Menu

Gotuję, bo lubię

Garlic Knots

kasiaaaa24

 

To chyba najlepsze bułki jakie udało mi się upiec ( pomijając TEN przepis ). Miękkie, puszyste i cudownie czosnkowe. A jaki zapach rozchodzi się po domu w trakcie pieczenia... Osobiście jadłam je solo - bez żadnych dodatków. Sam smak czosnku, ziół i masła sprawia, że nic więcej im nie potrzeba.

Jeśli weekend zapowiada się Wam leniwie i znajdziecie chwilę na upieczenie ich, serdecznie Wam je polecam.

 

 Składniki na ok 12 bułeczek (po 60g ciasta każda):

 

* 480 g mąki

* 15 g cukru

* 1 opakowanie suchych drożdży (instatnt)

* 1 łyżeczka soli

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* 60 ml mleka

* 270 ml ciepłej wody

 

Do posmarowania:

 

* 3 ząbki czosnku

* 3 łyżki masła

* 1 łyżka ziół prowansalskich

* 1 szczypta soli

 

Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą (szczelnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto dzielimy na porcje 60-gramowe i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok 20 minut aby wyrosły.

W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.

Pieczemy je ok 20 minut ( nie powinny być zbyt mocno spieczone ).

Zdecydowanie najlepsze i najbardziej aromatyczne są jeszcze ciepłe.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (75)

Dodaj komentarz
  • zauberi

    zapisałam sobie wczoraj podobny przepis do wypróbowania :) cudownie u Ciebie wyglądają te supełki, miłego weekendu!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i wzajemnie :)

  • darki85

    Przypominają mi maślane bułeczki, które jadłam w liceum.
    Takie czosnkowe na pewno tez jadłabym ze smakiem (:

  • nemisiek

    Kasiu wyglądają fantastycznie:) Z przepisu na pewno skorzystam, już nie mogę się doczekać, aż zatopię w nich ząbki;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Wyglądają tak,m ze ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach:) zapiszę sobie przepis ...ale upiekę z połowy porcji, bo Mąż wampir, a Olek za mały na czosnek:)

  • Gość: [Śliwka burczymiwbrzuchu] *.internetdsl.tpnet.pl

    Świetne! Muszę koniecznie upiec:)

  • Gość: [evita0007] *.legnica.vectranet.pl

    Jakie wspaniałe :) i z czosnkiem już je uwielbiam :-)

  • Gość: [mamabartka] *.play-internet.pl

    hm.... chyba dzisiaj takie zrobię.... na pewno nie wyjda takie ładne ale może chociaż smak zachowają :)

  • nobleva

    Ale pięknie wygląda, cudownie musi pachnieć. Koniecznie muszę upiec!

  • lutka40

    Czuję już ten zapach i smak .Wyglądają CUDNIE

  • margoja

    aż mi zapachnialo czosnkiem.... koniecznie wypróbuję, ostatnio pasuje mi wszystko co czosnkowe:)
    PIeknie się prezentują!

  • Gość: [Kaczka] 109.95.204.*

    Chciałabym się dowiedzieć ile powinnam wykorzystać normalnych drożdży, jeśli nie mam instant. ;)

  • kasiaaaa24

    Ok 15 g świeżych :)

  • Gość: [polwig] *.hsd1.va.comcast.net

    Brzmi i wyglada fenomenalnie, choc dalej nie jestem na 100% pewna jak je zawijasz

  • trzcinowisko

    Jestem zachwycona!!! Ziółka i czosnek...pych9ota!!! na pewno zastosuję przepis prędzej czy później...robiłam juz podobne ale widze że u cieibe składniki maja trochę inne proporcje:)

  • zawsze.oliwek

    oj, ale pokusa :):):)

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za komentarze :)

    Polwig podrzucam link z instrukcją zwijania :) cookcurrynook.files.wordpress.com/2010/11/soft-garlic-knots.jpg?w=640&h=640

  • asiek_ba

    Uwielbiam bułeczki z czosnkiem, mam swój ulubiony przepis, ale te również wyglądają fantastycznie. Z wielką chęcią wypróbuję!
    Pozdrawiam serdecznie
    Asiek:)

  • kuchennefascynacje

    Wyglądają genialnie, na pewno też tak smakują :)

  • mikimama

    Czosnkowe to moje ulubione!

  • dorota20w

    wspaniale wyglądają

  • zaytoona

    Zapisuję, oczywiście. Bułeczki czosnkowe to moja ogromna miłość! :)

  • asialc1

    Łał! Wyglądają wyśmienicie! Mogę jedną? ;-)
    Pozdrawiam

  • wypiekibeaty

    Ja jestem za leniwa na takie bułeczki :) Ale zjadłabym chętnie ;)

  • herlife

    Śliczne bułeczki! aż ślinka cieknie =] chętnie bym jedna podkradła i zjadła z masełkiem...

  • hannapamietniksmakow

    Koniecznie spróbuje!!!! a jak wyjdą dorzucę jeszcze opcje z czarnuszką bo chodzi za mną już parę miesięcy.
    Wyglądają przepysznie!!!!

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    Bułeczki...mmm.. pychota. Ile mam dodać świeżych drożdży?? Mam złe doświadczenia z suchymi. Pozdro :)

  • kasiaaaa24

    Mniej więcej 12-15 g :)

  • mnemonique

    aaa, wyglądają kapitalnie. Bardzo apetycznie. Już sobie wyobrażam ten niesamowity zapach z piekarnika!!!

    Chcę koniecznie je kiedyś zrobić!!!
    Monika

  • bozena-1968

    Na pewno takie zrobię..wyglądają wyśmienicie...

  • izaa_a

    pieknie wyglądają...szkoda że ja nie mam ręki do takich wypieków:) pozdrawiam

  • wykrywaczsmaku

    świetne węzełki, bardzo się nam podobają i rewelacyjnie się prezentują na Wykrywaczu :) Dziękujemy za dodanie zdjęcia i czekamy na kolejne! :)

  • skapanawogniu

    Ha!
    Mój mąż będzie zachwycony, uwielbia wszystko co czosnkowe ;)
    a takie bułeczki są super same w sobie jak i dodatek do potrawy!
    Do tej pory robiłam masło czosnkowe i smarowałam nim grzanki, ale teraz wypróbuje Twoje bułeczki :)
    Pozdrawiam!

  • Gość: [piegusek1976] *.infobiuro.pl

    o tak te smaki bardzo lubię :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa :)

  • bernadeta75

    wygladaja swietnie, bardzo profesjonalnie i nade wszystko smacznie.

  • abbra

    Bardzo apetyczne ! Chętnie bym zjadła kilka na dzisiejsze śniadanie :)

  • Gość: [Katia] *.net.azartsat.pl

    Kooooooocham bułeczki czosnkowe :)) Czekałam na taki przepis... :)

  • mania179

    Kocham takie bułeczki!

  • malvi85

    mam pytanie - czy korzystasz przy robieniu chleba/buleczek z maszyny do chleba? chodzi mi o sam proces wyrabiania - a moze masz jakis przepis na szybki chlebek z maszyny na te 'leniwe dni'? pozdrawiam serdecznie

  • kasiaaaa24

    Nie posiadam maszyny do chleba i szczerze mówiąc w ogóle się nie orientuję w przepisach do maszyny.

  • malvi85

    i jeszcze jedno pytania - jakiej maki uzylas do tych buleczek? pszenna zwykla np typ 450/500/550? masz jakas 'ulubiona' make do wypiekow ktora uzywasz w swoich przepisach? dziekuje slicznie

  • kasiaaaa24

    Ja do wszystkich wypieków używam od zawsze mąki tortowej (bułki, biszkopty, ciasta ucierane, drożdżowe, itd). Nie wiem skąd jesteś, ale ja mieszkając w Krakowie mam dostęp do tej mąki www.opinie.senior.pl/Maka-Polskie-Zaklady-Zbozowe-Krakow-Maka-tortowa-typ-450,6250.html i jestem z niej bardzo zadowolona. W sumie piekę na niej od zawsze.

  • Gość: [Maćka] *.protonet.pl

    Zrobiłam wczoraj i wyszły chrupiące i zarumienione, wyglądały jak na Twoim zdjęciu :D Były naprawdę dobre i na pewno zrobię je jeszcze wiele razy ;)
    Pozdrawiam Magda

  • kasiaaaa24

    Madziu cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam :)

  • michelle_19

    Uwielbiam pieczywo czosnkowe, a dodatkowo z ziołami mniam!

  • Gość: [Marek] *.173.35.23.tesatnet.pl

    : ) jestem początkującym kucharzyko-piekarczykiem i zastanawia mnie, wjaki sposób zrobiłaś tak urocze supełki?
    Jestem pod bardzo dużym wrażeniem Twojego bloga!

    Pozdrawiam,
    Marek

  • kasiaaaa24

    Marku dziękuję za mile słowa :)
    Oto instrukcja zwijania bułeczek cookcurrynook.files.wordpress.com/2010/11/soft-garlic-knots.jpg?w=640&h=640

    Pozdrawiam :)

  • estyka

    Kasiu cudnie smaczne zdjęcia :) A te bułeczki... Już wiem że muszę je zrobić Musze!!!!!

  • martex.82

    Kasiu, to najsmaczniejsze bułeczki jakie jadłam, upiekłam je na niedzielne śniadanko i jestem nimi zachwycona, cudownie pachną,aromat czosnku i ziół unosi się w całym domu, są takie mięciutkie i puszyste, dziękuję za rewelacyjny przepis :)

  • zen.ona

    Też sobie zostawiłam je do zrobienia:)
    pozdrawiam
    www.domowegotowanie.bloog.pl

  • feeriasmakow

    Zrobiłam wczoraj. Bardzo smakowały. Dziękuję za przepis.

  • trzcinowisko

    Własnie zrobiłam. Pachną i smakują bosko!!! Uwielbiam czosnek w wypiekach:) Duże szanse że staną się na wieki moimi najulubieńszymi;p
    Buźka!

  • kasiaaaa24

    Jak miło, że wypróbowałaś kolejny przepis :) Ja jako fanka czosnku tej je uwielbiam :)

  • Gość: [Wiesbaden] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zawsze kupowałam takie bułeczki w almie, teraz dzięki Pani mam swoje:). A jakie pyszne, o niebo lepsze od tych kupnych!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowały :)

  • Gość: [kasiak] *.warszawa.vectranet.pl

    Zbierałam się do nich przez parę dni, i w końcu dzisiaj znalazłam czas:) żałuję, że trwało to tak długo, bo są przepyszne, nie mogę się nimi najeść, polecam!!

  • Gość: [elzunia] *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net

    wczoraj wykorzystałam przepis, było pysznie i aromatycznie w całym domu, tutaj efekt :)
    gotowanie-elzunia.blogspot.com/2011/11/garlic-knots-i-nowa-szata-bloga.html
    Zmieniłam proporcje wody, bo wydawało mi się za dużo no i dodatkowo dodałam parmezan
    pozdr.

  • manoria

    Kasiu, to są jedne z najlepszych bułek, które jadłam, piekłam już je już wielokrotnie i za każdym razem zachwycam się smakiem. Najlepsze jeszcze delikatnie ciepłe. I ten obłędny zapach jaki się roznosi po całym domu. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za przepis :-)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakują :) Ja, jako fanka czosnku też je uwielbiam :)

  • manoria

    Umieściłam te bułeczki na swoim blogu. Pozdrawiam :-)

  • jaieddy

    No to mam już zajęte popołudnie :D
    dam znać jak mi poszło!!
    Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Mam nadzieję, że będą smakować :)

  • Gość: [Istria] 213.156.124.*

    Upiekłam. Pycha! Dziękuję:)

  • kasiaaaa24

    Proszę bardzo :)

  • Gość: [łania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepyszne!!!!!
    Oczywiście dałam dwa razy tyle czosnku, ale nam czosnkożercom to jeszcze za mało i następnym razem dam jeszcze więcej.
    Zjedliśmy z mężem na jednym posiedzeniu wszystkie :D

  • kasiaaaa24

    My też je uwielbiamy i zwykle nic nie zostaje na 2 dzień :)

  • Gość: [olaMała] *.va-router.com.pl

    Ja tylko chciałam powiedzieć że piekłam te bułeczki chyba sto razy i są świetne i się nie nudzą, zwłaszcza takiemu fanowi czosnku jak ja. Tylko polecam czosnek polski, bo chiński przy nim to pomidorek.

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Zrobiłam je wczoraj i dziś znowu robię, synek nie odpuścił, koniecznie chce takie na jutro do szkoły :))) Są pyszne! Część zrobie dziś z żółtym serem na wierzchu, zamiast czosnku.

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Z serem zamiast czosnku też są dobre. Znowu je dziś robię :) Chyba znalazłam sposób na mojego niejadka. Te bułki je nawet z pomidorem, którego nie lubi ;)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze niejadkowi smakują :)

  • kuchennefascynacje

    Faktycznie naprawdę bardzo smaczne, mój mąż zajadał się nimi aż uszy się trzęsły ;) Podpisuję się w zupełności pod tym co napisałaś w komentarzu do bułeczek :)

  • kasiaaaa24

    Bardzo się cieszę, ze Wam smakowały :)

  • Gość: [ewka870] *.srem.net

    Pyszne! Przepyszne! Polecam wszystkim i dziękuję za przepis:-)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowały :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci