale i z pewnością takie jest - jak wszystko co pieczesz :) Nie przejmuj się uwagami, ze jest przekombinowane. One są wyssane z palca.

  • klfoodblog

    zdjęcie magiczne

  • Gość: [schokoladeinspirationen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kocham zestawienie kakao i kokosu<3

  • Gość: [malaMi] 89.174.165.*

    Porzeczki się skończyły ;(
    ale może pasowałyby borówki amerykańskie?
    Mam ochotę spróbować, ale nie bardzo wiem czy mogę zastąpić porzeczkę - borówką.

  • kasiaaaa24

    Kari - nic się nie dzieje, każdy ma prawo do swojego zdania, tylko tak osobiście przykro mi, ze ktoś osądza je jako przekombinowane bez spróbowania :) Ale mam nadzieję, ze się skusi i przekona, ze jest pyszne :)

    MałaMi - ja bym proponowała maliny (one na pewno jeszcze są, bo widziałam na placu) albo spróbowałabym z węgierką :) Może być bardzo ciekawe połączenie smaku. Borówka amerykańska nie ma dla mnie smaku i jest nijaka. Chyba, ze masz dostęp do jagód (naszych, polskich), to jak najbardziej :)

  • asik.77

    Kasiu jak zwykle cudne zdjęcie :) Ciacho wygląda baaardzo apetycznie :)

  • Gość *.icpnet.pl

    ciasto jest obłędnie piękne!

  • jelka1969

    Co za ciasto! Co za zdjęcie!!! Cudowne!!!!!

  • Gość: [malaMi] 89.174.165.*

    Jeżeli węgierka pasuje, to wchodzę w to :-) Bo uwielbiamy wszystkie ciasta ze śliwkami.
    Jagód nie lubimy, więc nie spróbujemy.
    Pozdrawiam.

  • kasandraa6

    to musi być pyszne

  • Gość: [Tomasz] *.dynamic.lte.plus.pl

    śliczne porzeczki, śliczne śliczne :)

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    uwielbiam Twoje przepisy i Twoje zdjęcia. :) można się najeść samymi zdjęciami, tak pysznie wyglądają. :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • mientablog

    yh no i nie znalazłam już nigdzie porzeczek, trudno robię z malinami z pewnością będzie równie dobre :) zabieram się do kuchni, dam znać jak wyszło :D

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiek to ciasto jak dla mnie imieninowo - urodzinowe ...ale i też codzienne jakby się ktoś uparł:) Połączenie naprawdę doskonałe:) i bardzo smakowicie wygladajace:)

  • Gość: [słodkości] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciężko już znaleźć porzeczki, dlatego zastąpiłam je malinkami. :)
    Ciasto rewelacyjne w smaku, kwaskowate owoce idealnie przełamują słodycz.
    Warto poświęcić trochę czasu na taką pychotkę !
    Pozdrawiam :)

  • mientablog

    i zrobiłam :) ciasto wyszło ogromneeee :D 8 osób się zajadało :) dzięki za przepis :) mienta.blox.pl/2012/08/Imprezowe-ciasto-z-kokosem-i-malinami.html

  • Gość: [BEATTTKKKAAA] *.xdsl.centertel.pl

    CZY MOŻNA UŻYĆ TYPOWEJ PROSTOKĄTNEJ BLACHY -CZY BĘDZIE ZA DUŻA?

  • Gość: [BEATTTKKKAAA] *.xdsl.centertel.pl

    czy do tych proporcji można wykorzystać standardowa blachę prostokątną?

  • Gość: [bozena] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto upiekłam co prawda z malinami (nie dostałam porzeczek), ale smakuje rewelacyjnie.
    zwłaszcza na drugi dzień jak posiedziało w lodówce.
    Pychaaaaaaaa!
    A moja dieta znów poszła na zieloną łączkę : )

  • kasiaaaa24

    Standardowa blacha będzie za duża - trzeba zwiększyć proporcje o połowę.

  • Gość: [1joanna28] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepyszne słodko- kwaśne ciasto. Urosło mi cudownie. Mam zamiar zerwać porzeczki i zamrozić. Myślę, że jesienią będzie smakowało mojej rodzince jeszcze bardziej. Od dziś jestem Twoją fanką. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za ten przepis.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i pozdrawiam :)

  • Gość: [Julia SR] *.cable.net-inotel.pl

    Czy do tego ciasta można użyć mrożone porzeczki?

  • kasiaaaa24

    Tak, ale absolutnie nie rozmrażaj ich przed dodaniem do ciasta.

  • Gość: [evela] *.dynamic.chello.pl

    Ciasto wyszło pyszne!! Wygląda pięknie, szybko się je robi. Jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam, że muszę upiec. Super przepis! Będę do niego wracać:))

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu jakie owoce mogę dać zamiast porzeczek? Chciałabym zrobić to ciasto w listopadzie na urodziny dziadka i nie wiem jakie owoce będą pasować? Z porzeczkami było pyszne:)

  • kasiaaaa24

    Na pewno maliny albo jagody :) Też będzie super :)

  • Gość: [anul-ka] *.internetia.net.pl

    Ciasto jest przepyszne. Ja z powodu braku porzeczek zrobiłam z mrożonymi wiśniami i wyszło boskie :) Z pewnością to ciasto zagości na moim urodzinowym stole.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [Iza] *.internetdsl.tpnet.pl

    Czy można użyć innych owoców niż porzeczki? Jeśli tak, to jakich?

  • kasiaaaa24

    Mogą być maliny lub jagody. Ale zdecydowanie najlepsze jest z porzeczkami.

  • Gość: [ona] *.free.aero2.net.pl

    upiekłam i polecam, coś pysznego, kruche, kremowe i kwaskowe

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci