Menu

Gotuję, bo lubię

Lody czekoladowe z karmelizowaną gruszką

kasiaaaa24

 

Wiem, wiem. Jest listopad, ranek wita nas przenikliwym zimnem i wilgocią, chyba codziennie towarzyszą nam mgły, a opadające z drzew liście przypominają, że niebawem spadnie śnieg. Możecie uważać, ze to nie najwłaściwszy czas na lody, ale co zrobić, kiedy człowiek po prostu ma na nie ochotę?

Dla mnie pora roku - jak chodzi o zjedzenie porcji dobrych lodów (zwłaszcza czekoladowych) nie ma znaczenia. Jeśli Wam również aura nie robi różnicy, zapraszam Was na mocno czekoladową porcję, zapewniającą Wam sporą dawkę endorfin :)

 

Składniki:

 

 * 600 ml kremówki

* 250 ml mleka

* 5 żółtek

* 180 g cukru

* 2 łyżki kakao

* 250 + 200 g gorzkiej czekolady

* 1 szczypta soli

* ziarna z 1/2 laski wanilii

 

W garnku z grubym dnem umieszczamy kremówkę, cukier, kakao, wanilię i mleko. Podgrzewamy je, ale absolutnie nie dopuszczamy do zagotowania. 

Żółtka ubijamy mikserem, aż utworzą jasną masę o mocno powiększonej objętości. Wlewamy do nich mleko i znów podgrzewamy, tylko do zgęstnienie, ponownie mieszanka nie może (!) się zagotować. Następnie dodajemy stopioną czekoladę (250g) i mieszamy do połączenia składników. 

Tak przygotowaną masę chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin (najlepiej pozostawić ją w lodówce na całą noc). 

Na koniec przelewamy masę do maszyny do lodów, dodajemy drobno posiekaną pozostałą czekoladę (200g) i postępujemy już według zaleceń producenta maszyny. 

Lody można zrobić też bez użycia maszyny, ale w trakcie gdy zastygają, należy je co najmniej kilka razy przemieszać. Niestety robienie lodów bez maszyny jest dość pracochłonne i uważam, że i tak nie wyjdą tak gładkie i kremowe jak z maszyny.

Ja do lodów podałam karmelizowaną gruszkę. Moim zdaniem pasowała tu idealnie i Wam też polecam takie rozwiązanie. 

 

Karmelizowane gruszki - składniki:

 

* 100 ml kremówki (36%)

* ziarna z połowy laski wanilii

* 2 łyżki miodu 

* 2 łyżki brązowego cukru

* 2 miękkie, słodkie gruszki

 

Gruszki kroimy w plasterki lub w kostkę. Kremówkę podgrzewamy z miodem, wanilią i cukrem na wolnym ogniu i dodajemy gruszki. Całość tak długo podgrzewamy, aż śmietanka zgęstnieje.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (26)

Dodaj komentarz
  • Gość: [DarkANGELika] *.lublin.mm.pl

    Pysznie wyglądają ;)

  • Gość: [Nieśka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ale bym zjadła, ostatnio chodzą mi po głowie, a dziwne, bo zimnawo;)

  • judik1119

    Wyglądają obłędnie! Tyle mogę napisać bo brak mi słów:-)

  • zawsze.oliwek

    wspaniały deser:)
    Kasiu zrobiłam Twoją autorską zapiekankę (z udkami)- wyszła genialna i wszystkim bardzo smakowała:) czy mogłabym ją umieśćić na blogu? (podając jak zawsze linka do Ciebie)

  • Gość: [pees] *.toya.net.pl

    Mmm, takie prawdziwe lody z kawałkami czekolady! Pięknie wyglądają!:)

  • kulinarnespotkania

    u mnie na lody zawsze jest pora i ochota, wiec chcialabym moc siegnac po taki lodowy pucharek:)

  • zauberi

    pychota, mimo iż może nie sezon już na lody i tam bym taką gałeczkę skonsumowała :D

  • dusiowaa

    powinno wystarczyć samo "mmmmmmmmmm" :)

  • kabamaiga

    W ubiegłym tygodniu jadłam lody i to było baaardzo miłe. Tak na przekór wszystkiemu :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam za miłe komentarze :)

    Zawsze.oliwek - Kochana, nie musisz mnie pytać o takie rzeczy :) Oczywiście, że możesz :)

  • estyka

    och jak ja bym teraz zjadła takie lody!!!! Wyglądają rewelacyjnie :)

  • Gość: [Praline] *.trzebinia.mm.pl

    Kasia.. to nie ludzkie tak mnie tu katować... nie dość, że nie mam ani pół kostki czekolady, to jeszcze maszyny.. Popatrzę sobie. :) Tak kremowo patrzą..

    ps. Już tylko 18 dni.

    :*

  • niepokornik

    koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, chyba zaraz pobiegnę do kuchni:)

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    Łomatko!! Mam kulinarny orgazm!! Chyba kupię maszynkę do lodów :D

  • jolantaszyndlarewicz

    jeśli o lody chodzi to mogę je jeść przez cały rok na śniadanie, obiad i kolacje ...a najlepsze są domowe:) a Twoje te na zdjęciu to jak już Aborygenka napisała kulinarny orgazm:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Joluś :*

  • kini1812

    wyglądają przepysznie :)

  • asialc1

    Oczywiście, ze pora jak najbardziej na lody. I to takie lody :-)

  • Gość: [EwaZosia] *.cable.pruszcz.turmak.pl

    zdjęcia godne oskara!! Nie mogę się napatrzeć!! Najpiękniejsze jesienne lody jakie widziałam:)))

  • Gość: [justyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    muszę uruchomić moją maszynę do lodów... bo tylko się kurzy...
    lody na pewno pyszne. zrobię z mleczną czekoladą.

  • Gość: [KuchniawFormie] *.e-wro.net.pl

    swietne zdjecia! nabralam wielkiej ochoty na lody :)

  • Gość: [anvil2] *.play-internet.pl

    Kasiu, tak sobie przypomniałam o tych lodach, co myślisz o tym aby zrobić je w wersji owocowej, owoców leśnych? Myślisz, że ile by ich było potrzeba na taką porcję śmietanki? Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Myślę, że 2 - 3 szklanki owoców to będzie idealna ilość :)

  • Gość: [Iwona] *.internetdsl.tpnet.pl

    Czy możesz odpowiedzieć Kasiu ile trwa podgrzewanie masy do zgęstnienia?

  • kasiaaaa24

    Oj, przyznam szczerze, że już nie pamiętam. Dawno ich nie robiłam.

  • Gość: [Iwona] *.internetdsl.tpnet.pl

    te lody to EKSKLUZYWNA ROZPUSTA

    robiłam już lody rożne, różnorakie z różnych przepisów i różnych blogów. Poszukiwałam czegoś dobrego bo jak do tej pory to jedynie co mnie mogło zadowalać to to, że mam lody domowe, lecz nie o to przecież w tym chodzi. Ochy... i achy... nie powinny być rekomendacją czegoś co wyszło tylko spod mojej ręki lecz czegoś co w swej doskonałości jest niedoścignione!


    LODY Z PRZEPISU PANI KASI SĄ LUKSUSOWE a przy okazji domowe. Zrobiłam z połowy porcji do której dodałam mniej o dużo, dużo mniej cukru co było dla moich smaków wystarczające. Gdybym miała jeszcze tę karmelizowaną gruszkę to .... ach!!!!!

    Kasiu! Bardzo proszę o podpowiedź modyfikacji tego przepisu lub inne przepisy na LODY DOSKONAŁE.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci