Menu

Gotuję, bo lubię

Brownie w skorupce

kasiaaaa24

 

Chcecie zaskoczyć swoich gości podczas tegorocznej Wielkanocy? Jeśli tak, ten przepis jest wręcz idealny :)

Wyobraźcie sobie, że podajecie swoim gościom jajka. Oni kręcą nosem nie tylko, że jajka nie są obrane, ale i że są nimi przejedzeni i w sumie mają na nie ochoty. Wy nalegacie, by skusili się na jeszcze jedno, a kiedy zaczynają je obierać, Wy już tylko podziwiacie Ich miny :) Bo czy Wy spodziewalibyście się znaleź w jajku mega czekoladowe ciastko? Nie sądzę :)

 

Składniki:

 

* 12 skorupek z białych jajek

* 220 g gorzkiej czekolady

* 3 łyżki kakao

* 130 g masła

* 1 szklanka brązowego cukru

* 3 duże jajka

* 3/4 szklanki mąki pszennej

* 1 szczypta soli 

* olej (do skorupek)

 

Aby przygotować skorupki, od spodu jajka robimy w nim dziurkę nożykiem z ostrym szpicem a potem stopniowo powiększamy (docelowo dziurka powinna miec około 5 mm średnicy). Przy pomocy wykałaczki pomagamy jajku "wyjść" ze skorupki. 

Skorupki zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Ważne jest, by woda była też w skorupkach, inaczej się nie zanurzą. Skorupki gotujemy 2-3 minuty. Dzięki temu pozbędziecie się też z nich pieczątek.

Wygotowane skorupki przelewamy zimną wodą odstawiamy dziurką do dołu na ręczniku papierowym by pozbyć się z nich wody.

W czasie kiedy skorupki schną, przygotowujemy ciasto.

Połamaną czekoladę, masło i cukier łączymy w misce i stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy do czasu aż masło i czekolada się stopią i utworzą jednolitą masę, którą razem z innymi składnikami umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia.

Do każdej skorupki wlewamy łyżeczkę oleju, potrząsamy nią aby olej pokrył całe wnętrze, a pozostały olej odlewamy. Natłuszczone skorupki owijamy kilkukrotnie folią aluminiową (która sprawi, że skorupki się nie powywracają) i umieszczamy w formie na muffinki w taki sposób, aby otwór znajdował się na górze. Szprycą napełniamy skorupki do 3/4 wysokości (ciasto wyrośnie podczas pieczenia pomimo, iż nie ma w nim proszku i mogłoby wypłynąć dziurką gdyby było go za dużo).

Pieczemy w 180 stopniach około 20-23 minuty. 

Przestudzone jajka obieramy w taki sam sposób jak te klasyczne, gotowane na twardo :)

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Źródło 

Komentarze (47)

Dodaj komentarz
  • zawsze.oliwek

    wspaniały pomysł:) i bardzo efektowny!

  • martex.82

    to jest dopiero jajko - niespodzianka, genialny pomysł :)

  • Gość: [Dorotas30] *.nordeabank.pl

    fantastyczny pomysł!!!

  • marianka66

    Zaniemówiłam z wrażenia. Rewelacja!

  • Gość: [piatto del giorno] *.dip.t-dialin.net

    przepiekne, wspaniale, smakowite

  • kuchennefascynacje

    Świetny pomysł a do tego pięknie wyglądają :)

  • anus77

    Przeurocze te jajeczka!!!
    Skuszę się chyba aby je zrobić!!!
    O ile nie połamię skorupek.. bo nawet gdyby się połamały i gdybym je owinęła folią - to chyba bedzie widać pęknięcia??? Ale gdybym dostała takie jajko do zjedzenia i tak ucieszyłabym się tym co w srodku by do zjedzenia było :)
    Świetna inspiracja Kasiu!!!

  • kasiaaaa24

    Nie połamią się :) Trzeba delikatnie stukać nożem do szpica (jak do wydmuszki) a potem delikatnie szpicem uskubać jeszcze troszkę :) Ja robiłam je pierwszy raz i ani jedno mi nie pękło :)

  • anus77

    Tak się "napaliłam" na te jajka że zrobię chyba z podwójnej porcji ;)
    Już nawet mam mały plan jak wykorzystać jajka ;)
    Chyba ze coś u Ciebie niesamowitego znajdę..:) bo poprzednia Wielkanoc z Twoimi Kasiu pysznymi babkami nam minęła..

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)

  • Gość: [alebabka.blogspot.com] *.protonet.pl

    pomysł świetny! a zdjęcia idealne:)

  • Gość: [Ona] *.siemens.16.pl

    Szczęka mi opadła:))) Tego jeszcze nie było:))) Gratulacje pomysłu i wykonania:))

  • nemisiek

    Oryginalne:)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Swietny, nowatorski pomysl!

  • Gość: [pepsi] *.biofarm.pl

    W życiu nie miałabym cierpliwości walczyć ze skorupkami, już widzę siebie rzucającą jajcami przy pierwszej nieudanej próbie :)
    Chylę czoła bo wygląda obłędnie.

  • mopswkuchni

    Wyglądają u Ciebie rewelacyjnie i właśnie z Twojego przepisu skorzystam przed Świętami :)

  • Gość: [Emma] *.wroclaw.mm.pl

    Świetne! :D na 200% wypróbuję w te święta.

  • Gość: [beolhar] *.mmj.pl

    szczęka mi opadła... ale bajer

  • kulinarnespotkania

    fantastyczne jajka!!!

  • amaranthrose

    Jestem zachwycona:)
    Genialny pomysł!

  • gosijka

    Fantastyczny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować :D

  • Gość: [maewen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie jestem jak widzę pierszwą której szczenka opadła i zapewne nie ostatnią :) Pomysł rewelacyjny, a wykonanie perfekcyjne.
    Pozdrawiam

  • jakaha

    Świetny pomysł! ;)

  • aniolekidiabelwjednym

    Bardzo fajne :-) Zjadłabym takie jajeczko ;-)

  • darkangelika

    Pomysłowe;) I jeszcze brownie w środku, więc biorę od razu;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu pomysł rewelacyjny:) ja jednak chyba isę do tego nbie będę nadawać, bo sierota jestem i w życiu nie udało mi się jeszcze żadnej wydmuszki zrobić:)

  • franc_z_francji

    Takie wymysły to tylko u Ciebie można spotkać :D Super przygotowania i piękne fotki, ciekawe czy mi wyjdzie ... :p

  • kasiaaaa24

    Na pewno wyjdzie :) One wcale nie są takie skomplikowane :)

  • Gość: [Fanka tego bloga :- ] *.ip.netia.com.pl

    Zdjęcia były tak piękne, że uległam ich urokowi i spróbowałam swoich sił w branży cukierniczej ;-) Skorupki jajeczek zielononóżki poddały się wprawdzie temperaturze... popękały troszeczkę :( ale i tak efekt końcowy jest wyjątkowy a ciasto - bardzo smaczne!

  • zia86

    Wow! Na pewno zrobię na święta! :) Mam pytanie, ile takie słodkości mogą stać? Czy jeśli zrobię je dzień przed wyjazdem a potem będę z nimi podróżować trzy godziny to coś się stanie?

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Już kiedyś widziałam coś podobnego i mówiłam... "nie ma szans! na pewno tak ładnie to to nie może wyglądać", a u tu wygląda sto razy lepiej.
    Gratuluję zdolności kulinarnych ale i pięknych zdjęć.
    Je się oczami, oj je się...!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam za miłe słowa :)

    Zia86 - wydaje mi się, że najlepsze są jednak pierwszego dnia. Może przygotuj sobie wszystko dzień wcześniej, a w dzień wyjazdu tylko upiecz? To zajmie nie więcej niż pół godziny :)

  • agattekh

    Ale świetny pomysł na Wielkanocny stół :-)

  • Gość: [INKA] *.ip.netia.com.pl

    też chciałam spytac jak z przechowaniem, czy mogę zrobić np tydzień wczesniej? i wtedy obrać? czy mogą w skorupkach czekać?

  • Gość *.w83-194.abo.wanadoo.fr

    jak dlugo moga lezec takie wygotowane w soli skorupki?chodzi mi o zlozenie do tych 10 sztuk.

  • kasiaaaa24

    Wystarczy 5 min.

  • Gość *.w83-194.abo.wanadoo.fr

    sprobowalam i takie puste wydmuszki nie moga czekac,po dwoch dniach plesnieja..a jak smierdza!!!!!!

  • anus77

    Widziałam przepis na te "jajeczka" w ostatniej "kuchni".
    Ale Ty byłaś pierwsza ;)

    A jężeli chodzi o przygotowanie skorupek.. to mogę np. 10 szt. skorupek gotować w większym garnku???
    No i jeżeli przygotuję dziś skorupki to w sobotę przecież mogę zrobić resztę!!!

  • kasiaaaa24

    Anancy - nie ma takiej możliwości. Gdyby wygotowane wydmuszki śmierdziały i pleśniały po 2 dniach, to w żadnej szkole dzieci nie robiłyby pisanek. Wydaje mi się, że ich nie wygotowałaś, tylko odłożyłaś w ciepłe miejsce z resztkami jajka. Chociaż moim zdaniem po 2 dniach i tak by nie spleśniały.

    Anus77 - dokładnie, weź większy garnek i pamiętaj, żeby w skorupkach znalazła się woda, inaczej się nie zanurzą :) Szczerze mówiąc, nawet nie wiem jaki przepis na ciasto do skorupek jest w Kuchni :)

  • Gość: [ciekawska Gosia] 37.30.26.*

    mam pytanie - czy do masy z czekolady, masła i cukru dajemy całe jajka czy też osobno żółtka i ubite białka - i do masy zimnej czy ciepłej ?

  • kasiaaaa24

    Jajka dajemy całe, a masa może być lekko ciepła.

  • Gość: [Dorota Owczarek] 31.6.245.*

    rewelacyjny pomysł:-)

  • Gość: [Claudia21] *.gorzow.mm.pl

    Właśnie moje skorupki siedzą w piekarniku..;) nie mogę się doczekać efektu.:D

  • Gość: [Łukasz] *.internetia.net.pl

    Cóż za genialny pomysł! Jestem pod wrażeniem i na pewno go wykorzystam. Super!

  • Gość: [Kuchnia u Krysi] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, te jajeczka są bajeczne. Pomysł genialny. Zdjęcia mistrzowskie. No i pysznie wszystko razem wygląda. Chciałabym zrobić takie inspirując się Twoimi jajeczkami. Jeśli czas mi pozwoli. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • Gość: [inka] *.toya.net.pl

    Witam, mam pytanie techniczne: czy jajeczka trzeba calusieńkie zawinąć w folię ?

  • kasiaaaa24

    Nie. Chodzi raczej o gniazdka z folii żeby się jajka nie powywracały i ciasto nie wypłynęło.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci