Menu

Gotuję, bo lubię

Lepki piernik z powidłami i czekoladą

kasiaaaa24

 

Od Świąt piekłam ten piernik już 4 razy. Pierwszy - przed Świętami, drugi - w pierwszy dzień Świąt (podczas Wigilii zniknął dosłownie cały), trzeci - na Nowy Rok i czwarty (poza walorami smakowymi - również z racji sporych zapasów miodu) w ostatni weekend.

W sumie planowałam dodać go na bloga dopiero przed następnymi świętami i długo wahałam się, czy teraz jest na to dobry czas, ale stwierdziłam, że jednak nie ma znaczenia kiedy się go przygotuje - smakuje fenomenalnie nie tylko w okresie świątecznym.

Dodatkowym argumentem jest fakt, że smak piernika wcale jest bardzo mocny. Pierwsze co poczujecie, to smak czekolady, powideł i miodu. Smak przyprawy do piernika absolutnie nie dominuje nad innymi aromatami. 

A jego największa zaleta? Jest cudownie kleisty, ale lekki i nie zatykający. Szczerze go polecam. 

 

Składniki:

 

* 3 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1 szklanka cukru

* 440 g płynnego miodu

* 250 g miękkiego masła

* 6 jajek

* 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%

* 4 pełne łyżeczki przyprawy do piernika

* 2,5 płaskich łyżeczek sody

* 2 pełne łyżki kakao

 

Przełożenie:

 

* 2 słoiczki powideł śliwkowych

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 8 - 9 łyżek kremówki

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. (Jeśli będziecie mieć za zimne jajka, masa będzie wyglądać na zważoną, ale nie przejmujcie się, wszystko się wyrówna po dodaniu mąki.)

Do masy jajeczno maślanej dodajemy miód i śmietanę. Cały czas miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Miksujemy dopóki ciasto nie będzie gładkie.

Formę o wymiarach 25x35 (ewentualnie 25x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 60 minut. Najlepiej jednak sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest już suche. Zapewne, po około 30 minutach ciasto będzie już dość brązowe z wierzchu, wówczas musicie przykryć je papierem do pieczenia, aby się nie spiekło zbyt mocno.

Upieczone ciasto początkowo studzimy w formie, a następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce. 

Kiedy ciasto jest już zimne, przecinamy je na pół i przygotowujemy powidła do przełożenia.

Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy około 8 minut, mieszając je, by nie przywierały do garnka. Gorące powidła nakładamy na ciasto (ok 2/3 ilości), przykrywamy, a na wierzchu ciasta, rozsmarowujemy resztę powideł. Bardzo ważne jednak jest, by nakładać je na ciasto zaraz po zdjęciu ich z ognia. 

Piernik odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły. Będzie to jedyny czas, kiedy piernik trzymamy w lodówce. 

Wierzch ciasta dekorujemy polewą. Połamaną czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i albo rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta, albo tak jak ja, umieszczamy w szprycy, zakładamy końcówkę z małą dziurką i polewamy cienkim strumykiem tworząc drobną kratkę.

Jeszcze raz podkreślam, że piernika nie trzymamy w lodówce.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (103)

Dodaj komentarz
  • n_ina

    wygląda rzeczywiście wyśmienicie

    pamietam jak Dorotus zamieściła kiedyś piernik w środku lata - bo dlaczego pierniki mają byc niby tylko na Święta? :)

  • maamusi

    Piernik wygląda obłędnie! Nic dziwnego, że piekłaś go tak często :)

  • majanaboxing

    Pierniki kocham. Cudownie wygląda Twoja propozycja!

    Pozdrawiam:)

  • ugotujmy

    taka piernikowa lepkośc brzmi niesamowicie zachęcająco!

  • ogrodybabilonu

    Dla mnie niebo :)

  • ola7

    bardzo ladny:)

  • przysmakikarolki

    Wyglada wspaniale, widac ze jest bardzo wilgotny.

  • espresso9

    Wygląda wyśmienicie!

  • Gość: [bijana] 188.141.39.*

    Kasiu taki piernik moznaby jesc caly rok, jest przesliczny!

