Menu

Gotuję, bo lubię

Swojska zapiekanka mięsno warzywna

kasiaaaa24

 

Dzisiejsze danie jest propozycja na swojski, wiejski obiad, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut (pomijając czas pieczenia). Dodatkowym atutem jest pieczenie wszystkich składników w jednym naczyniu, czyli obejdziecie się bez sterty brudnych naczyń :)

Podejrzewam, że nie tylko u mnie ostatnimi czasy czasu jak na lekarstwo, więc gorąco polecam Wam ten przepis. 

Miłego i spokojnego weekendu :)

 

Składniki:

 

* 5 pałek z kurczaka

* 1/2 kg małych ziemniaczków

* 200 g dobrej jakości kiełbasy (toruńska, podwawelska)

* 200 g małych pieczarek

* 2 czerwone cebule

* 2 średnie marchewki

* 1 mała czerwona papryka

* 3 ząbki czosnku

 

Przyprawy:

 

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 

* 1 łyżeczka oregano

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 1/2 łyżeczki majeranku

* 1/4 łyżeczki tymianku

 

Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą. 

W dużej formie (25x40 cm) układamy mięso, pokrojoną w grube plastry kiełbasę, ziemniaki (nie obrajcie ich, tylko dobrze umyjcie), pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, przeciśnięty czosnek i paprykę.

Na koniec, całą zapiekankę posypujemy mieszanką przypraw. 

Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach ok. 2 godziny. Pierwsze 75 minut pod przykryciem (możecie tak jak ja przykryc formę folią aluminiową, jeśli nie posiadacie tak dużego naczynia żaroodpornego), a następnie bez przykrycia, najlepiej na opcji grill, by mięso i warzywa przyrumieniły się. 

Tuż przed podaniem proponuję posypac zapiekankę świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Przepis własny

Komentarze (24)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    tyle pięknych kolorów i cudownych smaków w tej zapiekance:) Miłego weekendu Kasiu:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i wzajemnie Joluś :)

  • kulinarnespotkania

    piekne zdjecia i bardzo apetyczne:)

  • zawsze.oliwek

    wspaniały pomysł, akurat będę mieć w przyszły łykend nalot rodziny, zastanawiałam się co zrobić jednogarnkowego, aby nie spędzić w kuchni cennego czasu:) chętnie wypróbuję ten przepis:)

  • flusso

    Niby tak prosto i zwyczajnie, a tak smacznie i magicznie kolorowo ;)

  • snugglemuffin

    O na bank wypróbuję! Świetny blog!:)

  • Gość: [anja] *.internetdsl.tpnet.pl

    Nie spodziewałam się, że efekt końcowy dań zapiekanych może być tak wspaniały. Pięknie prezentuje się ta potrawa i zdjęcia cudne.

  • nitkowa_czarownica

    Mmm... wygląda smakowicie :)

  • Gość: [orite] 62.61.49.*

    Na ile dorosłych osób jest taka porcja?

  • kasiaaaa24

    Moim zdaniem to porcja na 2-3 osoby.

    Dziękuję za wszystkie miłe słowa :) Pozdrawiam Was ciepło :)

  • gotowanie.info

    Wygląda wspaniale... tak kolorowo :)

  • feeriasmakow

    Wspaniałe danie, wspaniałe zdjęcia... aż ślinka cieknie... Pozdrawiam.

  • kini1812

    wow! fantastyczne danie :)

  • Gość: [6benek] *.dynamic.gprs.plus.pl

    I już wiem co sobie dzisiaj przyrządzę:-))

  • Gość: [Gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mam pytanie: czy nie dodajemy tłuszczu?

  • kasiaaaa24

    Ja nie dodawałam. Mięso trochę puściło, kiełbasa - w rezultacie, wcale nie było ani sucho, ani nie brakowało tłuszczu.

  • ppaa_ulinka

    Pyszna zapiekanka:) robiłam ją już nie raz :)

  • Gość: [Syluska] 95.108.72.*

    Właśnie wypróbowałam ten przepis i muszę powiedzieć, że danie jest absolutnie fantastycznie! Nie dość, że szybkie w przygotowaniu, to przepyszne. Serdecznie polecam i dziękuję za przepis!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :) Dziękuję za podzielenie się opinią i pozdrawiam :)

  • mysio11

    Cudna ta zapiekanka zarówno w smaku jak i z wyglądu, robiłam ją już 2 razy, wykorzystując różne warzywa. Polecam prosta w wykonaniu i smaczna.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze smakuje :)

  • Gość: [claw] 91.237.136.*

    Bardzo smaczna zapiekanka! Dziękuję za przepis :)

  • Gość: [Mav m] *.dynamic.mm.pl

    A te dwie godziny to nie za długo?

  • kasiaaaa24

    Ja zawsze piekę tak długo, ponieważ lubię, gdy i mięso i warzywa są bardzo miękkie. Można skrócić czas do 1,5 godziny i spróbować, czy mięso odchodzi od kości.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci