Menu

Gotuję, bo lubię

Tarta migdałowo porzeczkowa

kasiaaaa24

 

Zachęcona ostatnią tartą morelową, która absolutnie podbiła nasze podniebienia, postanowiłam przygotować tartę z porzeczkami. Przepis na ciasto pozostał bez zmian (jest to moim zdaniem najlepsze kruche ciasto), natomiast wypełnienie tarty przygotowałam w zupełnie inny sposób. I okazało się to strzałem w dziesiątkę! Jeśli tylko lubicie porzeczki, zdecydujcie się na nią. Jest niesamowita.

 

Ciasto:

 

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 2 żółtka

* 270 g mąki

 

Wypełnienie:

 

* 500 g porzeczek

* 3 białka

* 110 g cukru

* 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa)

 

Mąkę łączymy z cukrem i w suche składniki wcieramy miękkie masło. Powinno się nam utworzyć coś na kształt drobnej kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć (zależy to od wielkości żółtek) dodajcie łyżkę zimnej wody. Tak przygotowanie ciasto od razu wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę (bez wcześniejszego chłodzenia). Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut. Kiedy piana błyszczy się, a cukier w większości się rozpuścił dodajemy zmielone migdały (ja kupuję gotową mączkę migdałową). Miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy porzeczki i już nie mikserem, ale dużą łyżką delikatnie łączymy je z pianą.

Pianą z owocami wykładamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut ( z czego ostatnie 10-15 minuty tylko na opcji "spód").

Upieczoną tartę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc), a następnie posypujemy ją cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Pomysł na wypełnienie 

Komentarze (47)

Dodaj komentarz
  • jakaha

    Pięknie wygląda :) Jednak nie ma to jak tarta :)

  • elau66wr

    Uwielbiam porzeczki mniam mniam tarta wygląda smakowicie

  • kasandraa6

    też lubię porzeczki, a tarta śliczna ja w tym roku nastawiłam na nalewkę z porzeczek mniam mniam :-)

  • cukrowawrozka

    ile owoców.. porzeczki jeszcze w tym roku nie jadłam.. smaka narobiłaś. : )

  • Gość: [ozzie] *.multi-play.net.pl

    prezentuje się wspaniale. Uwielbiam ciasta z czerwoną porzeczką a tarty ...szczególnie!

  • restauracjadomowa

    wpadnę tu jeszcze raz jak zrobię kawę, chociaz oczy nacieszę:) pozdrawiam ciepło bo u mnie pada

  • Gość: [Evitaa] *.ptpw.pl

    Bardzo smakowita. I to mocno owocowe nadzienie, pycha.

  • lutka40

    Prezentuje się wspaniale

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Cudna tarta! Jesli uda mi sie w tym dziwnym kraju dorwac porzeczki, to na pewno skorzystam z twojego przepisu :)

  • vanilla.ana

    porzeczki jem tylko w ciastach idzemach, dodaje przepis to must do :) Pozdrawiam

  • asiek_ba

    Kasiu! Cudownie wygląda ta tarta! Nie przepadam za porzeczkami, ale taką tartą bym nie pogardziła:) Uwielbiam patrzeć na Twoje zdjęcia:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Asiek:)

  • emma001

    wyglada wspaniale. mnóstwo w niej owoców :)

  • kuchennefascynacje

    Kurcze szkoda,ze nie wzięłam ze soba formy do tarty bo dziś jade obrywać porzeczki do babci :) Smaka narobilam sobie na takie ciacho :)

  • Gość: [kasia.koczwara] 2.99.76.*

    Sliczna! Szkoda, ze u mnie z porzeczkami cieniutko....
    Pozdrawiam serdecznie!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

  • Gość: [Atria] *.dynamic.chello.pl

    Ja jeszcze w tym roku nie tknęłam porzeczek.. mam nadzieję szybko to zmienić/ Bardzo apetyczna tarta!:)

  • darki85

    jeszcze morelowej nie zdążyłam upiec a tu już następna tarta, równie smaczna (:

  • dorota20w

    piękna !

  • pieczarka_mysia

    Wyglada bajecznie! :)

  • kabamaiga

    Śliczna. Wiesz Kasiu, że to dzięki Twoim porzeczkowym muffinkom zaczęłam używać porzeczek do ciast? A już wieczorem właśnie pokażę porzeczkowy deser

  • kulinarnespotkania

    Kasiu, Twoje wypieki sa wspaniale, a ta tarta porzeczkowa cudna i na pewno pyszna:)

  • flowerek.com

    Wyglada przepysznie!

  • jolantaszyndlarewicz

    rozpusta ... ja dla mnie rozpusta .... ale ja tam lubię sie rozpuszczać:) piękna Kasiu:)

  • kasiaaaa24

    Pięknie Wam dziękuję za miłe słowa :) Miłego weekendy Kochani :)

  • kaspiecze

    idealna w każdym calu!

  • zleszczonakuchnia

    Kasiu,
    na pewno będę ją jutro robić!!! :) Akurat mam porzeczki i ...okazję :)
    Tylko powiedz, jaką średnicę miała Twoja forma?

  • margot11

    a z białych można ?Jak sadzisz Kasiu?

  • zjedz_mnie

    Podejrzewam, że Twój wymysł nadzienia tej tarty ma dość ciekawy smak. Porzeczka, migdał... musi nieźle smakować ;]

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Przeczytałam komentarze i wszyscy rozpływają się z zachwytu, ale czy to cudo jest smaczne, czy tylko ładnie wygląda?

  • judik1119

    Piękna tarta! Musiała być bardzo pyszna:) Ciągle coś piekę z Twojego bloga i chyba na nią też przyjdzie niebawem czas:)

  • asialc1

    Musi być przepyszna :-) A do tego jak wygląda...

  • kasiaaaa24

    Przepraszam, że piszę dopiero dzis, ale cały weekend byłam w innym mieście.

    Zleszczona kuchnia - 25 cm
    Marfot 11 - oczywiście, że tak :)

    Dzięuję Wam piękie za miłe słowa :)

  • margot11

    dziękuję za odpowiedz , zrobiłam dość podobne cisto z książeczki z serii biblioteczka Poradnika Domowego( tez piana , migdały ale tez trochę kaszy manny suchej) , pyszne tylko nie tak ładne z jak z czerwonymi twoje

  • kasiaaaa24

    MAROT11 - no bo białe porzeczki pewnie zlały się z pianą :) Może drugim razem skusisz się z czerwonymi :)

  • cuda.wianki

    OJEJKU! ale ona cudna Kasiuuuu! ze tez u nas nie znjade nigdzie porzeczek! :-( ale zaraz zobacze Twoja tarte z morelami, bo te sa i je uwielbiam! :-)

  • Gość: [Anulka] *.ssp.dialog.net.pl

    Zrobiłam wczoraj tą tartę, jest pyszna :) leciutka i rozpływa się w ustach :)

  • anvilxxx

    nigdy jeszcze nie jadłam tarty, ale Twoje zdjęcia bardzo zachęcają do jej zrobienia :) zastanawiam się tylko nad kupnem tego specjalnego spodu na którym robi się tartę, bo on jest chyba konieczny? Pozdrawiam serdecznie, oby więcej takich przepisów!

  • kasiaaaa24

    Cuda.wianki - dziękuję :) Szkoda, że nie masz dostępu do porzeczek, bo tarta jest cuuuudowna :)

    Anulka - dziękuję za koemntarz i ciesze się, że smakowała :)

    Anvilxxx - chodzi o formę do tarty? Zasadniczo jest konieczny, chociaz możesz spróbowac póki do wyłożyc ciastem tortownicę lub zwykłą formę prostokątną - obie nie za duże, żeby starczyło składników. Tylko musisz zadbac, aby boki tez byłt wyłożone ciastem. Najłatwiej zrobic to własnie w formie na tartę. To na prawdę bardzo dobry zakup na lata. Przesyłam Ci link do sklepu w którym kupiłam swoją formę - jest rewelacyjna. Ogólnie formy ceramiczne sprawdzają się o wiele lepiej niż metalowe. Pozdrawiam :) www.aledobre.pl/6338,Forma_na_tarte_ceramiczna_biala_25_cm_srednia.html

  • anvilxxx

    ok bardzo dziękuję, na pewno skorzystam :)

  • Gość: [asia1976] *.182.stk.vectranet.pl

    Super tarta robiłam kiedyś podobną tyle, że bez migdałów, ale ta z mielonymi migdałami wyszła o niebo lepsza:) taka puszysta i wilgotna zarazem. Naprawdę polecam przepis do wypróbowania:) jak zresztą wszystkie Pani przepisy :)

  • kasiaaaa24

    Bardzo dziękuję za miłe słowa i jest mi miło, że tarta smakowała :) Pozdrawiam :)

  • Gość *.globalconnect.pl

    Szybka, latwa,lekka,pyszna.....czego chciec więcej??? :))) zjadłam dzisiaj całą z mężem i jutro będę musiała zrobic drugą dla gości.Chciałam się jednak zapytac jaką średnicę miałaTwoja forma,moja miała 30cm i tarta wyszła bardzo cieniutka, oczywiście w niczym to nie przeszkadza i tarta nic nie traci ze swojej atrakcyjności i boskiego smaku.Pozdrawiam Ania.

  • kasiaaaa24

    No tak, 30-to centymetrowa forma jest troszkę za duża, ale cieszę się, ze smakowała :)

  • Gość: [Wiśnia] 62.244.152.*

    a czy zamiast migdałów można dodać wiórki kokosowe ?

  • kasiaaaa24

    Tak, myślę że nie będzie to problem.

  • Gość: [Goska : ] *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net

    Tera's nie jest sezon na porzeczki, czy moge urzyc malinki czy wyjdzie rownie dobrze?

  • kasiaaaa24

    Tak, nie ma problemu.

  • 20halina


    fantastyczna tarta :-)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci