Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto migdałowe z gruszkami

 

Dopadło mnie wczoraj błogie lenistwo... Gdyby nie to ciasto, to śmiało mogłabym powiedzieć, że cały dzień spędziłam na popijaniu kawy i doglądaniu balkonowego ogródka. Sielska, idylliczna niedziela. A dziś, powrót do zabieganej rzeczywistości. Dobrze, że został jeszcze kawałek wczorajszego ciasta...

Ciasto które Wam dziś prezentuję, jest nie tylko wyśmienite w smaku, ale i bardzo oryginalnie wygląda. Osoby, które otrzymały kawałek ciasta z całym owocem były bardzo zaskoczone. Mąż mówi, że pomijając całokształt, samo ciasto jest rewelacyjne i już zażyczył je sobie z innymi owocami. Myślę, że jeśli nie jesteście fanami gruszek, możecie w podobny sposób obgotować jabłka (wówczas, dodałabym do syropu w którym będzie się gotować pół łyżeczki cynamonu). Gorąco polecam :)

 

Składniki:

 

* 2,5 szklanki wody

* 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

* 1 3/4 szklanki cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 2 jajka

* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

* 1/3 szklanki mleka

* 2 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szklanka zmielonych migdałów

* 5 gruszek

 

Gruszki obieramy. W rondelku mieszamy wodę ze szklanką cukru i skórką z cytryny. Podgrzewamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści a następnie do garnka wkładamy gruszki i gotujemy je 20 minut. Obgotowane gruszki wyjmujemy, a pozostały płyn gotujemy aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zgęstnieje. Powstanie z niego lukier do polania upieczonego ciasta. Owoce i lukier odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę mieszamy z proszkiem i migdałami. Jajka ubijamy z cukrem ok 5 minut a następnie dodajemy olej, mleko i jogurt. Kiedy składniki się połączą dodajemy 2 łyżki lukru i suche składniki i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodajemy kilka łyżek mleka.

Tortownicę o średnicy 28 cm natłuszczamy i przelewamy do niej ciasto, a następnie ustawiamy w nim gruszki w taki sposób, jak prezentuje pierwsze zdjęcia. Połowa gruszek powinna wystawać, kiedy ciasto urośnie podczas pieczenia zakryje je, co widać na kolejnych zdjęciach :)

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 - 75 min. Patyczek wbity w środek powinien wychodzić suchy. Jeśli ciasto zacznie się rumienić z wierzchu (pod koniec pieczenia) należy przykryć je papierem. Ja piekłam je dokładnie 75 minut, ale po godzinie sprawdźcie, czy jest już upieczone.

Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy pozostałym z gotowania gruszek syropem i odstawiamy do wystygnięcia.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło

poniedziałek, 23 maja 2011, kasiaaaa24

Komentarze
2011/05/23 09:27:22
po prostu rewelacja:) świetny pomysł na ciasto:) pozdrawiam Kasiu:)
-
2011/05/23 09:28:41
Dzięki Joluś :)
-
2011/05/23 09:38:14
takie ciasta uwielbiammmm;) pięknie się prezentuje i zapewne jeszcze lepiej smakuje;)
-
2011/05/23 09:39:57
Malwinko mnie właśnie ten wygląd urzekł :)
-
2011/05/23 09:45:10
Pięknie i oryginalnie wygląda .
-
2011/05/23 09:48:52
Dziękuję :)
-
2011/05/23 09:49:11
To nie ciasto z gruszkami, tylko gruszki w ciescie :)! Pychota :)
-
2011/05/23 09:50:30
Ha ha dokładnie, więcej owoców niż ciasta :)
-
2011/05/23 09:57:57
Rewelacja takie ciasto to jest rozkosz. aż ślinka cieknie...mniam mniam - i to mówię ja wielbicielka kapusty kiszonej haha
-
2011/05/23 10:02:35
Elu specjalnie dla Ciebie za jakis czas przedstawię ciasto z kapusty kiszonej :) I to nie żart, już przepis czeka na swoją kolej :)
-
2011/05/23 10:16:51
CUDOWNE !!
-
2011/05/23 10:19:14
wygląda rewelacyjnie :-) ładnie Ci wyrosło! w ogóle samo ciasto kusi :-)
-
2011/05/23 10:24:57
Dziękuję :)
-
2011/05/23 10:28:19
a mnie sie podoba, takie bardzo oryginalne (; i na pewno przepyszne!
-
2011/05/23 10:29:36
Ano przepyszne ;)
-
2011/05/23 10:42:11
bardzo lubie gruszki, ale jeszcze nigdy nie jadlam ich w ciescie.
-
2011/05/23 10:49:07
Iwonko polecam :)
-
2011/05/23 11:18:59
jeśli smakuje tak samo dobrze jak wygląda.. to ja nie potrzebuje większej zachęty ;)
-
2011/05/23 11:30:04
Uwielbiam gruszki zwłaszcza w wypiekach, ucieszyłabym się na widok takiego kawała gruszki w moim kawałku :)
-
2011/05/23 12:18:39
jak ono pysznie wygląda! jako, że jestem gruszkowym skrytożercą koniecznie muszę je zrobić!
-
2011/05/23 13:34:04
Oj wygląda pysznie. Gruszki i migdały to jedno z moich ulubionych połączeń :)
-
2011/05/23 14:20:58
takie ciasto to ja biorę w ciemno :)
-
2011/05/23 15:53:20
Taka idylla to jest to.
-
2011/05/23 18:15:56
Fajny pomysl na te gruchy..utarlo sie ze trzeba je pokroic na male kawalki,ale takie spore kawaly sa rewelacyjne!!
-
2011/05/23 19:10:49
swietny przepis i juz zapisalam do zrobienia:)
a wlasnie przypomnialam sobie, ze mam przepis na podobne ciasto tylko z jablkami w calosci, musze go gdzies odnalezc:)
-
2011/05/23 20:10:55
Kasiu i wyobraź sobie, że ciasto z kapusty znam haha
-
2011/05/23 21:19:02
Fajne z tymi całymi gruszkami! Super!:)
-
2011/05/23 21:55:43
Zdecydowanie robi wrażenie.
Przepiękne!
-
2011/05/23 22:02:47
Świetny pomysł ! Bardzo lubię gruszki - takie ciasto to coś w sam raz dla mnie :)
-
2011/05/23 22:15:32
Wygląda fantastycznie. Przy okazji wypróbuję z brzoskwiniami
-
2011/05/23 22:33:54
jakie cudowne!
wygląda... och, pięknie się prezentuje!
a smaki... genialne połączenie ;]
-
2011/05/23 23:00:02
Dziękuję Wam pięknie i polecam :)
-
2011/05/24 16:08:20
Kasiu, pierwszy raz się tu zjawiłam. Blog cudowny. Wielkie gratulacie!!!
I od razu pytanie. Jakiej pojemności są Twoje szklanki???
Pozdrawiam serdecznie. Ciasto zrobię na weekend! :)
-
Gość: jurgaspassion, 86-71-n1.aster.pl
2011/05/24 20:50:20
Kasiu!
Mój mąż będzie mnie na rękach nosił, jak mu piekę to ciasto-ubóstwia gruszki. No i dzień Mamy się zbliża, świetna propozycja. Dzięki wielkie,
ANIA
-
2011/05/24 21:54:36
Indy-ja witam ciepłom na blogu i dziękuję za miłe słowa :) Moje szklanki są klasyczne, mają 250 ml. Pozdrawiam :)
-
2011/05/25 09:39:54
gdy M. niedawno zrobił dla mnie gruszowy tort to tak bardzo mi zasmakował, że teraz gdy widzę takie połączenia to aż mnie skręca :)
-
2011/05/25 11:46:11
Ojej jak ja dawno nie jadłam gruszek, a to ciasto takie apetyczne z nimi :)
-
2011/05/26 13:39:53
Świetnie wygląda z gruszkami w całości! pozdrawiamy
-
2011/05/30 14:33:32
Wygląda na prawdę zachęcająco!:)
Ale osobiście spróbowałabym go z jabłkami lub czereśniami, bo wielką fanką gruszek nie jestem:(
-
Gość: Oliwia, c041.multi-play.net.pl
2011/05/31 19:01:03
30 minut temu włożyłam to ciasto do piekarnika. :).
-
Gość: magdalenka, dynamic-78-8-64-206.ssp.dialog.net.pl
2012/08/18 12:27:43
Czy mozna to ciasto zrobić z gruszkami pokrojonymi w kostke i wmieszanymi w ciasto?
P.s bardzo fajny blog.
-
2012/08/18 12:31:51
Tak, myślę, ze można :)