Menu

Gotuję, bo lubię

Górka cielęca w winnej marynacie

kasiaaaa24

 

Kiedy odwiedzają nas goście, zawsze staram się przygotować coś wyjątkowego - czego prawdopodobnie nie mieli jeszcze okazji jeść - ale też takiego, co nie uwiąże mnie w kuchni na długie godziny. Kiedy udało mi się kupic piękny kawałek górki cielęcej od razu pomyślałam o takim właśnie daniu. Cielęcina to bardzo delikatne mięso i świetnie przechodzi aromatem winnej marynaty. Do tego pieczone w jednym naczyniu ziemniaki i cebula - goście na pewno będą zadowoleni :)

 

Składniki:

 

* 1-1,2 kg górki cielęcej

 

Marynata:

 

* 1 szklanka czerwonego, półwytrawnego wina *

* 2 łyżki miodu

* 1 duży, starty ząbek czosnku

* 2 szczypty płatków chilli

* 2 - 3 szczypty pieprzu młotkowego

* 2 szczypty majeranku

* 2 szczypty estragonu

* 1 spora szczypta rozmarynu

* 1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

 

* 4 duże ziemniaki

* 2 duże cebule

 

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy je na około 24 godziny co jakiś czas obracając mięso.

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut pod przykryciem w 220 stopniach. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone cebule i ziemniaki w mundurkach, posypujemy je solą i pieprzem i pieczemy kolejne 60 minut - tylko na ostatnie 15 minut zdejmujemy pokrywę. 

Do mięsa proponuję podać lekką sałatę z sosem winegret - u mnie była to roszponka.

 

Smacznego :)

 

  

 

 

 

* Do marynaty uzyłam czerwonego, półwytrawnego włoskiego wina marki Celebro

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Nie dość, że pyszne i pięknie zrobione, to jeszcze takie bezproblemowe danie, typ, który uwielbiam i często robię na codzień, chociaż nie z cielęciną w roli głównej. Goście napewno zachwyceni, bo ja bardzo, kiedy na nią patrzę;) Miłego dnia Kasiu!

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Nie ma co, bardzo chcialabym byc twoim gosciem :)

  • Gość: [Tygrysica] *.internetdsl.tpnet.pl

    Wygląda obłędnie.

  • kuchennefascynacje

    No ja z pewnością bym była :) Piękny kawał mięcha :)

  • jolantaszyndlarewicz

    To ja się piszę na Twojego gościa ...kiedyś jak będę w Twoich okolicach:) wspaniałą pieczeń ....

  • kasiaaaa24

    Joluś serdecznie zapraszam :) Mój dom jest dla Ciebie otwarty :)

  • Gość: [patiag] *.icpnet.pl

    Witam.
    Wygląda obłędnie. Tylko ,gdzie kupić taki piekny kawał cielęciny >?:)

  • kasiaaaa24

    Ja kupiłam ją w Makro :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Niestety nie mam naczynia żaroodpornego z przykrywka, czy w takim układzie rękaw do pieczenia bedzie odpowiedni?

  • kasiaaaa24

    Tak, bez problemu.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci