Menu

Gotuję, bo lubię

Milky Way

kasiaaaa24

 

Chociaż wielu z Was wygląd tego ciasta może kojarzyć się z wuzetką, jego smak nie ma z nią nic wspólnego. O ile ciasto nazywa sie Milky Way, dla mnie smakiem bardzo przypomina Kinder Mleczną Kanapkę. Smak mleka w proszku jest dość intensywnie wyczuwalny, wiec jeśli ktoś je lubi to będzie to dla niego idealne ciasto. Ja jednak pokusiłabym się - oczywiście w wersji dla dorosłych :) - o dodanie do masy łyżki jakiegoś alkoholu, albo o nasączenie alkoholem biszkoptu.

 

 Biszkopt:

 

* 6 jajek

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 1/2 szklanki cukru pudru

* 3 łyżki kakao

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 pełne łyżki oleju

 

Masa:

 

* 1/2 szklanki mleka

* 2 szklanki mleka w proszku

* 3/4 szklanki cukru

* 350 g miękkiego masła

 

Polewa:

 

* 60 g mlecznej czekolady

* 60 g gorzkiej czekolady

* 80 g masła

 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i miskujemy ok 2-3 minuty, a następnie dodajemy żółtka i miksujemy kolejne 2 minuty. Kiedy jajka i cukier dokładnie się połączą dodajemy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. Mąkę, kakao i proszek mieszamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się połączą.

Blachę o wymiarach 25x30 cm lekko natłuszczamy a następnie spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Zawsze pod papier do pieczenia daję odrobinę oleju, aby papier przykleił się do formy. Odrobinę natłuszczam też wierzch papieru. Teraz, sposób w jaki upieczecie biszkopt zależy od Was. Ja podam Wam dwa sposoby. Możecie albo upiec cały biszkopt i przeciąć go potem na pół (wówczas pieczecie go ok 20-25 min - wbity w niego patyczek powinien wyjść suchy) lub tak jak ja preferuję, podzielić ciasto na 2 części i upiec 2 oddzielne, cienkie biszkopty. Wówczas pieczemy każdy z nich po ok 10-12 min. Przed pieczeniem drugiego spodu foremkę ponownie wykładamy papierem i natłuszczamy go. Spody pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mleko (zwykłe, nie w proszku) mieszamy z cukrem i podgrzewamy do chwili, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Bardzo miękkie masło (proponuję wyjąc je z lodówki już poprzedniego dnia) ubijamy mikserem na białą i puszystą masę, a następnie dodajemy do niego mleko. Nie przejmujcie się, jeśli zrobią się grudki - tak zareaguje masło na dodanie zimnego mleka. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy ok 5 minut. Masa powinna być jednolita i jak najmniej powinny być wyczuwalne grudki mleka.

Jeden z biszkoptów umieszczamy w formie w której się piekł, nakładamy na niego masę mleczną i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę razem z masłem umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Kiedy polewa będzie płynna i jednolita, polewamy nią ciasto, wyrównujemy i ponownie wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jest to rodzaj ciasta, które najlepiej smakuje kiedy jest temperatury pokojowej. Dlatego wstawiamy je do lodówki tylko na noc. Ciasto powinno być wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed spożyciem aby masa i biszkopt zmiękły.

 

Smacznego :)

 

  

 

 

 

 Źródło

Komentarze (54)

Dodaj komentarz
  • od-kuchni

    Myślałam o tym ciachu jakiś czas temu...a u Ciebie wygląda tak zachęcająco, że chyba najwyższa pora je zrobić :)

  • darki85

    mmm.. ja lubię mleczną kanapkę, więc na pewno by mi posmakowało (: wygląda idealnie!
    pozdrawiam.

  • Gość: [monika] *.dynamic.chello.pl

    a mogłabyś napisać coś więcej o tej kawie w tle? może przepis;)?

  • kasiaaaa24

    Polecam to ciasto, bo robi się je szybciutko i raczej nie ma opcji, żeby się nie udało :)

    Moniko to zwykła czarna kawa, tylko spieniona przy pomocy takiego elektrycznego urządzenia przywiezionego z Grecji. Ale zainspirowałas mnie, do stworzenia wpisu poświęconego kawom :) Pozdrawiam :)

  • milk_chocolate84

    robiłam to ciasto :) W kremie faktycznie mocno wyczuwa się smak mleka w proszku. I popieram że dobrze byłoby nasączyć biszkopt, mi też tego brakowało :)

  • mnemonique

    o rany, wygląda pysznie... Kusisz tymi słodyczami, kusisz...
    Piękne zdjęcie z kwiatkiem!

    Monika z www.bentopopolsku.blogspot.com

  • arribeth

    Ile dodać cukru do biszkoptu, bo nie widzę w składnikach?

  • Gość: [agnieszka] *.sds.uw.edu.pl

    robię bardzo podobne ciasto, również przypomina mi bardziej mleczną kanapkę niż milky way'a ;)
    zapomniałaś o cukrze w biszkopcie :)

  • Gość: [Kasia S.] *.rzeszow.mm.pl

    Oj pycha, uwielbiam mleko w proszku. Kolejny przepis do wypróbowania :)

  • majanaboxing

    Wygląda cudnie! Jeszcze nigdy nie robiłam tego ciasta. Bardzo mi się podoba :)
    Miłego dnia KAsiu:-)

  • cakes.and.the.city

    Wspaniała kanapka na początek weekendu ;) Będę wypatrywać wpisu o kawach! :)

  • judik1119

    Chętnie wypróbuję bo wygląda na prawdę zachwycająco!:) Pyszne:)

  • kuchennefascynacje

    Pięknie wygląda :) Ja uwielbiam mleko w proszku więc to zdecydowanie cisto dla mnie ale masz rację trochę procentów nie zaszkodzi ;)

  • kubeleksmakowy

    Cudowne. U nas wszyscy uwielbiają mleko. Jesteśmy bardzo mleczną i jajeczną rodziną ;) Zdjęcia wspaniałe!

  • kabamaiga

    Przepięknie wygląda. Mi tam się nie kojarzy z wuzetką. Dla mnie wuzetka musi mieć bitą śmietaną na górze. A to ciacho muszę spróbować.

  • Gość: [Kini] *.dynamic.chello.pl

    mmmm! pięknie wygląda! a smakuje pewnie jeszcze lepiej... :)

  • olciaky

    mmm.. ale pięknie się prezentuje u Ciebie, Kasiu:)

    Pozdrowienia ślę

  • kulinarnespotkania

    bardzo lubie mleko w proszku, wiec juz wiem, ze to cudne ciasto na pewno bedzie mi smakowac:) Piekne zdjecia Kasiu:)

  • cuda.wianki

    ostatnie zdjecie cudne! :-)

  • grazyna00711

    Oj, to by mi smakowało ! Zapisuję do zrobienia :)

  • Gość: [Aurora] *.adsl.inetia.pl

    Takim ciastem to możesz mnie zabrać do samego siódmego nieba! I to mleczną drogą ! :D

  • justgreatfood

    fajne ciasto, mamy nawet w rodzinie amatora mlecznej kanapki, więc będzie jak znalazł :)

  • atina_bc

    Wygląda przepysznie!

  • jukejka

    koniecznie musze wypróbować!! może nawet dziś ;)

  • nina007

    Wow ! Lubię "mleczną kanapkę" więc chętnie wypróbuję to ciasto.
    Pozdrawiam.

  • 88lenka88

    Ciasto widziałam już na blogu moje wypieki. I przepis wypróbowałam nawet kilkakrotnie.
    I polecam jeżeli jest jeszcze ktoś kto się zastanawia czy zrobić

  • Gość: [maria] *.dynamic.chello.pl

    Czy mleko w proszku może być odtłuszczone, czy musi być pełne?

  • kasiaaaa24

    Może byc odtłuszczone.

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Mam pytanie czy trzeba dodać mleko w proszku

  • kasiaaaa24

    Tak, mleko w proszku jest absolutnie konieczne.

  • Gość: [Asia K.] 158.75.43.*

    Przepysznie ciasto, wyszło idealnie, a wszyscy znajomi zajadali się na uczelni :) dodaję blog do ulubionych i pozdrawiam serdecznie :)

  • neta773

    Czy ciasto nie jest zbyt słodkie? Czy 1 i 1/2 szklanki cukru pudru to nie za dużo? Rozumiem, że to nie pomyłka? Ciasto wygląda cudownie...

  • kasiaaaa24

    To nie pomyłka :) Jednak jeśli wolisz mało słodkie ciasta, możesz zmniejszyć ilość cukru do 1 szklanki. Ja wolę ciasta słodkie, chociaż nie pamiętam, żeby to było przesadnie słodkie.

    Pozdrawiam

  • neta773

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Znalazłam podobne ciasto i tam było 3/4 szklanki cukru stąd to moje pytanie, ale skoro jest dobre i tak ma być to tak zrobie. Zdjęcia są cudne więc ciasto musi być pyszne

  • Gość: [dorKa] 82.146.250.*

    Mam pytanie o mleko w proszku: jakie kupić? Takie w kartoniku typu Bebiko, Hipp??

  • kasiaaaa24

    Nie, nie.
    Chodzi o mleko granulowane, np. z Gostynia (moim zdaniem najlepsze). Poniżej przesyłam link do zdjęcia

    wygodny-market.pl/produkt/2693/20/Nabial/mleka_i_smietany/Gostyn_Mleko_w_proszku_odtluszczone_granulowane_250g_.html

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Xyz] *.xdsl.centertel.pl

    Ciasto ogólnie dobre, lecz można zjeść tylko jeden kawałek gdyż jest strasznie mdłe... Ogólnie postanowiłam je wczoraj zrobić i kompletna "klapa".... Ciasto z 6 jaj! miało może najwyżej z 3 cm. i ogólnie wyszła za słodka masa.. Za to polewa ... genialna!!! Jak w prawdziwym milky way'u....

  • Gość: [Ewa] 80.54.50.*

    Też mi wyszedł, choć dysponuję gazowym piekarnikiem przedpotopowym, bez jednej szyby i bez wskaźnika temperatury oraz właściwie bez regulacji bo na jaki stopień bym nie przekręciła to i tak jest taki sam płomień..... to się dopiero nazywa talent ;) Polecam to ciasto.

  • Gość: [klaudynas] *.mostykatowice.pl

    a gdzie Pani kupuje takie śliczne ściereczki kuchenne?

    a ciasto po prostu bombowe !!!

  • kasiaaaa24

    Oj, w przeróżnych miejscach. Czasem coś wyszukam na Allegro, czasem dostanę, czasem w zwykłym hipermarkecie. Tą akurat (o ile dobrze pamiętam) kupiłam w Nanu Nana, ale było to dość dawno temu :)

  • Gość: [Ola] *.devs.futuro.pl

    Kasiu, czy takie ciasto uda się w tortownicy? Czy jest jakaś różnica? I jakim alkoholem najlepiej nasączyć i w jaki sposób? W ciastach jestem prawdziwym laikiem, stąd moje pytania.

  • kasiaaaa24

    Tak, uda się w tortownicy, ale musi mieć ona średnicę 26-28 cm.
    Jak chodzi o alkohol, to ja polecałabym likier czekoladowy wymieszany z wodą (pół na pół) lub delikatną kawę z łyżką spirytusu albo 2 łyżkami rumu i polewać delikatnie łyżką, aby ciasto było naponczowane równomiernie.

  • Gość: [jagoda2] *.cpe.net.cable.rogers.com

    ciasto wygląda kompletnie inaczej niż na Twoim zdjęciu a masa "krem" z takiej ilości masła i samego mleka w proszku to totalne nieporozumienie- jakbym masło gryzła czuć posmak mleka (które uwielbiam) ale i tak jest to obrzydliwe... taką masę daje się jako dodatek np. do szarlotki królewskiej ale jako samo wypełnienie do biszkoptu- fuuuu
    Poza tym u Ciebie na zdjęciu ten krem wygląda trochę jak sernik chyba dzięki obróbce graficznej.
    Jak dla mnie ciasto to nieporozumienie totalne! zmarnowane kostki masła i mleko w proszku- a to dość drogie składniki.

  • Gość: [mucha123] *.adsl.inetia.pl

    Ciasto wspaniałe, zarówno biszkopt jak i masa, wszyscy w domu si ę zajadali- dziękuję Kasiu.

  • Gość: [Neina] *.dip0.t-ipconnect.de

    witam mam pytanie mam mleko granulowane odtluszczone czy moge takie tez dodac albo nie wyjdzie?????

  • kasiaaaa24

    Niestety, granulowane się nie nadaje.

  • Gość: [Natka] *.play-internet.pl

    Czy może być odtłuszczone mleko w proszku? :) Biszkopt warto czymś nasiąknąć czy pod wpływem masy sam troszkę zmięknie?:)

  • kasiaaaa24

    Tak, może być. A biszkopt spokojnie możesz czymś naponczować (zarówno w wersji alkoholowej, jak i bez alkoholu).

  • Gość: [Natka] *.olsztyn.mm.pl

    Kasiu, jakiego masła używasz do kremu i polewy? I czym proponujesz nasączyć biszkopt (w wersji bezalkoholowej, poproszę) :)?

  • Gość: [kinga] *.ip97.fastwebnet.it

    Witam.lubie mleko w proszku,ale w kremie mi troche przeszkadza-jak "udoskonalic" krem?

  • kasiaaaa24

    Niestety obawiam się, że w tym przypadku nie da się niczym innym zastąpić mleka w proszku.

  • Gość: [marta7172] *.open.pl

    Czy przy takiej wielkości biszkoptu tak się rozkłada ilość kremu. Nie wiem jak to się dzieje, że robię ciasto z różnych blogów i na zdjęciach kremu zawsze jest sporo i super to wygląda a mi zawsze wychodzi cienki pasek kremu :(

  • kasiaaaa24

    Rozkłada się tak, jak na zdjęciu :)

  • Gość *.gl.digi.pl

    skoro dodajemy tłuszcz do biszkoptu to nie jest to biszkopt tylko ciasto biszkoptowo -tłuszczowe :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci