Menu

Gotuję, bo lubię

Warstwowy sernik porzeczkowy

kasiaaaa24

 

W tym roku popadłam w jakiś owocowy szał. Praktycznie co drugi dzień zaopatruję się na placu w kolejne kobiałki. Po raz pierwszy myślę o przetworach innych, niż dżem truskawkowy, a już najbardziej chodzi mi po głowie sok z malin i porzeczek. Na zimę byłyby idealne. 

Chciałabym też zrobic takie słodkie wiśnie w syropie, więc jeśli ktoś z Was ma na takiprzepis, to bardzo proszę o podzielenie się :) 

Ale póki co mam dla Was porzeczkowy sernik na zimno. Lekki, owocowy, idealny na upalne dni. Warstwy sprawiają, że ciekawie się prezentuje, a przy tym jest bardzo prosty w wykonaniu. 

Zachęcam do spróbowania :) 

 

Składniki na tortownicę 22 cm:

 

Spód:

 

* 200 g herbatników

* 90 g masła

* 1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

 

* 500 g mielonego sera (gotowego, na serniki)

* 400 g jogurtu naturalnego

* 200 g cukru pudru (+ 1 kopiata łyżka)

* 400 g czerwonej porzeczki

* 4 płaskie łyżki żelatyny

 

Wierzch:

 

* 1 czerwona galaretka

* 200 g czerwonej porzeczki

 

Herbatniki mielimy i łączymy z cukrem oraz stopionym masłem. Dokładnie mieszamy by masło dobrze się rozprowadziło i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę. Masę dociskamy do spodu i boków formy. 

Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Ser miksujemy z jogurtem i cukrem a następnie odlewamy 1/3 masy, a do pozostałego sera dodajemy 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 30 minut by zastygła. 

Do odłożonej masy serowej dodajemy łyżkę cukru pudru i zmiksowane porzeczki (jeśli przeszkadzają Wam pestki, możecie je przetrzeć przez sito) oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Masę porzeczkową delikatnie wylewamy na zastygnięty ser i ponownie chłodzimy około 30-40 minut. 

Pozostałe 200 g porzeczek także miksujemy i łączymy z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Kiedy masa serowo porzeczkowa zastygnie, wylewamy na nią przestudzoną galaretkę z owocami. Sernik pozostawiamy w lodówce całą noc aby mieć pewność, że wszystkie warstwy mają właściwą konsystencję. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

Komentarze (44)

Dodaj komentarz
  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda pięknie i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje:)

  • Gość: [Kasia] *.xdsl.centertel.pl

    Ja wiśnie po prostu dryluje i warstwa po warstwie zasypuje w słoiku cukrem. Idealne na zimę do ciast, a sok do herbaty! :)

  • kasiaaaa24

    Kasiu a potem je pasteryzujesz?

  • Gość: [aronia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto prześliczne, ale u Ciebie to norma.
    Co do wiśni to ja robię tak. Na 1kg wydrylowanych wiśni biorę 1kg cukru. Wiśnie zasypuję w garnku cukrem i zostawiam na noc. Na drugi dzień zagotowuję i zostawiam na 24h. Następnego dnia to samo. Trzeciego dnia ponownie zagotowuję i gorące wkładam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam. Nie pasteryzuję. Doskonała konfitura do deserów i herbaty, a przy tym zostaje dużo soku, który tez wlewam gorący do słoików i zakręcam.

  • Gość: [kuchenny bałagan] *.home.aster.pl

    śliczne warstwy :)

  • rosse5

    Wygląda obłędnie i rzeczywiście wykonanie brzmi prosto:) trzeba spróbować;) PS. Przepiękne zdjęcia!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję. Miło mi, że Wam się podoba i naprawdę jest bardzo prosty do zrobienia :)

    Aronio i tylko je doprowadzasz do wrzenia i wyłączasz?

  • Gość: [Usagi] *.dynamic.chello.pl

    Wygląda obłędnie. Jest czarujący po prostu :)

  • Gość: [Foshmanka] *.man.stargard.pl

    wrócę do domu to zaraz poszukam swojego przepisu na wiśnie w syropie, bo z mamą w zeszłym roku robiłyśmy, a były fenomenalne ;) aż szkoda, że w tym roku nam na działce poskąpiło wiśni :<
    a serniczek wygląda genialnie, coś czuję, że niedługo zawita na moim stole ;3

  • kasiaaaa24

    Super, będę bardzo wdzięczna za przepis. Przeanalizuję sobie później wszystkie propozycje i na pewno na którąś się zdecyduję, bo tej zimy tak mi brakowało takich słodkich wiśni do ciast, że obiecałam sobie, że muszę je zrobić w tym roku :) A taki prawdziwy tort Czarny Las, to już mi się śni po nocach :)

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Wygląda cudnie, rozmarzyłam się...;) Miłego dnia!

  • Gość *.lesko.tke.pl

    Dawno nie widziałam nic tak pięknego Kasiu :)))

  • kasiaaaa24

    Ojej, dziękuję bardzo :)

  • niepokornik

    Wow! wygląda przecudnie
    Mam krzaczek porzeczek do objedzenia, już chyba wiem, co z nimi zrobię:)

  • judik1119

    Kasiu wspaniały serniczek Ci wyszedł! Wygląda wyśmienicie i ma takie piękne kolory:) Ja ostatnio miałam 3 kolory porzeczek i tez zrobiłam serniczek na zimno z trzema kolorowymi warstwami:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • berrypunch

    Cudny, ale mam ochotę na porzeczki :)

  • Gość: [m.] *.dynamic.chello.pl

    rany... jest obłędnie piękny.
    Jak z bajki! Podejrzewam, że smak też jest zniewalający. Szczególnie dla wielbicieli porzeczek, w tym mnie ;-)

  • kasiaaaa24

    Nam bardzo smakował, więc polecam :)

  • ipolisa

    Wygląda idealnie. Jestem pełna podziwu dla tych równych warstw, mój może i będzie dobrze smakował, ale taki równy nie będzie.

  • Gość: [Justin Dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Idealny sernik!! A my zastanawiamy się co zrobić z wielką miską porzeczek :P :)

  • ilovebake.pl

    Cudownie wyszedł Ci ten sernik :)

  • Gość: [Samantha] *.as13285.net

    Cudowny sernik, pewnie wyśmienicie smakuje ! Pozdrawiam :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu ten sernik jest niesamowicie zmysłowy .... chetnie zjadłabym spory kawałek:) buziaczki

  • myniolinka

    takie ciasta wybieram latem! cieszą i oczy i podniebienie :)

  • ervisha

    Do wypróbowania :D

  • Gość: [Antenka] *.zax.pl

    cudowny ten serniczek! ideał

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam za miłe komentarze :)

  • Gość: [nikajaz] *.tktelekom.pl

    ja wiśnie dryluje, wkładam do słoików, zasypuje cukrem (w zaleznosci jak słodkie chcemy miec od 4 do 7 łyżek cukru na litrowy słoik) i pasteryzuje w garnku z woda lub piekarniku około 20 minut, studze odwrócone dogóry dnem

  • klfoodblog

    wypatrzyliśmy na tastespotting. kuszący!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • aniachelsea

    boże jakie to piękne:) tylko jedno pytanie techniczne;) czy zamiast porzeczek można użyć innych owoców? np. borówek? nie straci uroku:)?

  • kasiaaaa24

    Aniu możesz użyć jagód, malin, czereśni - co wolisz :) Tylko kolor galaretki dostosuj do koloru owoców :)

  • aniachelsea

    Dziękuje bardzo:) dziś po pracy jagodowy szał:)

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A to zdecydowanie dla mnie ;-)

  • Gość: [Katarzyna] 176.31.202.*

    Witam serdecznie. Po pierwsze chce pogratulować realizacji pasji, rozwoju i jakości. Blog rewelacja!! Na pewno częściej odwiedzę i wykorzystam przepisy. Mam ponadto pytanie o aparat jakim są zrobione te zdjęcia. Widać różnice pomiędzy tymi z 2009, a teraźniejszymi. Być może już padło to pyt i odp, ale ja nie znalazłam.. pozdrawiam i życzę zmian, bo one są odpowiedzialne za rozwój::)

  • kasiaaaa24

    Kasiu...

    W przeciągu 4 lat blogowania posługiwałam się 4 rożnymi modelami aparatów, z czego pierwsze 3 to kompakty:

    * 1 rok blogowania Panasonic Lumix
    * 2 i 3 rok bloggowania Olympus sp 550 uz
    * 4 rok blogowania Fuhifilm finepix hs 10
    * a od 2 tygodni jestem posiadaczką pierwszej w swoim życiu lustrzanki i jest to Canon Eos 600 D
    Ale nadal nie używam żadnych lamp ani blend (ani jakiegokolwiek innego sprzętu fotograficznego). Przepraszam - używam czasem statywu :)

    Ale jakość zdjęć nie zależy tylko od aparatu. Najważniejsze jest uczenie się (w 90% na własnych błędach) i analizowanie co na zdjęciach wygląda lepiej a co gorzej. Dla mnie to jedyny klucz do polepszania swoich zdjęć. No ok - minimalny wkład ma tez podstawowa teoria na temat działania aparatu, ale u mnie to tylko wiedza o ogniskowej, przesłonie, iso i balansie bieli :)

    W każdym razie dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

  • Gość: [aronia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale byłam na urlopie zaszyta w lesie bez dostępu do netu. Tak, ostatniego dnia doprowadzam wiśnie do wrzenia i trzymając garnek na maleńkim płomyku wlewam gorącą konfiturę do słoików.

  • Gość: [kasia90010] *.dynamic.mm.pl

    czy jest możliwość, aby dodać opcję drukowania przepisów?

  • kasiaaaa24

    Kasiu niestety nie jest to taka prosta sprawa. Technicznie, na chwilę obecną nie jest to możliwe.

  • Gość: [kleea] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zrobiłam trzeci raz i na pewno jeszcze często będę robić ten sernik. jest wspaniały, orzeźwiający, nie za słodki, przepyszny. szybko i łatwo się go robi. polecam

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował i dziękuję za podzielenie się opinią :)

  • Gość: [Nowa] *.unknown.uunet.be

    Chciałabym zrobić ten serniczek z czereśniami, czy jeśli je zmiksuję i dodam do sera to skórki nie będą przeszkadzać? Czy to tylko takie moje obawy na wyrost:) dziękuję za pomoc

  • kasiaaaa24

    Nie, nie - absolutnie nie będą przeszkadzać :) Nie przeszkadzały nawet pestki z porzeczek :)

  • Gość: [Nowa] *.unknown.uunet.be

    dziękuję za szybką odpowiedź. Serniczek swoją drogą robiłam już z malinami, jest po prostu obłędny, nie tylko z wyglądu ale głównie w smaku:) cudo.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci