Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Ośmiornica grillowana po grecku

 

Na początku chciałabym Wam przypomniec o trwającym na blogu konkursie w którym do wygrania jest piekranik z najnowszej linii firmy Amica i weekend dla 2 osób w luksusowym hotelu w Warszawie. Po wszystkie szczegóły zapraszam TUTAJ .

A dzis zabieram Was do upalnej Grecji na typowe, południowouropejskie danie...

Przepis na tak przyrządzaną ośmiornicę otrzymałam kilka lat temu od przemiłej Greczynki w domu której spędziłam pewne niezapomniane wakacje... I mogę nawet powiedzieć, że obok pierścionka zaręczynowego była to najcenniejsza rzecz jaka wróciła ze mną do domu z tego cudownego pobytu w maleńkiej, rybackiej wiosce, w której każdego dnia, na hakach przed naszymi oknami wisiało co najmniej kilka takich ośmiornic.

Przepis jest rewelacyjny, marynata całkowicie niweluje morski (czy jak niektórzy go określają "rybi") zapach ośmiornicy, a mięso po upieczeniu jest miękkie i bardzo delikatne. Gorąco Wam go polecam :)

 

 Składniki:

 

* ośmiornica (lub kilka młodych - u mnie 3 sztuki, w sumie 600g)

 

Marynata:

 

* 3 łyżki dobrej jakościowo oliwy

* 3 łyżki czerwonego octu winnego

* 4 zmiażdżone ząbki czosnku

* 1 łyżka soku z cytryny

* 1 łyżeczka oregano

* 2 szczypty pieprzu

* 3 szczypty soli

* 3 szczypty cukru

 

Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy (ja użyłam shakera) i zalewamy nią ośmiornice. Mięso powinno się marynować co najmniej 12 godzin, a idealnie byłoby by była to cała doba.

Przed położeniem na grill mięso dokładnie odsączamy z marynaty. Ośmiornica wymaga grillowania na tacce, ponieważ surowa jest dość miękka i nie utrzymałaby się na ruszcie.

W sumie grillujemy je ok 30 - 35 minut, średnio co 5 minut odwracając. 

Ja podałam do nich grillowaną cukinię i bakłażana oraz grecki sos jogurtowo czosnkowy - tzatziki. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 19 lipca 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/07/19 10:28:07
Zdjęcia niesamowite! Wręcz fantazyjne!!! Ale jak i z której strony czepić się tego potwora? :)) Pozdrówki :)
-
2011/07/19 10:30:49
Dagmaro dziękuję :) Ano od nóżek się za niego zabrać :)
-
2011/07/19 10:36:07
wygląda super.. ale cos mi się wydaje że w moim przypadku na patrzeniu by się skończyło :P
-
2011/07/19 10:37:04
Kasia jak jeszcze nigdy nie próbowałaś, to najwyższa pora :)
-
2011/07/19 10:45:09
Ale zdjęcia super ,ja jadłam w zeszłym roku ale w sałatce z owoców morza ,muszę zrobić zupełnie o niej zapomniałam,dziękuję za przypomnienie:))
-
2011/07/19 10:45:41
Rany Julek, TO się je???
-
2011/07/19 10:47:06
Kasiu dziękuję :)
Agnieszko TO jest przepyszne :)
-
2011/07/19 11:37:16
Ależ mnie zastrzeliłaś:) grillowana osmiornica..jejku...bardzo ją kiedyś lubiłam:))) masa wspomnień:))) pychota.
-
2011/07/19 11:46:04
To tak jak u mnie - masa wspomnień :)
-
2011/07/19 12:01:40
pierwsze zdjęcie super !!
-
2011/07/19 12:20:22
OJ ....BRRRRR nigdy w życiu... ha ha ja wole schabowego.
Ale zdjęcia ogniście piękne.
-
2011/07/19 12:32:52
Dorotko dziękuję :)

Elu nie zarzekaj się :) Na pewno udało by mi się skusic Cię na taką ośmiorniczkę :)
-
2011/07/19 12:54:09
No cóż, danie chyba nie dla mnie. Jakoś mnie ta ośmiornica przeraża. Może kiedyś spróbuję takie danie, ale z zamkniętymi oczami :)
-
2011/07/19 13:46:08
Jeszcze nigdy nie miałam okazji konsumować czegoś takiego ,ale po opisie i pięknych zdjęciach z chęcią bym dobrała się do takiej ośmiorniczki .Pozdrawiam
-
Gość: oliwia, 89-75-93-151.dynamic.chello.pl
2011/07/19 14:00:09
Nie no piekna ta osmiorniczka i zapewne pyszna. Ostatnio przegladalam strony amerykanskie o gotowaniu i spodobal mi sie przepis Chicken Enchiladas www.epicurious.com/recipes/food/views/Jessica-Albas-Chicken-Enchiladas-232349
i od razu pomyslalam o Gotuje bo lubie :).
-
2011/07/19 14:29:57
ośmiorniczki jadałam również w Grecji, pierwszy raz zamkniętymi oczami ;) ale mięso zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie:) ośmiorniczkom mówię TAK! :)
-
2011/07/19 14:32:20
Lutka - jestem pewna, że by Ci smakowały :)
Oliwia :)))
Zawsze.oliwek - ja też jadłam je pierwszy raz w Grecji i wychodzę z założenia, że pewne rzeczy powinno się po raz pierwszy jeść w tym kraju, w którym jest to potrawa tradycyjna :)
-
2011/07/19 14:37:14
wyglada oblednie:)
sa dania i wina, ktore najlepiej smakuja tam skad pochodza. ja zawsze mam problem z przeniesieniem tego samego smaku...w grecji szumi morze, pachnie swiezymi rybami i gdzies w gorze unosza sie cichaczem maslane oczy zakochanych. nic dziwnego ze na wakacjach jedzenie zazwyczaj smakuje oblednie:)
-
2011/07/19 16:00:39
Wspaniałe i takie wakacyjne:) Pozdrawiam:)
-
2011/07/19 16:18:41
Pewnie jest to pyszne ale ja i owoce morza nie przepadamy za sobą:( Niestety... Ale zdjęcia są powalające! Przepiękne!
Pozdrawiam serdecznie:)
Asiek
-
2011/07/19 17:34:26
Ładne fotki :)).
Ja bym chyba się nie odważyła, choć kto wie ;-)
-
2011/07/19 19:24:14
zdjęcia świetne, ale chyba bym się odważyła zjeść. Pozdrawiam :)
-
Gość: drahma, aqz173.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/19 20:51:48
Oj Kasiu czuję, ze przez Ciebie popełnimy grzech obżarstwa, lecę rozmrozić kalmary... a zdjęcie jak zawsze zapiera dech:)
-
2011/07/19 21:53:51
Dziękuję Wam pięknie za miłe słowa i pozdrawiam ciepło :)
-
2011/07/19 23:05:37
o rety !
ależ śliczne zdjęcia. hmm...
ośmiornicy nie jadłam, nie wiem, czy bym się odważyła.
a Twoja jednak tak kusząco wygląda.
-
2011/07/20 13:12:39
kasiu te zdjęcia wygl;adaja jak kadr z bajki dosłownie ....z tym, ze pewnie w żadnej bajce nie pokażą procesu smażenia żyjątek:) .... ośmiornicy nie jadłam w zyciu ....i nie wiem czy bym sie odważyła, no chyba, ze byłaby juz poćwiartowana i nei wiedziałabym co jem ....samego smaku ciekawa jestem bardzo,a le wyglad mnie odstrasza:) pozdrawiam kochana
-
Gość: BASIA, ayk125.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/20 13:18:06
ja z moim chłopakiem długo staliśmy nad tym ,,potworkiem":)) i pomimo silnej chęci, skończyło się na rybce:)) pozdrawiam:))!
-
2011/07/20 13:22:19
Karmelitko dziękuję :)

Basiu może jeszcze kiedys się skusicie :) Ja mówię, że smakuje jak kurczak ;) Czyli taki neutralny smak :)

Joluś dziękuję Kochana :*
-
2011/07/21 10:34:16
Hey. Ja tegoroczne wakacje spedziłam na Roodos i miałam ochote na tekie cudo. Wyszperaliśmy z mężem małą knajpe i własnie tam skosztowałam ośmiornice i grilowane i marynowane w białym winie z chili...boski smak...naprawde jak kurczaczek! Polecam. Poza tym ośmiornice, małże, krewetki, ostrygi to przeciez źródło cennego białka. I oczywiście zdrowe ...
-
2011/09/05 19:12:17
Spróbuję to zrobić, wygląda świetnie! Proszę jednak o poradę: jaka oliwa będzie odpowiedniej jakości?
-
2011/09/05 21:04:50
Zdecydowanie najlepsza będzie grecka, ale każda oliwa się nada :)
-
2011/09/08 14:15:55
Użyłam włoskiej, Monini, bo widziałam reklamę w tv:) danie wyszło cudownie!
-
2011/09/08 14:33:41
Super, cieszę się, że smakowało :)
-
Gość: Wiesiek, 89-171-196-244.static.ip.netia.com.pl
2014/09/08 10:16:40
Właśnie wróciłem z Grecji. Brakuje mi w Twoim opisie sposobu przygotowania ośmiornicy. Czy Ją w jakiś sposób oprawiałeś? Czy tak prosto z "morza" do marynaty ? :-)