Menu

Gotuję, bo lubię

Tarta Jeżynowa

kasiaaaa24

 

Dziś druga propozycja na wykorzystanie leśnych owoców. Tym razem - jeżyn. To połączenie idealnego ciasta kruchego z lekkim i bardzo intensywnie owocowym musem. Najlepiej tartę wyjąc z lodówki ok 30 minut przed konsumpcją, aby ciasto troszkę zmiękło i łatwiej się kroiło. 

 

Spód:

 

* 270 g mąki

* 150 g masła

* 120 g cukru pudru

* 2 duże żółtka

 

Mus jeżynowy:

 

* 300 g jeżyn + kilka do dekoracji

* 90 g cukru

* 130 g kremowego serka (może byc z wiaderka)

* 500 ml śmietany kremówki

* 2 czubate łyżeczki żelatyny

 

Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić (zależy od wilgotności mąki i wielkości żółtek) dodajcie płaską łyżeczkę gęstej śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 25-27 cm. Spód nakłuwamy widelcem.

Na cieście układamy folię aluminiową (tak aby zakryła też boki, w przeciwnym razie mogę się mocno spiec) i wysypujemy specjalne kulki obciążające do pieczenia, fasolę, groch lub ewentualnie ryż. Proponuję zakupić kilogram drobnej fasoli, która będzie Wam służyć wiele razy do obciążania spodów pod tarty. 

Ciasto pieczemy początkowo w 200 stopniach przez 20 minut a następnie zdejmujemy folię i pieczemy ciasto kolejne 20 - 25 minut. Ciasto powinno się zrumienić. Spód odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy aby przestygła do temperatury pokojowej. Od czasu do czasu należy ją przemieszać aby nie osadzała się na spodzie szklanki.

Śmietanę ubijamy na sztywno (mniej więcej w połowie ubijania dodajemy zagęstniki). Jeżyny łączymy z cukrem, przestudzoną żelatyną oraz serem i miksujemy blenderem. Masę jeżynową powoli wlewamy do śmietany i miksujemy na średnich obrotach do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę o równomiernym kolorze. Masę śmietanowo jeżynową wstawiamy do lodówki na ok 20-30 minut aby odrobinę stężała a następnie wykładamy ją na ciasto. Masa musi na tyle zastygnąć, aby nie spływała z ciasta ponieważ jest jej dość dużo i powinna znacznie wystawać ponad ciasto. Tartę dekorujemy jeżynami i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na całą noc, co najmniej na 5 godzin).

 

Smacznego :)

 

PS. Uchylając rąbka tajemnicy powiem Wam, że kolejną propozycją w tygodniu owoców leśnych będzie tort czekoladowo jagodowy. Już dziś serdecznie Was na niego zapraszam :)

 

 

 

 

Przepis autorski

Komentarze (44)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Przepiękny ma kolor!

  • Gość: [BASIA] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    cudne, ale inspirujesz!!!! jesteś niesamowita...

  • wypiekibeaty

    Taki kawał tarty z chęcią bym sobie zjadła :)

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję :)

  • Gość: [moje pasje] *.compower.pl

    i ten kolor... niesamowita:)

  • darki85

    ta tarta u mnie na pewno by zniknęła w mgnieniu oka! wygląda przepysznie (: mój B. zawsze mnie męczy, żebym robiła takie słodkości.
    pozdrawiam.

  • zauberi

    Kasiu szalejesz :) a jak zdrowie?

  • od-kuchni

    Cudnie wygląda - aż nie mogę oderwać od niej oczu!

  • kabamaiga

    Pyszny Kasiu. Ja chyba osobiście wolałabym mniej ciasta, ale ta wystająca warstwa owocowa to jest to :)

  • kasiaaaa24

    Zauberi - niestety wczoraj wyszłam z basenu z mokrą głową (przecież jest połowa sierpnia!!!) i o ile smak i węch powróciły, to głos zanikł :) A raczej nabrał bardzo męskiej, niskiej barwy ;)
    Miło mi, że pamiętasz i pytasz :)

  • kasiaaaa24

    Kabamaiga - ciasta wcale nie jest tak dużo, a jak by było cieńsze, to miałabym spore problemy, żeby wyłożyć nim foremkę, bo to ciasto i tak jest bardzo delikatnie i łatwo się łamie :)

  • mojamalakuchnia

    Pysznie wygląda!

  • Gość: [kasiak] *.static.tvk.wroc.pl

    wygląda niesamowicie!!

  • asiek_ba

    Pięknie wygląda! A smakuje pewnie jeszcze lepiej! Uwielbiam do Ciebie przychodzić i cieszyć oko:)
    Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę!!
    Asiek:)

  • hipcia45

    Nie masz litości ;-) Ślinka sama leci ;-) A ja teraz znowu na diecie buuu :-(

  • dorota20w

    jaka piękna !

  • wykrywaczsmaku

    Zjedlibyśmy taką dzisiaj do kawy po południu, może nam załatwisz? ;-) Dziękujemy za dodanie zdjęcia i zapraszamy ponownie!

  • Gość: [evita0007] *.legnica.vectranet.pl

    Coś pysznego,a zdjęcie prześliczne :) Masz talent :)

  • przysmakikarolki

    Piekna jest, az dostalam slinotoku.

  • kasiaaaa24

    Pięknie Wam dziękuję :) I polecam Wam ją - póki są jeszcze jezyny :)

    Miłego dnia :)

  • nobleva

    Boooskaaaa! U mnie dopiero zaczynają się pojawiać, mam więc szansę.

  • dusiowaa

    jest bajeczna!

  • zauberi

    oj Kasiu - urządziłaś się jak nic, z deszczu pod rynnę jak to mawiają ;), więc znów życzę powrotu do zdrowia

  • wiosenka27

    Robiłam kiedyś tort jeżynowy, miał podobny kolor.
    Tarta pycha:)

  • jolantaszyndlarewicz

    Oj Kasiek twoje jeżynowe propozycje już mnei o obłęd przyprawiają:)

  • urszula_d73

    Przepiękne kolorki;)

  • mnemonique

    przecudnej urody jest ta tarta!!! Uwielbiam Twój blog, jest taki wyrafinowany :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • izaa_a

    cudne!!!:)

  • zaytoona

    Nadzienie ma niesamowity kolor! W ogóle cała tarta wygląda tak smakowicie, że jestem pewna, że na jednym kawałku by się nie skończyło. ;))

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i polecam :)

  • kulinarnespotkania

    wwo!!! jaki piekny kolorek:)

  • Gość *.aster.pl

    Kasiu, zrobiłam dzisiaj tę tartę. Teraz czekam aż zastygnie mus. Użyłam tylko jagódek, na życzenie męża. Dzięki za inspirację, mam nadzieję, że zdrówko wróciło. Pozdrowienia sobotnie:)
    Ania Jurga

  • kasiaaaa24

    Aniu czekam niecierpliwie na opinię :)

  • Gość *.aster.pl

    Kasiu!!! Tarta "jagodowa" pyszna. Muszę jeszcze poćwiczyć robienie ciasta kruchego, to trudna sztuka. Dzięki, Ania Jurga

  • kasiaaaa24

    Aniu to ciasto jest bardzo delikatne, więc pewnie masz na myśli problemy z przełożeniem go do formy :) Ale moim zdaniem, to idealne kruche ciasto :)

  • Gość *.aster.pl

    Tak Kasiu, miałam na myśli przekładanie:) Ania

  • asialc1

    Ale mam ochotę na kawałeczek :-)

  • Gość: [orzeszek140] *.2-4.cable.virginmedia.com

    Nigdy nie jadłam ciasta z jeżynami i tę tarte napewno wkrótce upiekę, bo wygląda obłędnie!

  • kasiaorlikowska

    Ale kusisz ,tarta jest piękna już sobie wyobrażam smak.Otwórz cukiernię nigdzie nie zje się takich ciast jak u Ciebie:)

  • bjedronaa

    Wygląda cudownie, ten mus kusi... Chyba dobry byłby w pucharkach mocno schłodzony... :)

  • majanaboxing

    Wygląda przepysznie :)

  • emine2302

    wyglada pieknie i tak tez napewno smakuje

  • asik.77

    Ale cudnie wygląda,
    uwielbiam tarty, ale takiej jeszcze nie robiłam :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci