Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Fatayer

 

Fatayer to rodzaj drożdżowych placków (czasem w formie zamkniętych trójkątów), bardzo popularnych na Bliskim Wschodzie, między innymi w Kuwejcie, Syrii, Libanie, Jordanii, Egipcie czy Palestynie. W zależności od upodobań do fatayer można przygotowazc farsz z sera, szpinaku lub mięsa. I na ten ostatni ja zdecydowałam się tym razem.  

To naprawdę pyszna przekąska zastępująca na przykład klasyczną pizzę, a nawet powiedziałabym, ze fatayer są od niej o wiele lepsze :) 

Gorąco polecam i życzę Wam miłego weekendu :)

 

Ciasto:

 

* 400 g mąki pszennej

* 2 łyżeczki drożdży instant

* 1/2 łyżeczki soli

* szczypta cukru

* 2 łyżki jogurtu naturalnego

* 1,5 łyżki oliwy

* letnia woda (na wyczucie)

 

Farsz:

 

* 350 g mielonej jagnięciny

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 łyżka przecieru pomidorowego

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 2 szczypty ostrej papryki

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* sól i pieprz do smaku

* 2-3 łyżki oliwy

 

Dodatkowo:

 

* ketchup do posmarowania ciasta

* 1 pomidor 

 

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami a następnie dodajemy jogurt i oliwę. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde ani za lejące. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Cebulę i czosnek drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy mięso i smażymy je około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy przecier, zioła, paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Końcówki ciast łączymy ze sobą dość mocno ściskając i tworząc kształt łódeczki. Na wierzchu umieszczamy po cienkim plasterku pomidora.

Pieczmy około 20 minut w 200 stopniach. 

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

Jagnięcinę (juz zmieloną) znajdziecie w halach Makro.

 

Źródło 

sobota, 21 lipca 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/07/21 09:48:29
świetne danie! Bardzo smacznie się prezentuje, do tego kieliszek winka czerwonego... mmm... Rozmarzyłam się :) Pozdrawiam!
-
2012/07/21 10:18:49
Faktycznie wygląda bardzo smacznie.
-
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2012/07/21 10:45:06
Pycha! Piękne i bardzo apetyczne te... chlebki i z ukochaną jagnięciną... muszę koniecznie się wybrac do Makro. Miłego dnia Kasiu!
-
Gość: kefirr, 87-207-39-61.dynamic.chello.pl
2012/07/21 12:15:05
Wyglądają pysznie - jak wszystko na tym blogu, zresztą, ale radość z oglądania (a czasem testowania) wspaniałych przepisów mąci mi fakt, że natrętnie pojawia się w opisach nieistniejące wyrażenie "na prawdę". Naprawdę tak to się pisze:) Pozdrawiam!
-
2012/07/21 13:05:23
Musze przyznać, że wyglądają zjawiskowo :)
Chętnie spróbuję, jak tylko zbiorę moje głodomory w jedno miejsce i pozwolą się w końcu nakarmić :))
-
2012/07/21 13:31:42
Pięknie się prezentują! Aż ślinka cieknie;P
-
2012/07/21 14:11:31
wyglądają smakowicie, fajna alternatywa dla już nieco "oklepanej" pizzy :)
-
Gość: Kasia, c108-231.icpnet.pl
2012/07/21 18:42:46
podoba mi się :) dla mnie to ciekawa alternatywa dla kanapek do pracy :)
-
2012/07/21 20:46:11
niezwykłe! acz bardzo smakowite ;]
-
2012/07/21 23:03:20
Wygląda rewelacyjnie! Aż się zrobiłam głodna ;)
-
2012/07/21 23:51:48
o, chętnie bym zjadła :)
-
2012/07/22 00:05:26
Wygląda bardzo apetycznie!
-
Gość: ola, 89-69-151-241.dynamic.chello.pl
2012/07/22 09:51:38
a jak grube mają być te placki? tzn. jak mocno rozwałkować ciasto?

brzmi super, może w tygodniu się skuszę:)
-
2012/07/22 09:55:31
U mnie ciasto miało około 1 cm grubości. Ja je spłaszczałam dłonią :)
-
2012/07/22 17:27:08
wpadam na ten przepis już z dziesiąty raz, to ewidentny znak :) trzeba się w końcu wziąć za te pyszności
-
2012/07/22 22:49:51
Ojej jakie cuda! proszę jeden "cud" dla mnie!
-
Gość: ania, g224198187.adsl.alicedsl.de
2012/07/23 00:31:58
To co upieklas to jest pide:)
-
Gość: Jswm, cka213.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/23 10:54:09
rewelacyjne zdjęcia!
-
2012/07/23 12:56:47
Muszę je kiedyś zrobic, bo przepadamy za domową pizzą ...a skoro to jest lepsze:)
-
Gość: monikaa, 89-72-51-146.dynamic.chello.pl
2012/07/27 15:40:17
Kasiu a mąka 450 ?
-
2012/07/27 16:30:50
może być 450 :)
-
2012/08/22 23:20:48
O matko, będzie mi się śniło to to:-)
-
Gość: ola, 89.69.151.24*
2012/09/11 08:46:15
to ciasto jest fenomenalne! zapisałam przepis na nie i będę korzystać jeszcze nie raz! (zresztą już zdarzyło mi się zrobić je 2 razy;)) jest takie chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie takie aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach, nno po prostu nie mogę się go nachwalić:) polecam wszystkim, bo przygotowanie proste i szybkie, a smak BOSKI! ja dodaję tylko trochę więcej soli, ale to już rzecz gustu:)
-
2012/09/11 11:45:23
Ciesze się, ze smakuje :)
-
Gość: Monia, cpx178.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/16 15:00:19
Zrobiłam....pycha...:)
-
Gość: kulcu, pc9-246.btk.net.pl
2013/07/30 13:47:39
Pani Kasiu,
a można zrobić ciasto w maszynie do chleba? Wszystkie drożdżowe tak wyrabiam się rozleniwiłam:-)

Pozdrawiam,
Marta
-
2013/07/30 15:15:18
Oczywiście, nie ma problemu :)
-
Gość: Kate, user-31-175-112-168.play-internet.pl
2013/10/08 17:35:40
Kasiu a jesli mam zamiast drozdzy instant świeze to jaki rozczyn zrobić?