Menu

Gotuję, bo lubię

Jagodzianki. Ostateczne i najlepsze.

kasiaaaa24

 

Od kilku lat eksperymentowałam z różnymi przepisami na jagodzianki w poszukiwaniu tego jedynego. Dla mnie jagodzianki to smak dzieciństwa, więc chciałam by były idealne. 

Dziś śmiało mogę powiedzieć, że moje poszukiwania dobiegły końca. Okazało się, że kluczem do miękkiego i puszystego ciasta jest dodanie do niego odrobiny sera mascarpone. Podejrzewam, ze to dzięki niemu ciasto jest tak aksamitne i delikatne oraz znacznie dłużej zachowuje świeżość.

Cóż, w takim razie to ostatni przepis na jagodzianki na blogu. Więcej nie będzie :)

Mam zatem nadzieję, że skusicie się na nie póki trwa sezon na jagody.

 

Ciasto:

 

* 550 g mąki

* 250 ml mleka

* 100 g masła

* 2 pełne łyżki mascarpone

* 2 jajka

* 7 łyżek cukru

* 25 g świeżych drożdży

* 1 szczypta soli

* 1 litr jagód 

* 2-3 łyżki cukru pudru

 

Lukier:

 

* 1 pełna szklanka cukru pudru

* 2-3 łyżki zimnej wody

 

Pokruszone drożdże łączymy z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 minut aby zaczyn wyrósł. 

W tym samym czasie do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mascarpone, masło i cukier. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelewamy do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy jajka i rozbijamy je widelcem.

Do dużej miski wsypujemy mąką i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.

Następnie ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.

Jagodzianki pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce. 

Przestudzone jagodzianki lukrujemy.  

 

Smacznego :)

 

 

Przepis własny

Komentarze (101)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Wspaniałe! Uwielbiam jagodzianki . :)

  • Gość: [ewelina] 178.218.226.*

    2 łyżki mascarpone to ok.50 g?

  • kasiaaaa24

    Ja dałam takie pełne łyżki - myślę, ze około 70 g.

  • Gość: [kuchenny bałagan] *.home.aster.pl

    wyglądają pięknie :)

  • Gość: [Crispy Biscuits] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zgadza się, każdy dąży do perfekcji w swojej kuchni. Już wyobrażam sobie smak Twoich jagodzianek! Pozdrawiam!

  • Gość *.tktelekom.pl

    Kasiu a czy można drożdźe świeże można zastąpić suszonymi? Jeśli tak to w jakiej proporcji?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, ze można zastąpić. Na pół kilograma mąki dajemy 14 g suchych drożdży - to są 2 standardowe opakowania po 7 g :)

  • mikimama

    Porywam jedną!

  • Gość: [Asia] 91.238.76.*

    mm bosko wygladaja! a jagodzinaki to moje ulubione drożdzówki z dzieciństwa :D

  • Gość: [kocie-smaki] *.ssp.dialog.net.pl

    jeśli idealne i najlepsze to wyjścia nie mam i robię :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu ja też mam już swój idealny przepis na jagodzianki, to najwspanialsze bułasie pod słońcem:)

  • kaspiecze

    ale puszyste, wyglądają na lekkie jak chmurki

  • ilovebake.pl

    Kochana Twoje jagodzianki są najlepsze :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • viridianka

    No widzisz a ja już od 2 lat do ciasta na jagodzianki dodaje serek mascarpone i wiem, że żadne inne się równać nie mogą :) Jami!

  • asiek_ba

    Ja właśnie ciągle szukam takiego przepisu, może to ten? Wyglądają bardzo puchato, przepysznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Nigdy się nie odważyłam robić drożdżówek, jagodzianek,... boję się, że mi nie wyjdą, w sumie chyba nie powinnam, bo swoje pierwsze pączki wspominam bardzo miło, wyszły jak malowane... jak zdobędę jagody, spróbuję...;) Pozdrawiam Kasiu! Pyszny przepis!

  • kasiaaaa24

    Obiecuję, ze z tego przepisu Ci wyjdą :)

  • Gość: [http: www.gotowaniomania.com ] *.static.wdm.pl

    Wyglądają pyszniutko, mniam ,mniam. Na pewno spróbuję!

  • Gość: [agnieszka] *.sds.uw.edu.pl

    myślisz, że dodanie ricotty też się sprawdzi? co prawda jest mniej tłusta, ale akurat mam ochotę na jagodzianki i pół opakowania tego sera w lodówce ^^

  • kasiaaaa24

    Agnieszko może być ricotta.
    Daj znaj czy smakowały :)

  • Gość: [Krecia] *.5-4.cable.virginmedia.com

    aż chce się jeść:) i zdjęcie takie smakowite

  • Gość: [groszekk] *.warszawa.vectranet.pl

    kupiłam dziś jagody i zastanawiałam się co z nich zrobić, a tu taka niespodzianka. Wspaniały przepis . Nie mogłam się oprzeć. Piekarnik właśnie się nagrzewa, drożdżóweczki już czekają wyrośnięte. Ciasto faktycznie troszkę się klei, ale ręce oprószone mąką załatwiają sprawę przy formowaniu bułeczek. Dziękuję i z niecierpliwością czekam na jutrzejsza poranną kawę z drożdżówką :)

  • kasiaaaa24

    Mam nadzieje, ze będą smakować i czekam na opinię :)

  • mnemonique

    to ostatnie zdjęcie jest po prostu genialne, jak z najlepszego magazynu kulinarnego. No i gratuluję ostatecznego przepisu na jagodzianki, chętnie sama wypracuję swój ideał.
    Pozdrawiam
    Monika

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [Annak81] *.ssp.dialog.net.pl

    Dzisiaj je upiekłam i już tylko ostatnia została...są przepyszne...lepsze niż z cukierni...ciasto takie delikatniutkie, puszyste a dodam, że pierwszy raz w życiu robiłam bułeczki z drożdżowego ciasta...na pewno będę je często robić...polecam i dziękuję za przepis

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze smakowały :)

  • Gość: [bozena] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jagodzianki są boskie, właśnie zjadłam jedną jeszcze lekko ciepłą. Mam nadzieję, że jutro będą wszystkim smakować.

  • asiek_ba

    Kasiu, jagodzianki wyszły wspaniałe, to najlepszy przepis na bułeczki, jaki robiłam. Jedynie co, to musiałam dodać więcej mąki. Dziękuję bardzo!

  • kasiaaaa24

    Asiu bo to zalezy od tego jakiej mąki się uzywa. Mąki są bardziej suche lub wilgotne. I pewnie Ty miałaś bardziej wilgotną i dlatego ciasto kleiło Ci się do rąk :)

  • Gość: [Mari] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu, te jagodzianki są fenomenalne. Wszystkie, które do tej pory jadłam mogą się schować. Wyszło mi 11 wielkich jagodzianek i zniknęły w 3 większych i 2 mniejszych brzuszkach w przeciągu godziny. Jesteś mistrzynią :)

  • Gość: [agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a więc zrobiłam wersję z ricottą i wyszły bardzo pyszne..."borówczanki" i "brzoskwinianki", bo jagód nie mogłam akurat dostać na rynku ;) jedne z lepszych drożdżówek, które jadłam. oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie obsypała ich kruszonką ^^
    jak będę miała nadmiar mascarpone, to następnym razem z pewnością wypróbuję i opcję z tym serem ;)

  • Gość: [Liz] *.internetdsl.tpnet.pl

    Zrobiłam!! Szukałam idealnego przepisu i znalazłam. Są delikatne i pachnące :-) Dziś znów zrobię :-). Czy tobie też wycieka trochę sok z jagód?

  • kasiaaaa24

    Tak, zawsze spodem wycieka trochę soku z jagód :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Kasiu nie dziwię się że ten przepis uważasz za ostateczny, faktycznie to jest przepis na jagodzianki IDEALNE. Są pyszne, delikatne i puszyste. Od dziś przestaję kombinować i szukać czegoś innego :) jak zwykle dziękuję :) zosia19

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze i Tobie smakują :)
    Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość *.21.ktmtelekom.pl

    A czy jagody mogą być mrożone jeśli tak to czy mam je wcześniej odmrozić.

  • kasiaaaa24

    Jagody należy rozmrozić na ręczniku papierowym.

  • Gość: [Halina] *.pools.arcor-ip.net

    Zrobilam, wyszly przepyszne mimo , ze troche popekaly i sok wyciekl...myslalam ze nic z nich nie bedzie , ale tak tylko groznie wygladaly jakby plywaly wszystkie w soku. To moja wina bo byly zbyt "napakowane".Zle odczytalam przepis bo wzielam jagody zamiast w ml to w gramach.Bylo ich poprostu za duzo, a mnie bylo szkoda zostawiac i zuzylam wszystkie.Najbardziej ucieszyla sie moja corka, ktora uwielbia jagodzianki,a tu gdzie mieszkamy/Niemcy/ sa nie do kupienia...Bardzo dziekuje za super przepis i serdecznie pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Halinko troszkę soku zawsze wypłynie :) Sok z owoców musi gdzieś uciec :)
    Cieszę się, ze Wam smakowały.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Ola] 217.109.7.*

    Ja też uwielbiam jagodzianki!! Przepis mojej mamy jest przecudny, zawsze się udają. Twój też bardzo mi się podoba- napewno wypróbuję.
    Mam jednak małą propozycję.
    Spróbuj zrobić lukier z sokiem z cytryny zamiast z wodą- moim zdaniem najlepszy lukier na świecie- pasuje do wszyskich lukrowanych słodkości :) Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Agnieszka] *.dynamic.mm.pl

    A jaką mąkę?pszenną czy tortową?chcę zropbić jagodzianki ,bo mam w słoiczku i jak trafiłam na ten przepis to nie mogę ich nie zrobić:)
    Pozdrawiam serdecznie.
    Agnieszka.

  • kasiaaaa24

    Moze byc tortowa :)

  • Gość: [edat] *.punkt.opole.pl

    właśnie wcinamy - jeszcze ciepłe - cóż PRZEPYSZNE!!!!!

  • kasiaaaa24

    Na zdrowie :)

  • Gość: [AgataB] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witaj Kasiu! Mam pytanko. Robiłam już te jagodzianki nie raz i są wprost idealne. Jako,że rozmroziłam zamrażalkę mam ich mega dużo, i nie chcę mi się robić tylu bułeczek. Myślisz, że jak podwoję ilość składników i na wierzch sypnę jagody a na to kruszonkę to wyjdzie ciasto? Nie chciałabym brać ciasta z innego przepisu bo to jest idealne! Pozdrawiam serdecznie:)

  • kasiaaaa24

    Oczywiście :) To ciasto nadaje się i do bułeczek i jako podkład pod owoce w takiej standardowej blasze.

  • Gość: [jolcia] *.adsl.inetia.pl

    Super przepis,pierwszy raz w życiu zrobiłam jagodzianki,były bardzo dobre,drugim razem potroiłam składniki,wyszły przepyszne.Teraz będę robiła częściej.Dzięki za przepis.

  • kasiaaaa24

    Potrojone składniki? To sporo ich wyszło :)
    Cieszę się, że smakowały.
    Pozdrawiam

  • martex.82

    Masz rację Kasiu, te jagodzianki są idealne, takiego przepisu szukałam, odpowiadają mi w 100 %. To ciasto jest genialne, może to zasługa mascarpone? Wydawało mi się zbyt luźne ale za Twoją sugestią nie dosypywałam mąki i bułeczki wyszły cudownie mięciutkie i delikatne. Wielkie dzięki za kolejny niezawodny przepis. Pozdrawiam serdecznie :)

  • kasiaaaa24

    Chętnie zobaczę je w twoim wykonaniu :) Cieszę się, że smakowały. A mascarpone zdecydowanie ma swój udział w delikatności ciasta, podobnie jak fakt, że ciasto nie jest zbyt gęste.

  • Gość: [nessy] *.tktelekom.pl

    właśnie zrobiłam - są genialne! Puszyste, delikatne, super smak!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za podzielenie się opinią :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [Ania] *.adsl.inetia.pl

    Jagodzianki są rewelacyjne!!! Najlepsze, jakie jadłam w życiu. + Baaaaardzo dziękuję za ten przepis!!!

  • kasiaaaa24

    Proszę bardzo :) Ciesze się, że smakowały :)

  • Gość: [Aga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Fantastyczne! Dziś zrobiłam i są to najlepsze jagodzianki jakie jadłam w życiu!

  • Gość: [rembick] *.icpnet.pl

    Rewelacyjne! Przypomniały mi dzieciństwo! Dziękuję za ten wspaniały przepis.

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [ladylaura] 90.170.94.*

    Podobny efekt puszystego ,delikatnego i dłużej zachowującego świeżość ciasta drożdżowego otrzymasz dodając do niego ugotowane ziemniaki ,albo śmietanę kremówkę,sprawdzone,pozdrawiam.

  • majanaboxing

    Kasiu, dziękuję za wspaniały przepis !:)
    Jagodzianki były przepyszne. Moje już na blogu, zapraszam :)
    Pozdraiwam.

  • Gość: [ankaskakanka] *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net

    Szybkie pyt., czy mrozone jagody wchodza w rachube?

  • Gość: [Lolita] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, mam pytanko techniczne. Ile jagód wejdzie do jednej bułki np w łyżkach? Bo rozmroziłam jagody z różnych torebeczek i nie sposób sprawdzić ile mam mililitrów. A ciasto już mi rośnie...

  • kasiaaaa24

    Oj, ciężko mi tak powiedzieć. Myślę, że ok. 2, ale to też zależy od łyżki.

  • Gość: [slonce] *.play-internet.pl

    czy składniki maja być w temperaturze pokojowej ,czy serek może być z lodówki? Pozdrawiam serdecznie.

  • kasiaaaa24

    Może być z lodówki.

  • Gość: [slonce] *.play-internet.pl

    dzięki za odpowiedz. Zrobilam dokładnie z przepisu ale było tak rzadkie ze nie dalo się formowac buleczek.rozłozylam na blaszke jak ciasto ,posypałam borowkami. Genialne, puszyste ciasto. zastanawiam się tylko co było nie tak?.....

  • kasiaaaa24

    To zapewne kwestia wielkości jajek i typu mąki. To ciasto jest luźne i powinno takie być, ale też powinno dać się formować. Na drugi raz dosyp odrobinę mąki, jeśli problem się powtórzy :)

  • Gość: [slonce] *.play-internet.pl

    ok. dzięki, na pewno jeszcze powtorze!

  • Gość: [marina4] *.internetdsl.tpnet.pl

    POMOCY Wczoraj zrobiłam te jagodzianki. Ciasto prawie wcale nie wyrosło po ok godzinie, więc położyłam miskę z ciastem na garnku z goracą zupą na dodatkowe 20 min wyrosło bardzo wysoko ale gdy włożyłam rękę by wyjąć je tak jakby momentalnie opadło ??? Nadmieniam, że nigdy wczesniej nie robiłam ciasta drożdżowego.
    Po uformowaniu drożdżówek ( jesli to co mi wyszło można tak nazwać) zostawiłam na kolejne 20 min przy ciepłym piekarniku, wyrosły odrobinkę, nie poddałam się i to co miałam włożylam do piekarnika i mimo wszystko smak drożdżówek GENIALNY. Tylko co zrobić by dało się je formować i by ciasto wyrosło?? Może miałam złe drożdże mąka jaką użyłam to typ 450??? Dzisiaj robię pierogi z jagodami z Twojego przepisu a na niedzielę gołąbki z mlodej kapusty. Pozdrawiam i dziekuję za wspaniałe przepisy:):)

  • Gość: [edat] *.ipv.net.pl

    DWA dni temu były jagodzianki - PYSZNE!!!!zresztą robione nie pierwsz raz, a dziś z malinami PRZEPYSZNE!!!! można jeść i jeść i jeść.......

  • kasiaaaa24

    Marina4 - może ciasto było w chłodnym miejscu, lub drożdże były nieświeże? A zaczyn był zrobiony?

    To, że ciasto opadło to zupełnie normalne :) Każde wyrośnięte ciasto drożdżowe po dotknięciu opada - to jest tzw. odpowietrzenie.

    Jeśli nie ciężko się formuje ciasto, to należy je dodatkowo podsypać mąką. To ciasto samo w sobie jest rzadkie, bo z takiego wychodzą najlepsze jagodzianki, ale jeśli uformowanie z nich bułeczek jest prawie niewykonalne, to trzeba dodać mąki. Wpływ na konsystencję ciasta ma wiele sadników - wilgotność mąki, wielkość jajek.

    Czekam na opinię o pozostałych przepisach :)

  • Gość: [Ania] *.7.13.tuwien.teleweb.at

    Kolejny raz korzystam z twoich przepisów i kolejny raz wychodzi coś naprawdę smacznego! Przepis na jagodzianki jest niesamowity!!!!! Ciasto jest miękkie i puszyste! Zniknęły w mgnieniu oka:) chyba muszę zrobić kolejny raz:)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowały :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Marta] *.adsl.inetia.pl

    Czy ciasto z tych jagodzianek można wykorzystać do innych wypieków, np. do ciasta drożdżowego z serem, owocami i kruszonką?

  • kasiaaaa24

    Tak, można.

  • Gość *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    jagodzianki najlepsze jakie jadłam, każdy kto miał okazję spróbować się nimi zachwyca i oczywiście prosi o przepis. dziękuję bardzo za ten przepis

  • Gość: [agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepis super!!! Dzisiaj przetestowałam. Zrobiłam od razu podwójną porcję :) część zniknęła w mgnieniu oka, resztę zostawię na jutro :)
    Pychotka!!!!!!!! Przepis na stałe zagości w moim repertuarze :)
    Dziękuję i pozdrawiam!!!

  • Gość: [Caroline] *.dynamic.chello.pl

    Właśnie je zrobiłam, ale z wiśniami :) Pyszne wyszły! mniam mniam

  • margot11

    kuchniaalicji.blogspot.com/2015/07/jagodzianki-po-raz-kolejny-z-przepisu.html
    pyszne

  • Gość: [Wiolka] *.broadband.tesco.net

    Z tych proporcji wyszło mi ciasto do naleśników. Musiałam dodać jeszcze jakieś 150g mąki. Teraz sobie ciasto (wciąż super klejące) wyrasta, zobaczymy czy nie wyjdą mi za twarde. Następnym razem dodam mniej mleka do mojej mąki, bo że spróbuję znowu jak kupie jagody to wiem na pewno :) albo może dam łyżkę ziemniaczanej? Mieszkam poza Polską więc i składniki czasem muszę dostosowywać do tego co mam.

  • Gość: [Mariola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie przed chwilą zjadłam przepyszną, świeżutką jagodziankę z tego przepisu. Przepis rzeczywiście świetny. Ciasto delikatne, mięciutkie. Od dawna robię ciasta drożdżowe i korciło mnie, żeby zrobić je "po swojemu", bo uważam, że moje drożdżowe jest najlepsze :) Zaciekawił mnie jednak efekt po dodaniu serka mascarpone. No i jest super. Gratuluję przepisu i dziękuję za niego. Do jagód dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej a lukier zrobiłam z soku cytrynowego i cukru pudru. Pycha.

  • wedelka

    Ciasto z mascarpone - fenomenalne :) Świetny patent Kasiu :)

  • Gość *.hsi12.unitymediagroup.de

    Czy zamiast świeżych jagód można użyć domowego dżemu z jagód? Zrobiłam zapas na zimę ;)

  • kasiaaaa24

    Oczywiście :)

  • Gość: [Jola] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Niesamowite jagodzianki! Przepyszne! Pozdrawiam i dziękujemy z córką za przepis

  • Gość: [Przestrzeń Kobiety] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Od prawie roku prowadzę swojego bloga kulinarnego, przez ten rok przetestowałam wiele przepisów, ale ten...mój Boże! Ten przepis jest idealny, a jagodzianki są niebiańsko pyszne!!! Najlepsze jakie w życiu jadłam! A ciasto drożdżowe? Tak musi smakować Niebo! Cudowne. Dziękuję Ci za ten przepis i za Twojego Bloga. Jest moim odkryciem ostatnich dni :) Dziękuję!!!!

  • Gość: [Justyna] *.play-internet.pl

    Kasiu, w komentarzu powyżej napisałaś, że drożdży suchych daje się 14 g na pół kilo mąki. A na opakowaniu napisane , że 7 g na to inaczej 25 g świeżych. Nie wiem ile dodać... dwie torebki to nie za dużo?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie za dużo. Z mojego dotychczasowego doświadczenia wynika, że przelicznik jest raczej 2:1, czyli 25 g świeżych drożdży to 12,5 g drożdży suchych (zaokrąglam wówczas do 2 opakowań). Wiem, że tak podaje producent, ale u mnie się to nie sprawdza i na jednym opakowaniu ciasto nie wyrasta tak, jak ja bym sobie tego życzyła :)

  • Gość: [manuela1] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam, jednak ten Pani przepis jest najlepszy.Ponieważ jagodzianek w tym roku mamy dosyć,upiekłam z tego przepisu zwykły placek drożdżowy,na wierzchu posypałam kruszonką.Placek wyszedł wspaniały.Taki puchaty,wilgotny.Dałam makę tortową i 100g mascarpone.Zniknął w jeden dzień.
    Pozdrawiam Halina

  • Gość: [manuela1] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam , jednak ten Pani przepis jest najlepszy.Ponieważ jagodzianek w tym roku mamy dosyć,bo próbawołam aż z czterech przepisów,tym razem upiekłam z tego przepisu zwykły placek drożdżowy,na wierzchu posypałam kruszonką.Placek wyszedł wspaniały.Taki puchaty,wilgotny.Dałam makę tortową i 100g mascarpone.Zniknął w jeden dzień.
    Pozdrawiam Halina

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    W zeszłym roku namiętnie piekłam jagodzianki. Na szczęście zgubiłam przepis i znalazłam ten. Przepis bardzo łatwy. Jagodzianki delikatne, puszyste. Poprostu niebiańskie i naprawdę najlepsze na świecie. Zostanę tu na dłużej. Jutro ugotuję zupę kalafiorową a na niedzielę ciasto z rabarbarem wg przepisów na tym blogu.

  • Gość: [Bożena] *.cnet.gawex.pl

    Zrobiłam w formie jednej wielkiej drozdzowy z jagodami i borowkami, posypałam kruszonką i cytrynowym lukrem- na bogato a niech będzie;) . Pyyycha przepis- polecam.

  • Gość *.dip0.t-ipconnect.de

    Pani Jagodzianki powiem krótko są " wspaniale",najlepsze, tu gdzie mieszkam w Niemczech znajomi są zachwyceni .Dziękuję za przepis L.G.

  • Gość: [monika] *.static.ip.netia.com.pl

    A skąd ten piękny koszyczek metalowy? Czy np na butelki z octem, oliwą nadawałby się do kuchni? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    A jagodzianki - petarda! Robiłam w tamtym roku i chyba czas powtórzyć.

  • kasiaaaa24

    Oj mam ten koszyczek już kilka lat i nie jestem pewna gdzie ko kupiłam, ale na 90% w TK Maxx.
    Niestety te buteleczki nie nadają się na ocet czy oliwę, ponieważ są maleńkie (to jest ok. 100-150 ml, a po drugie niestety nie mają nakrętek.

  • Gość: [monika] *.static.ip.netia.com.pl

    Dziękuję za odpowiedź :) tak czy inaczej piękny pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Ogólnie, jak chodzi o takie perełki do domu/kuchni, to polecam TK Maxx :)

  • Gość: [Paulina] *.173.38.146.tesatnet.pl

    Kasiu, może banalne pytania - jeśli wykorzystam przepis do zrobienia ciasta na blasze, to postępuje wg przepisu, tylko zamiast kulek - blacha, no i ma też wyrastać przez 20 minut, czy od razu do piekarnika? A pieczenie - tyle samo stopni? I jaki czas? Chciałabym jutro z rana upiec. Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Oczywiście można je wyłożyć na blachę jako całość i również musi wyrastać.
    Jak chodzi o czas, to ciężko mi jednoznacznie powiedzieć. Może to być 25 min, może 35. To zależy od wielkości blachy.
    Ciasto trzeba obserwować. Musi być zarumienione, ale niezbyt mocno spieczone. Można też w środek wbić patyczek i sprawdzić, czy nie wychodzi oblepiony ciastem.

  • Gość: [Paulina] *.173.38.146.tesatnet.pl

    Dziękuję Kasiu za szybką odpowiedź - ciasto wyszło pycha. Następnym razem zrobię bułeczki z owocem. Dałam suche drożdże, sprawdziły się. Nakupiłam tych drożdży pełno, bo przynajmniej raz w tygodniu piekę pszenne bułki z Twojego przepisu, które uwielbiamy. Pozdrawiam, Paulina

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci