Menu

Gotuję, bo lubię

Intensywnie malinowe ciasto z kokosem

kasiaaaa24

 

Jak Wam minął weekend? Mam nadzieję, ze spokojnie, rodzinnie i smakowicie :)

U mnie znów było owocowo. Brzoskwiniowo, morelowo, śliwkowo i malinowo. A owocowo równa się pysznie, prawda? :)

Ale chyba najlepszym ciastem jakie udało mi się przygotowac w ostatnich dniach było delikatne ciasto ucierane z ogromną ilością malin i pyszną kokosową kruszonką. Proste i w sumie niepozorne, ale zaskakujące smakiem i lekkością. Z tego przepisu wychodzi niewielka blaszka ciasta, więc przy ostatnim kawałku ma sie ochotę od razu upiec kolejne. I właśnie na nie dziś Was zapraszam z cichą nadzieją, ze się na nie skusicie.

Miłego poniedziałku Kochani :)

 

PS. Przypominam teżże tylko do północy możecie dodawać swoje zdjęcia do konkursu fotograficznego "Letnie smaki" w którym do wygrania maszyna do lodów lub zagłosować na zdjęcie, które najbardziej Wam się podoba. Zapraszam do zabawy :) 

 

Składniki:

 

* 300 g mąki

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 200 g miękkiego masła

* 230 g cukru pudru

* 100 g wiórków kokosowych

* 2 duze jajka

* 500 g malin (300 g + 200 g)

 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem a następnie miksujemy z miękkim masłem do czasu aż utworzy się drobna kruszonka. Odkładamy 50 g powstałej kruszonki i łączymy ją z lekko podprażonym kokosem. Odstawiamy na około 10 minut do lodówki. 

W tym czasie do pozostałej kruszonki dodajemy jajka i miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto (będzie ono dośc gęste, ale takie ma byc). 

Formę o wymiarach 25x25 cm wykładamy lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy maliny (300 g) i posypujemy je kokosową kruszonką. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Następnie otwieramy piekarnik i szybko wykładamy na wierzch ciasta pozostałą część malin (200 g) i pieczemy kolejne 20 minut. 

 

Smacznego :)

 

 

 

Źródło

Komentarze (25)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Wspaniałe ciasto! Kokos z maliną - to musi być więcej niz dobre!
    Miłego dnia. :)

  • Gość: [Tygrysica] *.internetdsl.tpnet.pl

    Wygląda rewelacyjnie.

  • Gość: [Weronika] *.broker.com.pl

    Bardzo apetycznie wygląda, aż się prosi, aby go zjeść. ;-)

  • majazteca

    Niesamowicie apetyczne zdjecie Kasiu :) Ciasto wyglada rewelacyjnie.

    Pozdrowienia.

  • Gość: [Katia] *.ssp.dialog.net.pl

    Oo, zaciekawił mnie ten zabieg dosypania malin... to pewnie po to, żeby ładnie wyglądały, tak?:) Aż mi zapachniało tym ciastem, niech tylko się skończy remont kuchni...:P

  • izaa_a

    cudnie wygląda

  • kasiaaaa24

    Kasiu po pierwsze fajniej to wygląda (te pierwsze maliny "wchodzą" w ciasto, a te dosypane pozostają na wierzchu) a ponadto są mniej upieczone (czytaj miękkie) i fajnie się to komponuje :)

  • kuchnia_breni

    Ja bym się z pewnością skusiła ;)

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    cudowne ciasto. nigdy jeszcze nie próbowałam malin z kokosem, ale już podoba mi się to połączenie. :) pozdrawiam.

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Mi zawsze szkoda było zapiekać malin, ale ten pomysł z dospypaniem brzmi fajnie i ... może kiedyś je upiekę?;) Miłego tygodnia Kasiu!

  • Gość: [kuchenny bałagan] *.home.aster.pl

    Gdyby nie ten kokos to porwałabym kawał ciasta, ale jakby go zamienić na migdały to będzie pysznie :)

  • Gość: [paulinka207] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zakochałam się w tym cieście:)

  • Gość: [Lovelykate] *.ip.netia.com.pl

    Połączenie maliny i kokosa to mistrzostwo :)

  • jolantaszyndlarewicz

    wygląda tak leciutko i delikatnie:) Muszę je zrobić:) buziaki

  • Gość: [Justin Dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda tak pięknie.... cudeńko :)

  • martex.82

    wygląda cudownie z tą podwójnie malinową warstwą i kokosem, piękne zdjęcie.

  • karmel-itka

    oj, malin to u Ciebie dostatek! kiedy ciasto ma mnóstwo owoców, wiadomo przynajmniej, że sezon i wakacje! pięknie wygląda. a znając Ciebie - jest wyśmienite ;]

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za wszystkie komentarze :)

    Karmelitko ostrzegam - to nie ostatnie ciasto z malinami ;)

  • monika.l_nagrabinie

    Kasiu piękne to ciasto!

    wspaniałości

    ściskam
    M.

  • Gość: [beolhar] 124.82.112.*

    Ale cudo! Koniecznie do wypróbowania!

  • Gość: [Magda111] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wspaniale wygląda to ciasto:)
    pozdrawiam

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wypróbowałam i ...
    i trochę się zawiodłam.

    Może dlatego, że dodałam migdały a nie kokos,
    i może dlatego, że nie okrasiłam malin cukrem (były zbyt kwaśne) co popsuło efekt końcowy.

    Pozdrawiam
    Iw Ko

  • kasiaaaa24

    Ja wychodzę z założenia, ze robiąc coś po raz pierwszy należy trzymać się ściśle przepisu :) Swoje modyfikacje można wprowadzać za którymś razem :) Kokos był tu kluczowym składnikiem i wszystkie osoby które jadły lub robiły to ciasto były nim zachwycone, więc zachęcam do zrobienia go jeszcze raz - tym razem bez zmian.

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [efcia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Czy można te ciasto zrobić z mrożonymi malinami ?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci