Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Deser z komosą ryżową



Dziś chciałabym zaproponować Wam pyszny, lekki i dość oryginalny deser który z powodzeniem może stanowić także propozycję śniadaniową. Prażone jabłka, prażone płatki owsiane z cynamonem, jogurt grecki i komosa ryżowa tworzą bardzo zgrane zestawienie smaku i faktury. 

Pewnie wielu z Was nie miało do tej pory styczności z komosą i spytacie, co to takiego.

Otóż komosa ryżowa (inaczej quinoa) to ziarno o bardzo wysokiej zawartości pełnowartościowego białka. Niesamowite jest też to, że komosa ryżowa posiada idealne wręcz zestawienie aminokwasów niezbędnych dla człowieka - co w pokarmach roślinnych nie jest zjawiskiem powszechnym. Wiele osób uważa ją za "superziarno przyszłości", chociaż wciąż (niestety) można ją u nas kupić tylko w sklepach ze zdrową żywnością. I chociaż od lat mówi się o wprowadzeniu upraw komosy w Polsce, wciąż musimy sprowadzać ją z Ameryki Południowej. 

Ale jeśli już uda się Wam ją nabyć, polecam przygotowanie tego deseru. Jeśli nie macie do niej dostępu, zastąpcie ją kaszą jaglaną (przygotowaną według instrukcji na opakowaniu). Jestem przekonana, że deser przypadnie Wam do gustu.

Polecam i życzę smacznego :)

  

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):

 

Warstwa jabłkowa:

 

* 2 duże jabłka

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* 1 pełna łyżka cukru

* 3/4 szklanki wody

 

Warstwa quinoa:

 

* 1/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)

* 1 łyżka cukru

 

Warstwa płatków owsianych:

 

* 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 2 łyżeczki cukru pudru

* 50 g masła

 

Warstwa jogurtowa:

 

* 1,5 szklanki jogurtu greckiego

 

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w nie za dużą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i cynamon. Gotujemy od czasu do czasu mieszając dopóki woda nie odparuje. Jabłka odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez około 15 minut. Odcedzamy i również odstawiamy do wystygnięcia.

Płatki owsiane mieszamy z cukrem pudrem, cynamonem i stopionym masłem. Wysypujemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w 170 stopniach przez około 7-8 min (aż się zarumienia). Zdejmujemy je z blaszki i studzimy.

Kiedy wszystkie składniki są już chłodne, w szklance układamy warstwami: jogurt, komosę, płatki, jogurt, jabłka, jogurt, płatki. Podajemy od razu - w przeciwnym razie płatki zgromadzą wilgoć z jogurtu i nie będą już tak chrupiące jak być powinny. 

  

 

piątek, 25 maja 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/05/25 07:20:41
nie spotkałam sie nigdy z komosą ryżową. nie wiem, ale wygląda tak ładnie...
chętnie bym spróbowała, czym jest ów tajemniczy dla mnie składnik ;]
-
2012/05/25 07:29:52
Jak zwykle smakowicie i pięknie jednocześnie :-)))

Pozdrawiam
-
Gość: Angie, ewk157.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/25 09:36:34
Super propozycja. Lubie komosę, a na słodko jeszcze nie próbowałam.
-
2012/05/25 10:13:47
Ja komose lubie, ale w wersji deserowej jeszcze nie probowalam. Bardzo ciekawa propozycja!
-
2012/05/25 10:17:58
Polecam spróbować na słodko :)
-
Gość: senninha, 77-254-3-220.adsl.inetia.pl
2012/05/25 10:32:40
Jak zwykle... beznadziejnie!

Żartuję ;) Oczywiście wygląda pysznie. I zdjęcie i deser.
Aż nie wiem co pisać. Choć raz mogłabyś dać wpis z czymś co Ci się nie uda :) Ale pewnie takich rzeczy nie ma... cóż, pozostaje mi tylko czekać ;)
-
2012/05/25 11:18:17
ostatnio słyszałam o komosie ryżowej, nigdy nie miałam okazji jeść. fajny ten deser :)
-
Gość: Ola, 83-238-151-107.ip.netia.com.pl
2012/05/25 12:20:50
Mysle ze biorac pod uwage jak malo jest znana w Polsce warto napisac jak gotowac komose do odpowiedniej twardosci. Mozna to zauwazyc po tym ze ziarenka wypuszczaja 'ogonki'.
-
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2012/05/25 13:43:43
Dopiero teraz mam chwilę i przeczytalam na spokojnie cały przepis - pyszny i bardzo warty zrobienia, jak tylko dostanę komosę ryżową to zrobię;) Miłego weekendu Kasiu;)
-
Gość: Ann, user-46-112-96-94.play-internet.pl
2012/05/25 14:17:52
Pysznie wygląda :)
-
2012/05/25 16:09:32
Ha, moja ulubiona quinoa w roli głównej! Wchodzę w to :)
-
2012/05/25 16:46:49
smacznie wygląda :)
-
2012/05/25 17:40:48
Mmmm bardzo kusząco wygląda ten deserek:)
-
2012/05/25 20:27:45
Kasiu to ja poproszę jednak tą dużą porcję:) cudo deser:)
-
2012/05/25 22:51:12
Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbowac komosy - polecam :)
Dziękuję za miłe słowa :)

Senninha - przeczytałam pierwsze słowa i prawie zawału dostałam... :)
-
Gość: senninha, 77-254-3-220.adsl.inetia.pl
2012/05/26 07:41:42
Zawału? Boże zachowaj !
:) by mnie wyrzuty sumienia pożarły ;)
-
2012/05/26 08:35:46
Chętnie zjadłabym coś takiego na śniadanie.
-
2012/05/26 12:55:45
Zachwycające zdjęcie;)
-
2012/05/31 14:32:27
Bardzo ciekawy deser :-)