Menu

Gotuję, bo lubię

Muffiny jagodowe z ricottą

kasiaaaa24

 

Powiem szczerze, że długo zastanawiałam sie, czy dodać ten przepis, ponieważ założeniem bloga jest pokazywanie Wam zdjęć gotowej potrawy, a tych muffinek nie zdążyłam sfotografować... Jedyne zdjęcie jakie mam, to to zrobione jeszcze przed pieczeniem. Kiedy niezapowiedzianie pojawiła się szwagierka z mężem i dziecmi, muffinki własnie stygły a ja przygotowywałam się do zrobienia im zdjęć. Nie potrafiłam odmówić dzieciom, a maleńkie łapki (ok - te duże też :) ) tak często po nie sięgały, że nie została do zdjęć ani jedna babeczka.

Te dość nietypowe (przez dodanie sera i mieszanie mikserem) muffinki są zjawiskowe. Tak miękkich i puszystych muffinek nie miałam jeszcze okazji jeść. Już planuję powtórzyć je w wersji z innymi owocami, i miejmy nadzieję, że wówczas uda mi się wstawić ich zdjęcia.

Niemniej jednak gorąco zachęcam Was do upieczenia ich i nawet zaryzykuję stwierdzenie, że lepszych muffinek mogliście nigdy wcześniej nie jeść :)

 

Składniki:

 

* 1,5 szklanki mąki

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 szklanka cukru

* skórka otarta z 1 cytryny

* 80 g miękkiego masła

* 3/4 szklanki ricotty (może być mascarpone, lub zwykły twaróg sernikowy)

* 2 jajka

* 1 szklanka jagód

 

Masło ubijamy z cukrem i jajkami ok 3 minuty, a następnie dodajemy ser oraz zest (skórkę) i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do mokrych składników. Miksujemy tylko chwilkę, do czasu aż składniki się połączą (u mnie było to ok 10 sekund). 3/4 szklanki jagód dodajemy do ciasta (od chwili dodania owoców ciasto mieszamy już tylko łyżką) a resztę zostawiamy do posypania wierzchu.

Ciasto umieszczamy w papilotkach (do 3/4 wysokości) a na wierzchu umieszczamy po kilka jagód. Wstawiamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piczemy ok 20 - 25 minut + 5 minut podpiekania tylko od spodu (wbity w środek patyczek powinien wyjść suchy).

 

Smacznego :) 

 

 

 

 Źródło

Komentarze (51)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Pyszne. Łaczyłam już te smaki i wiem jak to smakuje:)

  • judik1119

    Muszą być pyszne!:) Mniam:) Tez bym się od razu rzuciła na nie:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :) I jeszcze raz przepraszam za brak zdjęcia gotowych muffinek.

  • wegeblog

    Ja na pewno je upiekę to pokażę jak wyglądają gotowe :)

  • kasiaaaa24

    Super :) Zatem czekam :)

  • lutka40

    Jejku one nawet w stanie surowym wyglądają cudnie .Nie dziwię się ,że nie zdążyłaś zrobić zdjęć .Jednym słowem zostałam zachęcona i w najbliższym czasie muffinki zagoszczą w moim domu

  • baaaraneeek

    Jakie śliczne te muffinki :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam pięknie :) A faktycznie, fakt że tak zniknęły można potraktowac jako rekomendację ;)

  • burczymiwbrzuchu

    Wyszły piękne! Nie łączyłam jeszcze ricotty z jagodami, muszę spróbować:)

  • maryjerzak

    Na pewno świetnie smakują, skoro tak szybko zniknęły:)Pozdrawiam:)

  • Gość: [MałgosiaZ] *.ip.netia.com.pl

    Przepiękne te muffiny! jagody i ricotta to najlepsze smaki :-) ktoś kiedyś powiedział, że w muffinach mozna się zakochać- i miał rację! Raz zrobisz i jestes porobiony do końca :-) ale jak pysznie porobiony! pozdrawiam i smacznego zyczę

  • goh_amku-amku

    Rozeszły jak ciepłe... muffinki:) nic dziwnego, bo zapowiadają się rewelacyjnie:) ja jeszcze nigdy nie robiłam muffinek, ale muszę spróbować w końcu:)

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    na pewno zrobię!! :) jeszcze nie jadłam jagód w tym sezonie i oto mam powód :) kurczę, Kasiu, ja tu muszę magisterkę pisać, a Twój blog rozprasza i kusi!! ;P

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam pięknie za miłe słowa :)

    Katia - założenie jest takie, żeby kusił i uzależniał ;)

  • milk_chocolate84

    Ile było takich wypieków że do zdjęcia nic nie zostało :P
    Małe łapki uwielbiają muffinki więc nie dziwne że natychmiast znikły :)

  • justgreatfood

    Brzmią dobrze, szkoda, że nie ma zdjęcia po upieczeniu...

  • kaaasiuniaa

    Twoje muffinki wyglądają bardzo kusząco, odeszłam na chwilę od laptopa i już mam na nie zamówienie ;-) Piękne zdjęcia.

  • Gość: [AiJ] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Trzeba będzie wypróbować ten przepis :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu one wyglądają zjawiskowo nawet na surowo:) ....wiec nie dziwię się, ze znikały:) .....wspaniały przepis:)

  • fantazjemagdyk

    wow jak cudownie się prezentują :) zjadłabym z wielką ochotą :)

  • majanaboxing

    Takie muffiny na pewno są przepyszne!:)

  • karmel-itka

    wyborne te babeczki!

  • flowerek.com

    Jestem pewna, ze po upieczeniu byly rownie apetyczne jak przed. Pozdrawiam!

  • Gość: [mmmroczek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Świetny przepis! Mam straszną słabość do muffinek, więc na pewno prędzej czy później wypróbuje Twój przepis :* Dziękuję za inspirację :D

  • Gość: [Foszmanka] *.do-op.man.stargard.pl

    Przepis wypróbowany, a ledwo je wyjęłam z piekarnika, już połowy nie ma ;P są prześwietne

  • kasiaaaa24

    Foszmanko cieszę sie, że pomimo braku zdjęcia zdecydowałas sie je upiec :) Mówiłam, że są pyszne... :)

    Pozdrawiam ciepło :)

  • hannapamietniksmakow

    Aż mi ślinka cieknie!!! Muszę oba przepisy z owocami wypróbować (czereśniowe ciasto i muffiny).Tym bardziej że są takie szybkie i łatwe.

  • waniliowakawiarenka

    hmmm zdjęcie może i sprzed pieczenia, ale cudne:) To już są jagody???????????:))))))))

  • kasiaaaa24

    Juz co najmniej tydzień temu widziała jagody na placu :) Trzeba się nacieszyc, nim się skończą :)

  • megii013

    Witaj. Świetny blog, ciekawe zdjęcia, na pewno skorzystam w przyszłości z Twoich przepisów, pozdrawiam, magda

  • anvilxxx

    witam! mam pytanie, ile tak około tych muffinek wychodzi z podanej przez Ciebie porcji? pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    około 15 :)

  • Gość: [Asik] *.ip.netia.com.pl

    Witam:) Odkryłam niedawno ten blog i jestm nim zachwycona. Mam pytanie dotyczą ce tych muffinek: jakimi owocami można zastąpić jagody i czy można w tym przepisie owoce zastąpić np. czekoladą. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne rewelacyjne przepisy.

  • kasiaaaa24

    Witaj Asik :)

    Tak na prawdę, ciasto jest podstawą, a możesz dodac co chcesz (chociaż moim zdaniem, nalepsze sa z owocami). Możesz dac truskawki, porzeczki, morele, brzoskwinie (wtedy najlepiej wbic kawałek owoca, lub całą truskawkę w wierzch ciasta). Możesz dodac posiekaną czekoladę. Generalnie, na co masz ochotę :)

    Pozdrawiam i pięknie dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość *.pools.arcor-ip.net

    Przepis zapowiada sie swietnie. Mam jednak 1 pytanie 3/4 szklanki ricotty to ile to gram (nie lubie tego przeladania z pudelka do szklanki, ze szklanki do miski) ? Dziekuje i pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Szczerze mówiąc nie ważyłam takiej ilości sera, wiec chyba najbezpieczniej będzie odmierzyc go szklanką. Nie chcę podawac gramatury na oko, by nie zmienic struktury ciasta.
    Pozdrawiam

  • Gość: [Magda] *.centertel.pl

    Dziś zrobiłam i faktycznie są przepyszne - trudno im sie oprzeć :-). Musze jeszcze spróbować wersji z malinami albo wiśniami :-) uwielbiam przepisy na szklanki i łyzeczki ;-)

  • kasiaaaa24

    Madziu tak na prawdę, możesz do nich dac każde owoce - a poza sezonem np. pokrojone brzoskwinie z puszki. Cieszę się, że smakowały i pozdrawiam :)

  • Gość: [maewen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, zobaczywszy Twoje muffinkowe przepisy zakupiłam blache i dziś zabrałam się do dzieła, muffinki sa wspaniałe, aromatyczne i pyszne, osmielona wynikami zabieram się jutro za nestepną porcje bo te co zrobiłam dziś.. cóż.. zniknęły ;) a zdjątko moich muffinków po upieczeniu przesyłam Ci na maila :)

  • kasiaaaa24

    Agatko czekam na następne zdjęcia :) Wyszły Ci IDEALNIE! :)

  • Gość: [catjaa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Te muffinki są w mojej kuchni średnio raz w tygodniu. Robię z mascarpone i wychodzą rewelacyjnie. Katarzyno z Krakowa dzięki za to cudo! Zastanawiam się tylko czym można zastąpić jagody. Daj znać jeśli próbowałaś z innymi owocami.

  • kasiaaaa24

    Można z malinami, truskawkami, możesz włożyć do muffinki kawałek gruszki, pół śliwki, możesz użyć brzoskwiń - w zasadzie podstawą jest ciasto, które w zasadzie przyjmie każde owoce :)

    Pozdrawiam

  • Gość: [Gabiś] *.acn.waw.pl

    Właśnie odkryłam Twojego bloga. Jestem OCZAROWANA!! Mam pytanie odnośnie tych muffinek. Chciałam zrobić coś na ksztalt cupcake. Jeżeli upiekę je bez owocow a na wierzch dam bitą śmietanę to będzie ok ??

  • kasiaaaa24

    Witaj Gabiś. Witam Cię na moim blogu :)
    Oczywiście, że możesz dac śmietanę i owoce :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [Kachajek] *.ipartner.com.pl

    robilam te muffiny ze swiezym jagodami i faktycznie sie zakochalam! nie chce innych owocow, a jagod jeszcze ni ma. czy mrozone dadza rade?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, bez problemu :)

  • Gość: [Kachajek] *.ipartner.com.pl

    a trzeba wczesniej rozmrozic? czy wrzucic mrozone i piec troche dluzej?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie rozmrażać. Proszę dodać zamrożone. Nie ma potrzeby wydłużać czasu pieczenia.

  • Gość: [Kachajek] *.ipartner.com.pl

    Dziekuje bardzo za informacje :)

  • kasiaaaa24

    Proszę bardzo :)

  • Gość: [patewka] *.dynamic.chello.pl

    Bardzo bardzo smaczne muffinki, dzieki za przepis.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci