Menu

Gotuję, bo lubię

Waniliowe ciasto truskawkowo rabarbarowe

kasiaaaa24

 

Sezon na rabarbar w pełni. Dwa razy w tygodniu odwiedzam plac by kupić kolejne wiązki. I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za rabarbarem i ciasta z jego dodatkiem piekłam tylko i wyłącznie dla męża. Moim zdaniem do rabarbaru najlepiej pasują proste, delikatne ciasta, by nie zdominowały tego charakterystycznego smaku, a to ciasto jest chyba najdelikatniejszym ciastem rabarbarowym jakie miałam okazję do tej pory jeść. Może nie wygląda zbyt okazale, ale uwierzcie, jest niesamowite. Przepis na ciasto, jest dopracowywanym przez męża, idealnym przepisem na ciasto ucierane. Możecie je zrobić z każdymi owocami, chociaż mnie najbardziej smakuje z truskawkami i rabarbarem lub jagodami.

 

Składniki:

 

* 300 g mąki pszennej

* 200 g cukru

* 200 g miękkiego masła

* 2 łyżki mleka

* 4 jajka

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 budyń waniliowy (proszek)

* ziarna z 1 laski wanilii

* 300 g truskawek

* 300 g rabarbaru

* cukier puder do posypania

 

Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem ok 5-7 minut a następnie dodajemy po jednym jajku i ubijamy kolejne 5 minut. Mąkę łączymy z ziarnami wanilii (najlepiej wcierać je w mąkę), proszkiem do pieczenia i budyniem. Do masy maślanej dodajemy mleko a następnie po łyżce mąki. Ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być.

Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto. Na wierzch wysypujemy pokrojone truskawki i rabarbar. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut, sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

Ciasto odstawiamy aby wystygło, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (51)

Dodaj komentarz
  • milk_chocolate84

    ja nie wiem z której strony ono wygląda mało okazale.. Jak dla mnie z każdej jest idealne :) Uwielbiam takie ciasta do popołudniowej kawy!!

  • kasandraa6

    piękne ciacho u mnie dziś też rabarbarowo :-) pozdrawiam

  • chantel111

    kwaskowaty smak rabarbaru ma swój urok :)

  • justmydelicious

    właśnie takie ciasta sprawiają, że wiosna jest jeszcze piękniejsza :)

  • Gość: [Mary] *.satfilm.net.pl

    Mam pytanie w kwestii formalnej. Budyń taki na 2 czy 3 szklanki mleka?

  • kasiaaaa24

    Taki zwykły budyń, na 2 szklanki mleka :)

  • Gość: [Mary] *.satfilm.net.pl

    Oprócz pytania mam jeszcze sklerozę, bo zapomniałam że pytania były dwa ;) Jako matka piersią karmiąca nie powinnam raczyć się truskawkami, czy mogę zastąpić je innym owocem np jabłkami?

  • kasiaaaa24

    Jasne, to ciasto przyjmie każde owoce: jabłka, gruszki, jagody, maliny, śliwki - wszystko :) Tak na prawdę to ciasto to baza, sama decydujesz co do niego dodasz :) Będzie mi miło, jak napiszesz co dodałas i jak smakowało :)

  • Gość: [Mary] *.satfilm.net.pl

    Bardzo dziękuję za wskazówki. Ciasto trafiło na weekendową rozpiskę. Pociążowe kilogramy to prawdziwe utrapienie, więc desery tylko raz w tygodniu. :o) Wszystko co robiłam do tej pory czyli zapiekana biała kiełbasa ( ale przepis starszy bez jajka), Joulutorttu oraz wilgotne ciasto jabłkowo - kokosowe wyszły bardzo smacznie

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za opinie i czekam w takim razie na relację z tego wypieku :) Mam nadzieję, że będzie smakowało. Jeśli użyjesz jabłek, obtocz je troszkę w cynamonie - jesli możesz cynamon :)

  • darki85

    aż ślinka cieknie, przepysznie wygląda (:

  • pieczarka_mysia

    Wyglada rewelacyjnie, tak pysznie, ze najchetniej zjadlabym swoj monitor patrzac na kawalek Twoje ciasta ; )
    Pozdrawiam
    PS. Upieklam Twoje wilgotne ciasto jablkowo-kokosowe - jest pyszne! Polecam kazdemu ;)

  • kini1812

    jakie piękne to ciasto!

  • jolantaszyndlarewicz

    Wygląda idealnie... po prostu idealnie:) tak jak powinno wygladać niedzielne ciasto w sezonie owocowym:) pozdrawiam

  • cuda.wianki

    Kasiu, ciasto wiadomo - piekne! ale skad Ty wytrzasnelas taki piekny rozowy rabarbar?? na Wyspie nie mam na to szans... :-( dobrze, ze i ten zielono-rozowy w ciastach smakuje wybornie!

  • wiosenka27

    Oj pyszne ciasto, bardzo pyszne:)

  • kulinarnespotkania

    kolejne fajne ciacho z rabarbarem, prezentuje sie tak pysznie, ze chetnie bym siegnela po ten kawaleczek:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam pięknie za miłe słowa :)

    Cuda.wianki jak jestem na placach, to szukam po prostu kto ma młody (czytaj wąski i krótki) i dojrzały rabarbar. Takiego całkiem zielonego nigdy nie kupuję, a zazwyczaj szukam rabarbaru malinowego. Na szczęście mam 2 duże place targowe, gdzie zawsze znajdę czerwony rabarbar :)

  • marinia

    Prezentuje się jak zwykle bardzo apetycznie. Kolejne na liście do zrobienia :)

  • justgreatfood

    Naszym zdaniem wygląda całkiem okazale :) U nas też dziś rabarbar :)

  • kabamaiga

    Cudo. No i widzę, że masz czerwony rabarbar.

  • eve3.0

    niezwykle apetyczne ciasto, mniam! aż mi ślinka pociekła na widok tego kawałka :D

  • diablica66

    Pięknie się prezentuje to ciasto i rabarbar wspaniały, czerwoniutki - taki najlepszy.

  • judik1119

    U mnie naokoło nigdzie nie mogę znaleźć takiego pięknego rabarbaru, będę dalej szukać:) Cudowne ciasto:)

  • niepokornik

    Ależ kolor ma ten rabarbar!
    a u mnie tylko taki lekko różowy...

  • elau66wr

    Urzekły mnie zdjęcia czerwonego rabarbaru. Na tle białych dodatków wygląda królewsko. Ja co roku pakuje rabarbar do słoików stąd zimą u mnie gości ciasto z rabarbarem.

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Bosko wygląda !!!! Gdzie nie wchodzę tam królem jest rabarbar. Mniam !!!

  • lutka40

    Boskie to ciasto

  • joone

    ten rabarbar wygląda przepysznie! Taki dojrzały :) ciasto też niczego sobie...

  • Gość: [Dzist] *.dsl.dynamic.eranet.pl

    mimo wszystko nie przekonam się do rabarbaru...ale truskawki i wanilia zawsze ! :)

  • kulinarnespotkania

    bardzo pysznie sie zapowiada to ciacho i chetnie bym porwala kawaleczek:)

  • espresso9

    Upiekłam to ciasto z jagodami i jabłkami i wyszło przepyszne :)
    Dziękuję i pozdrawiam.

  • iis111

    bardzo apetyczne jest to ciasto. Tutaj rabarbar jest bardzo drogi, wiec w tym roku posadzilam sobie go w ogrodzie. Bede szalec z rabarbarem juz pewnie w przyszlym roku.

  • Gość: [naberia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Też mam zamiar wypróbować ten przepis. Ale doradźcie jakie masło kupić?

  • kasiaaaa24

    Ja będę do tego przepisu poklecac jak najlepsze masło, ponieważ jakośc masła w tym przepisie ma spore znaczenie. Z takich, które powinnas dostac bez problemu to Lurpak - czwerwone, ponieważ niebieskie jest solone.

    Pozdrawiam ciepło i będzie mi miło, jak napiszesz czy Ci smakowało :)

  • Gość: [naberia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Dziękuję kasiu za odpowiedź. Kurcze, a ja kupiłam extra :( Przez weekend na pewno wypróbuję Twój przepis i napiszę :)
    A możesz mi podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć Twój przepis na mokre ciasto z jabłkami i kokosem, a którym dziewczyny pisały?

  • kasiaaaa24

    Tu jest link do przepisu gotowaniecieszy.blox.pl/2011/04/Wilgotne-ciasto-kokosowo-jablkowe.html

    Tak na przyszłośc - gdybys szukała jakiegos przepisu podpowiem, że jak jestes na stronie głównej, to po lewej stronie znajduje się zakładka "spis treści" i tam są podzielone na kategorie przepisy i w każdej kategorii jest też miniasturka zdjęcia oraz link, przenoszący bezpośrednio do przepisu :)

    Pozdrawiam :)

  • rosse5

    Upiekłam to ciasto wczoraj - dziś prawie nie ma po nim śladu:) Było pyszne, sama baza jest rewelacyjna - napewno wykorzystam ją pod inne owoce. Moje wyglądało trochę inaczej - wszystkie owoce utrzymały się na wierzchu. Dzięki za ten przepis:) pozdrawiam ciepło:)

  • kasiaaaa24

    Właśnie owoce powinny utrzymac się na górze :) Ja miałam chyba za duże jajka i wyszło za rzadkie :) Cieszę się, że zmakowało :) Też uważam, że baza jest idealna ;)

    Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [Marta] *.play-internet.pl

    Dalam sam rabarbar i wyszlo extra kwasne:))) ale mimo wszystko super!!! od czasu wielkanocnych bab udalo mi sie poszerzyc grono twoich wielbicieli, na tyle skutecnie ze teraz wpadajac na kawe moge byc pewna pysznosci:)))

  • kasiaaaa24

    Marto pięknie dziękuję za te miłe słowa i cieszę się, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [kasiawkuchni.pl] *.wlantech.pl

    Kasiu, ciasto jest przepyszne - pół tortownicy wzięłam ja do pracy, drugie pół mój mąż - nasi koledzy byli wniebowzięci....ciasto ma cudowny smak i faktycznie będę go wykorzystywała jako bazę pod inne owocowe ciasta..... mniam :) - u mnie bez zdjęcia, będę musiała zrobić ponownie :). Pozdrawiam ciepło. Kasia

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Kasieńko, przymierzam się do tego ciasta i przymierzam :D Będzie w środę! :D Koleżanki wpadają na kawę, więc w końcu jest pretekst ;)))

  • kasiaaaa24

    Kasiu jestem przekonana, że będzie Wam smakowac :) Czekam na relacje :)

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Ciasto oczywiście bardzo smaczne :) Najbardziej smakowały mi na nim truskawki, kwas rabarbaru już chyba mi się troszkę w tym sezonie znudził ;) Owoce oczywiście zostały na górze chociaż liczyłam na taki oryginalny efekt opadniętych na dno jak u Ciebie Kasiu ;) pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Kasiu w moim założeniu było, żeby nie opadły, ale nie wyszło :) Cieszę sie, że smakowało :)

  • Gość: [kachajek] *.ipartner.com.pl

    Czy rabarbar trzeba obrac? bo juz kurcze nie jestem pewna, a jutro bede to ciacho piekne piekla

  • kasiaaaa24

    Jak mam młody, cienki rabarbar, to nigdy nie obieram. Obieram tylko jak jest gruby i stary (chociaż takiego staram się nie kupować).
    Poza tym, ciasto piecze się na tyle długo, że wszystko będzie miękkie.

  • Gość: [agnieszkak] *.adsl.inetia.pl

    Od niedawna piekę ciasta i to mój pierwszy wypiek z Twojego bloga. Jest cudne, na razie mój numer jeden w rankingu ciast idealnych. W tamtym roku w sezonie śliwkowym piekłam podobne z węgierkami ale bez budyniu i ze skórką cytryny. Też było dobre

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)
    Pozdrawiam :)

  • lucynella

    Kasiu upiekłam to ciasto :) nie wyszło mi tak pięknie jak Tobie ale bardzo nam smakowało :D zapraszam na kawałeczek :) fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/06/waniliowe-ciasto-truskawkowo-rabarbarowe.html

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci