Menu

Gotuję, bo lubię

Kurczak z grilla w marynacie cytrynowo miodowej

kasiaaaa24

 

Pierwszy grill w tym sezonie mam za sobą. Troszkę późno, ale do tej pory pogoda w weekendy raczej nie sprzyjała grillowaniu.

W zeszłym roku zaprezentowałam Wam mój tajemniczy przepis na bezapelacyjnie najlepszą karkówkę z grilla (przepis TUTAJ). Ponieważ cieszy się on ogromnym powodzeniem, postanowiłam w tym roku przedstawić Wam drugi, mój ulubiony przepis na grillowane mięso. Tym razem jest to przepis na aromatycznego kurczaka z lekko słodką nutą miodu. O ile mięso wieprzowe na grill zawsze przygotowuję na ostro, tak drób lubię na słodko. Do marynowania nadają się zarówno nogi, piersi jak i skrzydełka - wszystko zależy od tego, na co w danej chwili macie ochotę (chociaż zdecydowanie najlepiej grillują sie piersi).

Do kurczaka przygotowałam sałatkę z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, ogórka i vinegretu, ale idealnie będą też pasować grillowane ziemniaki natarte czosnkiem i posypane ostrą papryką.

 

Składniki:

 

* 4 spore udka z kurczaka

 

Marynata:

 

* 1 szczypta suszonego tymianku

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* 2 zmiażdżone ząbki czosnku

* 1 mała łyżeczka czerwonego octu winnego

* 2 łyżki płynnego miodu

* 2 łyżki soku z cytryny

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/3 łyżeczki pieprzu

 

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso przekładamy do miski, którą przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. W tym czasie trzeba ok 2-3 razy wstrząsnąć miską, aby marynata równomiernie obtoczyła mięso.

Mięso umieszczamy na tacce i grilujemy ok 45 minut - średnio co 5 minut odwracając je.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Przepis autorski

Komentarze (24)

Dodaj komentarz
  • zawsze.e.ewelajna

    Kasiu, Ty jesteś tak szybka z zamieszczaniem tych przepisów, że ja nie wiem kiedy Ty to robisz... Coś niesamowitego... A na grillu jeszcze nie byłam - jestem pewna, ze u Ciebie był pyszny!

  • eve3.0

    Piękne te uda! cudowne, aż przez ekran komputera czuję ten zapach grillowanego mięsa! musiało być przepyszne!

  • zawsze.oliwek

    zdjęcia są tak sugestywne, że prawie poczułam ten dym i aromat grillowanego mięsa:)
    marynata fajna, zapisuję :)

  • Gość: [drahma] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu to drugie zdjęcie to wręcz mistrzostwo świata, piękne!

  • kulinarnespotkania

    zdjecia sa mega apetyczne:) az nabralam ochoty na takie pyszne udeczko:)

  • darki85

    lubię z taką chrupiąca skórką (:

  • lutka40

    Wyglądają smakowicie

  • asialc1

    Musiał byc przepyszny i na pewno zniknął szybciej niż się pojawił ;-) Wygląda rewelacyjnie!

  • gosiab_3

    alez apetyczne te fotki....wspaniale.....mniaaaaam......

    Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość: [Ola] *.dolsatbelchatow.pl

    wygląda bardzo apetycznie;) a i udane zdjęcia!

  • majanaboxing

    Klimatyczne fotki, super. Aż by się chciało zaśpiewać : "płonie ognisko w lesie ...." :))

  • milk_chocolate84

    genialne zdjęcia :) Ja już pierwszego grilla mam dawno za sobą.. ale na kolejnym pomyślę o tym kurczaku ;) Pozdrawiam cieplutko :)

  • dorota20w

    drugie zdjęcie jest wspaniałe !

  • kini1812

    ależ piekielne zdjęcia! :))

  • asiek_ba

    Ależ głodna się zrobiłam... mogę jedno? z chrupiącą skórką... Pliiissss...:)
    Pozdrawiam
    Asiek

  • judik1119

    Aż zgłodniałam...pyszny sposób na kurczaka!!:)

  • karmel-itka

    o, bardzo pyszna marynata!
    mm... grill. ależ mi smaku narobiłaś xd

  • atina_bc

    tak musi świetnie smakować:)

  • waniliowakawiarenka

    Kasiu,,,,ale mi smakaaaa zrobiłaś:(((( smutna buźka, bo ja nie grilowałam jeszcze w tym roku,,,buuuuuu! Ale zdjęcia!!1WOW WOWO OW;)

  • kasiaaaa24

    Ja mam nadzieję, że u mnie to nie był pierwszy i ostatni raz ;)

  • Gość: [mmmroczek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale apetyczne... mmmmy... ślinka cieknie :)
    A zdradzisz mi jak zrobić piersi z tą marynatą?

  • kasiaaaa24

    Przecinasz piersi na pół (wzdłuż) i zalewasz marynatą :) I marynujesz tak samo jak nogi :)

    Miłej niedzieli :)

  • Gość: [mmmroczek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dziękuję Kasiu :*

  • jagodka_0

    Na grilla polecam oliwę w sprayu:) wrzucić na ruszt i popsikać. Ostatnio próbowałam, mięsko wychodzi chrupiące, wprost idealnie;]

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci