Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto migdałowe z agrestem

kasiaaaa24

 

Niezmiernie delikatne i puszyste ciasto świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem agrestu. Klasyczny, maślany smak ucieranego ciasta dodatkowo wzbogacony został mąką migdałową. Jest na prawdę pyszne. Polecam.

 

Składniki:

 

* 270 g mąki

* 100 g mielonych migdałów

* 210 g cukru

* 200 g miękkiego masła

* 4 jajka

* 1 łyżka miodu

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 budyń waniliowy (proszek)

* 400 g agrestu

* 3 łyżki płatków migdałowych

* 2 łyżki cukru

 

Bardzo miękkie masło miksujemy z cukrem ok 5 minut, a następnie dodajemy jajka oraz miód i miksujemy kolejne 5 minut. Nie przejmujcie się, jeśli pojawią się grudki, a nawet ciasto będzie wyglądac ja zwarzone (to normalna reakcja na dodanie jajek do masła i po dodaniu mąki wszystko się wyrówna).

Mąkę łączymy z proszkiem,budyniem i mączką migdałową i po łyżce dodajemy do masy jajeczno maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite, przekładamy je do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy (25 x30 cm). Na cieście umieszczamy owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 Przepis autorski

Komentarze (47)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Nie mam skąd zdobyć agrestu, na targ się raczej w taką pogodę nie wybiorę ale przepis zapiszę bo pysznie się zapowiada:)

  • wegeblog

    Bardzo fajne zdjęcia :)

  • ugotujmy

    agrest cudowny!

  • goh_amku-amku

    wow! wygląda fenomenalnie, zarówno przed, jak i po:) (i domyślam się że w trakcie również:)))

  • milk_chocolate84

    trzeba agrestu poszukać ;) Pod tą kawę co teraz pije byłoby dobre.. :)

  • margot11

    uwielbiam ciasta z agrestem a to twoje Kasiu wygląda przepysznie

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam :)

  • darki85

    kręcę nosem na widok agrestu, ale ostatnio znalazłam fajny przepis Dorotki i chce wypróbować. Mam nadzieje, że będzie tak pysznie wyglądać jak Twoje (:

  • od-kuchni

    Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda to już jestem jego wielką fanką!

  • msbella

    wygląda wyśmienicie, chyba wypróbuję, bo mi został jeszcze jeden krzak agrestu (nie kompletny już) do obrania

  • Gość: [Oliwka] *.internetdsl.tpnet.pl

    Świetny przepis! Uwielbiam agrest i jak tylko dostanę go w swoje ręce to upiekę ciasto na pewno.

    Jak jedząc i piekąc takie pyszności utrzymujesz figurę?:) Podziwiam.

  • judik1119

    Pięknie się ciacho prezentuje:) Szkoda że u mnie w regionie ciągle leje i nie ma jak kupić owoców bo na pewno bym się skusiła na kolejne z Twoich cudnych ciast:)

  • restauracjadomowa

    pysznie wygląda:)

  • kulinarnespotkania

    porywam kawalek tego wspanialego ciasta i zmykam:)

  • berrypunch

    Ależ cudowne, muszę jechać do babci po agrest ! :)

  • asiek_ba

    O czarodziejko! Oto jak z borówek wyczarować piękne i pyszne ciasto z agrestem i migdałami:):):) To chyba tylko ty potrafisz:):) Cudne zdjęcia, ciasto trafia na listę "do wykonania":)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Asiek

  • kaaasiuniaa

    Nie wiem jak to się stało ale nigdy nie jadłam jeszcze ciasta z agrestem, chętnie nadrobię Twoim przepisem :-) Wygląda wspaniale.

  • aciri

    Wygląda przepięknie. Ładnie wyrosło:)

  • gosiab_3

    super wyglada!!! chcialoby sie siegnac po ten kawaleczek czekajacy na talerzyku....

    Pozdrawiam Kasiu :)

  • jolantaszyndlarewicz

    no tak, a ja dziś zeżarłam wszystkie kulki z krzaków:) ...nie było ich wpr\awdzie wiele, ale na placek by starczyło:) ....pozdrawiam i porywam kawałek:)

  • majanaboxing

    To ciasto musi być pyszne :)) Lubię agrest :)

  • karmel-itka

    właśnie agrest czeka w lodówce.
    hmmm... xd

  • pieczarka_mysia

    Pieknie wyglada :) a powiedz mi Kasienko prosze ktore bardziej polecasz ciasto z agrestem - Twoje nowe wczoraj upieczone czy te poprzednie, ktore masz juz na blogu?, bo dzisiaj mam smaka na cos agrestowego.

    Pozdrawiam serdecznie

  • kasiaaaa24

    Zdecydowanie bardziej to polecam :) Jest REWELACYJNE :)

  • pieczarka_mysia

    Dziekuje za odpowiedz i napewno skorzystam :)

    Pozdrawiam i zycze milego dnia ;)

  • waniliowakawiarenka

    A wiesz ... tak patrzę sobie na zdjęcie jeszcze nie upieczonego ciasta - i bardzo mi się podoba! Płatki migdałowe z agrestem - nieznany jest mi ten smak:) A tyle agrestu w ogrodzie...;)

  • Gość: [Ola] 195.117.116.*

    Ciasto z agrestem-jeszcze nie jadłam, ale musi być pyszne..

  • Gość: [Andzik] *.silweb.pl

    Mam pytanie- przełykam ślinkę na widok ciasta, spisuje produkty, bo jutro na pewno go zrobię, ale został ten proszek budyniowy w przepisie niewykorzystany. Rozumiem, że dodajesz go do mąki? (tak jak sie dodaje mąkę ziemniaczaną).
    Dzieki za super pomysły ;)

  • kasiaaaa24

    Tak, tak, dodajemy do mąki :) Już poprawiłam :)

    Pozdrawiam ciepło i czekam na recenzję :)

  • Gość: [Andzik] *.silweb.pl

    Spieszę powiadomić,że zrobiłam ciasto. Wyszło świetnie (tak też smakowało wg opini publicznej). Został jeszcze miód, który gdzies sie zgubił w przepisie- dodałam go do ciasta podczas ucierania. Nie wiem, czy takie miało być jego przeznaczenie- ale wyszło dobre...Pozdrawiam.

  • pieczarka_mysia

    Ciasto wyszlo przepyszne! Wszystkim go serdecznie polecam :) Pycha!
    Dziekuje Kasiu za pyszny przepis, pozdrawiam i zycze milej niedzieli ; )

  • brummblogging

    Dzień dobry! Upiekłam. Ze śliwkami. Ciasto ma obłędny smak - chyba dzięki mielonym migdałom - jest wspaniałe i wilgotne i niezbyt słodkie. Z pewnością upiekę je jeszcze z innymi owocami. Mniam!
    ...ze wstydem muszę przyznać - buu ach, buuu! - że mi się pośrodku blaszki nie wypiekło... czy to wina owoców? zjadamy dookoła :) pycha!
    Fajny blog, gratuluję!

  • kasiaaaa24

    Myślę, że albo kwestia słabszego piekarnika niz mój lub śliwki puściły sok. Na przyszłość proponuję piec 10 min dłużej :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Aleksandra] *.zone6.bethere.co.uk

    Doszły mnie wieści, że jesteś niezadowolona, iż przygotowałam Twoje ciasto w ramach akcji "Weekendowa cukiernia" i nie umieściłam linka do bloga.
    Przede wszystkim już w pierwszym akapicie umieściłam link do "Weekendowej cukierni".
    Po drugie, wybacz, ale nie zauważyłam linka w poście "Weekendowej cukierni" do Twojego bloga. Jest naprawdę malutki. Myślałam, że to przepis jednej z organizatorek akcji.
    Wczytałam się w posta i poprawiłam już mój (nie mój) błąd. Pod moim postem znajdziesz link do swojego bloga.

    Uważam, że powinnaś najpierw napisać do mnie, że coś jest zrobione nie tak. Nigdy nikomu nie "ukradłam" przepisu i zawsze wpisuję źródło pochodzenia przepisu. Tym razem był link do akcji, a tam wszystkie informacje na temat pochodzenia ciasta.

  • kasiaaaa24

    Nie napisałam, że jestem niezadowolona, tylko jesli był tam link do mnie, to nalezy go podac. Albo teraz składac reklamację do Organizatorki, że sała tak mały link.

  • Gość: [Aleksandra] *.zone6.bethere.co.uk

    Pisałyśmy komentarze w tym samym czasie i nie znałam do końca Twojego stanowiska.
    Życzliwa dusza przekazała mi, że szykujesz "atak" na mojego bloga za brak linka.
    Chyba dlatego przyjęłam z lekka agresywny ton wypowiedzi :D. Broniący się :).

    Kasiu, tak jak pisałam u siebie na blogu. Post został opisany.

    Cieszę się, że to przepis autorski, bo mogę coś Tobie podpowiedzieć. Spróbowałam zrobić ciasto z roztopionym masłem. Nie wiem czy to jednorazowe szczęście, ale ciasto udało się super. Nic się nie ważyło (kilka razy miałam taki przypadek przy innym przepisie i ciasto mi nie wyrastało porządnie). Przepisy na francuskie migdałowe gateau robi się z roztopionym masłem. Ciasto jest tak dobre, że będę robić je na pewno nie raz. Będę eksperymentować z tym masłem :)

  • bozena-1968

    Zrobilam takie ciasto , ale z malinami i dynią ze słoika w ramach weekendowej cukierni i dopiero dzisiaj doczytałam się , że to Twój przepis..A co do ciasta- jest pyszne...

  • alinkawyka

    Ja też upiekłam to ciasto... z malinami i morelami i wszyscy goście u mnie orzekli, że jest pyyyychaaa!!! Ja w każdym bądź razie z dłonią na sercu mówię: rozpływa się w ustach. Dziękuję za wspaniały przepis i będę nadal eksperymentować z tym ciastem dodając inne owoce. Kto tego ciasta jeszcze nie piekł, niech upiecze!!! Polecam jak najbardziej!!!!

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za komentarze. Pozdrawiam :)

  • Gość: [kachaj] *.ipartner.com.pl

    Super wygląda, jutro zrobię, ale standardowo już mam 2 pytania: czy mielone migdały to mogą być takie ze skórką? I czy piecze Pani z termoobiegiem?
    Ogólnie świetny blog, naprawdę gratuluję i zazdroszczę, no właśnie - naprawdę :)

  • kasiaaaa24

    Po pierwsze dziękuję za miłe słowa :)

    Jak chodzi o migdały - mogą byc ze skórką. Natomiast nigdy nie piekę z termoobiegiem. Wszystkie przepisy na blogu są do opcji góra+dół.

    Mam nadzieję, ze ciasto będzie smakowało :)

    Pozdrawiam

  • iwonaaa6

    witam czy agrest do tego placka moze byc mrozony?

  • kasiaaaa24

    Tak, tylko proszę go rozmrozić na ręczniku papierowym.

  • iwonaaa6

    pyszne ciasto,robiłam z mrozonego agrestu,jestem wielka wielbicielka twojego bloga:)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [Ela] *.xdsl.centertel.pl

    Czy ten budyń ma byc w proszku czy gotowany?

  • kasiaaaa24

    Tak jak napisałam w składnikach, ma to być proszek.
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci