Menu

Gotuję, bo lubię

Pudding ryżowy z figami

kasiaaaa24

 

Nigdy wcześniej nie miałam okazji robić puddingu ryżowego. A okazuje się, że to świetny pomysł na słodką przekąskę lub ciepłą kolację. Ja przygotowałam go z figami, ale możecie je zastąpić każdymi innymi owocami świeżymi lub mrożonymi - np. truskawkami. Ja już myślę, by pudding ten przygotować w wersji z gruszkami i po upieczeniu posypać go cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 

 

Składniki na formę 18x18 cm lub na tortownice 20 cm:

 

* 1 szklanka ryżu

* 1 i 1/3 szklanka wody

* 1 puszka mleka kokosowego

* 1/2 szklanki brązowego cukru

* 5 jajek

* 5 fig

 

Ryż, wodę i połowę mleczka kokosowego umieszczamy w garnku z grubym dnem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut praktycznie cały czas mieszając, ponieważ ryż ma tendencję do przywierania do garnka. Miękki ryż odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka miksujemy z cukrem i pozostałym mlekiem dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy składniki się połączą dodajemy przestudzony ryż i chwile miksujemy. Masę ryżową odstawiamy na około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. 

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę ryżową. Na wierzchu układamy przekrojone na pół figi i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut.

Pudding można podawać na ciepło lub na zimno.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło 

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Angie] *.netpoint.pl

    Hmmmm....i te figi...z nimi wszystko smakuje obłędnie

  • Gość: [Asia JedzonkoMalucha ] *.metrolink.pl

    Wspaniały pudding! I jak pięknie się prezentuje!

  • ugotujmy

    uwielbiam figi najbardziej. i ciekawi mnie taka słodkośc!

  • majazteca

    Nie jadlam jeszcze takiego ryzowego puddingu. Z figami wyglada po prostu oblednie :)

    Pozdrawiam cieplo.

  • cucinadellafelicita

    Przyznam, że nigdy nie jadłam puddingu ryżowego. Ten wygląda bosko! Pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam i zapraszam do wypróbowania :)

  • zauberi

    wygląda jak kawał pysznego ciacha :), do zobaczenia jutro!

  • Gość: [Monika] *.bc.lnet.pl

    Oj, ja tez pierwszy raz widzę przepis na pudding ryżowy. Wygląda przepysznie!

  • judik1119

    Wygląda wyśmienicie! W połączeniu z figami musiał smakować wspaniale:)

  • Gość: [zyrafa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu a ta puszka mleka to jakiej pojemności? bo ja mam taką 400ml.

  • asiek_ba

    Wygląda bajecznie! Zjadłabym ten kawałek z wieeelką ochotą!
    Pozdrawiam Cię Kasiu serdecznie i ciepło:)
    Asiek

  • jolantaszyndlarewicz

    Pierwsze zdjęcie, jest bardzo, ale to bardzo zmysłowe .... a sam pudding .... oj zjadłabym i to pewnie niejeden kawałek:)

  • niepokornik

    nie lubię ryżu, ale takim puddingiem bym nie pogardziła:)

  • Gość: [est-ouest] *.fbx.proxad.net

    pyszne i ladne... u nas niestety swieze figi juz sie skonczyly wiec pozostaje czekanie do przyszlego roku... dlugo bo swieze figi uwielbiam z miesem, rybami i w deserach!

  • majanaboxing

    Figi są boskie! Ja bym je zjadla zanim zdążyłabym zrobić taki pudding. A wygląda znakomicie:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za wszystkie komentarze :)

    Zyrafa - tak, właśnie o taką pojemnośc chodzi :)

  • Gość: [zyrafa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam z wiśniami, bo akurat miałam zamrożone. Zjedliśmy jeszcze ciepły polany sosem wiśniowym... mmmmm... pycha :P Pozdrawiam :)

  • mania179

    Piękne zdjęcia i super pomysł z tym puddingiem :)

  • dorota20w

    wspaniale wygląda

  • emilka_sen

    Jeszcze nie jadłam nigdy takich pyszności i do tego z figami - musi być nie zapomniany smak.
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci