KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta migdałowo porzeczkowa

 

Zachęcona ostatnią tartą morelową, która absolutnie podbiła nasze podniebienia, postanowiłam przygotować tartę z porzeczkami. Przepis na ciasto pozostał bez zmian (jest to moim zdaniem najlepsze kruche ciasto), natomiast wypełnienie tarty przygotowałam w zupełnie inny sposób. I okazało się to strzałem w dziesiątkę! Jeśli tylko lubicie porzeczki, zdecydujcie się na nią. Jest niesamowita.

 

Ciasto:

 

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 2 żółtka

* 270 g mąki

 

Wypełnienie:

 

* 500 g porzeczek

* 3 białka

* 110 g cukru

* 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa)

 

Mąkę łączymy z cukrem i w suche składniki wcieramy miękkie masło. Powinno się nam utworzyć coś na kształt drobnej kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć (zależy to od wielkości żółtek) dodajcie łyżkę zimnej wody. Tak przygotowanie ciasto od razu wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę (bez wcześniejszego chłodzenia). Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut. Kiedy piana błyszczy się, a cukier w większości się rozpuścił dodajemy zmielone migdały (ja kupuję gotową mączkę migdałową). Miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy porzeczki i już nie mikserem, ale dużą łyżką delikatnie łączymy je z pianą.

Pianą z owocami wykładamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut ( z czego ostatnie 10-15 minuty tylko na opcji "spód").

Upieczoną tartę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc), a następnie posypujemy ją cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Pomysł na wypełnienie 

piątek, 01 lipca 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/07/01 10:31:19
Pięknie wygląda :) Jednak nie ma to jak tarta :)
-
2011/07/01 10:32:21
Uwielbiam porzeczki mniam mniam tarta wygląda smakowicie
-
2011/07/01 10:39:36
też lubię porzeczki, a tarta śliczna ja w tym roku nastawiłam na nalewkę z porzeczek mniam mniam :-)
-
2011/07/01 10:50:05
ile owoców.. porzeczki jeszcze w tym roku nie jadłam.. smaka narobiłaś. : )
-
Gość: ozzie, wit002.multi-play.net.pl
2011/07/01 10:53:15
prezentuje się wspaniale. Uwielbiam ciasta z czerwoną porzeczką a tarty ...szczególnie!
-
2011/07/01 11:18:01
wpadnę tu jeszcze raz jak zrobię kawę, chociaz oczy nacieszę:) pozdrawiam ciepło bo u mnie pada
-
2011/07/01 11:33:06
Bardzo smakowita. I to mocno owocowe nadzienie, pycha.
-
2011/07/01 11:48:12
Prezentuje się wspaniale
-
2011/07/01 11:56:39
Cudna tarta! Jesli uda mi sie w tym dziwnym kraju dorwac porzeczki, to na pewno skorzystam z twojego przepisu :)
-
2011/07/01 12:02:53
porzeczki jem tylko w ciastach idzemach, dodaje przepis to must do :) Pozdrawiam
-
2011/07/01 12:04:59
Kasiu! Cudownie wygląda ta tarta! Nie przepadam za porzeczkami, ale taką tartą bym nie pogardziła:) Uwielbiam patrzeć na Twoje zdjęcia:)
Pozdrawiam serdecznie
Asiek:)
-
2011/07/01 12:17:48
wyglada wspaniale. mnóstwo w niej owoców :)
-
2011/07/01 12:36:25
Kurcze szkoda,ze nie wzięłam ze soba formy do tarty bo dziś jade obrywać porzeczki do babci :) Smaka narobilam sobie na takie ciacho :)
-
Gość: kasia.koczwara, 2.99.76.24*
2011/07/01 12:48:39
Sliczna! Szkoda, ze u mnie z porzeczkami cieniutko....
Pozdrawiam serdecznie!

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/07/01 13:21:03
Ja jeszcze w tym roku nie tknęłam porzeczek.. mam nadzieję szybko to zmienić/ Bardzo apetyczna tarta!:)
-
2011/07/01 13:53:54
jeszcze morelowej nie zdążyłam upiec a tu już następna tarta, równie smaczna (:
-
2011/07/01 14:04:09
piękna !
-
2011/07/01 14:51:32
Wyglada bajecznie! :)
-
2011/07/01 15:05:47
Śliczna. Wiesz Kasiu, że to dzięki Twoim porzeczkowym muffinkom zaczęłam używać porzeczek do ciast? A już wieczorem właśnie pokażę porzeczkowy deser
-
2011/07/01 16:08:29
Kasiu, Twoje wypieki sa wspaniale, a ta tarta porzeczkowa cudna i na pewno pyszna:)
-
2011/07/01 19:21:07
Wyglada przepysznie!
-
2011/07/01 19:56:03
rozpusta ... ja dla mnie rozpusta .... ale ja tam lubię sie rozpuszczać:) piękna Kasiu:)
-
2011/07/01 20:04:23
Pięknie Wam dziękuję za miłe słowa :) Miłego weekendy Kochani :)
-
2011/07/01 20:35:16
idealna w każdym calu!
-
2011/07/01 21:44:39
Kasiu,
na pewno będę ją jutro robić!!! :) Akurat mam porzeczki i ...okazję :)
Tylko powiedz, jaką średnicę miała Twoja forma?
-
2011/07/01 21:59:49
a z białych można ?Jak sadzisz Kasiu?
-
2011/07/01 22:12:25
Podejrzewam, że Twój wymysł nadzienia tej tarty ma dość ciekawy smak. Porzeczka, migdał... musi nieźle smakować ;]
-
Gość: , jwd162.internetdsl.tpnet.pl
2011/07/02 19:42:38
Przeczytałam komentarze i wszyscy rozpływają się z zachwytu, ale czy to cudo jest smaczne, czy tylko ładnie wygląda?
-
2011/07/03 09:20:31
Piękna tarta! Musiała być bardzo pyszna:) Ciągle coś piekę z Twojego bloga i chyba na nią też przyjdzie niebawem czas:)
-
2011/07/03 14:39:46
Musi być przepyszna :-) A do tego jak wygląda...
-
2011/07/03 19:52:12
Przepraszam, że piszę dopiero dzis, ale cały weekend byłam w innym mieście.

Zleszczona kuchnia - 25 cm
Marfot 11 - oczywiście, że tak :)

Dzięuję Wam piękie za miłe słowa :)
-
2011/07/04 09:22:25
dziękuję za odpowiedz , zrobiłam dość podobne cisto z książeczki z serii biblioteczka Poradnika Domowego( tez piana , migdały ale tez trochę kaszy manny suchej) , pyszne tylko nie tak ładne z jak z czerwonymi twoje
-
2011/07/04 09:27:45
MAROT11 - no bo białe porzeczki pewnie zlały się z pianą :) Może drugim razem skusisz się z czerwonymi :)
-
2011/07/04 18:09:02
OJEJKU! ale ona cudna Kasiuuuu! ze tez u nas nie znjade nigdzie porzeczek! :-( ale zaraz zobacze Twoja tarte z morelami, bo te sa i je uwielbiam! :-)
-
Gość: Anulka, static-78-8-35-6.ssp.dialog.net.pl
2011/07/05 09:10:20
Zrobiłam wczoraj tą tartę, jest pyszna :) leciutka i rozpływa się w ustach :)
-
2011/07/05 11:39:32
nigdy jeszcze nie jadłam tarty, ale Twoje zdjęcia bardzo zachęcają do jej zrobienia :) zastanawiam się tylko nad kupnem tego specjalnego spodu na którym robi się tartę, bo on jest chyba konieczny? Pozdrawiam serdecznie, oby więcej takich przepisów!
-
2011/07/05 12:02:40
Cuda.wianki - dziękuję :) Szkoda, że nie masz dostępu do porzeczek, bo tarta jest cuuuudowna :)

Anulka - dziękuję za koemntarz i ciesze się, że smakowała :)

Anvilxxx - chodzi o formę do tarty? Zasadniczo jest konieczny, chociaz możesz spróbowac póki do wyłożyc ciastem tortownicę lub zwykłą formę prostokątną - obie nie za duże, żeby starczyło składników. Tylko musisz zadbac, aby boki tez byłt wyłożone ciastem. Najłatwiej zrobic to własnie w formie na tartę. To na prawdę bardzo dobry zakup na lata. Przesyłam Ci link do sklepu w którym kupiłam swoją formę - jest rewelacyjna. Ogólnie formy ceramiczne sprawdzają się o wiele lepiej niż metalowe. Pozdrawiam :) www.aledobre.pl/6338,Forma_na_tarte_ceramiczna_biala_25_cm_srednia.html

-
2011/07/06 10:40:12
ok bardzo dziękuję, na pewno skorzystam :)
-
Gość: asia1976, 252.182.stk.vectranet.pl
2011/07/14 14:57:02
Super tarta robiłam kiedyś podobną tyle, że bez migdałów, ale ta z mielonymi migdałami wyszła o niebo lepsza:) taka puszysta i wilgotna zarazem. Naprawdę polecam przepis do wypróbowania:) jak zresztą wszystkie Pani przepisy :)
-
2011/07/14 15:02:03
Bardzo dziękuję za miłe słowa i jest mi miło, że tarta smakowała :) Pozdrawiam :)
-
Gość: , ip-62-69-217-175.globalconnect.pl
2011/08/02 16:38:00
Szybka, latwa,lekka,pyszna.....czego chciec więcej??? :))) zjadłam dzisiaj całą z mężem i jutro będę musiała zrobic drugą dla gości.Chciałam się jednak zapytac jaką średnicę miałaTwoja forma,moja miała 30cm i tarta wyszła bardzo cieniutka, oczywiście w niczym to nie przeszkadza i tarta nic nie traci ze swojej atrakcyjności i boskiego smaku.Pozdrawiam Ania.
-
2011/08/02 17:07:22
No tak, 30-to centymetrowa forma jest troszkę za duża, ale cieszę się, ze smakowała :)
-
Gość: Wiśnia, 62.244.152.20*
2012/07/02 13:44:12
a czy zamiast migdałów można dodać wiórki kokosowe ?
-
2012/07/02 13:46:54
Tak, myślę że nie będzie to problem.
-
Gość: Goska : , 108-83-54-185.lightspeed.cicril.sbcglobal.net
2013/01/21 01:34:31
Tera's nie jest sezon na porzeczki, czy moge urzyc malinki czy wyjdzie rownie dobrze?
-
2013/01/21 07:14:05
Tak, nie ma problemu.
-
2014/07/25 15:49:39

fantastyczna tarta :-)