Menu

Gotuję, bo lubię

Arabskie szaszłyki z jagnięciny

kasiaaaa24

 

Do tej pory miałam okazję jeść jagnięcinę tylko w krajach arabskich, gdzie jest ona powszechnie stosowana w kuchni również tych nie zamożnych Arabów.

Charakterystyczne dla tego rejonu jest doprawianie mięsa miętą, pietruszką, limonką, cynamonem, kolendrą czy czosnkiem. Mięso zazwyczaj przygotowywane na grillu ma dzięki nim bardzo charakterystyczny aromat, który od razu pozna każdy, kto miał okazję zasmakować kuchni tego rejonu. 

Podczas jednej z podróży poznałam sposób w jaki Arabowie przygotowują ryż, który również jest nieodłącznym dodatkiem do mięs. Jest on dość nietypowy z racji smażenia go przed gotowaniem, a raczej przed duszeniem na wolnym ogniu pod przykryciem. Ryż - niby taki sam, znany nam od zawsze - nabiera nowego smaku. Tym razem pokusiłam się tez o dodanie do niego groszku. Do porcji ryżu i mięsa zwykle podaje się też sos na bazie jogurtu. Ja postanowiłam, że w tym przypadku będzie to sos z curry.

 

 

Składniki:

 

* 500 g jagnięciny (lub 8 gotowych szaszłyków) *

 

Marynata:

 

* 3 łyżki oliwy

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki zmiażdżonych nasion kolendry

* 1/3 łyżeczka curry

* 1 szczypta płatków chilli

 

Ryż:

 

* 1 szklanka ryżu parboiled 

* 1 szklanka mrożonego groszku

* pół pęczka natki pietruszki

* kilka liści mięty

* 1/2 litra bulionu warzywnego

* 1/3 łyżeczka soli

* 1 pełna łyżka masła

* 1 łyżka oleju

 

Sos:

 

* 1 szklanka gęstego jogurtu (greckiego lub bałkańskiego)

* 1 łyżeczka curry

* 1 szczypta kurkumy

* 1 ząbek czosnku

* sól do smaku

 

Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce i nacieramy nią mięso. Ja proponuję mięso zamarynować dzień wcześniej, aby wszystkie smaki przenikły mięso. 

Szaszłyki obsmażamy ze wszystkich stron na patelni grillowej ( po około 3 minuty z każdej strony), a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy ryż i sos.

Do przygotowania ryżu będzie potrzebny garnek z grubym dnem, aby ryż się nie przypalił.

Roztapiamy masło, dodajemy łyżkę oleju i połowę ryżu. Smażymy go do czasu, aż będzie brązowy. Następnie dodajemy drugą połowę ryżu i zalewamy go bulionem. Dodajemy sól, mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy gaz na możliwie najmniejszy i gotujemy ryż cały czas pod przykryciem 20 minut. Jeśli obawiacie się, że Wasz garnek  nie ma aż tak grubego dna, po 13-15 minutach przemieszajcie ryż. 

W czasie kiedy gotuje się ryż, gotujemy groszek do miękkości (około 10 minut) oraz siekamy pietruszkę i miętę. Wszystkie te składniki dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. 

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na około 15 minut, aby się "przegryzł". 

Na porcji ryżu układamy szaszłyki i polewamy je sosem. Sos jest tu absolutnie konieczny i ma kluczowy wpływ na smak potrawy, więc nie zalecam z niego rezygnować. 

 

Smacznego :)

 

* Gotowe szaszłyki z jagnięciny udało mi się kupić w Makro. Były już poporcjowane, nabite na patyczki, ale nie doprawione, więc mogłam nadać im taki smak, jaki chciałam. Ponieważ przy wpisie z małżami pojawiło się pytanie o cenę małż, to i tu napiszę, że za 8 szaszłyków zapłaciłam mniej więcej tyle, co za porcję dobrej jakości wołowiny, więc cena jest absolutnie do przyjęcia, a już na pewno znacznie niższa niż ta, za którą zjedlibyście takie danie w restauracji. A ponieważ jagnięcina jest wciąż mało popularnym w Polsce mięsem, chyba warto pozwolić sobie na taki kulinarny luksus we własnym domu? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (27)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    danie wygląda imponująco.
    piękne zdjęcia.

  • wiosenka27

    Bardzo dobry obiad:)

  • Gość: [Maria] *.dynamic.chello.pl

    Nigdy jeszcze nie jadłam jagnięciny, bo nie miałam do niej dostępu. Danie zapowiada się super. Bardzo orientalnie.
    I jak zawsze cudowne zdjęcia!

  • fantazzja

    Piękne zdjęcia! Zawsze bardzo lubiłam tego bloga za fajne przepisy, a od jakiegoś czasu jestem też fanką zdjęć!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam za miłe słowa :)

  • elau66wr

    W ten sposób ryż przygotowuję już od dłuższego czasu dodając jeszcze aromatyczne zioła. Jest o niebo lepszy od gotowanego. Kasiu całuski z Wrocławia

  • marianka66

    Propozycja absolutnie do zrobienia. Danie wygląda niezmiernie zachęcająco. Zawsze bałam się eksperymentowac z mięsem o przygotowaniu którego niewiele wiem, ale teraz czuję się już na siłach stawic czoła jagnięcinie. Dziękuję Kasiu :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Jagnięciny nie miałam jeszcze przyjemności jeść ....ciekawa jestem jej smaku:) a szaszłyki wyglądają po prostu przepysznie:)

  • kabamaiga

    Wygląda ślicznie. Ja niestety jakoś nie mogę się przekonać do jagnięciny, chociaż próbowałam.

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Dla mnie bomba! Lubie arabska kuchnie, a z jagniecina zaprzyjaznilam sie na Wyspach :)

  • mamajulki080506

    Piękne to wszystko...

  • majazteca

    To ja sie wpraszam na obiad :)) Pysznie to wszystko razem wyglada. Az szkoda zjadac :)

    Pozdrowienia.

  • jasiek551

    Świetne zdjęcia, to one najbardziej zachęcają do wypróbowania przepisu ;)

  • Gość: [MalgosiaZ] *.icpnet.pl

    Ale zarąbiste danie!

  • justgreatfood

    Te szaszłyki są fantastyczne, ale ryż osobiście przyrządzilibyśmy zupełnie inaczej (szkoda też że paraboiled...). Pozdrawiamy serdecznie

  • Gość: [elzunia] *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net

    uwielbiam takie smaki :) przepiękne zdjęcia

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • kittykejt

    te zdjęcia są przepiękne!!!!!!!!!!!

  • Gość: [daktyloza] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo ciekawa strona, którą obserwuję od dłuższego czasu. Wiele smacznych i efektownych przepisów. Ładnie prowadzisz blog. Jedyne zastrzeżenie (oczywiście subiektywne) mam do niektórych zdjęć. Czasem za bardzo wyostrzasz kolory, że aż oczy bolą. Ja rozumiem, ma ładnie wyglądać, ale niech potrawy wyglądają realnie. Tutaj np. wyszedł Ci radioaktywny zielony. Czy może taki napromieniowany groszek sprzedają? :) Sama aranżacja zdjęć jest zawsze bardzo gustowna i tutaj chylę czoła. Pozdrawiam i życzę dalszych inspiracji.

  • kasiaaaa24

    Ja nie nasycam kolorów. W chwili, kiedy przyciemniam zdjęcie, one stają się bardziej intensywne. Ale może to kwestia monitora? Ja mam ledowy i u mnie kolory są ok, nic nie razi.

  • Gość: [monia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Groszej jednak jest jakis napromieniowany, nienaturalnie wyglada. Przepis bardzo fajny, do wypróbania. Ostatnio dużo fajnych przepisów, dziekujemy bardzo.

  • pysiamn

    Mój mąż uwielbia szaszłyki muszę mu pokazać Twoje dzieło obślini monitor potem będzie mnie molestował, bym mu zrobiła :P Pozdrawiam Pysiamn :)(:

  • spoleczny-1

    Bardzo ładne zdjęcia wyszło, oj kusi potrawa, kusi :)

  • Gość: [Paulina] *.dynamic.chello.pl

    Kurczę, ale to pięknie wygląda... Ta miseczka jaka śliczna i ten zielony groszek... No wszystko pasuje idealnie! :))

  • detektywmonk

    U mnie jurto szaszłyki , lecz z piersi z kurczaka .

  • 6benek

    Bardzo lubię takie kulinarne podróże po święcie smaku. Ten zapowiada się wyjątkowo apetycznie

  • Gość: [kebab] *.nokia.net

    bardzo dobre,juz robilem tylko do szaszlykow uzylem miesa baraniego mielonego i dodalem troche kolendry do tego salatka z bolgur i sos tahini!pychota.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci