Menu

Gotuję, bo lubię

Batoniki energetyczne

kasiaaaa24

Wiele czasu minęło odkąd mąż po raz pierwszy poprosił mnie o przygotowane batonów, które dawałyby Mu energię podczas treningów. Wstyd się przyznać, że jakoś zawsze bardziej po drodze było mi do sklepu, gdzie kupowałam Mu je w ilościach hurtowych.

I tak zupełnie niespodziewanie, siedząc w domu pewnego niedzielnego popołudnia, udałam się do kuchni i wyjęłam z szafek wszystko, co mogłoby się w takich batonach znaleźć. Wyselekcjonowałam składniki które mąż lubi i odrzuciłam to, co mogłoby Mu nie smakować.

Teraz jest mi jeszcze bardziej wstyd, że kazałam czekać Mu tak długo, podczas gdy przygotowanie i pieczenie ich zajmuje nie więcej niż 30 minut... Poza tym, to zupełnie inna jakość z kontrolowaną ilością cukru i bogatymi w składniki odżywcze składnikami.

 

 

 Składniki (na ok 12 dużych batonów):

 

* 300 g płatków owsianych

* 50 g wiórków kokosa

* 80 g ziaren dyni

* 40 g ziaren słonecznika

* 3 łyżki sezamu

* 150 g suszonej żurawiny

* 60 g słupków migdałów

* 1 szklanka poppingu z amarantusa 

* 30 g brązowego cukru

* 70 g masła

* 200 ml miodu

 

Płatki łączymy z kokosem, ziarnami dyni i słonecznika. Wysypujemy na dużą blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy 10 minut, średnio co 3 minuty szybko mieszamy płatki łyżką, aby nie spiekły się tylko z wierzchu. Po podpieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i przesypujemy do miski a następnie łączymy z migdałami, żurawiną i amarantusem. Mieszamy.

W garnku z grubym dnem łączymy miód, masło i cukier. Doprowadzamy je do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 2 minuty (uwaga - masa mocno się pieni). Gorącą masą zalewamy płatki z dodatkami i dokładnie mieszamy.

Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę owsianą, którą mocno dociskamy (zwłaszcza po bokach). Najlepiej dociskać dłońmi, ale trzeba je wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie - w przeciwnym razie płatki będą się przyklejać do rąk. 

Formę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika masę odstawiamy na około 1,5 godziny do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z blachy i bardzo ostrym nożem kroimy na batony. 

 

Smacznego :)

 

 

Przepis własny

Komentarze (49)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Oj ma ten Mąż dobrą Żonkę:) cudne batony Kasiu i na pewno bardzo smakowite:) ...chętnie porwałąbym jednego:) można?:) buziak

  • kasiaaaa24

    Jolu - dla Ciebie wszystko :) Miłego weekendu :)

  • majazteca

    Fantastyczne batoniki Kasiu :) Mam nadzieje, ze Twoj Maz docenil mimo wszystko Twoje wysilki :)))

    Milego weekendu.

  • mikimama

    Jaka piękna aranżacja!
    P.S. Kubki z Duka są śliczne i funkcjonalne. Dziękuję Kasiu!

  • Gość: [Praline] *.trzebinia.mm.pl

    Ależ cudowne zdjęcie! Bogate te batoniki :) Na pewno Mu smakują.

    :*

  • kasiaaaa24

    Ja też mam nadzieję, że docenia żonę ;)

    Miłego weekendu Kochani :)

  • Gość: [BaBka] 62.87.225.*

    Dawno mnie u Ciebie Kasiu nie było i okazało się to przestrasznym błędem! Blog wygląda pięknie po zmianach ;) Pozdrawiam

  • niepokornik

    Wiadomo, że takie domowe lepsze niż ze sklepu.
    Pięknie się prezentują!

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Oooo! jakiś miesiąc temu szukałam na Twoim blogu takiego przepisu i mi go właśnie brakowało, a oto jest :) Kasiu, czy wiesz może jak długo można przechowywać takie batoniki?

  • Gość: [justka2712] *.chomiczowka.waw.pl

    Ja za takie domowe batoniki też się zabieram od dłuższego czasu i zebrać się nie mogę. Ale teraz już muszę je zrobić!

  • Gość: [Madziana] *.tvsat364.lodz.pl

    Takie batoniki to świetna alternatywa dla szybkiego posiłku po treningu i nie tylko :)

  • Gość: [Burczymiwbrzuchu] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ale piękne wyszły:) Uwielbiam takie batoniki, ale jem ich stanowczo za dużo, tłumacząc sobie, że potrzebuję mnóstwo energii;) Pozdrawiam

  • zawsze.oliwek

    świetne są! my też będziemy tutaj chodzić na siłownię, więc z przyjemnością i wielką ochotą zrobię takie batony:)

  • kasiaaaa24

    Katia - ja każdy z nich włożyłam do osobnego woreczka i po tygodniu były super, więc 7 dni na pewno :)

  • Gość: [abcmojejkuchni] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale piękne te batony! :) Jak z pierwszorzędnej cukierni!:) Zdjęcia natomiast rewelacyjne!!!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Wspaniała słodka przekąska! Piękne batony! I piękne zdjęcia;)

  • Gość: [Marta] *.ingram.com.pl

    Droga Kasiu wysłałam na twojego maila z prośbą o pomoc proszę odpisz na niego szybko

  • Gość: [bijana] 46.7.141.*

    energetycznie, zdrowo i pysznie- lepiej sie nie da, chetnie sie doladuje energetycznie takim batonikiem. Pozdrawiam, Kasiu, serdecznie.

  • kulinarnespotkania

    fajne batoniki, a do tego zdrowe:)

  • Gość: [wulkan-smaku.pl] *.ip.jarsat.pl

    W sam raz na II śniadanie ;) super

  • Gość: [kochamoliwe.com] *.dynamic.gprs.plus.pl

    rewelacyjny przepis! zawiera wszystko to co uwielbiam :)

  • Gość: [EwaZosia] *.tvkslupsk.pl

    Jestem zachwycona! Prezpis super! A zdjęcia! WOW!! Bardzo piękne i bardzo apetyczne:))

  • berrypunch

    Te zdjęcia są mega ! i batoniki pewnie też :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • izaa_a

    Kasiu batoniki cudne:)))

  • Gość: [Tyna] *.ssp.dialog.net.pl

    Super są! Takie batoniki to ja lubię:)

  • mientablog

    przepiękne, chyba się skuszę :)

  • darkangelika

    Zdjęcia są bardzo klimatyczne, a batoniki pycha i samo zdrowie;)

  • Gość: [evita0007] *.legnica.vectranet.pl

    Ale super :) a jakie zdjęcia-przepiekne :-))))

  • aniolekidiabelwjednym

    Chętnie bym zrobiła takie batoniki :-) Tylko mam pyt: czy popping z amarantusa jest konieczny? Czym ewentualnie można go zastąpić?

  • kasiaaaa24

    Popping nie jest konieczny, ale ostatnio piekłam ciasteczka z poppingiem i sporo mi go zostało :)
    Jeśli nie chcesz go używać lub nie masz do niego dostępu, to dodaj dodatkowe 2 łyżki kokosa i 2 łyżki płatków.

  • aniolekidiabelwjednym

    Dziękuję Kasiu za odpowiedz :-) Nie mam do niego dostępu, dlatego pytam :-)

  • Gość: [Marzena] *.lelewela.trustnet.pl

    Czy można zamiast masła dać oliwę?

  • kasiaaaa24

    Niestety obawiam się, że nie jest to najlepszy pomysł.

  • agattekh

    Slicznie wyglądaja te batoniki, super :-)

  • kabamaiga

    Kasiu genialny ten bałagan na zdjęciach :) Batony takie też genialne, nie ma nic lepszego.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • olciaky

    pysznie się prezentują!

  • Gość: [wrocławianka] *.internetia.net.pl

    Właśnie batoniki siedzą w piekarniku. Mój chłop całe życie jak szczypiorek chudziutki, a tu 30-cha na karku i brzuszek zaczyna wystawać, zatem do pracy już nie sklepowe mega kalorie, ale zbożowy batonik własnej roboty. Pozdrawiam.

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    czy te batony są bardzo twarde po upieczeniu? Zamierzam je upiec i nie chciałabym aby były bardzo twarde. Proszę o odpowiedz :)

  • kasiaaaa24

    Nie, nie są bardzo twarde, ale nie są tez bardzo miękkie. Nie będą bardzo twarde jeśli nie będą pieczone zbyt długi.

  • Gość: [bombella] *.dynamic.chello.pl

    batoniki są super, robiłam już 2 razy, raz chciałam uniknąć masła (zastąpiłam kilkoma kroplami wody) - nie polecam były trochę za wilgotne, ale i tak rozeszły się w ciągu 1 dnia, polecam ten przepis, zastanawiam się czy wyszłyby polane czekoladą mleczną ... :)

  • Gość: [nicky] *.toya.net.pl

    wyglądają ładnie ale gotowany miód traci swoje właściwości,
    jako batonik energetyczny powinien mieć mniej masła i trochę czekolady by się przydało - po treningu się ją spali.

    pozdrawiam autorkę

  • Gość: [Paula] *.net024-g2.isko.net.pl

    Wyglądają pysznie :) Mam pytanko..czy miód jest konieczny w tych batonach? Mam wszystko oprócz miodu, a do sklepu daaaaleko..i pada ;)

  • kasiaaaa24

    Aby batony miały właściwą konsystencję i się nie rozpadały, miód jest konieczny :)

  • Gość: [Paula] *.net024-g2.isko.net.pl

    Tak podejrzewałam i jednak udałam się do sklepu :) Batony wyszły przepyszne!
    A tymczasem zabieram się za bułki z makiem :D Pozdrowienia!

  • Gość: [Ania] *.dynamic.chello.pl

    Pierwszy raz jestem na twoim blogu i zrobiłam te batoniki :) Wyszły super, aczkolwiek mam dwa "ale":
    - batony dla mnie są zdecydowanie za słodkie. Pominęłam i tak cukier i dałam tylko miód, ale następnym razem pewnie dodam 150ml
    - słabo się kroją mimo super ostrego noża. Jeśli ktoś również ma problem z krojeniem to proponuje wrzucić je do lodówki. Masło stężeje, będą jeszcze twardsze i bardziej podatne na krojenie :)

  • Gość: [TomSlaV] *.dynamic.chello.pl

    Fajny przepis. Takie batony są idealne na wędrówki.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci