Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Biszkopt przekładany musem z antonówek i bitą śmietaną

 

Skoro nastała już jesień, a place targowe zasypane są wręcz jabłkami, przyszła pora na te typowo jesienne wypieki, czyli szarlotki i jabłeczniki w różnej postaci i różnych połączeniach smakowych.

Dziś, proponuję Wam pyszne ciasto biszkoptowe, z ogromną ilością masy z prażonych jabłek, a całość otulona sporą ilością bitej śmietany. 

Ciasto jest bardzo lekkie, a smak masy jabłkowej jest absolutnie dominujący. 

 

Biszkopt:

 

* 5 dużych jajek

* 3/4 szklanki cukru

* 3/4 szklanki mąki pszennej

* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Masa jabłkowa:

 

* 2 kilo jabłek (użyłam antonówki)

* 1 galaretka grzoskwiniowa

* cukier - do smaku

 

Masa śmietanowa:

 

* 500 ml kremówki (36%)

* 2 łyżki cukru pudru

* 1 zagęstnik do bitej śmietany

 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Miksujemy około 3 minuty, aż cukier się rozpuści a piana zacznie się mocno błyszczeć. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy aż masa będzie jednolita. Na koniec mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną i dodajemy je do masy jajecznej i miksujemy do całkowitego połączenia. Masę biszkoptową przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Biszkopt pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Będzie wtedy zwarty i bez problemu da się przekroic.

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Proponuję wybrać jabłka raczej suche - tutaj antonówka świetnie się spisała - aby nie puściły ogromnej ilości soku. Jabłka prażymy do chwili aż będą się rozpadać i odparuje jak najwięcej soku. Do jabłek dodajemy cukier - wedle własnego smaku. Ja miałam bardzo kwaśne i musiałam dodać 10 łyżek, ale jeśli traficie na naprawdę słodkie jabłka, to może się okazać, że w ogóle nie będziecie musieli ich dosładzać. 

Jeszcze gorące jabłka miksujemy blenderem na jednolity mus i dodajemy do nich galaretkę (proszek). Mieszamy tak długo, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawiamy aby wystygła, a następnie wstawiamy na około 30 - 40 minut do lodówki, aby odrobinę stężała. 

Biszkopt przecinamy na pół, spód umieszczamy w tortownicy i wykładamy na niego masę jabłkową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa jabłkowa całkowicie zastygnie, ciasto wyjmujemy z tortownicy i przygotowujemy masę śmietanową.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając zagęstnik wymieszany z cukrem pudrem. Śmietaną pokrywamy boki ciasta, jednak największą jej ilość pozostawiamy na wierzch. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby śmietana zastygła. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

środa, 28 września 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/09/28 09:41:21
zwariowałam na jego punkcie! daj kawałeczek! ;)
-
2011/09/28 09:44:52
Pyszne! - znam to chacho pod nazwą 'szarlotka kasztelańska' :)
Piekę z podobnego przepisu - ale biszkopt daję na spód, a śmietankę bezpośrednio wykładam na jabłkowy mus. I posypuję startą albo 'niteczkuję' stopioną czekoladą!

Bardzo dobra propozycja wczesno-jesienna - kiedy jeszcze w południe ciepło i można sobie dogodzić takim schłodzonym kawałkiem na poobiedni deser :D

Pozdrawiam,
N.
-
2011/09/28 09:52:23
Kasiu! Wygląda przepysznie ;) Idealne ciasto jak dla mnie ;)
-
2011/09/28 11:21:24
pyszny musi być! :) szkoda, że nie mam takiego
-
2011/09/28 13:05:26
Idealne jesienne ciacho
-
2011/09/28 13:34:07
Uwielbiam to połaczenie smakow... w tym roku jeszcze nie robiłam, czas to nadrobic!
Fajnym pomysłem jest dodanie do jabłek galaretki, nie robiłam tego... teraz to zmienie:)
tylko mnie ten zagęstnik martwi... kiedys go dodałam do innego ciasta i mi sie smietana rozjechala na stole...:( miałas kiedys Kasiu taki przypadek?
i teraz robiłam juz tylko z "surową" bita smietaną... :)
zdjęcia przepiekne!!!! i czcionka fajna!
pozdrawiam!
-
2011/09/28 15:02:32
Wygląda DOSKONALE! :-) Porywam kawałek i zmykam ;-)
-
2011/09/28 20:33:24
wyglada naprawde pysznie!
-
2011/09/28 23:27:05
Ja w kwestii technicznej :) Dwa boxy na górze wyświetlają się obok siebie i "wjeżdżają" na tytuł pierwszego posta. Powinny być chyba jeden pod drugim. Pozdrawiam :)
-
2011/09/29 06:50:55
Madziu wiem i pracujemy nad tym, ale coś kody nie sprzyjają nam i o ile w poprzednim szablonie wszystko było ok, tak tutaj po prostu jakiś chochlik przerzuca box. Mam nadzieję, że niebawem uda się to naprawic :)
-
2011/09/29 10:32:21
Kasiu pięknie wygląda ta szarlotka. Musze kiedyś spróbować takiej wersji, bo wygląda bardzo elegancko:)