  • aniolekidiabelwjednym

    Piękny piernik. Dekoracja paskowa wspaniale go uzupełnia... Wygląda na mokrego, a ja takie lubię :-)

  • izaa_a

    Kasiu wygląda przepieknie i chociaż za piernikiem nie przepadam to z chęcią bym spróbowała takiego...;)))

  • daria8802

    Wygląda niesamowicie i równiez nie przepadam za piernikami, ale tego nie mogłabym odmówić.

  • Gość: [NaStole.pl] *.icpnet.pl

    Piernik powinien dostać Oskara. Piękny!

  • Gość: [Maja i Kamila] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Dekoracja jest tak piękna, że przez jakieś 3 minuty nie mogłam oderwać wzroku od monitora!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe słowa.
    A osobom, które podobnie jak nie lubią twardych i suchych pierników, polecam właśnie to ciasto. Bo pomimo przyprawy do piernika i miodu, to nie jest taki zwykły piernik :)

  • Gość: [JOLA66] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam,
    Czy robiąc ciasto dodajemy około 4 szklanki miodu?

  • Gość: [Agata dietetycznie w kuchni] 195.82.177.*

    Wygląda bosko.. zdecydowanie musze przełamac nasze domowe przyzwyczajenia, ze piernik to tylko na świeta..

  • aciri

    Wygląda niezwykle apetycznie.

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    Wystaw to cudo na allegro. Będę pierwszym kupującym :D

  • kasiaaaa24

    Tylko pod warunkiem odbioru osobistego ;)

  • zauberi

    przepysznie wygląda, a ta krateczka na wierzchu cudna :)

  • judik1119

    Wspaniały piernik!:) Zachwycająco go ozdobiłas, ta kratka jest wprost idealna!:) Podziwiam Kasiu!:)

  • Gość: [katia29] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam.
    Biorę się za pieczenie:)produkty gotowe ale...czy 1 szkl.cukru i 440 g.miodu to nie za dużo słodkości?Proszę o szybką odpowiedź.

  • kasiaaaa24

    Katia - działasz jak błyskawica :)
    Dla mnie piernik nie był za słodki, ale my lubimy słodkie ciasta. Dodatkowo łamie go kwaskowatość powideł. Ewentualnie możesz dać 3/4 szklanki cukru. Ja zawsze podaję takie proporcje, z jakich ja przygotowałam konkretną rzecz :)

  • Gość: [katia29] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ja dziękuję za błyskawiczną odpowiedź:)sprawdziłam jeszcze u źródeł...tam autorka podaje,że daje same żółtka do masy a białka ubija i dodaje na koniec.Rozumiem ,że Pani dodaje całe jajka i też ciasto się udaje?

  • Gość: [Praline] *.trzebinia.mm.pl

    To TEN piernik!
    Nie dziwię się, że tyle razy go piekłaś :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Jak dla mnie to rewelacyjny przepis ....uwielbiam pierniki i piekę je przez cały rok, nie tylko na Święta:)

  • darkangelika

    Niesamowity, tak ładnie wykończony ;)

  • Gość: [katia29] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ciasto upieczone!Pięknie wyrosło,ale ze sporą"górą"pośrodku,trzeba będzie ją ściąć.Walorami smakowymi podzielę się jutro, chociaż sam zapach roznoszący się mieszkaniu zniewala domowników:)

  • asialc1

    I dobrze, ze wrzuciłaś przepis teraz. Jest doskonały! :-) A jak wyglada... ach... smaku mi narobiłaś ;-)

  • Gość: [pees] *.toya.net.pl

    ależ cudnie się zapowiada!:)
    ojeeej

  • flowerek.com

    Bardzo apetyczny. Uwielbiam takie pierniki :)

  • karmel-itka

    o kurczę...
    po prostu czysty obłęd!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i życzę miłego weekendu :)

  • Gość: [agataz102] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ami wyszedł wielki zakalec. NIe wiem co mogłam źle zrobić. Ale w smaku pyszny.

  • kulinarnespotkania

    Kasiu, ale cudowny:) pierniczek pierwsza klasa, ze place lizac, mniammm:)

  • gruszkazfartuszka

    Jak to zrobiłaś, że go tak pięknie i równo udekorowałaś? :) śliczny!

  • Gość: [tośka 1975] *.dsl.dynamic.t-mobile.pl

    Właśnie upiekłam.Pachnie rewelacyjnie w całym domu.Śnieg sypie,choinka jeszcze stoi ubrana tak więc można się pomylić,że to Święta.Mam tylko jedno pytanie:piernik bardzo mi urósł.Zrobiła się spora górka pośrodku,chyba trzeba ją ściąć.Czy Ty też tak miałaś?

  • kasiaaaa24

    Mój był płaski jak deska... Co widać na zdjęciach. Nic nie ścinałam.
    A jak zaczął się przypiekać, przykryłaś go papierem ? On cały wyrósł, czy górka zrobiła się tylko na środku?

  • mnemonique

    uwielbiam takie kleiste ciasta, ale na zdjęciach spodziewałam się zobaczyć coś zupełnie innego - tymczasem wygląda ten piernik niesamowicie wyrafinowanie, godnie i dostojnie. Piękne i apetyczne

    Pozdrawiam słodko
    Monika

  • Gość: [Margerita] *.adsl.inetia.pl

    Czy do tego piernika mogę użyć powideł Łowicz? To moje ulubione powidła, inne nie pasują mi w smaku, tylko czy konsystencja będzie w porządku?

  • kasiaaaa24

    Ja robiłam właśnie z Łowicza :)

  • Gość *.ip.netia.com.pl

    zrobiłam go w zeszłym tyg. wyszedł mi dokładnie taki jak na zdjęciu tylko troszkę inaczej go udekorowałam. Dodałam też za dużo komfitury i za bardzo słodki, ale generalnie miodzio przepis.

  • Gość: [GaMa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu właśnie się zabieram do upieczenia tego piernika. Co zrobić żeby nie wyrosła górka na środku? mi się tak często zdarza. Pisałaś wcześniej o przykrywaniu papierem do pieczenia? Po jakim czasie to zrobić? Zastanawiam się jeszcze czy nie upiec innego ciasta z twojego przepisu "prosty piernik czekoladowy". Zastanawiam się jaka jest między tymi dwoma ciastami różnica? Pozdrawiam MG

  • kasiaaaa24

    Mnie się górka nie zrobiła... Jak widać na zdjęciu, ciasto wyszło proste jak deska :)
    Przykryć trzeba, jak się zacznie spiekać z wierzchu. Zobaczysz, kiedy będzie mocno ciemne.
    A w porównaniu z tamtym piernikiem - ten jest o wiele lepszy ale też troszkę bardziej czasochłonny. Ale polecam ten :) Różnica w smaku, w konsystencji - praktycznie to zupełnie 2 różne ciasta :)

  • Gość: [GaMa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Upiekłam ten bardzo smaczny, puszysty i pachnący miodem piernik. Niestety różnił się od Kasi wypieku wysokością - wyszedł dwa razy wyższy i niestety " z górką". Nie zdążyłam przykryć go papierem bo szybko wyrósł. Przełożyłam go powidłem i polałam polewą ale nie był wilgotny jak Kasi. Pewnie dlatego, że tak mocno wyrósł i był bardzo puchaty. Mimo to bardzo mi smakował i z pewnością jeszcze nie raz go upiekę:). Polecam ten przepis.

  • Gość: [Agatka] *.zone6.bethere.co.uk

    Witam, mam takie glupie pytanie. Piszesz "Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy." Czy natluszczamy forme czy papier :> Wydaje mi sie, ze papieru nie trzeba, ale spotkalam sie juz raz z taka sugestia, dlatego pytam. Chcialabym upiec ten piernik na dniach dlatego rosze o pilna odpowiedz.
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Szczerze mówiąc ja najpierw lekko natłuszczam pędzelkiem formę (inaczej papier nie chce się trzymac formy i mi ucieka :) ) a potem jeszcze delikatnie natłuszczam papier. Parę razy przejeżdżam silikonowym pędzelkiem.

  • martex.82

    Twój cudny piernik oczarował mnie już jakiś czas temu, zdjęcia są obłędne, strasznie działają na moje ślinianki. Właśnie upiekłam, to mój pierwszy piernik i nie jest może tak idealny jak Twój, chyba trochę zbyt długo go piekłam, ale jest pyszny i z pewnością do powtórzenia, dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Prosty w wykonaniu i pyszny )

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Dziś będę robić piernik mam nadzieję,że wyjdzie równie ładnie jak na zdięciu

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Mi wyszedł niestety z górka ale w domu zachwyceni:))))

  • kasiaaaa24

    Nie wiem czemu, ale mi zawsze wychodzi prosty jak deska :)
    Cieszę się, ze smakował :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [kaska] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czy można dodac bakalie do tego piernika?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście.

  • Gość: [Viola] *.adsl.inetia.pl

    Absolutnie zjawiskowy!!! Nie mogę się napatrzeć a ślinka aż cieknie:) Wypróbuję ten przepis na pewno!

  • Gość *.nplay.net.pl

    chcialam zapytac czyjesli dam polowe ilosci miodu to sie nie uda? kurcze, jakoś ta ilosc miodu mnie przeraza a kupiłam juz składniki na to cudenko:)

  • kasiaaaa24

    To właśnie ta ilość miodu sprawia, że piernik ma taką konsystencję jaką ma :) Nie robiłam nigdy z połowy, więc nie wiem jak by wyglądał.

  • Gość: [Asia] *.icpnet.pl

    Niestety wyszedł mi zakalec, choć piernik pyszny i chciałabym go na Święta powtórzyć :) czy wiesz co mogłam zrobić nie tak? mąka została przesiana, mieszałam bardzo delikatnie itd. :)

  • kasiaaaa24

    Asiu nie bardzo wiem co Ci doradzić, ponieważ piekłam go wiele razy i nigdy nie wyszedł zakalec. Może masz słabszy piekarnik i należałoby przedłożyć odrobinę pieczenie?
    A nie mylisz jego wilgotnej struktury z zakalcem?

  • Gość *.nplay.net.pl

    Witam, a jakiego miodu uzylas do piernika??

  • kasiaaaa24

    Naturalny, wielokwiatowy.

  • Gość: [Karolina] *.cable.smsnet.pl

    Już po degustacji, mój piernik jest bardziej suchy, bo jak piekłam to brzegi były już suche, a patyczek wkładany w środek był wilgotny, w sumie mnie ten piernik przypomina tradycyjny murzynek, tylko z dodatkiem przyprawy do piernika :-). Ale ogólnie smaczny, mąż też zadowolony, rodzina się ucieszy. Dodałam do masy rodzynki i orzechy włoskie, miód - akacjowy.

  • wedelka

    Rewelacyjny :) Dziękuję Kasiu za polecenie tego przepisu :) Wypróbowałam go i na pewno zagości on w tym roku na moim świątecznym stole :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [ELa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, chciałam zapytać jak jest z jego świeżością i przechowywaniem?
    Czy można go upiec przed świętami tak 3 dni i później cieszyć się jego dojrzewającym smakiem jeszcze przez kolejne 3 lub 4 dni?
    Pozdrawiam

  • Gość: [andzia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Może być margaryna zamiast masła?

  • kasiaaaa24

    Tak, ale proszę wybrać jakąś dobrej jakości.

  • Gość: [justyna] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Piernik jest pyszny!!!chociaz moj byl nieco zmodyfikowany bo miodu mialam zaledwie 250g i widzac ze ciasto jest za geste dolewalam mleka na "oko",wyszedl pyszny godzine po upieczeniu a byl tak wilgotny...mmmmm...pycha...jesli ktos nie lubi piernikow to zmieni zdanie!

  • Gość: [sweet cherimoya] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Miałam nie piec piernika w Święta, bo nie lubię, ale teraz nie mam wyjścia, bo skoro nie jest mocno korzenny, a czekoladowo-powidłowy to nie mam wyjścia. A miał być makowiec...
    P.S. podobny komentarz z wrażenia zamieściłam pod wpisem na inne ciasto - swoją drogą też bardzo kuszące.

  • kasandraa6

    Piękne zdjęcia jak długo przed świętami można go upiec ?

  • kasiaaaa24

    Moim zdaniem jednak najlepiej upiec go dzień wcześniej.

  • Gość: [Gosc] *.as13285.net

    Mam pytanka dwa.
    Po pierwsze ile moze stac taki piernik ?
    A po drugie czy na foremke 20x20 wystarczy zrobic z polowy porcji ? Jest nas tylko trojka i nie pieke duzych ciast ,a ta foremka jest idealna na nasza rodzinke .

    Pozdrawiam ,swietne przepisy

  • kasiaaaa24

    Tak, myślę, że połowa porcji będzie OK.
    U mnie ten piernik stoi zazwyczaj 2-3 dni. Moim zdaniem, w 3 pierwszych dniach jest najlepszy.

  • Gość: [Jadziulka] *.static.icpnet.pl

    a 2 słoiczki powideł to ile ml? mam powidła domowe i moje sloiczki mogą się różnić od tych w przepisie

  • kasiaaaa24

    2 słoiczki to ok. 600 g

  • Gość: [sweet cherimoya] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam i ja. Tak właśnie sobie wyobrażałam jego smak. Lepki, mięsisty i mokry. Powidła to kropka nad i. Zastanawiam się jak smakowałyby np. z konfiturą morelową albo pomarańczową.

  • kasiaaaa24

    Myślę, że to kwestia tego, co kto lubi :) Dla mnie do piernika obowiązkowo powidła. Ale myślę, że konfitura pomarańczowa byłaby również ciekawa :)

  • Gość: [Olat] *.toya.net.pl

    Wykonałam ten piernik dziś, specjalnie na wigilię :)
    Wydaje się, że wyszedł super, choć na razie tylko odrobinkę spróbowałam.
    Wizualnie, niestety, nie taki piękny jak Twój, nie mam zdolności manualnych, ale i tak prezentuje się ładnie, a smakować pewnie będzie jeszcze lepiej.
    Dzięki za przepis :)

  • Gość: [Magda B.] *.dynamic.chello.pl

    Witam serdecznie, za pomocą czego tak pięknie udekorowałaś wierzch ciasta? :) Czynię już przygotowania na święta.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za Twój blog,który uwielbiam. :)

  • Gość: [jola] *.home3.cgocable.net

    Czy ma znaczenie jaki miod dodamy czy moze byc prawdziwy bo taki mam.W przepisach czesto jest ze tylko sztuczny.....pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Magda B. - przelałam stopioną czekoladę do grubego woreczka (ostatecznie może być śniadaniowy, ale one lubią się rozrywać) i obcięłam końcówkę jednego rogu. Tym sposobem byłam w stanie zrobić cienkie paseczki z polewy i wyszła taka kratka :)
    Możesz też wykorzystać szprycę jeśli posiadasz końcówkę z małą dziurką.

    Jola - W tym przypadku najlepiej użyć właśnie miodu naturalnego :)

  • Gość: [Kasia] *.toya.net.pl

    Kasiu trafiłam na Twojego bloga przypadkowo 3 dni temu. Jestem oczarowana przepisami..
    Właśnie w piekarniku piecze się ten piernik (generalna próba przed świętami).
    Mam pytanie odnośnie dziurki w woreczku; musi chyba być zrobiona malutka, żeby wyszły takie wąskie paseczki, prawda?
    Pozdrawiam serdecznie

  • kasiaaaa24

    Kasiu - w zasadzie niewielka, ale jak będzie taka minimalna, to też nie da się przez nią przecisnąć czekolady. Najlepiej żeby dziurka miała średnicę ok. 2 mm.
    Daj proszę znać jak wyszedł :)

  • Gość: [Sandra] *.static.espol.com.pl

    Witam. Ile może stać to ciasto? jeśli zrobię ten piernik jutro to czy będzie tak samo dobry na święta?

  • kasiaaaa24

    Ten piernik proszę przygotować ok. 2 dni przed świętami. Nie da się go przygotować 3 tygodnie wcześniej.

  • Gość: [ciekawa] *.centertel.pl

    Chyba go zrobię ,ale ile to 440g miodu .np.1 szklanka czy więcej.piekarnik z termoobiegiem czy bez.

  • kasiaaaa24

    Piernik bez termoobiegu.
    440 g miodu to ok. 350 ml

  • Gość: [zasmakowani] *.giganet.net.pl

    U mnie niestety wyszedł suchy, troche wyrosł i pękł. W niczym nie przypomina takiego jak Twój;/ Ani nie tak wilgotny ani taki ciemny. Szkoda bo myślałam że zachwycę gości...

  • kasiaaaa24

    Niestety ciężko mi jest w to uwierzyć, żeby przy takiej ilości miodu wyszedł suchy.
    Nie zmieniałaś przepisu?

  • Gość: [zasmakowani] *.giganet.net.pl

    Wszystko robiłam jak w przepisie. Z dokładnością bo używam wagi kuchennej.Miód miałam naturalny lipowy z pasieki kolegi. Nie jest jakos mega suchy poprostu taki biszkoptowy. No Twoim zdjęcu widać tą lepkość.

  • Gość: [Sylwia] 89.174.247.*

    Rewelacja!!!! Ja ogólnie za piernikami nie przepadałam, ale chcąc zrobić przyjemność mężowi, bo on lubi pierniki bardzo, postanowiłam upiec i znalazłam ten przepis. I od tej pory to jest jedno z moich ulubionych ciast i najlepszy piernik, jaki jadłam w życiu. Po prostu niebo w gębie...Mój debiut był na ostatnie Boże Narodzenie, i od tej pory tak co dwa, trzy tygodnie gości na moim stole:) Bardzo bardzo dziękuję za przepis:)

  • kasiaaaa24

    Sylwio - cieszę się, że Wam smakuje :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    naprawdę pyszny, najlepszy jakikolwiek dotąd upiekłam, debiut był na Boże Narodzenie a powtorka teraz na Wielkanoc:)

  • Gość: [kasia] *.finemedia.pl

    A co jeśli wstawię do lodówki? Chciałam przełożyć to kremem jak do wuzetki :) Wersje z czekoladą już robiłam

  • kasiaaaa24

    Piernik wstawiany do lodówki niestety twardnieje i staje się suchy, więc odradzam. Ponadto, jest to troszkę za ciężkie ciasto do przekładania śmietaną, więc ja bym raczej nie zaryzykowała takiego połączenia :)

  • Gość: [kauru] *.psp.wlkp.pl

    Odkopuję przepis! Ponieważ święta już tuż tuż, szukam przepisu na pyyyszny piernik i ten wygląda bardzo smacznie! Pytanie!: mogę użyć miodu sztucznego czy lepiej prawdziwy?
    Pozdrawiam! :3

  • Gość: [kauru] *.psp.wlkp.pl

    Już znalazłam odpowiedź! Przepraszam za zawracanie głowy! :)

  • Gość: [Gabi] *.72.protonet.pl

    piernik genialny szyki do zrobienia i super smakuje.

  • Gość: [Beata] *.home.otenet.gr

    Chciałabym upiec to ciasto na tegoroczne święta, czy moge zastąpić czymś kwaśna śmietanę? Tu, gdzie mieszkam nie można jej kupić :/ czy mógłby to być np. gęsty jogurt?

  • kasiaaaa24

    Tak, myślę, że gęsty i jak najtłuściejszy jogurt może zastąpić śmietanę.

  • gp1958

    Upiekłam piernik niestety nie jest taki wilgotny jak na zdjęciu czy należy piec z termoobiegiem czy bez?

  • kasiaaaa24

    Ja wszystko piekę bez termoobiegu.

  • Gość: [Aga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piernik pyszny. Mi wyszedł mniej lepki niż na zdjeciu. Bardziej puszysty. Niestety mi także urósł z górka. I nie musiałam go przykrywac papierem podczas pieczenia ponieważ wcale szybko góra sie nie spiekała.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci