Menu

Gotuję, bo lubię

Terrina malinowo jogurtowa

kasiaaaa24

 

W piątek Pani na placu nastraszyła mnie, że lada dzień skończą się maliny. Kupiłam więc zapobiegawczo 2 opakowania, a w sobotę dokupiłam 5 kobiałek. Tego samego dnia zostałam uświadomiona, że maliny wcale się nie kończą i zapewne będą aż do października. 

Powinnam być chyba mniej podatna na takie informacje, ale nie opanowałam do tej pory terminów w jakich zaczynają się i kończą poszczególne owoce i warzywa.  

Część owoców zapakowałam do słoiczków, ale przygotujcie się też, że niebawem na blogu pojawi się kilka wpisów z malinami :)

Na początek chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty deser. O ile nie wymaga on szczególnych umiejętności, jednak przygotowanie go zabiera troszkę czasu, ponieważ każda z warstw musi zastygnąć. 

Niemniej jednak polecam Wam go, ponieważ nie tylko jest bardzo lekki i mało kaloryczny, ale też efektownie się prezentuje :) 

 

Składniki na warstwy malinowe:

 

* około 700 g malin (300+400 g)

* 3 galaretki malinowe (2x 1,5 paczki)

 

Składniki na masę jogurtową:

 

* 600 g jogurtu greckiego

* 3 łyżki cukru pudru 

* 2 pełne łyżeczki żelatyny

* 1/3 szklanki wrzątku

 

Etap I

 

Foremkę o wymiarach 13x27 cm (wymiary podstawy, foremka rozszerza się ku górze) delikatnie nacieramy olejem i wykładamy spód i boki folią spożywczą - tą cienką, przezroczystą. Bardzo ważne jest, by użyć do tego jednego kawałka folii, by galaretka nie wypłynęła bokami.

1,5 paczki galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i intensywnie mieszamy do czasu, aż całkiem się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając, by na dnie nie osadziła się żelatyna. Na dno formy wsypujemy ok 300 g malin i zalewamy je galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Etap II

 

Jogurt miksujemy z cukrem i żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Tak przygotowaną masę wylewamy na zastygniętą galaretkę malinową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 

 

Etap III

 

Na zastygniętą masę jogurtową wysypujemy pozostałe maliny (400 g - jest ich więcej niż w etapie I, ponieważ foremka rozszerza się ku górze) i zalewamy przestudzoną galaretką (ponownie z 1,5 paczki) rozpuszczoną w 450 - 470 ml wody (odrobinę więcej niż w etapie I również ze względu na foremkę). Wstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki, najlepiej pozostawiając ją tam na noc. 

 

Na drugi dzień foremkę odwracamy nad płaskim talerzem i wykładamy terrinę (góra staje się dołem) i zdejmujemy delikatnie folię. Deser bez problemu powinien dać się kroić.

 

PS. Terrinę możecie też przygotować w tortownicy o średnicy 22 cm. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

Komentarze (39)

Dodaj komentarz
  • n_ina

    b. apetyczne zdjęcia; zachęcają do zjedzenia

  • milk_chocolate84

    Kasiu, ja nie wiem skąd Ty masz takie informacje, a już tym bardziej skąd masz maliny.. U mnie już dawno ich nie widziałam, ale duuuużo bym dała chociaż za malutką kobiałeczkę :) Deser pierwsza klasa :)

  • kasiaaaa24

    Na placu w sobotę było zatrzęsienie malin. A że zapowiadają jeszcze 2 ciepłe tygodnie, byc może faktycznie jeszcze będzie wysyp. Truskawki też jeszcze są :)

  • myniolinka

    malin u nas zatrzęsienie... na ryneczku, w warzywniakach, nawet na krzaczkach w ogrodzie całe mnóstwo jeszcze zielonych...
    mnie poinformowano za to że sezon na jeżyny już za nami a ja tak potrzebowałam chociaż małego pojemniczka...

  • myniolinka

    no i nie napisałam, że terrina bardzo niebezpieczna... takie przysmaki zjadam w zastraszających ilościach :)

  • margoja

    Rzeczywiście jest efektowna! Może jeszcze sięs skuszę na te malinki...u nas jeszcze są:)

  • asiek_ba

    Cudownie się prezentuje! Lekko i smacznie, to lubię najbardziej. Zdjęcia... pierwsza klasa!
    Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę:)!
    Asiek

  • gosiab_3

    alez cudnie sie ona prezentuje!!!!!
    Pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe słowa i życzę miłego poniedziałku :)

  • Gość: [evita0007] *.legnica.vectranet.pl

    Ja wymiekam.Masz talent Kasiu,a te zdjęcia to już poezja,takie piekne :-)

  • restauracjadomowa

    deser pierwsza klasa Kasiu i podziwiam Twoją cierpliwość, miłego dnia:)

  • Gość: [slodkiefantazje] *.home.aster.pl

    Ja już co najmniej kilka razy w tym roku żegnałam się z malinami, a one nadal w dużych ilościach zerkają na nas ze straganów :)) Deser wyborny, a zdjęcia... aż chce się biec na ten straganik, a potem szybko przygotowywać to cudo... mimo czasochłonności :)

  • Gość: [MałgosiaZ] *.icpnet.pl

    śliczna bym powiedziała:-)

  • kaspiecze

    cudownie wygląda!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam :)

  • mikimama

    Piękna i taka patriotyczna....

  • Gość: [Salvador Dali] *.devs.futuro.pl

    Nie wiem skąd czerpiesz pomysły na swoje desery,ale za każdym razem jestem zakochana w twoich dziełach! ;)
    Ale mam pytanko: czy jogurt grecki moge zastąpić naturalnym?

  • kasiaaaa24

    Jasne, że możesz, ale wybierz jakiś gęsty jogurt, np Zott. Np Danona nie nadaje się, bo jest bardzo rzadki.

    Pozdrawiam ciepło :)

  • majanaboxing

    Świetnie wyglada! Mniam i te pyszne malinki w środku!:))
    Pozdrowienia.

  • eve3.0

    wygląda wspaniale! i te kawałki malin, pyszności!
    co do podatności na informacje o zakończeniu sezonu na poszczególne warzywa i owoce to ja mam podobnie :)

  • kulinarnespotkania

    malinowe cudo!!!
    Kasiu, Ty to zawsze masz super przepisy:)

  • trzcinowisko

    no pieknie wyszła!!! ale przecież obiecałam!:)))hehehe
    Muszę ją zrobić...koniecznie:)

  • wykrywaczsmaku

    Fiu fiu, prawdziwe, eleganckie cudo!Piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jedno z nich do Wykrywacza!

  • Gość: [veggie] 79.162.207.*

    piękne zdjęcia, a smak pewnie też odpowiednio pyszny :-)

  • Gość: [Kachajek] *.globalconnect.pl

    a czy można zamiast malin użyć jeżyn? i ewentualnie jaka wtedy galaretka?

  • kasiaaaa24

    Można użyć jeżyn (chociaż a akurat ostatnio miałam strasznie kwaśne, a maliny są znacznie słodsze). Najlepiej jakaś fioletową galaretkę. Nie wiem, czy jest jeżynowa, ale super sprawdzi się też z czarnej porzeczki, a taka z pewnością jest.

  • jolantaszyndlarewicz

    Wygląda oszałamiająco ...jak tylko będę miała swój kolejny zbiór malin to muszę ja przygotować:) mam tylko nadzieje, zę wczorajsza burza nie stłukłą ich wszystkich...

  • lutka40

    Brak słów .Piękna !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [leonkot] *.internetdsl.tpnet.pl

    jak zwykle perfekcyjne, aż ślinka leci :)

  • judik1119

    Jaka piękna! Wygląda na prawdę zachwycająco:) Chętnie wypróbuję bo u nas też maliny, jeżyny, truskawki dalej jeszcze są:)

  • dorota20w

    piękna

  • piegusek1976

    cudna, na niedzielę robiłam sernik na zimno z malinami-trzeba wykorzystac ten czas kiedy malinki jeszcze są na krzaczkach :)

  • Gość *.promax.media.pl

    Zrobiłam - wyszła piękna i pyszna :) dwie dłuższe foremki. mmmm :) dziękuję!!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowała :) Pozdrawiam :)

  • asialc1

    Wygląda pysznie :-) A u mojej cioci będzie jeszcze sporo malin i mam zamiar się tam wybrać, ale nie zrobię z nich ciasta a naleweczkę ;-)

  • Gość: [domena] *.antsatgor.pl

    robilam z polowy sklanikow w mniejszej foremce, lecz biala warstwa nie stężała :(. z czego to moze wynikac?

  • kasiaaaa24

    A to był gęsty, grecki jogurt czy normalny?

    I może łyżeczka żelatyny była za mała. Nie powinno być problemów ze stężenie.

  • Gość: [sweet cherimoya] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przymierzałam się do tego przepisu od jakiegoś czasu. W końcu mąż przyniósł mi cały koszyczek malin, więc nie ma przebacz. Cały weekend będzie malinowy :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci