KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Jogurtowo miodowy torcik malinowy

 

W sobotnich popołudniach najbardziej lubię przygotowywanie ciasta na niedzielę. Nie muszę się spieszyć, wszystko powstaje etapami i mam czas na to co sprawia mi chyba najwięcej przyjemności, czyli na dekorowanie. Dzięki temu niedzielne poranki witamy filizanką ulubionej kawy i kawałkiem domowego ciasta.

To ciasto przygotowałam już 2 tygodnie temu na spotkanie z przyjaciółkami. Postawiłam je na stole i tak siedziałyśmy, rozmawiałyśmy, a co chwilę któraś z nas dokrawała sobie kolejny kawałek. To chyba dobra rekomendacja, prawda? 

Miłego weekendu Kochani. Mam nadzieję, ze i Wy znajdziecie czas na niespieszne ciasto i miłe popołudnie w gronie bliskich osób. 

 

Biszkopt:

 

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 2 kopiate łyżki kakao

* 1/4 łyżeczki proszku

 

Masa malinowa:

 

* 500 g gęstego jogurtu naturalnego

* 200 ml kremówki

* 100 g płynnego miodu

* 12 łyżek cukru

* sok z 1/2 cytryny

* 500 g malin

* 5 łyżeczek żelatyny

* 100 ml wrzątku

* (opcjonalnie różowy barwnik spożywczy - maleńka kropelka na końcu wykałaczki lub łyżka soku malinowego)

 

Poncz:

 

* 100 ml wody

* 100 ml nalewki malinowej (lub 50 ml soku malinowego i 50 ml wódki)

 

Polewa:

 

* 60 g gorzkiej czekolady

* 60 g mlecznej czekolady

* 1 pełna łyżka masła

 

Do dekoracji:

 

* dowolne owoce

* wiórki czekoladowe

* liski mięty

* cukier puder
 

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksujemy jeszcze minutkę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarujemy) i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy do "suchego patyczka" ok 30-40 minut. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Idealnie byłoby upiec go dzień wcześniej, ponieważ taki biszkopt o wiele lepiej się kroi niż świeży. 

Miód podgrzewamy z sokiem cytrynowym i cukrem. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i dodajemy dokładnie rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszamy intensywnie i dodajemy jogurt. Masę przelewamy do misy miksera.

Jogurt trzeba od czasu do czasu zamieszać trzepaczką, a gdy zauważymy że zaczyna gęstnieć dodajemy do niego ubitą śmietanę i delikatnie miksujemy by się połączyły. Jeśli zdecydujecie się dodać barwnik spożywczy, to też jest to odpowiedni moment. Jeśli nie macie barwnika, możecie dodać łyżkę soku malinowego (takiego do herbaty - tylko by nadać malinowy kolor masie). Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy masę dużą łyżką.

Biszkopt przekrawamy na pół i obie części ponczujemy wodą z nalewką malinową. Spód biszkopta umieszczamy w tortownicy w której się piekł i wykładamy na niego masę malinową. Na wierzch kładziemy drugą część biszkopta i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny a po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. 

Czekoladę mleczną i gorzką oraz masło umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Intensywnie mieszamy by polewa była gładka i jednolita a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta i rozprowadzamy płaskim nożem. 

Dekorujemy wg. uznania. Ja najpierw polewę (jeszcze tężejącą) posypałam wiórkami czekoladowymi, a następnie ułożyłam na niej świeże owoce i listki mięty. By uzyskać ciekawy efekt oszronienia, posypałam je cukrem pudrem. 

Ciasto jest najlepsze jeśli wyjmiemy je z lodówki około 30-40 minut przed podaniem by nabrało temperatury pokojowej. 

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Inspiracja

sobota, 18 sierpnia 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/08/18 00:09:07
Wygląda przepysznie, chętnie bym się wprosiła na kawałeczek tego cuda ;)
-
2012/08/18 07:08:27
Kasiu, Kasiu!
z rańca takie pyszności? grzeszysz! i do grzechu namawiasz.
-
2012/08/18 07:23:42
musiało być pyszne, wygląda pięknie!
-
2012/08/18 09:33:33
No i jak zwykle- ciasto wygląda po prostu obłędnie. Inaczej się nie da tego określić :) Piękne zdjęcia i cudowna aranżacja :)
-
2012/08/18 09:37:27
Dziękuję :)
-
2012/08/18 10:55:07
Wow... jaki wypas....! Istna rozpusta :D
-
2012/08/18 12:19:55
Wyglada nieziemsko! A propos miodu - zdjecia miodzio!
-
2012/08/18 12:51:02
Ojej:)
Jakie piękne zdjęcia:)
Po prostu marzenie:)
-
Gość: Alina, 81.219.59.5*
2012/08/18 13:10:14
Wspaniale się prezentuje i z pewnością jest pyszne;)
-
2012/08/18 17:12:03
Pychota! cieszę się, że Cię zainspirowałam :-))
-
2012/08/18 18:01:16
Wygląda obłędnie! Cudny!
-
2012/08/18 19:17:44
Łałłł wygląda imponująco!!
-
2012/08/18 22:21:33
Wygląda bardzo ładnie i pewnie tak samo smakuje.
Nie dajesz masła do biszkoptu?
-
2012/08/18 22:25:29
To ciasto wygląda niebiańsko, w 100% moje smaczki, ależ bym zjadła kawałeczek!
-
2012/08/18 23:47:55
Pięknie wygląda!
-
2012/08/19 00:26:47
arcydzieło!
-
2012/08/19 09:24:39
Kasiek po prostu WOW!!!:)
-
2012/08/19 09:38:58
Twardy Szparag - nigdy nie dodawałam masła do biszkoptu. A w zasadzie po co się je dodaje? Ani moja mama, ani babcia - nikt nigdy nie dodawał masła :)

-
2012/08/19 13:22:40
Wygląda przepięknie!!!
-
2012/08/19 15:23:54
zobaczyłam te zdjęcia i czuję, że muszę iść po coś słodkiego do kuchni ;)
-
2012/08/19 20:15:53
ciasto wygląda obłędnie!
-
2012/08/19 22:44:59
Ależ pięknie wygląda Kasiu to ciasto! Tak wspaniale udekorowane owocami!:-)
P.S. U mnie dziś twoje ciacho z brzoskwiniami, było wspaniałe, dziękuję za przepis:*
-
2012/08/30 19:14:13
Litości, takie pysznosci :)
-
Gość: foczka, do-atman-1a.connecta.pl
2012/09/16 11:01:11
Ciasto zrobiłam wczoraj i jest przepyszne. jest trochę pracochłonne, ale warto :) Kasiu, podpowiedz mi jakimi owocami można zastąpić malinki? pozdrawiam:)
-
2012/09/16 11:12:50
Cieszę się, ze smakowało :)
Myślę, że na pewno jagodami (ale nie borówką amerykańską), jeżynami, truskawkami, czereśniami. Niestety ja tu widzę przede wszystkim owoce letnie.
-
Gość: Archana, c-76-102-52-124.hsd1.ca.comcast.net
2012/11/24 02:06:13
Most beautiful cake I have seen. I am going to translate it and make this lovely cake for New Years may be
-
2012/11/24 10:43:03
Thanks :)
If you have any problems with translating it, I'll help :) Just write on my emali.
-
Gość: , 77-252-178-76.static.ip.netia.com.pl
2014/08/29 16:57:11
a czy maliny mogą być mrożone???
-
2014/08/30 07:02:30
Tak, oczywiście.