Menu

Gotuję, bo lubię

Jogurtowo miodowy torcik malinowy

kasiaaaa24

 

W sobotnich popołudniach najbardziej lubię przygotowywanie ciasta na niedzielę. Nie muszę się spieszyć, wszystko powstaje etapami i mam czas na to co sprawia mi chyba najwięcej przyjemności, czyli na dekorowanie. Dzięki temu niedzielne poranki witamy filizanką ulubionej kawy i kawałkiem domowego ciasta.

To ciasto przygotowałam już 2 tygodnie temu na spotkanie z przyjaciółkami. Postawiłam je na stole i tak siedziałyśmy, rozmawiałyśmy, a co chwilę któraś z nas dokrawała sobie kolejny kawałek. To chyba dobra rekomendacja, prawda? 

Miłego weekendu Kochani. Mam nadzieję, ze i Wy znajdziecie czas na niespieszne ciasto i miłe popołudnie w gronie bliskich osób. 

 

Biszkopt:

 

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 2 kopiate łyżki kakao

* 1/4 łyżeczki proszku

 

Masa malinowa:

 

* 500 g gęstego jogurtu naturalnego

* 200 ml kremówki

* 100 g płynnego miodu

* 12 łyżek cukru

* sok z 1/2 cytryny

* 500 g malin

* 5 łyżeczek żelatyny

* 100 ml wrzątku

* (opcjonalnie różowy barwnik spożywczy - maleńka kropelka na końcu wykałaczki lub łyżka soku malinowego)

 

Poncz:

 

* 100 ml wody

* 100 ml nalewki malinowej (lub 50 ml soku malinowego i 50 ml wódki)

 

Polewa:

 

* 60 g gorzkiej czekolady

* 60 g mlecznej czekolady

* 1 pełna łyżka masła

 

Do dekoracji:

 

* dowolne owoce

* wiórki czekoladowe

* liski mięty

* cukier puder
 

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksujemy jeszcze minutkę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarujemy) i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy do "suchego patyczka" ok 30-40 minut. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Idealnie byłoby upiec go dzień wcześniej, ponieważ taki biszkopt o wiele lepiej się kroi niż świeży. 

Miód podgrzewamy z sokiem cytrynowym i cukrem. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i dodajemy dokładnie rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszamy intensywnie i dodajemy jogurt. Masę przelewamy do misy miksera.

Jogurt trzeba od czasu do czasu zamieszać trzepaczką, a gdy zauważymy że zaczyna gęstnieć dodajemy do niego ubitą śmietanę i delikatnie miksujemy by się połączyły. Jeśli zdecydujecie się dodać barwnik spożywczy, to też jest to odpowiedni moment. Jeśli nie macie barwnika, możecie dodać łyżkę soku malinowego (takiego do herbaty - tylko by nadać malinowy kolor masie). Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy masę dużą łyżką.

Biszkopt przekrawamy na pół i obie części ponczujemy wodą z nalewką malinową. Spód biszkopta umieszczamy w tortownicy w której się piekł i wykładamy na niego masę malinową. Na wierzch kładziemy drugą część biszkopta i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny a po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. 

Czekoladę mleczną i gorzką oraz masło umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Intensywnie mieszamy by polewa była gładka i jednolita a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta i rozprowadzamy płaskim nożem. 

Dekorujemy wg. uznania. Ja najpierw polewę (jeszcze tężejącą) posypałam wiórkami czekoladowymi, a następnie ułożyłam na niej świeże owoce i listki mięty. By uzyskać ciekawy efekt oszronienia, posypałam je cukrem pudrem. 

Ciasto jest najlepsze jeśli wyjmiemy je z lodówki około 30-40 minut przed podaniem by nabrało temperatury pokojowej. 

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Inspiracja

Komentarze (30)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Aneta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda przepysznie, chętnie bym się wprosiła na kawałeczek tego cuda ;)

  • karmel-itka

    Kasiu, Kasiu!
    z rańca takie pyszności? grzeszysz! i do grzechu namawiasz.

  • maleslodkosci

    musiało być pyszne, wygląda pięknie!

  • Gość: [Madzialena] *.tvsat364.lodz.pl

    No i jak zwykle- ciasto wygląda po prostu obłędnie. Inaczej się nie da tego określić :) Piękne zdjęcia i cudowna aranżacja :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [Justin Dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wow... jaki wypas....! Istna rozpusta :D

  • Gość: [Aleksandra] *.whitechapelcentre.co.uk

    Wyglada nieziemsko! A propos miodu - zdjecia miodzio!

  • Gość: [Małgorzata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ojej:)
    Jakie piękne zdjęcia:)
    Po prostu marzenie:)

  • Gość: [Alina] 81.219.59.*

    Wspaniale się prezentuje i z pewnością jest pyszne;)

  • myniolinka

    Pychota! cieszę się, że Cię zainspirowałam :-))

  • wedith

    Wygląda obłędnie! Cudny!

  • kuchcikowo

    Łałłł wygląda imponująco!!

  • Gość: [Twardy Szparag] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda bardzo ładnie i pewnie tak samo smakuje.
    Nie dajesz masła do biszkoptu?

  • Gość: [Agata dietetycznie w kuchni] 195.82.177.*

    To ciasto wygląda niebiańsko, w 100% moje smaczki, ależ bym zjadła kawałeczek!

  • kraina_rozkoszy_podniebienia

    Pięknie wygląda!

  • Gość: [Magda] *.gigainternet.pl

    arcydzieło!

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiek po prostu WOW!!!:)

  • kasiaaaa24

    Twardy Szparag - nigdy nie dodawałam masła do biszkoptu. A w zasadzie po co się je dodaje? Ani moja mama, ani babcia - nikt nigdy nie dodawał masła :)

  • Gość: [Magiczny Piekarnik] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda przepięknie!!!

  • aneczka11

    zobaczyłam te zdjęcia i czuję, że muszę iść po coś słodkiego do kuchni ;)

  • Gość: [Martyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ciasto wygląda obłędnie!

  • judik1119

    Ależ pięknie wygląda Kasiu to ciasto! Tak wspaniale udekorowane owocami!:-)
    P.S. U mnie dziś twoje ciacho z brzoskwiniami, było wspaniałe, dziękuję za przepis:*

  • trawinska88

    Litości, takie pysznosci :)

  • Gość: [foczka] *.connecta.pl

    Ciasto zrobiłam wczoraj i jest przepyszne. jest trochę pracochłonne, ale warto :) Kasiu, podpowiedz mi jakimi owocami można zastąpić malinki? pozdrawiam:)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze smakowało :)
    Myślę, że na pewno jagodami (ale nie borówką amerykańską), jeżynami, truskawkami, czereśniami. Niestety ja tu widzę przede wszystkim owoce letnie.

  • Gość: [Archana] *.hsd1.ca.comcast.net

    Most beautiful cake I have seen. I am going to translate it and make this lovely cake for New Years may be

  • kasiaaaa24

    Thanks :)
    If you have any problems with translating it, I'll help :) Just write on my emali.

  • Gość *.static.ip.netia.com.pl

    a czy maliny mogą być mrożone???

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście.

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Robiła 3 razy, za każdym razem udany. Pyszny i efektowny!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci