Menu

Gotuję, bo lubię

Rozgrzewająca babka na piwie imbirowym

kasiaaaa24

 

Kraków zamarznięty. Momentami sparaliżowany. Mroźne kwiaty malują się na szybach a melodyjne trzaski uciekają spod ciężkich butów. Miliony drobniutkich igieł kaleczy czerwone policzki. Jedna para rękawiczek już nie wystarcza.

Ale zima ma swoje prawa. I ja je szanuję. 

Czy się cieszę? No pewnie! 

Od zawsze zima była dla mnie magiczna. Nigdy nie przerażały mnie siarczyste mrozy i zaspy, które trzeba było przeskoczyć lub zatopić się w nich po kolana. Jednym energii dodają ciepłe promienie słońca, mnie białe zaspy.

Najcudowniejsze są chyba wieczory. 

Światełka wciąż obecnej w naszym domu choinki odbijają się w oknach, a ja stoję otulona w czerwony koc od Mikołaja, z kawałkiem imbirowej babki w dłoni i patrzę jak z ciężkich, sinych chmur leci delikatny puch. Światła latarni nadają bajkowy klimat. Niech pada. Pewnie nawet nie spostrzegę się kiedy minie, a znów za nią zatęsknię. Jak co roku.

A dla tych, którzy nie podzielają mojego entuzjazmu jest babka. Aromatyczna i mocno rozgrzewająca. Z cynamonowym lukrem. Idealna.

 

Składniki:

 

* 3 szklanki mąki

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/3 łyżeczki soli

* 1 pełna łyżeczka imbiru (sproszkowanego)

* 250 g miękkiego masła

* 1 1/2 szklanki cukru

* 4 duże jajka

* 1 łyżeczka wanilii

* 1/4 szklanka mleka

* 1 szklanka piwa imbirowego

 

Lukier:

 

* 2 szklanki cukru pudru ( 1 1/3+ 2/3)

* 1 łyżeczka cynamonu

* zimna woda

 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i miksujemy na wysokich obrotach około 2 minuty.

W misce łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy je do masy maślano jajecznej, a następnie dolewamy mleko i piwo. Miksujemy na wysokich obrotach do chwili połączenia się składników. Jeśli piwo lub mleko będziecie mieli za zimne, mogą się pojawić niewielkie grudki masła, albo masa może wyglądać na ściętą, ale jest to zupełnie normalne i wszystko wyrówna się podczas pieczenia.

Foremkę na babkę natłuszczamy olejem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. 

Babkę pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka), a następnie dodajemy jeszcze 5 minut pieczenia samego spodu. 

Po wyjęciu, babkę około 2 godziny studzimy w foremce a następnie przekładamy na kratkę i dostudzamy.

Zimną babkę lukrujemy. W dwóch miseczkach umieszczamy cukier. W jednej 1 i 1/3 szklanki, a w drugiej 2/3 szklanki. Do miseczki z większą ilością cukru dodajemy cynamon. Mieszamy i dodajemy początkowo 1 łyżkę zimnej wody, a w razie potrzeby dodajemy po odrobince, aby lukier nie był za rzadki, w przeciwnym razie ścieknie z babki. W zasadzie powinien być bardzo gęsty i powoli sam ściekać z babki tworząc paski na bokach. Po nałożeniu lukru cynamonowego, babkę na 20 minut wstawiamy do lodówki, aby lukier zastygł. Po wyjęciu, przygotowujemy lukier biały i polewamy wierzch babki. 

Babka od razu gotowa jest do spożycia i należy pamiętać, że nie wolno trzymać jej w lodówce.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

  

Komentarze (25)

Dodaj komentarz
  • Gość: [alebabka.blogspot.com] *.adsl.inetia.pl

    Piękna Babka, piękna zima i piękna noc:) Dobranoc:)

  • przecinkowa

    Bardzo smacznie wygląda. Śliczne zdjęcia! Od razu jakoś cieplej się zrobiło ;)

  • Gość: [ewelina] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Jakie piwo imbirowe polecasz Kasiu? Jakiej średnicy formy użyć?

  • kasiaaaa24

    Ja użyłam Gingersa. Chyba najbardziej dostępne piwo imbirowe na rynku.
    A jak chodzi o formę, to 22-24 cm.

  • darkangelika

    Pięknie wygląda;)

  • kabamaiga

    Z piwem imbirowym? Musi być wspaniała i rozgrzewająca.

  • Gość: [Usagi] *.dynamic.chello.pl

    Ja tam podzielam Twoją sympatię do zimy. Ale babka poczęstuję się i tak. Mniam, pychota :D

  • monika.l_nagrabinie

    Taką zimę jak w Twoim opisie i ja lubię :) magiczna, mroźna a w domu rozgrzewająca.
    Urocza.
    Babeczka idealna na taki wieczór!

    ciepłe pozdrowienia
    M.

  • mania179

    Wygląda idealnie!

  • od-kuchni

    Piękna zimowa babka!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam i przesyłam ciepłe pozdrowienia :)

  • wykrywaczsmaku

    chętnie byśmy się rozgrzali taki cudem! :) Dziękujemy za zdjęcie!

  • Gość: [kulinarne-smaki.blogspot.com] *.saite.com.pl

    obłędnie wygląda

  • karmel-itka

    piękne zdjęcia!
    cudownie zapowiada się Twój wypiek.

  • Gość: [kokosanka] *.tktelekom.pl

    cudne zdjęcia! :) i babka też niczego sobie! ^^
    pozdrawiam

  • jolantaszyndlarewicz

    Ja tam zime kocham i uwielbiam ...nawet w taki siarczysty mróz:) .... ma w sobie to coś na co sie czeka przez cały rok:) ...zresztą zauważyłam, ze ludzie mają tendencję do marudzenia ...jak w lecie gorąco to chcą chłodu, jak za chłodno to chcą gorąca ...tak samo zimą :) ..... a babką się częstuję:) ...nawet jeśli nie posiadam czerwonego kocyka:) ...a chciałabym, bo lubię czerwień:)

  • ogrodybabilonu

    Wspaniała i aromatyczna!

  • diab79

    To prawda, zima jest magiczna. Pod warunkiem jednak, że patrzysz na nią przez okno, siedząc przy kominku z kubkiem pachnącej imbirem herbaty. Rozgrzewająca babka? Muszę ją koniecznie wypróbować...

  • zawsze.oliwek

    przepiękne zdjęcie:) :)
    za babkami (słodyczami oczywiście) nie przepadam, choć przyznaję, ze Twoja wygląda apetycznie....:)

  • pysiamn

    Boskie połączenie. Fotki cud miód. Pysia ;)

  • ola7

    ja tez lubie ziomowe wieczory:) z taka babka bylyby jeszcze ciekawsze

  • Gość: [Edyta] *.rzeszow.mm.pl

    A ja mam pytanie odnośnie wanilii. Czy to ma być łyżeczka ekstraktu, łyżeczka nasion czy jeszcze czegoś innego? :-) Chcę upiec tę babeczkę jutro, rozgrzewacz jakiś się przyda, bo u nas na Podkarpaciu mróz jest straszliwy. Ja zimy nie cierpię, jestem okropnym zmarzluchem i ciągle szukam rzeczy które pomogą mi przetrwać ten niedobry czas. Mam nadzieję że to jedna z nich :-)

  • kasiaaaa24

    Ekstraktu :) Na łyżeczkę ziaren potrzeba by było chyba z kilkaset lasek :)
    Pozdrawiam i życzę dużo ciepła :)

  • Gość: [Maćka] *.protonet.pl

    Zrobiłam dziś i wyszła świetna, wilgotna z delikatnym posmakiem imbiru. To pierwsza babka jaką piekłam (mam 16 lat), więc jeśli wyszła nawet mi to znaczy, że do trudnych nie należy ;)

  • izomorfia3

    Rewelacja!!!!
    Eksperymentując przed Świętami z babkami upiekłam tę !!!!!!!!!!
    Wszyscy zastanawiali się co to za smak-wilgotna,pyszna,niesamowicie aromatyczna i prosta w wykonaniu -idealny przepis !!!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci