Menu

Gotuję, bo lubię

Klopsy wołowe w glazurze z cherry coke i jelapeno

kasiaaaa24

 

Wczorajsza niedziela była pierwszą od bardzo, bardzo dawna, kiedy mieliśmy okazję zjeść z mężem wspólny, niedzielny obiad (w dodatku na świeżym powietrzu!). Było idealnie. Spokojnie, cicho, nastrojowo, w otoczeniu niesamowicie pachnących petunii, które jakiś czas temu spisałam już na straty. Chyba dobrze, że do tej pory nie miałam czasu na wyrzucenie ich, bo widać że wówczas dopiero szykowały się do wypuszczenia całej masy pąków i do rozrastania się w tempie ekspresowym. 

Kwiaty kwiatami, ale pewnie chcielibyściw wiedziec, czym tak się zajadaliśmy...

Aby nie marnować wspólnego dnia, postawiłam na szybki i praktycznie nie wymagający żadnego zaangażowania posiłek. Przygotowanie klopsów zajmuje nie więcej niż 30 minut, a ten smak... słodko pikantny i bardzo oryginalny. Glazura z cherry coke i jelapeno może wydać się Wam dość nietypowa, ale zapewniam Was, że świetnie pasuje do zapiekanych klopsików, tworząc na nich niesamowitą otoczkę. Jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu. Ponadto do tego dania nie dodacie ani grama tłuszczu, więc są idealnym, letnim posiłkiem :)

 

Klopsy:

 

* 1 kg mielonej wołowiny (ja zmieliłam mięso z udźca)

* 1 duże jajko

* 1/2 szklanki bułki tartej 

 

Przyprawy:

 

* 1 1/2 łyżeczki soli

* 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1 łyżeczka pieprzu

* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 1 łyżeczka brązowego cukru

* 1 łyżeczka suszonej cebuli

* 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku

* 1 łyżeczka suszonej pietruszki

 

Glazura:

 

* 1/2 szklanki brązowego cukru

* 1/2 szklanki cherry coke

* 3 papryczki jelapeno (ewentualnie chilli)

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, dodajemy do mięsa i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Z mięsa formujemy klopsiki większe od orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do gorącego piekarnika (poziom środkowy) i pieczemy je 20 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę z coli, cukru i papryczek.

Idealne do tego przepisu są papryczki jelapeno, które są pikantniejsze niż chilli, ale jeśli nie macie możliwości zakupienia ich, możecie użyć chilli (razem z pestkami).

Cukier, drobno pokrojone papryczki i colę łączymy w rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy ok 5-7 minut cały czas mieszając - syrop będzie się bardzo pienił i będzie chciał uciec nam z garnka :). Co jakiś czas zdejmujemy garnek z ognia by sprawdzić, czy glazura jest już wystarczające gęsta - powinna być wciąż lejąca, ale strukturą przypominać karmel. Po 20 minutach klopsiki wyjmujemy z piekarnika i każdego z nich polewamy glazurą, po czym ponownie wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Gotowe klopsiki podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i najlepiej, z lekką sałatką z vinegretem.

 

Smacznego :)

 

PS. W kolejnym wpisie zaprezentuję Wam jakie niesamowite ciasto upiekłam na ten wyjątkowy dzień :) Przygotowanie go zajęło mi około 5 minut, a w dodatku użyłam do niego owocu, o którym mogę śmiało powiedzieć, że 99,9% z Was zapewne nie miała okazji spożywać w cieście ;)

 

 

 

 

 

 

 Źródło

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • acirinka

    Smakowicie i niezwykle urokliwie się prezentują!

  • karmel-itka

    wyglądaja intrygująco ;]
    i intrygują. przyznam się, bardzo!
    musze je koniecznie wypróbowac ;]

  • lutka40

    Petunie i klopsy wyglądają cudnie

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam i polecam :)

  • zauberi

    ciekawy przepis :) co do coli, po tym jak kiedyś robiłam szynkę gotowaną w coca-coli już mnie cola w daniach nie dziwi ;) pozdrawiam :)

  • elau66wr

    Kasiu chyba mamy coś wspólnego - pomysły na obiad. Ty klopsiki, a ja miałam pulpety w sosie słodko-kwaśnym. Ale ciasta nie miałam żadnego ;-(

  • maamusi

    smakowicie wyglądają :) a petunia prześliczna...

  • gosiuwka

    Świetny pomysł. Wyglądają pysznie.

  • kasiaaaa24

    Poza dodawaniem coli do mięs, piekłam też ciasto z colą, wiec mnie też chyba już nic nie zdziwi :)

    Dziękuję Wam za miłe słowa i życzę miłego poniedziałku :)

  • ola7

    wygladaja swietnie:)

  • od-kuchni

    Klopsiki wyglądają bardzo kusząco a ta glazura z coli... intrygujące... :)

  • justmydelicious

    o-błę-dnie wyglądają! takie rozżarzone :)

  • kulinarnespotkania

    niesamowicie pysznie sie zapowiadaja takie klopsiki:)

  • zawsze.oliwek

    zdecydowanie coś dla mnie:) choć cherry coke bardzo mnie zaskoczyła. nie robiłam jeszcze niczego z colą.......
    jestem strasznie ciekawa tego ciasta! :D

  • Gość: [mmmroczek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam Cię bardzo serdecznie.
    Mam na imię Magda. Przeglądam Twój blog od paru miesięcy. Jestem zachwycona Twoimi przepisami. Ja również uwielbiam gotować, to moja pasja i hobby :) Jutro mam zamiar zrobić Twój sernik z truskawkami, mam nadzieje, że mi wyjdzie.
    Odważyłam się w końcu napisać do Ciebie ponieważ chciałabym Ci podziękować za tyle ciekawych przepisów! Jesteś niesamowita! Pozdrawiam Cię bardzo gorąco. Buziaki.

  • kasiaaaa24

    Madziu pięknie dziękuję za te miłe słowa :) Niesamowicie czyta się takie komentarze i każdy z nich daje mi siłę i wiarę w to co robię. Takie słowa są dla mnie bardzo ważne.

    Co do sernika z truskawkami, to jestem pewna, że Ci wyjdzie :) Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią o nim :)

    Pozdrawiam ciepło :)

  • przysmakiewy.pl

    Mam wrażenie, jakby te klopsy do mnie mówiły 'Zjedz mnie' ;-D


    Pozdrowienia!

  • tu-tusia

    Boskie muszą być! Dodałam do zakładek i na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci