Menu

Gotuję, bo lubię

Czekoladowa babka na czerwonym winie

kasiaaaa24

 

Jeśli szukacie przepisu na bardzo prosty i zawsze udający się wypiek na Walentynki, polecam Wam właśnie tę babkę. Jest niesamowicie delikatna i puszysta. A zapach czekolady i pomarańczy jaki roznosi się pod domu podczas pieczenia - jest nie do opisania. 

Smak czerwonego wina jest bardzo delikatny i przeplata się ze słodyczą i mocnym aromatem czekolady, której smak jest tu jednak dominujący. 

Ponadto Wasza Walentynka z pewnością będzie zaskoczona, co jest tym tajemniczym składnikiem ciasta... 

 

Składniki:

 

* 250 ml czerwonego, półsłodkiego wina

* 125 g miękkiego masła

* 300 g brązowego cukru

* 3 duże jajka

* 200 g mąki

* 60 g kakao

* skórka starta z 1 pomarańczy

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 5-6 łyżek kremówki (36%)

 

Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i skórką z pomarańczy. 

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Jeśli jajka będą za zimne, z masła utworzą się grudki, ale nie przejmujcie się tym - wszystko wyrówna się po dodaniu mąki.

Kiedy masa maślano jajeczna jest już dokładnie wymieszana, wsypujemy mąkę z dodatkami i wlewamy wino. Miksujemy na najwyższych obrotach do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kakao. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 min ( do suchego patyczka). 

Babkę studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy. Idealnie spisze się tu forma sylikonowa, ale mnie i z metalowej babka wyszła bez większych problemów. 

Przestudzone ciasto dekorujemy polewą (śmietankę i połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż masa będzie gładka). 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (27)

Dodaj komentarz
  • maamusi

    babeczka wygląda rewelacyjnie, koniecznie do upieczenia :) zastanawiam się tylko, co znaczą te "dwa masła" ? chodzi o różne rodzaje tłuszczu?

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu szalejesz walentynkowo:) ....cudowna babka i widzę na zdjeciu, ze bardzo wilgotna ...a takie lubię:)

  • lateksowy

    Świetnie to wygląda .... ciemne ciasto + polewa czekoladowa sprawia, że aż ślinka cieknie. Na prawdę wielkie dzięki za ten przepis.

  • darkangelika

    Bardzo kusząca babeczka;) Polewa cudnie się błyszczy;)

  • ola7

    to przepis w sam raz dla mnie:)

  • judik1119

    Wspaniała babka! Zauroczyła mnie:) dla mnie właśnie walentynki to czekolada, czerwone wino...już sie rozmarzyłam:) Podziwiam Kasiu!:)

  • dusiowaa

    śliczna baba.

  • Gość: [Praline] *.trzebinia.mm.pl

    Szalejemy z tymi winami ;)
    Ma w sobie to coś!

  • kabamaiga

    Wspaniała Kasiu. Wygląda dużo lepiej niż oryginał.

  • Gość: [matylda] *.internetdsl.tpnet.pl

    a bez wina też się uda?

  • Gość: [kulinarne-smaki.blogspot.com] *.saite.com.pl

    co za piękny widok :)

  • alinkawyka

    Prezentuje się bardzo apetycznie:) Piękna jest.

  • Gość: [Aurora] 80.50.133.*

    Och, myślę że Walentynki mogą być już dziś wieczorem :D

  • asialc1

    BOSKA! :-)

  • Gość: [ewelina] 178.218.226.*

    Jakiej średnicy tortownicy użyć?

  • kasiaaaa24

    To są proporcje albo na dużą formę na babkę, abo na tortownicę o średnicy 21 cm.

  • majanaboxing

    Bardzo ładna i jak widzę wilgotna, a to coś dla nas :)
    Pozdrowienia

  • vanilia81

    Rozbrajają mnie Twoje zdjęcia i pomysły na stylizacje :) Nabyłam niedawno forme na babkę, wiec nic tylko skorzystac z przepisu :) Coś dużo na blogach czekolady ostatnio, tak chyba Walentynki nastrajają ;)

  • Gość: [Toczka] *.dynamic.chello.pl

    Mmmm, puchate ciasto pachnące pomarańczami i czekoladą, a do tego z dodatkiem wina w środku. Tak, to zdecydowanie walentynkowy wypiek :]

  • Gość: [black_nat] *.dynamic.chello.pl

    A ja dodam jeszcze wiśnie Amarena. Nie wiem tylko jak i gdzie! Zobaczymy, co wyjdzie!
    Kasiu! Inspirujesz!

  • Gość: [black_nat] *.adsl.inetia.pl

    Spieszę zatem donieść, jak wyszło (bo tych komentarzy - "jak wyszło" - najbardziej mi na Twoim blogu, Kasiu, brakuje. Choć rozumiem oczywiście, że zachwyt nad wyglądem dań musi zostać wyrażony jako pierwszy - jest się czym zachwycać!)
    A zatem - babka jest szalenie prosta, bardzo wilgotna, bardzo czekoladowo-winna, a jeśli ozdobi się, ją jak ja to zrobiłam - czereśniami Amarena, polanymi czekoladą i posypanymi płatkami migdałów - wygląda równie dobrze, jak u Ciebie, Kasiu!
    Dziękuję raz jeszcze!!
    Pozdrawiam!

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Moja ulubiona babeczka.Jest wyśmienita

  • Gość: [ELA] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam :) proszę o pomoc. Mam w domu tylko nalewkę wiśniową własnej roboty i białe wino co lepsze ? bo chcę ją jutro upiec na Agaty , no i 2 pytanie czy mogę piec w tortownicy wyłożonej pergaminem. Dziękuję z góry za szybką odpowiedź :) ELA

  • kasiaaaa24

    Myślę, że lepsze będzie białe wino. Nalewka jest za mocna.
    Oczywiście, można upiec ciasto w małej tortownicy.

  • Gość: [Ela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu :) proszę o szybką odpowiedź i z góry bardzo dziękuję .Robiłam już to ciasto jest pycha ,obecnie jestem po chemii i czy można zamiast wina dodać mleko oj bo bardzo bym zjadła tę babeczkę .Pozdrawiam Ela

  • kasiaaaa24

    Myślę, że bez problemu :)

  • Gość: [Ela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam , i dziękuję bardzo za szybką odpowiedź .Babka z dodatkiem mleka tak samo puszysta i przepyszna tylko bez nutki alkoholu . Więc drogie Panie kto nie lubi alkoholu POLECAM DODAĆ MLEKO :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci