Menu

Gotuję, bo lubię

Ośmiornica grillowana po grecku

kasiaaaa24

 

Na początku chciałabym Wam przypomniec o trwającym na blogu konkursie w którym do wygrania jest piekranik z najnowszej linii firmy Amica i weekend dla 2 osób w luksusowym hotelu w Warszawie. Po wszystkie szczegóły zapraszam TUTAJ .

A dzis zabieram Was do upalnej Grecji na typowe, południowouropejskie danie...

Przepis na tak przyrządzaną ośmiornicę otrzymałam kilka lat temu od przemiłej Greczynki w domu której spędziłam pewne niezapomniane wakacje... I mogę nawet powiedzieć, że obok pierścionka zaręczynowego była to najcenniejsza rzecz jaka wróciła ze mną do domu z tego cudownego pobytu w maleńkiej, rybackiej wiosce, w której każdego dnia, na hakach przed naszymi oknami wisiało co najmniej kilka takich ośmiornic.

Przepis jest rewelacyjny, marynata całkowicie niweluje morski (czy jak niektórzy go określają "rybi") zapach ośmiornicy, a mięso po upieczeniu jest miękkie i bardzo delikatne. Gorąco Wam go polecam :)

 

 Składniki:

 

* ośmiornica (lub kilka młodych - u mnie 3 sztuki, w sumie 600g)

 

Marynata:

 

* 3 łyżki dobrej jakościowo oliwy

* 3 łyżki czerwonego octu winnego

* 4 zmiażdżone ząbki czosnku

* 1 łyżka soku z cytryny

* 1 łyżeczka oregano

* 2 szczypty pieprzu

* 3 szczypty soli

* 3 szczypty cukru

 

Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy (ja użyłam shakera) i zalewamy nią ośmiornice. Mięso powinno się marynować co najmniej 12 godzin, a idealnie byłoby by była to cała doba.

Przed położeniem na grill mięso dokładnie odsączamy z marynaty. Ośmiornica wymaga grillowania na tacce, ponieważ surowa jest dość miękka i nie utrzymałaby się na ruszcie.

W sumie grillujemy je ok 30 - 35 minut, średnio co 5 minut odwracając. 

Ja podałam do nich grillowaną cukinię i bakłażana oraz grecki sos jogurtowo czosnkowy - tzatziki. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (34)

Dodaj komentarz
  • dagmara_65

    Zdjęcia niesamowite! Wręcz fantazyjne!!! Ale jak i z której strony czepić się tego potwora? :)) Pozdrówki :)

  • kasiaaaa24

    Dagmaro dziękuję :) Ano od nóżek się za niego zabrać :)

  • milk_chocolate84

    wygląda super.. ale cos mi się wydaje że w moim przypadku na patrzeniu by się skończyło :P

  • kasiaaaa24

    Kasia jak jeszcze nigdy nie próbowałaś, to najwyższa pora :)

  • kasiaorlikowska

    Ale zdjęcia super ,ja jadłam w zeszłym roku ale w sałatce z owoców morza ,muszę zrobić zupełnie o niej zapomniałam,dziękuję za przypomnienie:))

  • agnieszka_w_krakowie

    Rany Julek, TO się je???

  • kasiaaaa24

    Kasiu dziękuję :)
    Agnieszko TO jest przepyszne :)

  • trzcinowisko

    Ależ mnie zastrzeliłaś:) grillowana osmiornica..jejku...bardzo ją kiedyś lubiłam:))) masa wspomnień:))) pychota.

  • kasiaaaa24

    To tak jak u mnie - masa wspomnień :)

  • dorota20w

    pierwsze zdjęcie super !!

  • elau66wr

    OJ ....BRRRRR nigdy w życiu... ha ha ja wole schabowego.
    Ale zdjęcia ogniście piękne.

  • kasiaaaa24

    Dorotko dziękuję :)

    Elu nie zarzekaj się :) Na pewno udało by mi się skusic Cię na taką ośmiorniczkę :)

  • kabamaiga

    No cóż, danie chyba nie dla mnie. Jakoś mnie ta ośmiornica przeraża. Może kiedyś spróbuję takie danie, ale z zamkniętymi oczami :)

  • lutka40

    Jeszcze nigdy nie miałam okazji konsumować czegoś takiego ,ale po opisie i pięknych zdjęciach z chęcią bym dobrała się do takiej ośmiorniczki .Pozdrawiam

  • Gość: [oliwia] *.dynamic.chello.pl

    Nie no piekna ta osmiorniczka i zapewne pyszna. Ostatnio przegladalam strony amerykanskie o gotowaniu i spodobal mi sie przepis Chicken Enchiladas www.epicurious.com/recipes/food/views/Jessica-Albas-Chicken-Enchiladas-232349
    i od razu pomyslalam o Gotuje bo lubie :).

  • zawsze.oliwek

    ośmiorniczki jadałam również w Grecji, pierwszy raz zamkniętymi oczami ;) ale mięso zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie:) ośmiorniczkom mówię TAK! :)

  • kasiaaaa24

    Lutka - jestem pewna, że by Ci smakowały :)
    Oliwia :)))
    Zawsze.oliwek - ja też jadłam je pierwszy raz w Grecji i wychodzę z założenia, że pewne rzeczy powinno się po raz pierwszy jeść w tym kraju, w którym jest to potrawa tradycyjna :)

  • ola7

    wyglada oblednie:)
    sa dania i wina, ktore najlepiej smakuja tam skad pochodza. ja zawsze mam problem z przeniesieniem tego samego smaku...w grecji szumi morze, pachnie swiezymi rybami i gdzies w gorze unosza sie cichaczem maslane oczy zakochanych. nic dziwnego ze na wakacjach jedzenie zazwyczaj smakuje oblednie:)

  • aciri

    Wspaniałe i takie wakacyjne:) Pozdrawiam:)

  • asiek_ba

    Pewnie jest to pyszne ale ja i owoce morza nie przepadamy za sobą:( Niestety... Ale zdjęcia są powalające! Przepiękne!
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Asiek

  • majanaboxing

    Ładne fotki :)).
    Ja bym chyba się nie odważyła, choć kto wie ;-)

  • wariatka327

    zdjęcia świetne, ale chyba bym się odważyła zjeść. Pozdrawiam :)

  • Gość: [drahma] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Oj Kasiu czuję, ze przez Ciebie popełnimy grzech obżarstwa, lecę rozmrozić kalmary... a zdjęcie jak zawsze zapiera dech:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam pięknie za miłe słowa i pozdrawiam ciepło :)

  • karmel-itka

    o rety !
    ależ śliczne zdjęcia. hmm...
    ośmiornicy nie jadłam, nie wiem, czy bym się odważyła.
    a Twoja jednak tak kusząco wygląda.

  • jolantaszyndlarewicz

    kasiu te zdjęcia wygl;adaja jak kadr z bajki dosłownie ....z tym, ze pewnie w żadnej bajce nie pokażą procesu smażenia żyjątek:) .... ośmiornicy nie jadłam w zyciu ....i nie wiem czy bym sie odważyła, no chyba, ze byłaby juz poćwiartowana i nei wiedziałabym co jem ....samego smaku ciekawa jestem bardzo,a le wyglad mnie odstrasza:) pozdrawiam kochana

  • Gość: [BASIA] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ja z moim chłopakiem długo staliśmy nad tym ,,potworkiem":)) i pomimo silnej chęci, skończyło się na rybce:)) pozdrawiam:))!

  • kasiaaaa24

    Karmelitko dziękuję :)

    Basiu może jeszcze kiedys się skusicie :) Ja mówię, że smakuje jak kurczak ;) Czyli taki neutralny smak :)

    Joluś dziękuję Kochana :*

  • dorotamirowska

    Hey. Ja tegoroczne wakacje spedziłam na Roodos i miałam ochote na tekie cudo. Wyszperaliśmy z mężem małą knajpe i własnie tam skosztowałam ośmiornice i grilowane i marynowane w białym winie z chili...boski smak...naprawde jak kurczaczek! Polecam. Poza tym ośmiornice, małże, krewetki, ostrygi to przeciez źródło cennego białka. I oczywiście zdrowe ...

  • jagodka_0

    Spróbuję to zrobić, wygląda świetnie! Proszę jednak o poradę: jaka oliwa będzie odpowiedniej jakości?

  • kasiaaaa24

    Zdecydowanie najlepsza będzie grecka, ale każda oliwa się nada :)

  • jagodka_0

    Użyłam włoskiej, Monini, bo widziałam reklamę w tv:) danie wyszło cudownie!

  • kasiaaaa24

    Super, cieszę się, że smakowało :)

  • Gość: [Wiesiek] *.static.ip.netia.com.pl

    Właśnie wróciłem z Grecji. Brakuje mi w Twoim opisie sposobu przygotowania ośmiornicy. Czy Ją w jakiś sposób oprawiałeś? Czy tak prosto z "morza" do marynaty ? :-)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci