Menu

Gotuję, bo lubię

Pieczeń cielęca

kasiaaaa24

 

Po raz pierwszy miałam okazję przygotować cielęcinę nie dalej jak rok temu. I muszę przyznać, że żałuję iż tak późno zdecydowałam się poeksperymentować z nią w kuchni. 

Cielęcina na bardzo delikatne mięso, które nie wymaga wielu przypraw ani zawiesistych sosów i zwłaszcza te ostatnie zabijają smak mięsa. Najlepiej smakuje w najprostszej postaci, więc jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Za każdym razem kiedy przygotowuję obiad z cielęciny, używam minimalnej ilości ziół. I tak też było tym razem. 

Do naczynia w którym piekło się mięso dołożyłam maleńkie ziemniaczki i czerwoną cebulę. Tym sposobem uzyskałam bardzo proste (jednogarnkowe) a jednocześnie pyszne danie. Pikantne, ale pyszne :). 

 

Składniki:

 

* płat karkówki cielęcej (ok 800 g)

* 2 szczypty płatków chilli

* 2 szczypty suszonego majeranku

* 1 szczypta suszonego tymianku

* sól

* pieprz

* 2 czerwone cebule

* 15-20 malutkich, młodych ziemniaczków

* oliwa

 

Mięso rozcinamy na płaski, prostokątny płat, posypujemy solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Zwijamy w rulon i związujemy sznurkiem (ewentualnie nitką). 

Mięso wkładamy do naczynia, a dookoła układamy ziemniaczki (nie obieramy ich, tylko dokładnie myjemy) i pokrojoną cebulę. Całość skrapiamy oliwą, a ziemniaki dodatkowo posypujemy solą i tymiankiem. 

Pieczemy w 220 stopniach pod przykryciem 60 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Dopiekamy kolejne 20-30 minut (dopóki mięso i ziemniaki się nie zarumienią a nadmiar wody nie odparuje).

Do cielęciny proponuję podać lekką sałatę z delikatnym sosem aby nie zdominowała ona smaku mięsa.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

Niewiele sklepów zaopatruje się w świeżą cielęcinę, więc jeśli macie taką możliwość, to bez problemu możecie ją nabyć w Makro

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Domowy Kucharz] 212.244.210.*

    Wygląda świetnie. Będę musiał wypróbować :)

  • kabamaiga

    A ja tak mało z nią eksperymentuję. Być może dlatego, że w moim ulubionym sklepie z mięsem prawie jej nie ma.

  • jolantaszyndlarewicz

    Z cielęciną to u nas jest wielki problem ...a szkoda, bo ją bardzo lubie. Jest taka delikatna i pyszna:)

  • kolorowowkuchni

    Bezczelnie napiszę że zdjęcie rewelacyjne!! zachęca do zrobienia tego dania, a jeszcze lepiej jak by ktoś zrobił..i podał:)) bo ostatnio nie mam wcale weny na eksperymentowanie w kuchni:(

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    nawet przepisu i opisu nie przeczytałam, bo zapatrzyłam się na zdjęcie :) czyżby robione już nowym aparatem? :)

  • kasiaaaa24

    Ano nowym :)

  • Gość: [Martyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda rewelacyjnie! Nic tylko wcinać prosto z talerza.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

  • Gość: [Magda] *.centertel.pl

    Nie wiedzieć dlaczego wyszło strasznie gumowe:((( chyba coś musiałam zle zrobić a wyglada identycznie :( może to wina mięsa?

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci