Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Warstwowy sernik porzeczkowy

 

W tym roku popadłam w jakiś owocowy szał. Praktycznie co drugi dzień zaopatruję się na placu w kolejne kobiałki. Po raz pierwszy myślę o przetworach innych, niż dżem truskawkowy, a już najbardziej chodzi mi po głowie sok z malin i porzeczek. Na zimę byłyby idealne. 

Chciałabym też zrobic takie słodkie wiśnie w syropie, więc jeśli ktoś z Was ma na takiprzepis, to bardzo proszę o podzielenie się :) 

Ale póki co mam dla Was porzeczkowy sernik na zimno. Lekki, owocowy, idealny na upalne dni. Warstwy sprawiają, że ciekawie się prezentuje, a przy tym jest bardzo prosty w wykonaniu. 

Zachęcam do spróbowania :) 

 

Składniki na tortownicę 22 cm:

 

Spód:

 

* 200 g herbatników

* 90 g masła

* 1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

 

* 500 g mielonego sera (gotowego, na serniki)

* 400 g jogurtu naturalnego

* 200 g cukru pudru (+ 1 kopiata łyżka)

* 400 g czerwonej porzeczki

* 4 płaskie łyżki żelatyny

 

Wierzch:

 

* 1 czerwona galaretka

* 200 g czerwonej porzeczki

 

Herbatniki mielimy i łączymy z cukrem oraz stopionym masłem. Dokładnie mieszamy by masło dobrze się rozprowadziło i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę. Masę dociskamy do spodu i boków formy. 

Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Ser miksujemy z jogurtem i cukrem a następnie odlewamy 1/3 masy, a do pozostałego sera dodajemy 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 30 minut by zastygła. 

Do odłożonej masy serowej dodajemy łyżkę cukru pudru i zmiksowane porzeczki (jeśli przeszkadzają Wam pestki, możecie je przetrzeć przez sito) oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Masę porzeczkową delikatnie wylewamy na zastygnięty ser i ponownie chłodzimy około 30-40 minut. 

Pozostałe 200 g porzeczek także miksujemy i łączymy z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Kiedy masa serowo porzeczkowa zastygnie, wylewamy na nią przestudzoną galaretkę z owocami. Sernik pozostawiamy w lodówce całą noc aby mieć pewność, że wszystkie warstwy mają właściwą konsystencję. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

poniedziałek, 16 lipca 2012, kasiaaaa24

Komentarze
Gość: , bhg254.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/16 07:55:39
Wygląda pięknie i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje:)
-
2012/07/16 08:20:17
Ja wiśnie po prostu dryluje i warstwa po warstwie zasypuje w słoiku cukrem. Idealne na zimę do ciast, a sok do herbaty! :)
-
2012/07/16 08:33:24
Kasiu a potem je pasteryzujesz?
-
Gość: aronia, cnm65.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/16 08:39:49
Ciasto prześliczne, ale u Ciebie to norma.
Co do wiśni to ja robię tak. Na 1kg wydrylowanych wiśni biorę 1kg cukru. Wiśnie zasypuję w garnku cukrem i zostawiam na noc. Na drugi dzień zagotowuję i zostawiam na 24h. Następnego dnia to samo. Trzeciego dnia ponownie zagotowuję i gorące wkładam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam. Nie pasteryzuję. Doskonała konfitura do deserów i herbaty, a przy tym zostaje dużo soku, który tez wlewam gorący do słoików i zakręcam.
-
2012/07/16 08:47:03
śliczne warstwy :)
-
2012/07/16 08:57:59
Wygląda obłędnie i rzeczywiście wykonanie brzmi prosto:) trzeba spróbować;) PS. Przepiękne zdjęcia!
-
2012/07/16 09:01:53
Dziękuję. Miło mi, że Wam się podoba i naprawdę jest bardzo prosty do zrobienia :)

Aronio i tylko je doprowadzasz do wrzenia i wyłączasz?
-
2012/07/16 09:31:56
Wygląda obłędnie. Jest czarujący po prostu :)
-
Gość: Foshmanka, line21.man.stargard.pl
2012/07/16 09:57:39
wrócę do domu to zaraz poszukam swojego przepisu na wiśnie w syropie, bo z mamą w zeszłym roku robiłyśmy, a były fenomenalne ;) aż szkoda, że w tym roku nam na działce poskąpiło wiśni :<
a serniczek wygląda genialnie, coś czuję, że niedługo zawita na moim stole ;3
-
2012/07/16 10:00:34
Super, będę bardzo wdzięczna za przepis. Przeanalizuję sobie później wszystkie propozycje i na pewno na którąś się zdecyduję, bo tej zimy tak mi brakowało takich słodkich wiśni do ciast, że obiecałam sobie, że muszę je zrobić w tym roku :) A taki prawdziwy tort Czarny Las, to już mi się śni po nocach :)
-
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2012/07/16 10:27:17
Wygląda cudnie, rozmarzyłam się...;) Miłego dnia!
-
Gość: , s2-out8.lesko.tke.pl
2012/07/16 10:40:48
Dawno nie widziałam nic tak pięknego Kasiu :)))
-
2012/07/16 10:54:20
Ojej, dziękuję bardzo :)
-
2012/07/16 11:30:40
Wow! wygląda przecudnie
Mam krzaczek porzeczek do objedzenia, już chyba wiem, co z nimi zrobię:)
-
2012/07/16 12:01:18
Kasiu wspaniały serniczek Ci wyszedł! Wygląda wyśmienicie i ma takie piękne kolory:) Ja ostatnio miałam 3 kolory porzeczek i tez zrobiłam serniczek na zimno z trzema kolorowymi warstwami:) Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/07/16 13:31:04
Cudny, ale mam ochotę na porzeczki :)
-
2012/07/16 14:08:43
rany... jest obłędnie piękny.
Jak z bajki! Podejrzewam, że smak też jest zniewalający. Szczególnie dla wielbicieli porzeczek, w tym mnie ;-)
-
2012/07/16 14:21:20
Nam bardzo smakował, więc polecam :)
-
2012/07/16 16:40:40
Wygląda idealnie. Jestem pełna podziwu dla tych równych warstw, mój może i będzie dobrze smakował, ale taki równy nie będzie.
-
2012/07/16 16:50:41
Idealny sernik!! A my zastanawiamy się co zrobić z wielką miską porzeczek :P :)
-
2012/07/16 17:32:42
Cudownie wyszedł Ci ten sernik :)
-
2012/07/16 17:48:58
Cudowny sernik, pewnie wyśmienicie smakuje ! Pozdrawiam :)
-
2012/07/16 17:58:57
Kasiu ten sernik jest niesamowicie zmysłowy .... chetnie zjadłabym spory kawałek:) buziaczki
-
2012/07/16 19:46:44
takie ciasta wybieram latem! cieszą i oczy i podniebienie :)
-
2012/07/16 19:51:23
Do wypróbowania :D
-
2012/07/16 22:43:47
cudowny ten serniczek! ideał
-
2012/07/16 22:44:50
Dziękuję Wam za miłe komentarze :)
-
Gość: nikajaz, w3cache1.tktelekom.pl
2012/07/17 08:17:49
ja wiśnie dryluje, wkładam do słoików, zasypuje cukrem (w zaleznosci jak słodkie chcemy miec od 4 do 7 łyżek cukru na litrowy słoik) i pasteryzuje w garnku z woda lub piekarniku około 20 minut, studze odwrócone dogóry dnem
-
2012/07/17 08:54:50
wypatrzyliśmy na tastespotting. kuszący!
-
2012/07/17 08:56:10
Dziękuję :)
-
2012/07/17 12:22:12
boże jakie to piękne:) tylko jedno pytanie techniczne;) czy zamiast porzeczek można użyć innych owoców? np. borówek? nie straci uroku:)?
-
2012/07/17 12:30:37
Aniu możesz użyć jagód, malin, czereśni - co wolisz :) Tylko kolor galaretki dostosuj do koloru owoców :)
-
2012/07/17 13:54:08
Dziękuje bardzo:) dziś po pracy jagodowy szał:)
-
2012/07/18 09:55:20
A to zdecydowanie dla mnie ;-)
-
Gość: Katarzyna, 176.31.202.6*
2012/07/20 15:42:11
Witam serdecznie. Po pierwsze chce pogratulować realizacji pasji, rozwoju i jakości. Blog rewelacja!! Na pewno częściej odwiedzę i wykorzystam przepisy. Mam ponadto pytanie o aparat jakim są zrobione te zdjęcia. Widać różnice pomiędzy tymi z 2009, a teraźniejszymi. Być może już padło to pyt i odp, ale ja nie znalazłam.. pozdrawiam i życzę zmian, bo one są odpowiedzialne za rozwój::)
-
2012/07/20 16:47:38
Kasiu...

W przeciągu 4 lat blogowania posługiwałam się 4 rożnymi modelami aparatów, z czego pierwsze 3 to kompakty:

* 1 rok blogowania Panasonic Lumix
* 2 i 3 rok bloggowania Olympus sp 550 uz
* 4 rok blogowania Fuhifilm finepix hs 10
* a od 2 tygodni jestem posiadaczką pierwszej w swoim życiu lustrzanki i jest to Canon Eos 600 D
Ale nadal nie używam żadnych lamp ani blend (ani jakiegokolwiek innego sprzętu fotograficznego). Przepraszam - używam czasem statywu :)

Ale jakość zdjęć nie zależy tylko od aparatu. Najważniejsze jest uczenie się (w 90% na własnych błędach) i analizowanie co na zdjęciach wygląda lepiej a co gorzej. Dla mnie to jedyny klucz do polepszania swoich zdjęć. No ok - minimalny wkład ma tez podstawowa teoria na temat działania aparatu, ale u mnie to tylko wiedza o ogniskowej, przesłonie, iso i balansie bieli :)

W każdym razie dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
-
Gość: aronia, dnd117.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/22 23:26:37
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale byłam na urlopie zaszyta w lesie bez dostępu do netu. Tak, ostatniego dnia doprowadzam wiśnie do wrzenia i trzymając garnek na maleńkim płomyku wlewam gorącą konfiturę do słoików.
-
Gość: kasia90010, host-37-190-221-76.dynamic.mm.pl
2013/02/02 07:40:07
czy jest możliwość, aby dodać opcję drukowania przepisów?
-
2013/02/02 13:15:54
Kasiu niestety nie jest to taka prosta sprawa. Technicznie, na chwilę obecną nie jest to możliwe.
-
Gość: kleea, eet91.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/11 23:15:04
zrobiłam trzeci raz i na pewno jeszcze często będę robić ten sernik. jest wspaniały, orzeźwiający, nie za słodki, przepyszny. szybko i łatwo się go robi. polecam
-
2013/05/12 10:16:17
Cieszę się, że smakował i dziękuję za podzielenie się opinią :)
-
Gość: Nowa, uu194-7-161-147.unknown.uunet.be
2013/07/05 14:38:49
Chciałabym zrobić ten serniczek z czereśniami, czy jeśli je zmiksuję i dodam do sera to skórki nie będą przeszkadzać? Czy to tylko takie moje obawy na wyrost:) dziękuję za pomoc
-
2013/07/05 14:46:01
Nie, nie - absolutnie nie będą przeszkadzać :) Nie przeszkadzały nawet pestki z porzeczek :)
-
Gość: Nowa, uu194-7-161-147.unknown.uunet.be
2013/07/05 14:55:05
dziękuję za szybką odpowiedź. Serniczek swoją drogą robiłam już z malinami, jest po prostu obłędny, nie tylko z wyglądu ale głównie w smaku:) cudo.