KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Tort makowy z musem czekoladowym na mascarpone

 

Mając na uwadze przesąd, o którym zawsze wspominała moja babcia, jakoby jaki pierwszy dzień roku, takie następnych 12 miesięcy, postanowiłam zacząć nowy rok na słodko. I jeśli wierzyć w to wielopokoleniowe powiedzenie, powinnam uwierzyć też, że w takim razie nadchodzący rok będzie wyjątkowy. Bo taki jest ten tort.

Słodki, ale nie mdły. 

Lekki, ale wyrazisty.

Szykowny i finezyjny, ale nie skomplikowany... 

 

I z tego miejsca - moi Drodzy - choć z lekkim opóźnieniem, pragnę życzyć Wam, by i dla Was nadchodzący czas był jak kawałek najwykwintniejszego tortu. 

Wszelkiej pomyślności w roku 2012. Niech będzie on dla nas wszystkich łaskawy. 

 

Biszkopt makowy:

 

* 8 jajek

* 300 g maku

* 200 g cukru pudru

* 2 łyżki płynnego miodu

* 60 g przesianej bułki tartej

* 4-5 kropel olejku migdałowego

 

Mus czekoladowy:

 

* 250 g mascarpone

* 250 g gorzkiej czekolady

* 300 ml kremówki

* 1/3 szklanki cukru pudru

* zagęstnik do śmietany (np. fix dr. Oetkera)

 

Polewa:

 

* 50 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 5-6 łyżek kremówki

 

Dekoracja:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

 

Pierwszego dnia...

Mak zalewamy wodą z mlekiem (pół na pół) i gotujemy na małym ogniu około 35-40 minut. Odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy. 

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut ( do czasu aż masa stanie się biała, puszysta i znacznie powiększy objętość ). Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mak, miód, olejek i bułkę tartą. Miksujemy do chwili, aż składniki dokładnie się połączą. 

Tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do niej masę. Można też dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wpuszczając boki papieru poza obręcz tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 min. Najlepiej sprawdzić przed wyjęciem, czy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na drugi dzień...

Czekoladę przeznaczoną na masę topimy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy, a następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.

Kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać zagęstnik, aby śmietana szybciej się ubiła i była sztywniejsza), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita.

Biszkopt makowy przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy w której ciasto się piekło, a na nią wykładamy mus czekoladowy. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Chłodzenie w tortownicy nie tylko sprawi, że ciasto będzie równe, ale też obręcz nie pozwoli wypłynąć masie bokami. 

Po schłodzeniu, ciasto obkrawamy nożem i wyjmujemy z tortownicy.

Ciasto dekorujemy polewą (czekolady oraz śmietankę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż utworzy się jednolita masa) i wstawiamy do lodówki.

Wierzch ciasta można też udekorować czekoladą w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i wylewamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, by zastygła. Następnie powstały płat czekoladowy łamiemy na mniejsze kawałki i wbijamy w ciasto.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

poniedziałek, 02 stycznia 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/01/02 07:28:10
Obledny tort Kasiu... :) A ta czekoladowa polewa...po prostu boska.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
-
2012/01/02 07:29:20
Dziękuję :)
-
2012/01/02 07:53:56
cudny!!!! Kasiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
-
2012/01/02 07:59:47
Dziękuję Izo :)
-
2012/01/02 08:40:42
Wygląda obłędnie;) Lubie tego typu dekorację;)
-
2012/01/02 09:01:28
Oszalałam na jego widok :-)
Kasiu życzę samych słodkości w Nowym Roku !!!!!
-
2012/01/02 09:03:09
Pięknie dziękuję :)
-
2012/01/02 09:12:50
ja też słyszałam o tym noworocznym przesądzie.. ale chyba jednak w niego nie wierzę :-) ciasto jest cudowne.
-
Gość: bijana, 188.141.39.15*
2012/01/02 10:06:21
piekny tort, robi wrazenie a smakuje pewnie wspaniale..
-
2012/01/02 10:33:32
przepiekny ten Twoj tort:)
-
2012/01/02 10:34:26
Świetne zdjęcie;))
-
2012/01/02 10:36:55
Dziękuje :) Miło mi, że się podoba.
-
2012/01/02 10:55:53
Kasiu piękny tort! Mak uwielbiam więc podejrzewam, że by mi smakował... :-) Ale póki co muszę przystopować po świąteczno-noworocznym obżarstwie :-) (chyba jak większość Pań ;-))
-
2012/01/02 12:09:38
Tort wygląda absolutnie obłędnie. Cudowne zdjęcie!
-
2012/01/02 12:24:48
Pi ekny tort i zdjęcie...świetnie się prezentuje z szyszkami!
-
2012/01/02 12:46:34
wow, imponujący tort, a ta czekoladowa kra po prostu obłędna :)
-
2012/01/02 12:50:29
No, Kasiu, zaczęlaś z przytupem, że się tak wyrażę:)))) Wyglada perfekcyjnie i pewnie tak smakuje...
Najlepszosci w nowym roku, jeszcze raz:)
-
2012/01/02 13:05:26
bardzo efektowny!
-
2012/01/02 13:15:24
niesamowity!! CUDO!!!
-
2012/01/02 13:27:11
Obłędny, przepiękny, ach! Nie mogę się napatrzeć, CUDO!!! Buziaki! :*
-
2012/01/02 13:55:04
wow! :o prezentuje się nieziemsko!
-
2012/01/02 14:41:41
Mistrzostwo! I ta dekoracja czekoladowa na wierzchu... Już niedługo wypróbuję na swoje urodziny ;)
-
2012/01/02 17:49:22
Za makiem w ciastach nie przepadam, ale zdjęciami to zaczarowałaś mnie zupełnie.
-
2012/01/02 19:19:52
Kasiu, wygląda obłędnie!

Wszystkiego dobrego na ten rok!
-
2012/01/02 19:30:28
ta polewa bosko spływa z ciasta! aż chce się ją zlizać ;)
-
2012/01/02 20:29:22
Szykowny ten tort Kasiu .... z chęcią zatopiłabym w nim ząbki:)
Szczęśliwego Nowego Roku Kochana:)
-
2012/01/02 20:37:27
Dziękujemy za kolejne piękne zdjęcie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
-
2012/01/02 21:00:50
Dziękuję Kochani za wszystkie miłe słowa i za życzenia :)

-
Gość: Aborygenka, 77-253-39-114.adsl.inetia.pl
2012/01/02 21:46:05
Kobieto marnujesz się!! Otwórz cukiernię!! Będę stałym klientem w czasie wypadów do Krakowa :D
-
2012/01/02 21:47:31
Nie kuś.... ;)
-
2012/01/02 22:57:14
ojojoj, ta spływająca czekolada kusi :D
-
Gość: Magda K, 193.24.32.5*
2012/01/03 13:55:27
Kasiu, przeglądam bloga co jakiś czas, więc nie natrafiłam na info, że jesteś z Krakowa! W takim razie kategorycznie proszę o otwarcie cukierni/ restauracji! Już ustawiam się w kolejce po piękne ciasta i jeszcze piękniejsze dania :))))
-
Gość: Magda K, 193.24.32.5*
2012/01/03 14:03:23
Tak, z Krakowa :) Ale tak wspaniale nie gotuję, dopiero się uczę i podpatruję Twoje dokonania. W sumie wolę gotować niż piec, ale w niedzielę mnie naszła chęć - zrobiłam muffinki bananowe, ciasto raffaello i tiramisu :) więc się objadamy teraz w domku :)
-
2012/01/03 14:03:39
No proszę, następna kusicielka :)
-
2012/01/03 14:05:54
Strasznie mnie cieszy, jak zaglądają tu ludzie z Krakowa :)
-
Gość: Magda K, 193.24.32.5*
2012/01/03 14:06:16
Tak, tak :) Czekamy na datę otwarcia i adres! Ja na pewno będę wierną klientką.
-
2012/01/03 14:07:40
Dziękuję :)
Aczkolwiek nie mogę nic obiecać ;)
-
2012/01/03 17:43:52
I spod Krakowskich wsi też ;)
Kuście Kasię wszyscy!!!

Kiedyś podejmie decyzję, dla wielu cudowną.. ;)

-
2012/01/03 23:29:31
Ha ha i Ty? :)
-
2012/01/04 09:22:54
Pani Kasiu i ja dołanczam się do apelu o otwarcie kawiawiarni! Chociaż do Krakowa mam spory kawałek, pewnie byłabym w nim częstym gościem. Ma Pani ogromny talent.
-
2012/01/04 09:57:37
Pięknie dziękuję za te miłe słowa. Cudownie się je czyta.
-
2012/01/04 10:36:24
Wow, prezentuje się wspaniale! Dawno nie piekłam nic z dodatkiem mascarpone...

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/01/04 17:23:04
Już dawno Ci mówiłam ;)
-
2012/01/04 17:47:36
Cudowny ten tort...znaczy rok będzie niezrównany!
I tego własnie Ci życzę Kasiu kochana!!!:)
-
2012/01/04 19:03:55
Wygląda niesamowicie .Cudo
-
2012/01/04 20:06:46
przepiękny w tej dekoracji! szkoda ze nie ma przekroju chetnie zobaczyłabym środek. wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
-
2012/01/04 20:32:18
jaaacie.
prawdziwe dzieło sztuki:)
-
2012/01/04 21:30:24
Dziękuję :)
-
2012/01/05 20:36:27
wow!!! przepiekny, przecudowny i na pewno przepyszny:)
Kasiu, wszystkiego co najlepsze na ten Nowy Rok i samych pieknych dni:)
-
2012/01/05 20:37:14
Pięknie dziękuję :)
-
Gość: kapatka, host-89-231-231-210.trzebinia.mm.pl
2012/01/06 14:37:28
mój się studzi właśnie... dam znać, co się uda:) tymczasem dziękuję za pomysł i motywację!
-
2012/01/06 15:08:05
Tort wygląda niesamowicie! i bardzo bardzo podobają mi się te dekoracje z czekolady, nic tylko podziwiam:) Pozdrawiam gorąco:)
-
2012/01/06 15:21:47
Karpatka - czekam niecierpliwie na opinię :) mam nadzieję, że przypadnie do gustu :)

Judik dziękuję :)
-
2012/01/06 15:40:13
Po prostu prawdziwe cudo kulinarnej sztuki;)
-
2012/01/06 16:41:35
Dziękuję :)
-
Gość: kapatka, host-89-231-231-210.trzebinia.mm.pl
2012/01/06 22:10:37
właśnie ze znajomymi zajadaliśmy się:) polecam! przepis nieco pracochłonny, ale warto było! torcik pierwsza klasa, nawet w nieco innej szacie, bo już czas był na zasiadanie:)
pozdrawiam!
-
2012/01/06 22:31:32
Kasiu trafiłam dzis do Ciebie po raz pierwszy, sama wypadłam ze swoją Ciasteczkoandia z obiegu blogowego 3 lata temu, ale teraz wracam i odkrywam takie cudne blogi jak Twój i to bardzo, bardzo cieszy! Szacunek Kochana za przepisy i piekne zdjęcia. Masz nowa fankę ;)Mogę dodać Twój blog do polecanych na moim?
-
2012/01/06 23:21:40
Karpatko niezmiernie się cieszę, że torcik smakuje. Pozdrawiam Was ciepło :)

Vanilia - będzie mi niezmiernie miło :) I dziękuję za miłe słowa :)
-
2012/01/09 10:05:05
Tort cudowny, robiłam wczoraj :) Jednak z tego co widzę, mój biszkopt wyszedł grubszy, mimo większej średnicy tortownicy, no i niestety miałam mniej kremu. Ale bądź co bądź, masa ma cudowny smak! Fajnie jeszcze nasączyć go kawą, czy alkoholem, chociaż troszeczkę. I co do moim przemyśleń, jesli ktoś ma jak ja tortownice 25-26 cm może użyć nawet 500ml kremówki :) Pozdrawiam!
-
2012/01/09 10:10:20
Miło mi, że smakował :) Pozdrawiam
-
2012/01/09 16:22:30
wspaniały !
-
2012/01/14 21:04:25
Niestety nie wiem jak ten tort smakuje, ale szczerze mówiąc już sam wygląd zachwyca i nawet patrząc na takie cudo pierwszego dnia roku, jestem pewna, że reszta roku będzie po prostu piękna. Skoro do tego piszesz, że jest słodziutki, ale nie mdły, to czuję się przekupiona tym opisem. To już drugi przepis dziś, który mi to zrobił :D
-
2012/01/14 21:07:49
Miło mi, że się podoba :)

Pozdrawiam :)
-
2012/01/23 10:54:43
Wygląda świetnie. Bardzo podoba mi się ta spływająca polewa. Taka, hmmm... aksamitna :) Też wpadłam na pomysł dekoracji tortu połamanymi kawałkami czekolady. Dodatkowo obłożyłam też boki. Pozwolę sobie wkleić link celem ilustracji: slodkiebajki.blox.pl/2011/04/Torcik-cappuccino.html
-
2012/02/02 20:06:34
wygląda absolutnie fantastycznie!
-
Gość: degustatorka, 5-57-185-136.intergeo.pl
2013/01/01 11:44:41
Dziś 01.01.2013 i właśnie odkryłam ten przepis!!! Dlaczego dopiero teraz??? Tort jest cudny, jutro jadę po produkty i już nie mogę się doczekać tego cuda. Dziękuję i wszystkiego dobrego w 2013 roku!!!
-
2013/01/01 12:56:43
Dziękuję :)
-
2013/06/10 12:59:09
Wygląda wspaniale :)
-
2013/11/25 08:52:50
Rewelacja! Jesteś mistrzynią ciast, tortów i serników <3