Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto czekoladowe z awokado

kasiaaaa24

 

Ciasta czekoladowe miałam już okazję piec nie tylko z przeróżnymi owocami, ale i z warzywami. Do najbardziej ekstremalnych należały czekoladowe wypieki z cukinią i burakami. Kiedy więc znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem awokado, nie tylko nie zadziwiło mnie to, ale sprawiło, że pospiesznie spisałam przepis i pobiegłam do najbliższego sklepu po brakujące składniki.

Smak awokado nie jest specjalnie wyczuwalny w cieście (a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że nikt nie zgadłby co jest tym tajemniczym składnikiem), ale nadaje mu niesamowitą wilgoć. A miękka, czekoladowa polewa jest jak wisienka na przysłowiowym torcie. Wspaniale uzupełnia smak ciasta i żebyście się czasem nie ważyli, odpuścić sobie przygotowanie jej usprawiedliwiając się kaloriami :)

 

Składniki (tortownica 26-28 cm):

 

* 3 szklanki mąki

* 6 łyżek kakao

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

* 2 szklanki cukru

* 1/4 szklanki oleju

* 1 szklanka wody

* 1 szklanka mleka

* 1 łyżka wanilii

* 1 spore awokado

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1/4 szklanki kremówki (36%)

 

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy spód i boki.

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wyjmujemy miąższ, który razem z cukrem i mlekiem umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili utworzenia się czegoś na kształt gładkiego koktajlu - nie powinno być żadnych grudek.

W misce od miksera łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Do zmiksowanego awokado dodajemy wodę, olej i wanilię, mieszamy je i dodajemy do suchych składników. Ciasto miksujemy do chwili całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 55 - 60 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Wyjęte z piekarnika ciasto pozostawiamy w tortownicy jeszcze około godzinę, a po zdjęciu boku tortownicy pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia (ja nałożyłam na nie polewę po ok 3 godzinach od wyjęcia z piekarnika).

Kiedy ciasto przestygnie, przygotowujemy polewę. W miseczce nad garnkiem z gotującą sie wodą umieszczamy czekoladę i śmietankę i mieszając podgrzewamy do chwili, aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietaną tworzą jednolitą polewę, którą od razu nakładamy na ciasto.

Ciasto praktycznie od razu gotowe jest do spożycia - i takie z jeszcze ciepłą polewą, smakuje najlepiej :) Pamiętajcie też, by nie trzymać ciasta w lodówce by nie straciło puszystości i nie stwardniało.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Źródło

Komentarze (56)

Dodaj komentarz
  • acirinka

    Jest cudowne i zdecydowanie nie będę patrzeć na kalorie:)

  • karmel-itka

    jak niesamowicie czekoladowe!
    niebywale ponętne.

  • zauberi

    pysznie wygląda, takie puszyste i czekoladowe :)

  • akaczucha

    Brzmi bardzo intrygująco....
    PS taką kuchnie jak na Twoim zdjęciu chciałabym miec, przynajmniej jeśli chodzi o wielkość:)

  • milk_chocolate84

    Kasieńko, własnie na takie ciasto miałabym teraz ochotę :) NA PEWNO je zrobię :) I na pewno z polewą ;)
    ps. rozumiem że 1 łyżka wanilii to 1 łyżka ekstraktu? :)

  • elau66wr

    Niewiarygodne, co można zrobić z awokado. hmmm dla mojego 14-letniego łasucha chyba spróbuję

  • od-kuchni

    Wczoraj szukałam ciekawego przepisu na ciasto czekoladowe a tu proszę! Dodaję do ulubionych :)

  • mikimama

    Ależ apetyczne to Twoje ciacho Kasiu!

  • alebabka.blog

    Ciekawy pomysł z awokado:) piękne zdjęcia

  • Gość: [Madleine] *.dynamic.chello.pl

    Ta czekolada wyglada niesamowicie. Mniammm :)

  • justgreatfood

    Ładnie wygląda. A warzyw dodanych do czekoladowych ciast to przeważnie nie czuć (piekliśmy np. z cukinią i marchwią), one bardziej wpływają na konsystencję - taki bajer tylko :)

  • kuchennefascynacje

    z awokado nie robiłam ale bardzo lubię. A ciacho rewelacyjne :)

  • justmydelicious

    zdecydowanie bardziej wolę awokado na słodko niż na wytrawnie :)

  • Gość: [Anna Gie] *.cable.dyn.petrus.com.pl

    upiekłam to ciasto. istna rewelacja. urzekł mnie swoją ciężkością, uwielbiam takie ciasta.

  • Gość: [mmmroczek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    O matko! I znów cudowny przepis :D Jejku jejku nie wyrobie się z robieniem tego wszystkiego :) Ale na pewno wypróbuje w wolnej chwili ;)
    Dziś kupiłam produkty na sernik z truskawkami :) Jutro wypróbuje i oczywiście podzielę się swoją opinią :D Chciałam tylko zapytać czy ten ser mascarpone musi być? Czy taki zwykły zmielony twaróg też się nadaje do tego ciasta? Co takiego: www.piatnica.com.pl/picture.php?IDS=48
    Pytam tak na przyszłość :D

    Pozdrawiam gorąco :* Buziaki - Magda :D

  • majanaboxing

    Ależ czarne! Super to ciacho!:)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiek bo przez Ciebie wpadnę w czekoladowy obłęd:) to ciasto wyglada tak cudownie, ze musze je upiec:) pozdrawiam Kochana:)

  • Gość: [retrose] *.home.aster.pl

    Pięknie to ciasto wygląda a polewa... jak lustro:)

  • Gość: [Smakowidlo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mniam... wygląda smakowicie :)

  • kabamaiga

    Śliczne i już. To do buraków, marchewki i cukinii można dodać też awokado. Ciekawe czy dodanie wszystkich warzyw też by smakowało w połączeniu z czekoladą :)

  • Gość: [Praline] *.trzebinia.mm.pl

    Jego konsystencja prezentuje się świetnie!
    Pozdrawiam :)

  • zawszepolka

    Kasiu jakie piękne ciasto!!!!!!!!!!
    Cudowne :)

  • Gość: [Aurora] 87.204.122.*

    Ja tam czekoladę zajadam głównie w czystej postaci, z warzy to mieszam tylko z miętą lub chilli, ale ta kompozycja - mmm :D podoba mi się, uwielbiam tłuste i aksamitne awokado, super!

  • judik1119

    Z awokado jeszcze ciasta ani nie piekłam ani nie jadłam, bardzo intrygujące, koniecznie muszę spróbować bo wygląda wyśmienicie!:)

  • mojamalakuchnia

    A na takie połączenie bym nie wpadła ;-)

  • kasiaaaa24

    Pięknie Wam dziękuję za komentarze i cieszę się, że ciasto się podoba :)

    Mmmroczek może byc :)

    Aniu G. działasz jak błyskawica! :)

    Kasiu tak, 1 łyżka ekstraktu :)

  • zyczebyjesc

    wyglada cudnie! co do ekstremalnych przepisow to kiedys trafilam na przepis ciasta czekoladowego z kapusta kiszona :D trzeba tylko te kapuste dlugo plukac (zeby stacila smak, ale zostala konsystencja) i ponoc ciacho jest fantastyczne wlasnie przez tą wilgoc :) musze sie zebrac i kiedys to wyprobowac :)

  • kasiaaaa24

    Przyznaję, że dodatek kapusty kiszonej w cieście czekoladowym brzmi intrygująco :)

  • Gość: [bayaderka pl] *.5-3.cable.virginmedia.com

    Kasiu, ustrzeliłaś mnie tym ciastem! Jak ja uwielbiam wszystko, co czekoladowe! Pozdrawiam serdecznie. Miłego popołudnia.

  • goh_amku-amku

    nie dość że obłędnie czekoladowe, to jeszcze z niespodzianką - to awokado niezwykle intryguje:)

  • szarlotek

    I jak tu nie zaglądać kiedy takie pyszności łechcą moje oczka:) Przepis zapisuję i zaczynam planować pieczenie :)

  • abbra

    Smakowicie wygląda !
    Kiedyś piekłam mufinki z awokado - też były smaczne :)

  • izaa_a

    Kasiu cudne to ciasto...;)

  • berrypunch

    Ale te ciasto jest CZEKOLADOWE, ohh cudne ! :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [Smaczny Dom] *.centertel.pl

    musze sprobowac. Takie polaczenia mnie nurtuja i ciekawia. Strona zapisana:)
    awokado pewnie dalo wilgoc...a jesli faktycznie..to juz lubie to ciast:)

  • kulinarnespotkania

    Wspaniale ciasto i przepysznie czekoladowe:-)

  • agaw93

    super, napewno wyprubuję

  • Gość: [LovelyPantry] *.cpe.net.cable.rogers.com

    I find this recipe to be very interesting. I would never think to use avocado in a cake! I'm impressed and inspired to try it for myself. I love the content and design of your blog! I will visit again :-) Thank you.

  • kasiaaaa24

    Hi :) Thank you for visiting and for your kind words. I'm glad you like it :) And I'm sure you will love this cake :)

  • Gość: [gosia] *.adsl.inetia.pl

    wlasnie zjadlam kawalek tego ciacha upieczonego przeze mnie i musze powiedziec ze wyszlo spoko. ale jak widze na zdjeciach twoje bardzo wyroslo, ja mam forme szerokosci 28 cm tez wyrosl ale nie tak

  • daria8802

    Czy śmietankę 36% można zastąpić śmietanką 30%?

  • kasiaaaa24

    Tak, nie ma problemu. Może byc 30.
    Pozdrawiam

  • Gość: [Paulina] *.dynamic.chello.pl

    Trafiłam tu szukając pomysłu jak wykorzystać awokado i właśnie znalazłam coś cudownego. Ciasto właśnie się piecze, ale muszę powiedzieć, że sam ten mus - mleko + awokado + cukier to jest coś pysznego, tylko może z mniejszą ilością cukru :)
    Przeglądam właśnie resztę Twoich przepisów i chyba się zakochałam ;)
    Na pewno będę Cię odwiedzać regularnie.

    Pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Będzie mi bardzo miło gościc Cię tutaj :)

    Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [Marta95] *.dynamic.chello.pl

    Szklanka czyli 200 czy 250 ml? Spotykam się z różnymi wersjami, więc wolę się upewnić. (:

  • kasiaaaa24

    250 :)

  • Gość: [kucharka] *.eimperium.pl

    a czy jajek do tego ciasta nie trzeba?

  • kasiaaaa24

    Generalnie nie są potrzebne, ale można dodać 2 jajka zmniejszając ilość mleka o ok. 5 łyżek.

  • Gość: [Ania] *.adsl.inetia.pl

    Ciasto pięknie wyrosło, pięknie pachnie i jestem zachwycona ;p
    Awokado zblenderowałam, ale mikser do połączenia suchych i mokrych składników nie był potrzebny ;p
    Jestem przeszczęśliwa! :D

  • kasiaaaa24

    To i ja się cieszę :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [AniaiGabi.pl] 159.134.232.*

    Hmm czy w ciescie nie ma jajek ??:)

  • kasiaaaa24

    Nie ma :) Wszystko się zgadza.

  • Gość: [Joanna] *.47.82.166.tedata.net

    Zrobiłam i skonsumowalam , poczestowalam znajoma i uważamy ciasto za mega pyszne :)
    Chociaz przyznam sie , ze poszłam na łatwiznę co przy niemowlęciu jest dobra wymówka , użyłam gotowej polewy czekoladowej :)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [herrbata] *.bb.sky.com

    Robiłam podobne, wegańskie i bezglutenowe :) Ale Boziu, jak to Twoje wygląda :x Niesamowicie :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci