Menu

Gotuję, bo lubię

Pączki z kajmakiem i orzechową posypką

kasiaaaa24

 

Tegoroczne propozycje na Tłusty Czwartek rozpoczynam nie zbyt typowymi pączkami, bo bez nadzienia, ale za to z warstwą kajmaku na wierzchu i posypką z solonych orzeszków ziemnych. Kompozycja mocnej słodyczy i soli na idealnym wręcz pączku tworzą bardzo ciekawe doznania smakowe.

Jeśli jednak jesteście bardziej tradycyjni w kwestii pączków, możecie je po prostu nadziać konfiturą z róży i polukrować. 

Muszę jeszcze dodać, że w mojej rodzinie od pokoleń pączki smaży się na smalcu i ja również uważam, że olej zmienia ich smak niekorzystnie na niego wpływając. Wiem, że sporo osób jest do smalcu uprzedzona, ale ja jednak sugeruję użycie tego rodzaju tłuszczu. Przynajmniej ten jeden raz w roku. 

 

Składniki:

 

* 450-500 g mąki

* 1 jajko

* 4 żółtka (lub 5, jeśli są małe)

* 130  ml ciepłego mleka

* 30 g cukru pudru

* 20 g drożdży

* 50 g stopionego masła

* 1 łyżka spirytusu

* 1 łyżka ekstraktu z wanilii

* 2 szczypty soli

* 4 kostki smalcu do smażenia

 

Dodatkowo:

 

* 1 puszka kajmaku (masa krówkowa)

* 1 szklanka posiekanych orzeszków ziemnych

 

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mleka i łyżeczką mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut aby wystartował. 

W misce łączymy 400 g mąki, sól i resztę cukru. Następnie dodajemy jajko, żółtka i masło. Powoli zaczynamy zagniatać ciasto, dodając stopniowo mleko połączone z wanilią i zaczyn. Ciasto powinno byc błyszczące. Powinno też delikatnie kleic się do rąk. Jeśli jednak klei się zbytnio, należy stopniowo podsypywać je mąką. Na koniec dodajemy spirytus. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (ok 12-14). Ja nadając pączkom kształt, tak jakby zagniatam je do środka. Dzięki temu powierzchnia jest gładka a pączek ma ładny kształt. Uformowane pączki odstawiamy na ok 30 minut aby wyrosły, a następnie smażymy je na mocno rozgrzanym tłuszczu. O ile pączki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz, tak w trakcie smażenia proponuję zmniejszyć pod nimi ogień aby nie okazało się, że pączek jest spieczony z wierzchu a surowy z środku.

Rumiane pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik i pozwalamy im przestygnąć. W tym czasie rozbijamy masę krówkową miskerem aby była gładka, zmiękła i nie było w niej grudek. Łyżeczką nakładamy cienką warstwę masy na wierzch pączka a następnie posypujemy go orzeszkami. 

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (39)

Dodaj komentarz
  • kaspiecze

    pięknie wyrosły! w ogóle wyglądają palce lizać!
    kiedyś bufecie mojego wydziału podawali podobne pączki - właśnie z karmelem i orzechami :)

  • Gość: [Marzena] *.hfc.comcastbusiness.net

    Mniam alez pysznie wygladaja te Twoje paczki!:) Az slinka cieknie:)))

  • majanaboxing

    Muszą być dobre! :)

  • Gość: [Angie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wyglądaja obłędnie!

  • darkangelika

    Bardzo fajny pomysł;) Chyba takie zrobię, bo nie wytrzymam jak nie spróbuję;)

  • aniolekidiabelwjednym

    Ja osobiście wolę pączki z nadzieniem adwokatowym, ale takim jak u Ciebie bym nie pogardziła :-)

  • margoja

    Ooo, to propozycja dla moich chłopaków, bo oni jedzą pączki, ale bez dzemu:) a jeszcze z kajmakiem, to juz obłęd:)
    a propos smalcu, to ja mieszałam olej ze smalce, bo sam smalec mi śmierdzi:( ostatnio tesciowa mowila, ze sama najpierw topi slonine i potem dopiero smazy paczki, moze tak spróbuje w tym roku....
    zdjęcia palce lizać:)
    ps. miętowa panna czeka, bo barwnika nie dostalam na czas, ale 2 marca kolejne urodzinki, więc nic straconego:)

  • Gość: [estyka1] *.compower.pl

    Powiem Ci że to coś dla mnie :) Ja z tego gatunku co zje z konfiturą ale wolę albo bez albo np ze śmietaną :) Chociaż niektórzy mówią że to profanacja pączka hahahahah :D Twoja propozycja bardzo mi się podoba i jest baaaardzo w moim guście :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [evita0007] *.legnica.vectranet.pl

    Jakie pyszne i piękne paczusie mniam :-)

  • Gość: [maewen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, ja tez uważam, że paczki smaży się tylko na smalcu i nie czuć go potem w wypieku jak niektórzy myślą. A smak jest rewelacyjny.U mnie w domku zawsze tak też smażono te cudowne przysmaki, a ja nie odwazyłam się jeszcze na swoje pierwsze pieczenie pączków... może nadszedł czas ? :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam za miłe słowa :)

    Co do smalcu, to o ile faktycznie podgrzewany nie ma miłego zapachy, to po upieczeniu w pączkach go nie czuć. Sama nie jestem fanką tego smaku, więc gdyby tak było, nie decydowałabym się na użycie go :)

    Pozdrawiam Was ciepło :)

  • berrypunch

    Ale świetny pomysł z tą masą krówkową na wierzch, wypróbuję :)

  • izaa_a

    Kasiu pączki wyglądają cudnie...pozdrawiam

  • nemisiek

    Wyglądają obłędnie! Mogłabym takiego zjeść, nie lubię tych nadziewanych różą:/

  • zauberi

    wyglądają lepiej niż z cukierni :), a smażyłaś kiedyś na plancie? Zastanawiam się jaka jest różnica w smaku, pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Planta jest alternatywą dla smalcu i lepszym rozwiązaniem niż olej. Ja w kwestii smalcu jestem tradycjonalistką, ale jeśli ktoś jest mocno uprzedzony do smalcu, to na Plancie tez dobrze smakują :)

  • Gość: [sylwia] *.bg.am.poznan.pl

    Wyglądają wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakują :) Z pewnością spróbuję, już się nie mogę doczekać ;)

  • nastusia81

    Ojej, jakie cuda, zjadłabym chyba wszystkie;)

  • kini1812

    obłędne pączki! :)

  • Gość: [Agnieszka] *.satfilm.net.pl

    Cudowne te Twoje pączki. Pięknie wyrosły i jeszcze ten kajmak i orzeszki na wierzchu..muszą być pyszne!

  • Gość: [aga w kuchni] *.kalisz.mm.pl

    ale ślicznie się prezentują, a pewnie jeszcze lepiej smakują :)

  • trzcinowisko

    OMG! Kasiu...jesteś moja boginią:)!

  • Gość: [kolorowapokrzywa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wyglądają niesamowicie, mają idealną obrączkę, jak ze sklepu ;) Koniecznie muszę je zrobić! Może się nawet przełamię i usmażę na smalcu, skoro twierdzisz, że takie są lepsze ;)

  • Gość: [Kamciss] *.sieradz.vectranet.pl

    Oooo pączusie, kocham je <3 U mnie też niebawem się pewnie pojawią C:

  • szymanska25

    o raju wyglądają fenomenalnie :)

  • kabamaiga

    Śliczne. Moja córcia lubi różne wariacje pączkowe. Ja też wolę smalec do smażenia pączków.

  • szlakteatralny

    Zauważyłam, że pączki cieszą się ostatnio dużym powodzeniem :). Apetyczne!

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu to ja już nie chcę innych pączków tylko Twoje:) Usmażę w przyszłym tygodniu:) ...a kajmak został mi jeszcze z nagrody od Bakallandu:)

  • kasiaaaa24

    Jolu ja też użyłam ich kajmaku :) Mam nadzieję, że pączki będą Ci smakować :)
    Ale żeby zobaczyć, jak dobre ciasto wychodzi z tego przepisu, nadziej też po jednym dla każdego marmoladą różaną i polej lukrem :)
    Bo ciasto jest na prawdę idealne, a jednak kajmak zdominuje jego smak.

  • andzia-35

    Kasiu, bosko wyglądają! Na pewno wypróbuje przepis, tylko jeszcze nie wiem kiedy :D

  • Gość: [Toczka] *.dynamic.chello.pl

    Wyglądają rewelacyjnie, moi rodzice będą smażyć pączki na naszą wizytę u nich, zasugeruję jej ten przepis :D Ja też jestem za smalcem, zdecydowanie jest lepszym tłuszczem do smażenia pączków, przede wszystkim dlatego, że jest jednym z najbardziej odpornych na wysoką temperaturę i długie smażenie tłuszczem :] Ponoć ustępuje tylko tłuszczowi palmowemu. Ostrzegę od razu przed smażeniem na oleju słonecznikowym albo sojowym, bo przy długim smażeniu na głęboko, są po prostu szkodliwe ;)

  • Gość: [Czarna Pantera] *.knc.pl

    Zrobiłam! Na smalcu i z orzeszkami. Boskie wyszły. Może nie takie ładniutkie i bez jasnej obwódki bo raz - zrobiłam mniejsze (wyszło mi 18 pączków) a dwa - to moje pierwsze pączki w życiu. Ale pięknie rosły, szybko się smażyły i smakują lepiej niż sklepowe :-) Dziekuję za przepis.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowały :) Nad pączkami trzeba pracować, ale każda kolejna partia wychodzi ładniejsza od poprzednich :)

    Pozdrawiam

  • zauberi

    zrobiłam pączki :) i wyszły świetne - jak na pierwszy raz to jestem bardzo zadowolona. Nadziałam je różą, Mąż zachwycony :) dziękuję Kasiu za przepis

  • kasiaaaa24

    Cieszę się że Wam smakowały :)

  • judik1119

    Zrobiłam je dziś i są juz na blogu:) Był to pierwszy raz jak robiłam pączki a wyszły idealne-w smaku i kształcie! Zachwyciliśmy się nimi:) Dziękuję za kolejny cudowny przepis Kasiu:)

  • Gość *.pools.arcor-ip.net

    Mam pytanie. Moze Pani prosze sprawdzic czy ilosc mleka w przepisie jest dobra. Wydaje mi sie ze, przepis na paczki z dzemem malinowym jest podobny a tam jest inna ilosc mleka.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam.

  • Gość: [L.] *.dynamic-ww-2.vectranet.pl

    Witam,
    właśnie robię pączki wg przepisu i widzę pewne niedociągnięcia.
    W składnikach mamy ekstrakt z wanilii - w przygotowaniu nie ma o nim wzmianki.
    W przygotowaniu mam połączyć mąkę, sól i resztę cukru. Tylko, że o soli w składnikach już Pani nie wspomniała.
    Mogę prosić o dopracowanie przepisu?

  • kasiaaaa24

    Przepis został uzupełniony.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci