Menu

Gotuję, bo lubię

Mascarpone - Truskawki - Czekolada

kasiaaaa24

 

Kolejna propozycja na zbliżające się Walentynki. Ale mam nadzieję, że i osobom nie obchodzącym tego święta tarta przypadnie do gustu.

Kruche ciasto, cienki sernik z mascarpone, warstwa czekolady, truskawki, odrobina galaretki i bita śmietana. To taki letni smak w środku mroźnej zimy. 

 

Kruche ciasto:

 

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 2 żółtka

* 270 g mąki

 

Masa serowa:

 

* 500 g mascarpone

* 3 duże jajka

* 3 kopiate łyżki cukru pudru

* 3 łyżki śmietany 18% (gęstej i kwaśnej)

 

Polewa czekoladowa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady 

* 5 łyżek kremówki

 

Dodatkowo:

 

* 500 g truskawek

* 1 galaretka truskawkowa

* bita śmietana do podania

 

Mąkę łączymy z cukrem i w suche składniki wcieramy miękkie masło. Powinno się nam utworzyć coś na kształt drobnej kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć (zależy to od wielkości żółtek) dodajcie łyżkę zimnej wody. Tak przygotowanie ciasto od razu wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę (bez wcześniejszego chłodzenia). Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Nie za długo.

Na przygotowany wcześniej spód z ciasta wylewamy masę serowa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 30 minut (opcja góra i dół) a następnie dodatkowe 10 minut podpiekamy sam spód. 

Tartę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie polewamy ją czekoladą. Czekoladę i śmietankę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodę i mieszamy do chwili uzyskania gładkiej polewy. Na jeszcze nie zastygniętej czekoladzie układamy pokrojone truskawki. Wstawiamy do lodówki.

W czasie, kiedy tarta się chłodzi w 250 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do przestudzenia. Galaretka powinna też odrobinę stężeć, aby nie spływała po truskawkach, tylko utrzymywała się na nich. Galaretką polewamy truskawki i ponownie wstawiamy do lodówki by stężała.

Tartę wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed podaniem by nabrała temperatury pokojowej. Jest wtedy znacznie lepsza niż kiedy jest zimna. 

Na każdy zaserwowany kawałek ciasta proponuję nałożyc łyżkę bitej śmietany. Można też udekorować listami mięty.

 

Smacznego :)

 

 

 

 Przepis własny

Komentarze (30)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    pięknie obchodzone walentynki to podstawa.
    a z taka tartą... udane będą, bez dwóch zdań!

  • Gość: [alebabka.blogspot.com] *.adsl.inetia.pl

    ja bym chciała codziennie na śniadanie taką tartę!Boska

  • Gość: [Kucharenka] *.icpnet.pl

    kolejna rewelacja !!!!!Kasiu super.....a apetytu na truskawki narobiłaś mi strasznego :-) Pozdrowionka

  • nastusia81

    Rewelacyjna! Tylko że ja nigdzie nie znajdę teraz truskawek;( Ale z całą pewnością ją wypróbuję!!!

  • kasiaaaa24

    Truskawki kupiłam w Biedronce. 2,99 za 250 g. Tej zimy kupowałam też truskawki w Auchan i Makro. I co więcej, naprawdę smakują jak truskawki. I pachną jak z czerwcowe.
    Wydaje mi się, że nie powinno być sporego problemu z dostaniem ich :)

  • citrouille

    Uwielbiam truskawki i kuchnie sezonowa, to musi byc cos cudownego i kosmicznego, kiedy za oknem -20.

  • kasiaaaa24

    Citrouille dokładnie :) Smak i zapach świeżych truskawek w środku zimy, przy takim mrozie - bezcenne :)

  • Gość: [Ewa] *.limes.com.pl

    Piękna i przepyszna ta tarta... ja już ją w sumie jadłam... ale teraz sobie jeszcze popatrzę;)

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    No kamikadze, boski wiatr, trzeba upiec, nie ma przebacz!! Ciacho aż promieniuje subtelnym, truskawkowym pięknem ;)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Fenomenalne! Gdyby tylko moj Mezczyzna potrafil taka zrobic... ;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Truskawek u nas nie widziaąłm ...ale na taką tartę na pewno skuszę sie latem, bo wygląda po prostu oszałamiajaco:)

  • kabamaiga

    Ależ bym zjadła. Tylko nie lubię tych zimowych truskawek.

  • vanilia81

    KOCHAM czerwono biała kratkę, więc w pierwszej kolejności ,,zjadłabym" obrusik ;) ale ciacho cudne oczywiscie :) Jak takm zakup aparatu? Jej nie wiem po co Ci nowy, zdjęcia masz obłędne, nawet nie myśle co bedzie jak dorwiesz nowy sprzet ;) pozdrawiam

  • Gość: [Mama Alergika] *.home.aster.pl

    Smakowite. Uwielbiam takie zestawienia: mascarpone, czekolada i truskawki. Walentynkowo i smacznie:)

  • Gość: [Tyna] *.ssp.dialog.net.pl

    Niech już będzie lato! I truskawki. Kusząco wygląda:)

  • darkangelika

    Od razu mi się z latem kojarzy;) Musi smakować pysznie, bo wygląda obłędnie;)

  • Gość: [Praline] *.trzebinia.mm.pl

    Ja też tu czuję wszechobecna lato! :)
    Ale na piękną i mroźną zimę nie narzekam!

  • Gość: [Gotuj z nami!] *.karlik.ds.polsl.pl

    Tego szukałem! Akurat będę miał co przygotować na jutrzejsze dietetyczne spotkanie ;) Dzięki wielkie za ten deserek!

  • judik1119

    Robiłam taką tartę w lecie-wspaniała była, zdecydowany hit!:-) Twoja wygląda zjawiskowo!:-) Pozdrawiam cieplutko:-)

  • gruszkazfartuszka

    Cudny! Choć, jak już tu kilka osób pisało - skąd wziąć smaczne truskawki zimą? :( Niemniej jednak korzystając z okazji zapraszam do walentynkowego konkursiku który trwa u mnie na blogu :) gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html

  • kabkakb

    wygląda bajkowo :) piękna propozycja na walentynki ;)

  • citrouille

    Swoja droga, tak sie zastanawiam, co moga byc warte truskawki po 2.99...

  • kasiaaaa24

    3 zł za 250 g daje już 12 zł za kilogram. A uwierz mi, że na prawdę one pachniały i smakowały prawie jak te letnie. DO tej pory zawsze uważałam, że zimowe truskawki nie mają smaku, ale mile się zaskoczyłam.

  • Gość: [Niki] *.play-internet.pl

    Witam,

    Co zrobić jeśli w moim piekarniku nie ma funkcji dół tylko góra dół? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Niki - wówczas na te ostatnie 10 minut wierzch tarty przykryj papierem do pieczenia, a pod grzałkę górną w piekarniku wsuń blachę z piekarnika. Blacha odrobinę powstrzyma bezpośrednie ciepło, a papier sprawi, że wierzch się nie zarumieni :)

  • Gość: [AnnaK81] *.ssp.dialog.net.pl

    Cudo! Najpyszniejsza tarta, jaką kiedykolwiek jadłam. Była hitem na wielkanocnym stole :). Dziękuje za tak wspaniały przepis!!!!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że aż tak smakowała :)

    Pozdrawiam

  • Gość: [AnnaK81] *.ssp.dialog.net.pl

    Kocham ten przepis. Jedyna tarta,którą mogła bym jeść co dzień. Dla mnie to jest "hicior" wśród wszystkich przepisów.

  • Gość: [Karolina] *.play-internet.pl

    Cześć Kasiu chciałam zapytać jakiej średnicy jest forma na tarte w tym przepisie?

  • kasiaaaa24

    To jest forma o średnicy 26 cm.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci