Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto serowo czereśniowe z polewą śmietanową

 

Kiedy już znajdę czas, by wybrać się na plac targowy, jak dziecko w sklepie ze słodyczami, nie potrafię się opanować, by nie kupić wszystkich sezonowych owoców i warzyw jakie w danej chwili są dostępne.

Wczorajszy dzień zaczęłam właśnie od wizyty na targu. Ostatnie słowa, jakie usłyszałam przed wyjściem z domu brzmiały: "Kup tyle, żebyśmy byli w stanie to zjeść".

Jasne... :)

Wróciłam z truskawkami, jagodami, czereśniami, agrestem, morelami i gruszkami. Tak więc w najbliższych dniach możecie spodziewać się wielu ciast z owocami. Oj, wielu...

Ciasto które Wam dziś proponuję wykonuje się błyskawicznie i nie wymaga angażowania miksera. Wszystkie składniki na ciasto zagniatacie jak ciasto kruche, a po pieczeniu nabiera smaku i konsystencji ciasta ucieranego (niesamowite, prawda?). Polewa śmietanowa sprawia, że ciasto jest kremowe i delikatne. W zasadzie możecie użyć do niego wszystkich owoców, ale uwierzcie mi, że z czereśniami smakuje wybornie.

 

 

 Ciasto:

 

* 200 g białego sera (nie mielonego)

* 5 łyżek oleju

* 150 g cukru

* 6 łyżek mleka

* 1 jajko

* 350 g mąki

* 2 łyżeczki proszku

* 700 g czereśni (waga z pestkami)

 

Polewa:

 

* 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%

* 3 jajka

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* 100 g cukru

 

Czereśnie drylujemu i układamy na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru soku. Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem.

Ser łączymy z olejem, mlekiem, jajkiem i mieszamy je ręką rozgniatając ser by nie było zbyt dużych grudek. Do masy serowej dodajemy suche składniki i zagniatamy ciasto (bez problemu powinno uformować się w kulkę).

Tortownicę o średnicy 26-28 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Ciasto odrobinę spłaszczamy rękoma (mniej więcej do wielkości formy) wykładamy do tortownicy i dociskamy do boków. Na ciasto wykładamy czereśnie i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 40 - 45 minut. W czasie kiedy piecze się ciasto mieszamy wszystkie składniki polewy i mieszamy kilka minut by cukier się rozpuścił a mąka dobrze rozprowadziła.

Po tym czasie nie wyjmując ciasta z piekarnika, szybko wylewamy na ciasto polewę śmietanową (nie lejcie jej tylko na środek, ponieważ to może sprawić, że ciasto zapadnie się od jej ciężaru). Ciasto pieczemy jeszcze ok 20 - 30 minut.

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

  

 

 

 

 

 

 Źródło

czwartek, 23 czerwca 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/06/23 08:54:43
ja to na pewno nie doniosłabym ich do domku, podjadałabym po drodze. Kasiu ciasto rewelacja
-
2011/06/23 08:57:35
Elu ja byłam tak załadowana siatkami, że nie byłam w stanie podjadac ;)
-
2011/06/23 08:58:06
Przepis z książeczki "Owocowe ciasta i desery", prawda? Mam tę książeczkę i wczoraj upiekłam na bazie tego przepisu ciasto... które w efekcie trochę różni się od Twojego :) Prawdopodobnie jutro wrzucę przepis, to zobaczysz, jak z jednego przepisu mogą wyjść 2 rożne ciasta, jeśli nie ma podanego rozmiaru foremki :)))
Na Twoich zdjęciach wygląda przepysznie... :)
-
2011/06/23 09:03:42
Mirabelko w oryginale to chyba przepis z miesięcznika Kuchnia z 2006 roku :)
-
2011/06/23 09:15:52
Mam podobnie jak jedziemy na rynek hehe;D.
Pyszne to ciasto Kasiu :) Idealne :) Lubię takie owocowe, typowo letnie wypieki.
Pozdrawiam Cię
-
2011/06/23 09:53:16
Ciast, a zwlaszcza takich z sezonowymi owocami, nigdy dosc :) Mam podobnie jak ty, jesli idzie o wizyty na targu, tyle, ze zwykle do owocow i warzyw dochodza sery, ktore wprost uwielbiam.
-
2011/06/23 10:00:52
Z pewnością jest wyśmienite.Pięknie wygląda :)
-
2011/06/23 10:16:34
Kasiu, ciasto wygląda wyśmienicie, a zdjęcie czeresienek wyborne!
P.S. Wiesz, ze jest jeszcze jeden blog,o takim samym tytule jak Twój? Wczoraj bardzo sie zdziwiła, bo myślałam, że coś pozmieniałaś...
-
2011/06/23 10:46:12
Hmmmm ślinka cieknie :D :D :D

Pozdrawiam gorąco :*
-
2011/06/23 11:17:19
jakie piękne czereśnie!
a ciasto musi być przepyszne!
-
2011/06/23 11:20:31
Ciesze się, że ciasto Wam się podoba :)

Ewelajno a mogłabys podesłac mi adres tego bloga? Wiem, że jest takie konto na facebooku "Gotuję bo lubię" ale nie moje, był już blog, który w podtytyle dodał sobie Gotuję bo lubię, ale o takim samym blogu jeszcze nie słyszałam.
Ręce opadają ....
-
2011/06/23 11:57:34
Wyglada na pulchne i te czereśnie .Super
-
2011/06/23 13:19:59
Wyglada przepysznie, przeapetycznie i napewno przecudnie smakuje :) uwielbiam ciasta z czeresniami! :)
-
2011/06/23 13:48:47
Cudne Kasiu. Ja właśnie przerabiam drugą skrzynkę czereśni :)
-
2011/06/23 14:18:33
ciasto wygląda przecudnie - takie wysokie i z czereśniami, pycha! ps. przepiękne fotki:)
-
2011/06/23 14:24:01
szukam własnie jakiegos ciasta z czereśniami, może uda mi sie upiec (:
-
Gość: trisch, p508bab2e.dip.t-dialin.net
2011/06/23 14:28:09
wlasnie nazrywalam sporo czeresni i kombinowalam, jak tu wykrecic sie z kompotu...juz wiem jak:) Bezbledny timing, superanckie zdjecia! Ostatnio zrobilam sernik Tiramisu, bardzo nam smakowal, myslisz, ze masa utrzymalaby wisnie, a moze raczej rozlozyc je na spodzie?
pozd:)
-
2011/06/23 14:29:18
Ta książeczka o której napisałam, autorstwa B. Lasoty, jest z 1999 r., więc najwyraźniej to "Kuchnia" zerżnęła przepis :D zresztą mniejsza z tym :) właśnie wcinam swoje prawie-takie-samo ciasto i potwierdzam, że przepis jest super :)
-
2011/06/23 15:19:53
Trisch na spodzie nie zbyt dobry pomysł, bo odzieli Ci się spód (to znaczy będzie osobno po pokrojeniu), bo masa serowa nie będzie miała z nim kontaktu :) Ale góra powinna je przyjąc :) Najwyżej częśc się zatopi :)

Mirabelko czekam na Twój wpis :)
-
2011/06/23 16:29:56
Kasiu, u Ciebie jak zawsze wspaniale ciasto:-) wyglada bardzo pysznie i napewno wlasnie takie jest:-)
-
2011/06/23 16:48:59
Piękne zdjęcie :-) Będę musiał wypróbować ten przepis.
-
2011/06/23 20:21:27
oj ja na targu też sie nie umiem opanować ...a czereśnie pewnie by do placka nei wytrzymały ...bo najlepsze to te jedzone jeszcze z torebbki:) .....a ciasto pysznie sie prezentuje ...a to zdjęcie z czereśniowymi kolczykami ....kasiu poezja:) pozdrawiam
-
2011/06/23 20:28:11
Dziękuję Wam pięknie :)
-
2011/06/23 20:48:41
Proszę bardzo - jest na Durszlaku i na Facebooku:
gotujebo.blogspot.com/2011/06/zielona-zupa-z-lisci-rzodkiewek.html

Pozdrawiam Kasiu!
-
2011/06/23 21:20:36
Fajne to ciasto!
-
2011/06/23 21:55:45
Kasiu.. może o to chodzi??
gotujebo.blogspot.com/

-
2011/06/23 21:58:32
zauważyłam dopiero że już znalazłaś tego bloga..masakra..
-
2011/06/23 22:03:11
Masakra, bo ktos kilka lat pracuje na nazwę, a inny prowadzi bloga kilka dni i kradnie nazwę. Z premedytacją...
-
2011/06/23 22:21:29
ale cudowne :-) i piękne fotki pozdrowionka
-
2011/06/24 04:46:49
Uwielbiam czereśnie i pewnie dlatego rzadko cokolwiek z nich przygotowuje - pysznie wygląda Twoje ciasto!
-
2011/06/24 14:09:37
Piękne ciasto, piękne zdjęcia :) A z tymi zakupami na targu to brzmi jakoś znajomo ;)
-
2011/06/24 15:04:00
Ja mam tak samo ;-) Nigdy nie mogę sie zdecydować które warzywa czy owoce wybrać hi, hi, hi. Robiłam już ciasto czereśniowe, ale to wygląda rewelacyjnie! Jestem pewna, że smakuje nawet lepiej.
Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na kolejne przepisy.
-
2011/06/24 15:14:31
Kasiu,jeszcze nie jadlam w tym roku czeresni...narobilas mi nimi smaka ze hej!!!
Co do zakupow hmmm ja mam to samo,tylko teraz nie mam tak czesto dostepu do bazarkow,wiec kiedy przyjezdzam do Polski ...kupuje jak szalona.
-
2011/06/24 15:22:04
Dziękuję Wam za miłe słowa :)

A następna będzie... miodowa tarta morelowa :)
-
Gość: Teresa, abcp52.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/24 19:58:50
Dziewczyno, a skąd Ty morele masz... U nas-Opolszczyzna- problem z truskawkami, czereśnie są, dzisiaj były czerwone porzeczki.

Ciasto upieczone, stygnie. Pachnie bosko, świetnie wygląda, ale na degustację musimy jeszcze trochę poczekać.

Morele, mniaaaaaaaaam :)
-
2011/06/24 20:09:39
przepysznie! czekam na dalsze owocowe propozycje :)
-
Gość: Teresa, abcp52.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/24 22:58:32
Aha, zapomniałam... Faktycznie trzeba użyć tortownicy o wymiarach 26-28 cm, bo 24 cm jest o wiele za mała... Musiałam dać 2/3 polewy bo inaczej by mi się nie zmieściło...

Ciasto super smakuje :)
-
Gość: jurgaspassion, 86-71-n1.aster.pl
2011/06/25 07:11:20
Pychota,
Ania J.
-
Gość: oluśka, pc-156004.zdnet.com.pl.244.88.194.in-addr.arpa
2011/06/25 15:15:45
ledwo wyjęłam z piekarnika, a już połowy nie ma ;)
nie jest tak pięknie wyrośnięte i atrakcyjne jak to Twoje. Ale w smaku nic mu nie brakuje ;) pycha!
-
2011/06/25 15:17:16
Olu może miałas większą formę :) Ważne, że Ci smakuje :) Pozdrawiam :)
-
2011/06/26 16:25:22
Pięknie wygląda i na pewno jest pyszne..
-
2011/06/28 14:24:15
znam to ciasto- robiłam w zeszłym roku jest przepyszne!
-
2014/06/18 16:01:33
Kasiu jak myślisz mogę użyć quarku do ciasta zamiast sera ? Może jakbym go odsączyła na gazie przez noc z serwatki to by się nadał ? Jak myślisz ?
-
2014/06/19 09:06:07
Nigdy nie miałam do czynienia z quarkiem, więc niestety nie jestem w stanie poradzić w tej kwestii. Przykro mi.
-
Gość: kuchennefascynacje, g154.ip11.netikka.fi
2014/06/19 10:06:26
W takim razie zaryzykuję i zrobię. Odsączyłam w nocy z nadmiaru serwatki i zobaczymy :) Dam znać jak wyszło :)
-
2014/06/22 13:16:58
Wyszło na quarku w takim razie na philadelphii też by wyszło :)
-
2014/06/22 15:47:50
Dziękuję za informację :)
-
2014/06/22 23:34:56
Kasiu ciasto wyszło mi dość suche ale myślę, że zawiniły tu 3 rzeczy - użyłam mniejszej tortownicy, mało czereśni bo niecałe 500 g i myślę,że ser też tu grał kluczową rolę.Na pewno zrobię je jeszcze raz tym razem trzymając się ściśle przepisu :)
-
2014/06/23 23:18:53
Udał mi się uratować ciasto :) Odwróciłam do góry nogami, nakłułam i naponczowałam :) Polecam tą metodę tym co popełnią ten sam błąd z pieczeniem co ja :)