Menu

Gotuję, bo lubię

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i rumem

kasiaaaa24

 

Nie miałam w tym roku serca do przetworów. Warzywnych zapasów na zimę nie mam wcale. Myślałam, ze chociaż starczy mi czasu na ketchup - niestety będziemy musieli zadawalać się kupnym :) 

W sumie tego lata (nie wiem, czy z lenistwa, czy przez upały) postawiłam tylko na dżemy. Truskawkowych zawsze robię na potęgę, bo je lubimy najbardziej i schodzą jako pierwsze. Maliny kupowałam jak szalona, więc soki do zimowej herbaty też się znajdą. I myślałam, że tyle by było mojego przetwórstwa na ten rok. Ale kiedy na placu poczułam zapach mocno dojrzałych brzoskwiń nie mogłam się oprzeć. Kupiłam kilka kilo i postanowiłam poświęcić chwilę na przygotowanie dżemu. 

Wyszedł przepyszny i bardzo aromatyczny. I choć na myśl o pasteryzacji oblewa mnie zimny pot - opłaciło się. Już za kilka miesięcy, kiedy za oknem padać będzie śnieg, my będziemy cieszyć się tym cudownym smakiem lata.

 

Składniki:

 

* 3 kilo mocno dojrzałych brzoskwiń

* 3 pełne szklanki cukru

* sok z 1 dużej cytryny

* 2 laski wanilii

* 10 łyżek ciemnego rumu (opcjonalnie)

 

Brzoskwinie obieram ze skórki (używam nożyka do obierania ziemniaków czy innych warzyw) a następnie przekrawam je na pół i wyjmuję pestkę. Brzoskiwnie kroję w drobną kostkę i wrzucam do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier i rum i gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Mniej więcej po 45 minutach dodajemy sok z cytryny i ziarna z 2 lasek wanilii (wanilię przecinamy wzdłózż i nożem zdejmujemy nasiona). Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 30-45 minut.

Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy około 15-20 minut. Odstawiamy do czasu aż słoki przestygną a wieczka się "zassają".

 

Smacznego :)



 

Komentarze (35)

Dodaj komentarz
  • aniolekidiabelwjednym

    Piękny ten dżemik. Wyobrażam sobie jego smak... Ale nie wiem czy mojej mamuśce będzie się chciało robić kolejny :) Już mamy truskawkowe (solo lub wzbogacone kilkoma ziarenkami pieprzu), śliwkowe (solo lub z imbirem, cynamonem, kardamonem i cukrem brązowym), wiśniowe, morelowe (solo lub z imbirem), jabłkowe z cynamonem i goździkami... U mnie najszybciej schodzą wiśniowe i jabłkowe... Kocham truskawki ale tylko na surowo, ani w lodach ani w dżemach jakoś mi nie podchodzą :-)
    W tamtym roku robiliśmy dżemy malinowe to dodaliśmy do nich bazylie lub melisę :-)

  • kasiaaaa24

    Wow, masowa produkcja :) Podziwiam.
    Ja w tym roku na dżemy przerobiłam 50 kilo truskawek. A ze dla mnie prawdziwy dżem, to taki co nie jest gęsty od zelfixu ale od długiego gotowania, to po kilku dniach gotowania i pasteryzowania od świtu do nocy miałam serdecznie dość :)

  • aniolekidiabelwjednym

    Nie dziwię się :-) Weź stój cały dzień przy garach :-) Może i masowa, ale za to zimą będzie co jeść np. do naleśników albo posmarować czymś biszkopt...

  • viridianka

    Ja mam to samo, nienawidzę pasteryzacji :/ Dlatego ja w tym roku smażyłam i gotowałam a Mama pakowała do słoików i jakoś poszło ;)

  • kasiaaaa24

    Ja jak tylko mam okazję, to tez ściągam mamę żeby mi pomagała z pasteryzacją ;)

  • aniolekidiabelwjednym

    Dziewczyny - chyba mało kto lubi pasteryzację ;-) Na samą myśl... ;-);-)

  • Gość: [Weronika] *.broker.com.pl

    Mmmm, coś pysznego! :) Poproszę z taki jeden słoiczek pyszności! :)

  • dyrdymalki

    oj, tez tak mam z zakupami na Imbramie ;) nie mogę się oprzeć i ostatnio przerabiałam i maliny i pomidory :)
    Twój przepis mniam .. zdjęcie cudne .. może skuszę się dzisiaj na brzoskwinie :)

  • kabamaiga

    U nas też truskawkowe schodzą pierwsze. A ten dżem musi być wspaniały, szczególnie z rumem.

  • Gość: [magda] *.gigainternet.pl

    jeden słoiczek a tyle pysznych smaków w nim zamkniętych :)

  • kasiaaaa24

    Ja tez na placu Imbramowskim mam oczopląs i wrażenie, ze muszę kupić wszystkie odstępne owoce i warzywa :)

  • wykrywaczsmaku

    świetne połączenie smaków!

  • Gość: [Carunia] *.pulman.pl

    To musi być dżem! Z pewnością bym się nie oparła, co więcej zjadlabym cały sloiczek za jednym zamachem! :) U ,mnie również brak przetworów, czekam cichutko na mamowe powidła :D

  • Gość: [Małgorzata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mm;] Ostatnio miałam ochotę na zrobienie takich domowych słoiczków:D
    Więc z mamą wzięłyśmy się do roboty:D
    Na razie w planie są musy z jabłek:D ale może kiedyś? zrobię taki twój:))

  • Gość: [Martyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    przepiekny kolor!

  • margoja

    Witaj Kasiu,
    U mnie dziś tez przetwory, ale malinowe:) Jeszcze mam w planie Twoja tartę czekoladową z malinami, mam nadzieje ze zdążę!
    Brzoskwiń chyba nigdy nie przerabiałam... Może skusze się na Twój piekny dżemik:)
    Pozdrawiam!

  • samozdrowie24

    będę częściej tu zaglądać

  • karmel-itka

    Kasiu, połączenie rewelacyjne. ależ mi narobiłaś apetytu!

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    wygląda pięknie.

  • Gość: [Marzena] 62.87.224.*

    Ale cudo:-)

  • judik1119

    Ten słoiczek wygląda tak kusząco....!:)

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Jakby to powiedział mój Dziadek... tak marnować rum :) ale pewnie, jakby spróbował to zmieniłby zdanie :)

  • ervisha

    Też taki robiłam :)

  • zen.ona

    Pięknie wygląda dżem:)

  • jolantaszyndlarewicz

    Te kropeczki wanilii wyglądają niesamowicie w złocistym dżemie:) ....

  • wykrywaczsmaku

    To piękne zdjęcie bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zapraszamy do głosowania :) wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

  • Gość: [ilona] *.internetia.net.pl

    Witam:)
    w ubiegłym roku zrobiłam porcję tego dżemu... wytrzymał tydzień - wszyscy byli zachwyceni jego smakiem. Po prostu palce lizać:)
    wygląda pięknie, smakuje wyjątkowo...
    skończyło się na tym, że w sumie zrobiłam tez dżem z 18 kilogramów brzoskwiń....
    Skończył mi się w lutym.
    Aż serce się raduje jak patrzę na męża wsuwającego dzem z taką radością :)
    w tym roku zrobię z około 30 kilo, może wystarczy...

    ten dzem jest dosć drogi w wykonaniu, ale w tym roku jestem cwana i zamówiłąm laskę wanilii na allegro :D

  • kasiaaaa24

    No proszę, z 30 kilo :)
    Cieszę się, że rodzinie tak smakuje :)

    PS. Ceny wanilii na Allegro są zdecydowanie niższe. Za cenę jednej ze sklepu można mieć 5.

  • Gość: [kaasia] *.ip4.artcom.pl

    a czy zamiast laski mozna dodac paste z wanilii?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście.

  • Gość: [jutta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam,
    zabieram się za przygotowanie dżemu według Twojego przepisu. Jestem początkująca w kuchni i mam pewną wątpliwość. "Dodajemy cukier i rum i gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Mniej więcej po 45 minutach..." Te 45 minut to jest czas od momentu gotowania się dżemu czy od momentu wstawienia garnka na gaz? Może moje pytanie jest głupie, ale nie chcę niczego zepsuć :)

  • kasiaaaa24

    Od momentu zagotowania :)

  • Gość: [Monika] *.gazeta.pl

    Wita,
    Ile mniej więcej słoików.wychodzi z tej ilości brzoskwiń?
    Dziś biorę się za zrobienie tego.dżemu.i nie wiem czy nie wyjdzie.za mało.
    Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Przyznam szczerze, że już nie pamiętam, ale myślę, że może to być ok. 4, może 5 słoiczów po 500 ml.

  • Gość: [Monika] *.gazeta.pl

    Dzięki.
    Jak skończę pracę napisze jej wyszło.
    Robiłam już z Twojego przepisu ogórki, pomidory i kilka innych przetworów, wszystko za każdym razem wychodzi idealnie.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci