Menu

Gotuję, bo lubię

Fatayer

kasiaaaa24

 

Fatayer to rodzaj drożdżowych placków (czasem w formie zamkniętych trójkątów), bardzo popularnych na Bliskim Wschodzie, między innymi w Kuwejcie, Syrii, Libanie, Jordanii, Egipcie czy Palestynie. W zależności od upodobań do fatayer można przygotowazc farsz z sera, szpinaku lub mięsa. I na ten ostatni ja zdecydowałam się tym razem.  

To naprawdę pyszna przekąska zastępująca na przykład klasyczną pizzę, a nawet powiedziałabym, ze fatayer są od niej o wiele lepsze :) 

Gorąco polecam i życzę Wam miłego weekendu :)

 

Ciasto:

 

* 400 g mąki pszennej

* 2 łyżeczki drożdży instant

* 1/2 łyżeczki soli

* szczypta cukru

* 2 łyżki jogurtu naturalnego

* 1,5 łyżki oliwy

* letnia woda (na wyczucie)

 

Farsz:

 

* 350 g mielonej jagnięciny

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 łyżka przecieru pomidorowego

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 2 szczypty ostrej papryki

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* sól i pieprz do smaku

* 2-3 łyżki oliwy

 

Dodatkowo:

 

* ketchup do posmarowania ciasta

* 1 pomidor 

 

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami a następnie dodajemy jogurt i oliwę. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde ani za lejące. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Cebulę i czosnek drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy mięso i smażymy je około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy przecier, zioła, paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Końcówki ciast łączymy ze sobą dość mocno ściskając i tworząc kształt łódeczki. Na wierzchu umieszczamy po cienkim plasterku pomidora.

Pieczmy około 20 minut w 200 stopniach. 

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

Jagnięcinę (juz zmieloną) znajdziecie w halach Makro.

 

Źródło 

Komentarze (28)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    świetne danie! Bardzo smacznie się prezentuje, do tego kieliszek winka czerwonego... mmm... Rozmarzyłam się :) Pozdrawiam!

  • Gość: [Crispy Biscuits] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Faktycznie wygląda bardzo smacznie.

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Pycha! Piękne i bardzo apetyczne te... chlebki i z ukochaną jagnięciną... muszę koniecznie się wybrac do Makro. Miłego dnia Kasiu!

  • Gość: [kefirr] *.dynamic.chello.pl

    Wyglądają pysznie - jak wszystko na tym blogu, zresztą, ale radość z oglądania (a czasem testowania) wspaniałych przepisów mąci mi fakt, że natrętnie pojawia się w opisach nieistniejące wyrażenie "na prawdę". Naprawdę tak to się pisze:) Pozdrawiam!

  • domaskowa

    Musze przyznać, że wyglądają zjawiskowo :)
    Chętnie spróbuję, jak tylko zbiorę moje głodomory w jedno miejsce i pozwolą się w końcu nakarmić :))

  • Gość: [Monia] *.icpnet.pl

    Pięknie się prezentują! Aż ślinka cieknie;P

  • aneczka11

    wyglądają smakowicie, fajna alternatywa dla już nieco "oklepanej" pizzy :)

  • Gość: [Kasia] *.icpnet.pl

    podoba mi się :) dla mnie to ciekawa alternatywa dla kanapek do pracy :)

  • karmel-itka

    niezwykłe! acz bardzo smakowite ;]

  • przecinkowa

    Wygląda rewelacyjnie! Aż się zrobiłam głodna ;)

  • zawsze.oliwek

    o, chętnie bym zjadła :)

  • Gość: [Ola in the kitchen] 83.238.240.*

    Wygląda bardzo apetycznie!

  • Gość: [ola] *.dynamic.chello.pl

    a jak grube mają być te placki? tzn. jak mocno rozwałkować ciasto?

    brzmi super, może w tygodniu się skuszę:)

  • kasiaaaa24

    U mnie ciasto miało około 1 cm grubości. Ja je spłaszczałam dłonią :)

  • shinawa

    wpadam na ten przepis już z dziesiąty raz, to ewidentny znak :) trzeba się w końcu wziąć za te pyszności

  • Gość: [zufik] 79.139.32.*

    Ojej jakie cuda! proszę jeden "cud" dla mnie!

  • Gość: [ania] *.adsl.alicedsl.de

    To co upieklas to jest pide:)

  • Gość: [Jswm] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    rewelacyjne zdjęcia!

  • jolantaszyndlarewicz

    Muszę je kiedyś zrobic, bo przepadamy za domową pizzą ...a skoro to jest lepsze:)

  • Gość: [monikaa] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu a mąka 450 ?

  • kasiaaaa24

    może być 450 :)

  • Gość: [Marzena] 62.87.224.*

    O matko, będzie mi się śniło to to:-)

  • Gość: [ola] 89.69.151.*

    to ciasto jest fenomenalne! zapisałam przepis na nie i będę korzystać jeszcze nie raz! (zresztą już zdarzyło mi się zrobić je 2 razy;)) jest takie chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie takie aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach, nno po prostu nie mogę się go nachwalić:) polecam wszystkim, bo przygotowanie proste i szybkie, a smak BOSKI! ja dodaję tylko trochę więcej soli, ale to już rzecz gustu:)

  • kasiaaaa24

    Ciesze się, ze smakuje :)

  • Gość: [Monia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam....pycha...:)

  • Gość: [kulcu] *.btk.net.pl

    Pani Kasiu,
    a można zrobić ciasto w maszynie do chleba? Wszystkie drożdżowe tak wyrabiam się rozleniwiłam:-)

    Pozdrawiam,
    Marta

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, nie ma problemu :)

  • Gość: [Kate] *.play-internet.pl

    Kasiu a jesli mam zamiast drozdzy instant świeze to jaki rozczyn zrobić?

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci