Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto truskawkowo rabarbarowe

kasiaaaa24

 

Szukacie przepisu na ciasto, które możecie zabrać ze sobą na piknik czy - podobnie jak ja - na grilla w gronie przyjaciół? Takiego, które dobrze się kroi i łatwo go transportować? A może takiego które zawsze się udaje i przyjmie każde sezonowe owoce?

To możecie zaprzestać poszukiwań. Właśnie je znaleźliście :)

Delikatne i puszyste, wyjdzie nawet największemu kuchennemu laikowi. W późniejszym okresie możecie zamienić truskawki i rabarbar na jagody, maliny, jeżyny czy gruszki. To taki uniwersalny wypiek, który możecie także w dowolny sposób modyfikować. Np. możecie do ciasta dodać 3 łyżeczki kakao, albo wierzch posypać kruszonką migdałową lub cynamonową. Jest to uniwersalna baza idealnego ciasta ucieranego, które możecie urozmaicać wg. własnego gustu, do czego życząc Wam miłego dnia gorąco zachęcam :)

 

Składniki na dużą blachę:

 

* 4 szklanki mąki (z czubkiem)

* 1 3/4 szklanki cukru

* 1 1/2 szklanki maślanki

* 3/4 szklanki oleju

* 4 jajka

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 150 g białej czekolady

* 4 łyżeczki proszku do pieczenia  

* 500 g truskawek

* 300 g rabarbaru

* 4 łyżki cukru

 

W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach czekoladę.

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 5-7 minut (do czasu aż masa znacznie powiększy objętość i stanie się jasna). Następnie dodajemy maślankę, olej i wanilię. Miksujemy minutkę i dodajemy mąkę. Ciasto miksujemy około 3-4 minuty.

Formę wykładamy papierem do pieczenia który delikatnie natłuszczamy olejem. Wykładamy ciasto a na nim układamy pokrojone truskawki i rabarbar. Wierzch posypujemy cukrem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka).

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

Przepis rodzinny

Komentarze (24)

Dodaj komentarz
  • ogrodybabilonu

    Pysznie, śliczne zdjęcia!

  • Gość: [Angie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pysznie wygląda!

  • darkangelika

    Piękne zdjęcia w naturze, ciasto idealnie się z nią komponuje;)

  • Gość: [katia729] *.internetdsl.tpnet.pl

    Apetycznie wygląda:)na pewno upiekę to ciasto...zastanawiam się jaką" rolę"pełni w nim czekolada...czy dosładza tylko ciasto czy tez nadaje smaku ciastu?

  • kasiaaaa24

    Przyznam szczerze, że jej smak nie ma ogromnego wpływu na smak ciasta. Jest bardzo słabo wyczuwalny ale faktycznie, dodatkowo dosładza je. Ja lubię do ciasta ucieranego dodać białej czekolady :)

  • mikimama

    Czuć lato w powietrzu...

  • berrypunch

    Widać że puszyste i pyszne :)

  • Gość: [Carolcavaler] *.direct-adsl.nl

    Piękne i pyszne zapewne :)).
    A co do moreli to moja Mama robi pyszne knedle z morelami (w całości i bez pestki) a do tego sos miodowo rumowy z odrobiną masła do polania na ciepło. Boskie. Polecam serdecznie :). Dla mnie smak lata :)

    Pozdrawiam
    Karola

  • jolantaszyndlarewicz

    ja też chcę taki dzbanek ...cudeńko .... gdzie go kupiłaś Kasiu??
    A co do ciast ucieranych to są niezmieskie:)

  • fantazjemagdyk

    ciasto takie bardzo lubię, a u Ciebie wygląda przepysznie :)

  • Gość: [katia729] *.internetdsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu:)proszę o podanie wymiarów blachy w jakiej piekła Pani to cudowne ciasto...?

  • kasiaaaa24

    Jolu dzbanek kupiłam w Duce. Aktualna, wiosenna kolekcja, więc bez problemu powinnaś go jeszcze dostać :)

    Karola - co do moreli, to na 90% będą lody :)

  • kasiaaaa24

    Katia729 - przepraszam, przeoczyłam komentarz :)
    Blacha ma około 25x40 cm :)

  • flowerek.com

    Bardzo lubie takie uniewersalne ciasta, które można przygotowywać niemalże ze wszystkimi owocami. Apetyczne, mega naładowane owocami!

  • majanaboxing

    Piękne wiosenne fotki. :) Ciasto z pewnością pyszne. :)

  • Gość: [Aleksandra] *.croy.cable.virginmedia.com

    jaki olej ? czy moze byc sklarowane maslo?

  • kasiaaaa24

    Ja używam zwykłego, słonecznikowego oleju. Nie jestem przekonana, czy może być sklarowane masło .

  • lagodna85

    Bardzo ciekawy przepis :) na pewno wypróbuję :)

  • kasiaaaa24

    Polecam :)

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Takie ciasto to robiła moja Babcia :) pełne strzelającej w ustach kruszonki i do tego kubek zimnego mleka! :)
    Ahhh... znów poczułam się dzieckiem! Dziękuję :)

  • kamilu86

    Cudowne! Niestety jestem jeszcze laikiem wypiekowym ( jeszcze! ;-)) i jest to doskonały start jesli chodzi o ciasta ucierane :) Wyrosło pięknie, smak to bajka!

  • Gość: [m] *.ip4.netico.pl

    coś zrobiłam nie tak , ciasto było krócej w piekarniku bo 40 -45 min , wyrosło super tak około 30 min a pózniej siadało nie wiem czy przy nastepnej próbie go upieczenia zredukowac temperature i piec np w 160-170 st. czy w wyższej a krócej, moge prosic o radę?
    bo w efekcie tego "pierwszego" wypieku ciasto siadło i miało mocno brazowa skórkę na spodzie :(

  • kasiaaaa24

    A na jakiej opcji było pieczone? U mnie góra + dół.

  • Gość: [m] *.ip4.netico.pl

    u mnie też...

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci