Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Brownie w skorupce

 

Chcecie zaskoczyć swoich gości podczas tegorocznej Wielkanocy? Jeśli tak, ten przepis jest wręcz idealny :)

Wyobraźcie sobie, że podajecie swoim gościom jajka. Oni kręcą nosem nie tylko, że jajka nie są obrane, ale i że są nimi przejedzeni i w sumie mają na nie ochoty. Wy nalegacie, by skusili się na jeszcze jedno, a kiedy zaczynają je obierać, Wy już tylko podziwiacie Ich miny :) Bo czy Wy spodziewalibyście się znaleź w jajku mega czekoladowe ciastko? Nie sądzę :)

 

Składniki:

 

* 12 skorupek z białych jajek

* 220 g gorzkiej czekolady

* 3 łyżki kakao

* 130 g masła

* 1 szklanka brązowego cukru

* 3 duże jajka

* 3/4 szklanki mąki pszennej

* 1 szczypta soli 

* olej (do skorupek)

 

Aby przygotować skorupki, od spodu jajka robimy w nim dziurkę nożykiem z ostrym szpicem a potem stopniowo powiększamy (docelowo dziurka powinna miec około 5 mm średnicy). Przy pomocy wykałaczki pomagamy jajku "wyjść" ze skorupki. 

Skorupki zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Ważne jest, by woda była też w skorupkach, inaczej się nie zanurzą. Skorupki gotujemy 2-3 minuty. Dzięki temu pozbędziecie się też z nich pieczątek.

Wygotowane skorupki przelewamy zimną wodą odstawiamy dziurką do dołu na ręczniku papierowym by pozbyć się z nich wody.

W czasie kiedy skorupki schną, przygotowujemy ciasto.

Połamaną czekoladę, masło i cukier łączymy w misce i stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy do czasu aż masło i czekolada się stopią i utworzą jednolitą masę, którą razem z innymi składnikami umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia.

Do każdej skorupki wlewamy łyżeczkę oleju, potrząsamy nią aby olej pokrył całe wnętrze, a pozostały olej odlewamy. Natłuszczone skorupki owijamy kilkukrotnie folią aluminiową (która sprawi, że skorupki się nie powywracają) i umieszczamy w formie na muffinki w taki sposób, aby otwór znajdował się na górze. Szprycą napełniamy skorupki do 3/4 wysokości (ciasto wyrośnie podczas pieczenia pomimo, iż nie ma w nim proszku i mogłoby wypłynąć dziurką gdyby było go za dużo).

Pieczemy w 180 stopniach około 20-23 minuty. 

Przestudzone jajka obieramy w taki sam sposób jak te klasyczne, gotowane na twardo :)

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Źródło 

wtorek, 20 marca 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/03/20 00:36:41
wspaniały pomysł:) i bardzo efektowny!
-
2012/03/20 06:07:17
to jest dopiero jajko - niespodzianka, genialny pomysł :)
-
Gość: Dorotas30, h031.nordeabank.pl
2012/03/20 07:28:49
fantastyczny pomysł!!!
-
2012/03/20 07:38:29
Zaniemówiłam z wrażenia. Rewelacja!
-
Gość: piatto del giorno, p5dc81c6d.dip.t-dialin.net
2012/03/20 08:27:03
przepiekne, wspaniale, smakowite
-
2012/03/20 08:54:43
Świetny pomysł a do tego pięknie wyglądają :)
-
2012/03/20 08:57:47
Przeurocze te jajeczka!!!
Skuszę się chyba aby je zrobić!!!
O ile nie połamię skorupek.. bo nawet gdyby się połamały i gdybym je owinęła folią - to chyba bedzie widać pęknięcia??? Ale gdybym dostała takie jajko do zjedzenia i tak ucieszyłabym się tym co w srodku by do zjedzenia było :)
Świetna inspiracja Kasiu!!!
-
2012/03/20 09:00:28
Nie połamią się :) Trzeba delikatnie stukać nożem do szpica (jak do wydmuszki) a potem delikatnie szpicem uskubać jeszcze troszkę :) Ja robiłam je pierwszy raz i ani jedno mi nie pękło :)
-
2012/03/20 09:04:48
Tak się "napaliłam" na te jajka że zrobię chyba z podwójnej porcji ;)
Już nawet mam mały plan jak wykorzystać jajka ;)
Chyba ze coś u Ciebie niesamowitego znajdę..:) bo poprzednia Wielkanoc z Twoimi Kasiu pysznymi babkami nam minęła..
-
2012/03/20 09:10:56
Bardzo mi miło :)
-
2012/03/20 10:42:40
pomysł świetny! a zdjęcia idealne:)
-
Gość: Ona, host10.siemens.16.pl
2012/03/20 11:02:40
Szczęka mi opadła:))) Tego jeszcze nie było:))) Gratulacje pomysłu i wykonania:))
-
2012/03/20 11:15:17
Oryginalne:)
-
2012/03/20 11:47:24
Swietny, nowatorski pomysl!
-
Gość: pepsi, poczta.biofarm.pl
2012/03/20 14:49:56
W życiu nie miałabym cierpliwości walczyć ze skorupkami, już widzę siebie rzucającą jajcami przy pierwszej nieudanej próbie :)
Chylę czoła bo wygląda obłędnie.
-
2012/03/20 15:54:52
Wyglądają u Ciebie rewelacyjnie i właśnie z Twojego przepisu skorzystam przed Świętami :)
-
2012/03/20 18:11:35
Świetne! :D na 200% wypróbuję w te święta.
-
Gość: beolhar, s183pc123.mmj.pl
2012/03/20 18:27:16
szczęka mi opadła... ale bajer
-
2012/03/20 20:00:20
fantastyczne jajka!!!
-
2012/03/20 20:37:45
Jestem zachwycona:)
Genialny pomysł!
-
2012/03/20 22:32:43
Fantastyczny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować :D
-
Gość: maewen, dnu63.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/20 22:37:19
Nie jestem jak widzę pierszwą której szczenka opadła i zapewne nie ostatnią :) Pomysł rewelacyjny, a wykonanie perfekcyjne.
Pozdrawiam
-
2012/03/20 23:42:40
Świetny pomysł! ;)
-
2012/03/21 14:01:54
Bardzo fajne :-) Zjadłabym takie jajeczko ;-)
-
2012/03/21 19:28:27
Pomysłowe;) I jeszcze brownie w środku, więc biorę od razu;)
-
2012/03/21 20:07:44
Kasiu pomysł rewelacyjny:) ja jednak chyba isę do tego nbie będę nadawać, bo sierota jestem i w życiu nie udało mi się jeszcze żadnej wydmuszki zrobić:)
-
2012/03/21 21:07:30
Takie wymysły to tylko u Ciebie można spotkać :D Super przygotowania i piękne fotki, ciekawe czy mi wyjdzie ... :p
-
2012/03/21 21:20:33
Na pewno wyjdzie :) One wcale nie są takie skomplikowane :)
-
Gość: Fanka tego bloga :- , 87-205-12-205.ip.netia.com.pl
2012/03/22 11:59:03
Zdjęcia były tak piękne, że uległam ich urokowi i spróbowałam swoich sił w branży cukierniczej ;-) Skorupki jajeczek zielononóżki poddały się wprawdzie temperaturze... popękały troszeczkę :( ale i tak efekt końcowy jest wyjątkowy a ciasto - bardzo smaczne!
-
2012/03/22 13:46:42
Wow! Na pewno zrobię na święta! :) Mam pytanie, ile takie słodkości mogą stać? Czy jeśli zrobię je dzień przed wyjazdem a potem będę z nimi podróżować trzy godziny to coś się stanie?
-
Gość: senninha, 178-36-230-48.adsl.inetia.pl
2012/03/22 18:21:04
Już kiedyś widziałam coś podobnego i mówiłam... "nie ma szans! na pewno tak ładnie to to nie może wyglądać", a u tu wygląda sto razy lepiej.
Gratuluję zdolności kulinarnych ale i pięknych zdjęć.
Je się oczami, oj je się...!
-
2012/03/22 22:38:05
Dziękuję Wam za miłe słowa :)

Zia86 - wydaje mi się, że najlepsze są jednak pierwszego dnia. Może przygotuj sobie wszystko dzień wcześniej, a w dzień wyjazdu tylko upiecz? To zajmie nie więcej niż pół godziny :)
-
2012/03/23 10:48:52
Ale świetny pomysł na Wielkanocny stół :-)
-
Gość: INKA, 213-186-76-27.ip.netia.com.pl
2012/03/23 11:28:48
też chciałam spytac jak z przechowaniem, czy mogę zrobić np tydzień wczesniej? i wtedy obrać? czy mogą w skorupkach czekać?
-
Gość: , anancy-151-1-21-139.w83-194.abo.wanadoo.fr
2012/03/28 12:45:59
jak dlugo moga lezec takie wygotowane w soli skorupki?chodzi mi o zlozenie do tych 10 sztuk.
-
2012/03/28 21:09:55
Wystarczy 5 min.
-
Gość: , anancy-151-1-29-169.w83-194.abo.wanadoo.fr
2012/04/03 09:24:46
sprobowalam i takie puste wydmuszki nie moga czekac,po dwoch dniach plesnieja..a jak smierdza!!!!!!
-
2012/04/03 09:30:59
Widziałam przepis na te "jajeczka" w ostatniej "kuchni".
Ale Ty byłaś pierwsza ;)

A jężeli chodzi o przygotowanie skorupek.. to mogę np. 10 szt. skorupek gotować w większym garnku???
No i jeżeli przygotuję dziś skorupki to w sobotę przecież mogę zrobić resztę!!!
-
2012/04/03 09:37:48
Anancy - nie ma takiej możliwości. Gdyby wygotowane wydmuszki śmierdziały i pleśniały po 2 dniach, to w żadnej szkole dzieci nie robiłyby pisanek. Wydaje mi się, że ich nie wygotowałaś, tylko odłożyłaś w ciepłe miejsce z resztkami jajka. Chociaż moim zdaniem po 2 dniach i tak by nie spleśniały.

Anus77 - dokładnie, weź większy garnek i pamiętaj, żeby w skorupkach znalazła się woda, inaczej się nie zanurzą :) Szczerze mówiąc, nawet nie wiem jaki przepis na ciasto do skorupek jest w Kuchni :)
-
Gość: ciekawska Gosia, 37.30.26.4*
2012/04/04 21:02:51
mam pytanie - czy do masy z czekolady, masła i cukru dajemy całe jajka czy też osobno żółtka i ubite białka - i do masy zimnej czy ciepłej ?
-
2012/04/04 21:18:51
Jajka dajemy całe, a masa może być lekko ciepła.
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.245.7*
2012/04/06 16:25:27
rewelacyjny pomysł:-)
-
Gość: Claudia21, host-81-190-171-208.gorzow.mm.pl
2013/03/27 19:43:26
Właśnie moje skorupki siedzą w piekarniku..;) nie mogę się doczekać efektu.:D
-
2014/04/15 22:30:51
Cóż za genialny pomysł! Jestem pod wrażeniem i na pewno go wykorzystam. Super!
-
2014/04/16 08:48:48
Kasiu, te jajeczka są bajeczne. Pomysł genialny. Zdjęcia mistrzowskie. No i pysznie wszystko razem wygląda. Chciałabym zrobić takie inspirując się Twoimi jajeczkami. Jeśli czas mi pozwoli. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
Gość: inka, staticline-31-182-73-221.toya.net.pl
2014/04/17 08:47:48
Witam, mam pytanie techniczne: czy jajeczka trzeba calusieńkie zawinąć w folię ?
-
2014/04/17 19:34:22
Nie. Chodzi raczej o gniazdka z folii żeby się jajka nie powywracały i ciasto nie wypłynęło.