KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik kokosowo ananasowy

 

Uwielbiam serniki. Nie tylko za to, że zawsze się udają, ale też za niewielki nakład czasu i pracy jakiego wymagają. Wielu osobom wydaje się, że upieczenie sernika to wyższy poziom kuchennego wtajemniczenia. Nigdy w życiu!

Większość prezentowanych przeze mnie serników, wymaga tylko umieszczenia jednocześnie wszystkich składników w misie i zamieszanie ich. Góra 2 - 3 minuty. Następnie wylewamy do formy, pieczemy i ... i to wszystko :)

Podobnie jest z sernikiem, który prezentuję Wam dzisiaj. Jest bardzo prosty, a przy tym pyszny i prezentuje się bardzo dostojnie. Ananas i kokos nadają mu taki wakacyjno letni charakter i sprawiają, że sernik jest bardzo świeży i orzeźwiający. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu :)

 

Spód:

 

* 200 g wiórków kokosowych

* 7 łyżek stopionego masła

* ok 8 - 10 plastrów ananasa

 

Masa serowa:

 

* 800 g twarogu

* 150 g gęstej śmietany 18%

* 200 g cukru

* 4 jajka

* skórka otarta z 1 cytryny

* 1 budyń waniliowy

 

Wierzch:

 

* 500 ml kremówki (36%)

* 2 pełne łyżki cukru pudru

* 1 zagęstnik do bitej śmietany

* 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Kokos łączymy z masłem i taką mieszanką wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 15 minut, po czym spód wykładamy odsączonymi z zalewy plastrami ananasa.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie i miksujemy ok 2 minut. Kiedy masa jest gładka wylewamy ją na kokosowo ananasowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a sernik pozostawiamy w nim jeszcze na godzinę (nie otwierajcie piekarnika, aby nie uciekło ciepło).

Wyjęty z piekarnika sernik odstawiamy do wystygnięcia a następnie na 12 godzin wstawiamy go do lodówki.

Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika wyda sie Wam, że sernik jest jeszcze rzadki. Podczas nocy spędzonej w lodówce nabierze właściwej konsystencji.

Dopiero po wyjęciu z lodówki sernik obkrawamy i zdejmujemy tortownicę. Na serniku umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem (cukier dodajemy pod koniec ubijania) i posypujemy ją podpieczonymi wiórkami.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 Źródło

środa, 14 września 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/09/14 09:38:18
mam ochotę na taki największy kawałek.. :-)
-
2011/09/14 09:58:15
wow ale sernik! :) pyyycha
-
2011/09/14 10:29:52
Ale pysznie wygląda ten serniczek!))
-
2011/09/14 10:55:30
Kasiula ten sernik wygląda idealnie ,mogę sobie wyobrazić jak smakuje:)
-
2011/09/14 11:10:33
Ten sernik wygląda obłędnie, nie mogę się wręcz napatrzeć. Przepis jak najbardziej do wypróbowania. Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/09/14 11:24:48
Świetnie się prezentje, na pewno jest pyszny!
-
2011/09/14 11:33:03
Fajne połączenie smaków. Musi być dobry!!
Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)
Aśka
-
2011/09/14 11:54:23
Ale kalorii, ale co tam ja nie jem a moim trzem kowbojom mogę upiec. Niech im pójdzie w bioderka. hi hi Wygląda super.
-
2011/09/14 12:19:41
Kasiu, piękny!! uwielbiam ananas i wiórki, więc na pewno by mi zasmakował :) pychotka!
-
Gość: Iteczka, dynamic-78-8-194-84.ssp.dialog.net.pl
2011/09/14 15:28:32
Chyba wyjdę na głupola...ale zapytam...co to jest - zagęstnik do bitej śmietany?? ;p . Serniczek wygląda cudnie ;)
-
2011/09/14 16:57:36
Pia colady w takiej wersji jeszcze nie znałem :) Spojrzałem tylko na Twój sernik i od razu się rozmarzyłem: szum morza, promienie słońca, bezchmurne niebo (takie skojarzenia powodują u mnie bowiem kokosy i ananasy)... no i kawał dobrego ciacha oczywiście też by się przydał. Najlepiej takiego jak Twoje.
-
2011/09/14 17:49:50
Kokos lubię, ananasa lubię, więc ciacho na pewno posmakowałoby mi. Pozdrawiam :-)
-
2011/09/14 18:12:26
I jest bez glutenu :-) Dla mnie bomba, na pewno wypróbuję! Pozdrawiam cieplutko :-)
-
2011/09/14 18:25:32
wow!!! cudownie sie prezentuje i moge sobie tylko wyobrazic jak pysznie smakuje:)
-
2011/09/14 19:18:22
Prawda,że wspaniały? :-))
Cieszę się,ze smakował. Pozdrawiam. :)
-
Gość: Asia, aafu202.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/14 20:40:42
Pani Kasiu, mogłaby pani dokładnie napisać w kolejności co dodaje Pani jeśli chodzi o masę serową, czy najpierw ser i śmietana, czy może najpierw jajka. ciągle mi ta masa w sernikach nie wychodzi. bardzo proszę o radę :)

pozdrawiam! sernik obłędny, zrobię na pewno w weekend :)
-
2011/09/14 21:23:15
Ja wszystkie składniki masy serowej wrzucam jednocześnie do misy i miksuję razem. Ja nie ubijam najpierw np. jajek z cukrem, albo sera z cukrem, a potem jajka, potem śmietana... Wszystko w tym samym momencie do misy i miksuję na średnich obrotach nie dłużej niż 2 minuty. I bardzo ważne - nie należy osobno ubijać białek i dodawać do masy serowej, bo sernik opadnie. A jak za długo będziemy ubijać masę serową, to ją za bardzo napowietrzymy i sernik podczas studzenia pęknie :)

Pozdrawiam i czekam na recenzję :)
-
2011/09/14 22:04:57
Kasiu cudny ten Twój sernik:)))
-
2011/09/15 07:55:30
Kasiu
od zawsze jestem zakochana po uszy a Twoich ciastach i zdjęciach ...
ale ten sernik przebił wszystko chyba to połączenie kokosu i ananasa tak zadziałało na moja wyobraznie :)))
Pozdrawiam cieplutko Agniecha
nieskromnie zapraszam na mój kulejący jeszcze blog- dziekuję za ew. uwagi
hotchocolatecoldmint.blogspot.com/2011/09/z-cyklu-przysmaki-jesieni-zamkniete-w.html
-
2011/09/15 08:05:32
Dziękuję :)
-
2011/09/15 11:28:52
Ale piękny serniczek mmmmm :=)
-
2011/09/15 12:42:58
wow!!!! wyglada niezwykle imponujaco i niesamowicie pysznie......
Pozdrawiam :)
-
2011/09/15 14:52:13
Ależ on wspaniały :-)
-
2011/09/15 15:57:50
Kasiu urokliwy ten sernik ...a smaki łączy w sobie nieziemskie:) pozdrawiam kochana:)
-
2011/09/15 17:28:34
ooo mamo... aż mi się zamarzyły wakacje pod palmami :)
-
2011/09/15 21:08:17
Wygląda jak jeden wielki wiórek kokosowy! Co oczywiście jest komplementem!
-
Gość: mammma, host-46-186-81-77.dynamic.mm.pl
2011/09/15 21:31:32
a jakiego twarogu nalezy uzyc?
-
2011/09/15 22:59:05
Jak chodzi o twarogi z wiaderka, to mam dwóch faworytów: Piątnica i Pilos (dostępne tylko w Lidlu).
-
2011/09/16 18:07:50
Mam dwie puszki ananasa i nie wiedziałam co z nimi zrobić, a teraz już wiem (:
-
Gość: Dorotka, user-46-112-38-37.play-internet.pl
2011/09/16 22:21:11
Witam, dobry wieczór :-)

Mam pytanie natury technicznej... A gdyby tak bez budyniu??? Ewentualnie czym można go zastąpić?? Pani Kasiu, proszę o radę :-)!
-
2011/09/16 22:24:56
Budyń można zastąpić pełną łyżeczką mąki ziemniaczanej, ale taką "z górką" :)
-
2011/09/17 14:23:28
Matko, jakie on piękny! :)
-
2011/09/20 22:14:09
Kasiu jestes mistrzynia! Ten sernik to dzielo mistrza! Nie moge sie doczekac, zeby go sprobowac :) i w ten sposob rozwiazalas mi problem z pomyslem na ciasto na roczek mojego synka, teraz wiem ze to bedzie ten sernik! pozdrawiam i dziekuje :)
-
2011/09/20 23:06:16
Pięknie dziękuje i czekam na opinię o serniku :)
-
Gość: MoniaKociara, 46.7.160.21*
2011/12/27 02:22:42
Chcialabym upiec ten sernik na sylwestra, ale nie jestem pewna jakiegotwarogu uzyc. Mam dostep do wiaderkowego, ale nie jest to Pilos ani Piątnica, maja zawsze oetkera i teraz z okazji swiat jakiś inny, marki nie pamietam. Moge też kupić zwykły twaróg w kostce i go troche zmiksować w mikserze. Co radzisz?
-
2011/12/27 08:16:58
Ser Oetkera jest rzadszy niż proponowane przeze mnie sery, ale i tak lepszy, niż twaróg zwykły, zmielony, bo jeśli go użyjesz, sernik będzie bardzo ciężki. Właśnie te dwa polecane przeze mnie, mają idealną strukturę. Jeśli użyjesz Oetkera, sernik będzie delikatniejszy, ale oczywiście wyjdzie :)

Pozdrawiam
-
Gość: roma, 28.16.54.77.rev.vodafone.pt
2012/05/14 10:59:41
Dzień dobry! Chciałabym dzisiaj upiec ten sernik, ale w kraju w którym mieszkam nie mam dostępu do śmietany, czy zamiast mogę użyć jogurt naturalny? Pozdrawiam :)
-
2012/05/14 11:08:28
Tak :)
-
Gość: roma, 242.103.37.188.rev.vodafone.pt
2012/05/14 20:33:22
Sernik zrobiony! Wygląda i pachnie tak obłędnie, że nie mogłam czekać do jutra ze spróbowaniem go ;) Stał w lodówce zaledwie kilka godzin, ale jest na prawdę przepyszny. Na pewno jeden z lepszych serników jakie jadłam. Tak mnie pani zainspirowała, że chciałabym zrobić z pani przepisu sernik wiedeński. I znowu mam do pani pytanie, czy sernik wiedeński można zrobić z sera z wiaderku? Niestety nie mam dostępu do twarogu...
-
2012/05/14 20:40:29
Sernik wiedeński to świetny wybór :)
Tak, można użyć sera z wiaderka, ale najlepiej wybrać taki gęściejszy.

Pozdrawiam i cieszę się, że sernik smakował :)
-
Gość: beatawg, host-89-167-63-71.nplay.net.pl
2012/06/08 10:22:06
Witam, w środę upiekłam ten sernik, byłam przekonana, że będzie super, ale trochę się rozczarowałam-nie wiem-pewnie to z mojej winy mi nie do końca wyszedł...Otóż spód sernika, wiórki z masłem, kruszył się okropnie, mimo, że dałam do wiorek nawet więcej niż w przepisie roztopionego masła i włożyłam do lodówki na 15min to nic to nie dało:( Poza tym na zdjęciu widać, jakby spód tworzyła 1 spójna masa, a u mnie spód był o wiele niższy no i się rozpadał:( Temperatura pieczenia była tak jak podano w przepisie

Jaka mogła być tego przyczyna?
Dziękuję za odp.
-
Gość: BobekKozi, ip-78-30-93-109.free.aero2.net.pl
2014/05/23 15:55:41
A ja jeszcze inne pytanie (może głupie, ale co tam).

7 łyżek stopionego masła. OK. Mam masło, prawie mi się przelewa przez ręce, bo pół godziny stało w aucie (upał niemiłosierny). Wygląda jak roztopione. Z tego masła nabrać 7 łyżek? Czy może stopić masło całkowicie (do konsystencji oliwy) i dopiero z tego wziąć 7 łyżek?
-
2014/05/24 10:37:18
Można z takiego miękkiego.
-
2014/05/26 13:40:30
W sobotę zrobiłam to ciacho. Wyszło wyśmienicie, choć jak trochę poleży na talerzyku, to faktycznie spód nieco się kruszy.
Masa serowa już mi pięknie zastygła w czasie odstawienia do wystygnięcia. Zatem włożenie ciasta do lodówki "na nockę" to czysta formalność.
Jedynie, co następnym razem zmienię - podczas jedzenia wygodniej będzie, jeśli ananasa ułożymy na spodzie nie w plastrach okrągłych, a pokrojonych w kawałki. Wygodniej się je.
Niemniej smakuje wybornie :D
-
2014/11/21 17:34:51
chcialabym upiec ten pieknie wygladajacy sernik na blaszce o wymiarach 25x40cm. o ile powinnam zwiekszych proporcje skladnikow? mam jeszcze takie nietypowe pytanko, gdyby miala Pani do wyboru 2 Pani serniki(sernik cytrynowo jagodowy na ciemnym spodzie i serniki kokosowo ananasowy) to ktory by Pani mi polecila? wiem ze oba sa przepyszne ale chcialabym narazie upiec jeden, ten lepszy hihi :) bede wdzieczna za odpwowiedz :)
-
2014/11/22 12:45:45
Osobiście, poleciłabym ten z jagodami :) Wielu moich znajomych uważa go za najlepszy, jaki jadło do tej pory :)

A przy takiej formie, proszę zwiększyć ilość składników o 50%