Menu

Gotuję, bo lubię

Brownie idealne z figami

kasiaaaa24

 

Witam po weekendzie :) Po weekendzie (przynajmniej dla mnie) pełnym wrażeń i dobrej zabawy. Po raz trzeci spędziłam w Warszawie dwa wspaniałe dni z kolejną wygraną w konkursie organizowanym przy współpracy z firmą Amica. 

Było mi tym milej, że tym razem trafiło na inną bloggerkę :) Była Nią Paulina z bloga lendryggen.blogspot.com na który serdecznie Was zapraszam. I pomimo, iż Paulina ma dopiero 16 lat, ma w sobie ogromną pasję i jest na prawdę cudowną, ciepłą osobą. 

Dzięki miętowej pannacocie z musem malinowym, podanej na krążku brownie, zaserwowanej z czekoladową miseczką wypełnioną lodami malinowymi i miętową kawą, w kuchni Pauliny zagości niebawem nowy piekarnik :)

Do tego przepisu pozwoliłam sobie zasugerowac Paulinie brownie wegług przepisu, który dopracowywałam około 2 lata. Moim zdaniem jest to ostateczny i idealny przepis na brownie. Ja przygotowałam go tym razem z figami, ale przyznam szczerze, że na pierwszy raz powinniście przygotowac go "solo", bez żadnych dodatków. Co najwyżej proponuję polac go już po upieczeniu musem przygotowanym ze świeżych malin i odrobiną ciepłego sosu czekoladowego. 

 

Składniki:

 

* 165 g masła

* 230 g gorzkiej czekolady

* 3 jajka

* 2 żółtka

* ziarna z połowy laski wanilii

* 100 g cukru

* 1 kopiata łyżka mąki

* 1 czubata łyżka kakao

* 1 szczypta soli

* 5 dojrzałych fig

 

Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut na najwyższych obrotach miksera aż masa będzie jasna i sporo powiększy objętość. Do masy jajecznej dodajemy wanilię oraz mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 18x18 cm a na wierzchu układamy przekrojone na pół figi (pierwsze zdjęcie). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 25-28 minut. Ciasto wyjmujemy po tym czasie nawet, jeśli wydaje się Wam, że nie jest dopieczone. Ciasto dojdzie podczas studzenia, a w brownie najważniejsze jest to, bo było wilgotne i miało charakterystyczną dla brownie strukturę (drugie zdjęcie). 

W przypadki brownie musimy pamiętać, że tego ciasta nie należy trzymać w lodówce, ponieważ twardnieje i robi się nie dobre. Idealną konsystencję na ciasto temperatury pokojowej. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Przepis własny

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kucharenka] *.icpnet.pl

    Nie przepadam za figami ale gratuluję przepisu. A ciasto wyglada zjawiskowo :-) pozdrawiam

  • asiek_ba

    Kasiu, jesteś bez serca tak od rano katować TAKIM ciachem!! Brownies robiłam w wielu odsłonach, z figami jeszcze nie... wygląda obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę!
    Asiek

  • zawsze.oliwek

    ale ciacho! :) zgadzam się z asiek- to niehumanitarne z samego rana pokazywać takie cudo ;)

  • kasiaaaa24

    Przepraszam, to się więcej nie powtórzy :)

  • mnemonique

    niesamowity ten rzut z góry!!! pięknie wygląda i bardzo sycąco!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

  • Gość: [evita0007] *.legnica.vectranet.pl

    Ja nigdy nie jadłam fig,ale ciacho cudowne :)

  • Gość: [paula_es] *.toya.net.pl

    Kasiu, tak miło było Cię poznać!
    Już pisałam do Paulinki, że dziś robię jej wygraną pannęcottę;) z Twoim brownie pod nią.

    (to ja, druga, a w zasadzie trzecia z Paulin, z którymi miałas do czynienia w ten weekend- od buche de noel;)

  • Gość: [Praline] *.trzebinia.mm.pl

    Kasiu było cudownie! :))
    Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję i nie mogę się doczekać, naszego kolejnego spotkania!
    Brownie jest pyszne!

    Uwaga Wszyscy Czytający!
    Pragnę dodać, że ciasto przynajmniej trzy dni jest świeże! :)

    Pozdrawiam i całuję,
    Praline

  • Gość: [Ola] *.echostar.pl

    Ale piękne zdjęcia!

  • majanaboxing

    Kocham figi. Muszę kiedys spróbować brownies z figami :)

  • kabamaiga

    Wygląda obłędnie.

  • od-kuchni

    Brownie i figi - Kasiu, już zdążyłam się zakochać w tym połączeniu!

  • zauberi

    brownie było pyszne :), nic dziwnego, że deser podbił serca jury

  • zjedz_mnie

    Oj świeżutkie figi razem z brownie, pycha ;]

  • Gość: [Karola, Smaczny Kąsek] *.internetdsl.tpnet.pl

    O jejku! Fantastyczne połączenie! Figi i brownie... Królestwo za kawałek! :)

  • Gość: [magdalena] *.adsl.inetia.pl

    cudnie to wygląda! :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu po pierwsze to gratulacje:) ...a po drugie to wspaniałe brownie Ci wyszło ....warte było tych 2 lat:) ...na pewno je wypróbuję ...z tym, że ja bez fig ...tak saute:) pozdrawiam Kochana:)

  • Gość: [Christine] *.cable.teksavvy.com

    Czesc Kasia,

    Love the figs. Your fantastic recipe has been choosen and we've created a guessing game with the ingredients. Congrats on being selected!! :)

    You can view the game here -- www.knapkins.com/guess_games/241?source=blog

  • Gość: [KARLITO] 80.53.188.*

    SUP4ER PRZEPIS, POZDRAWIAM SERDECZNIE

  • Gość: [patrycja214] *.dynamic.mm.pl

    Przepis rewelacyjny i pyszny, a jak czekolada to tylko Lindt, nadaje narawdę wyrazisty smak i zapach, któremu nikt się oprze,, w bardzo szybkim tempie pozostały, tylko okruszki :)

  • Gość *.as13285.net

    Pierwsze brownie w moim zyciu i sukces.Maz byl zachwycony.Dziekuje za wspanialy przepis

  • Gość: [Angelika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda cudownie i już jutro wypróbuję przepis :) Mam tylko małą sugestię, aby zwracała Pani uwagę na literówki. Proszę nie odbierać tego negatywnie :)
    Mam nadzieję, że będzie pysznie bo brownie wprost uwielbiam ^^

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci