Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto migdałowe z gruszkami

kasiaaaa24

 

Dopadło mnie wczoraj błogie lenistwo... Gdyby nie to ciasto, to śmiało mogłabym powiedzieć, że cały dzień spędziłam na popijaniu kawy i doglądaniu balkonowego ogródka. Sielska, idylliczna niedziela. A dziś, powrót do zabieganej rzeczywistości. Dobrze, że został jeszcze kawałek wczorajszego ciasta...

Ciasto które Wam dziś prezentuję, jest nie tylko wyśmienite w smaku, ale i bardzo oryginalnie wygląda. Osoby, które otrzymały kawałek ciasta z całym owocem były bardzo zaskoczone. Mąż mówi, że pomijając całokształt, samo ciasto jest rewelacyjne i już zażyczył je sobie z innymi owocami. Myślę, że jeśli nie jesteście fanami gruszek, możecie w podobny sposób obgotować jabłka (wówczas, dodałabym do syropu w którym będzie się gotować pół łyżeczki cynamonu). Gorąco polecam :)

 

Składniki:

 

* 2,5 szklanki wody

* 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

* 1 3/4 szklanki cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 2 jajka

* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

* 1/3 szklanki mleka

* 2 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szklanka zmielonych migdałów

* 5 gruszek

 

Gruszki obieramy. W rondelku mieszamy wodę ze szklanką cukru i skórką z cytryny. Podgrzewamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści a następnie do garnka wkładamy gruszki i gotujemy je 20 minut. Obgotowane gruszki wyjmujemy, a pozostały płyn gotujemy aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zgęstnieje. Powstanie z niego lukier do polania upieczonego ciasta. Owoce i lukier odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę mieszamy z proszkiem i migdałami. Jajka ubijamy z cukrem ok 5 minut a następnie dodajemy olej, mleko i jogurt. Kiedy składniki się połączą dodajemy 2 łyżki lukru i suche składniki i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodajemy kilka łyżek mleka.

Tortownicę o średnicy 28 cm natłuszczamy i przelewamy do niej ciasto, a następnie ustawiamy w nim gruszki w taki sposób, jak prezentuje pierwsze zdjęcia. Połowa gruszek powinna wystawać, kiedy ciasto urośnie podczas pieczenia zakryje je, co widać na kolejnych zdjęciach :)

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 - 75 min. Patyczek wbity w środek powinien wychodzić suchy. Jeśli ciasto zacznie się rumienić z wierzchu (pod koniec pieczenia) należy przykryć je papierem. Ja piekłam je dokładnie 75 minut, ale po godzinie sprawdźcie, czy jest już upieczone.

Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy pozostałym z gotowania gruszek syropem i odstawiamy do wystygnięcia.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło

Komentarze (42)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    po prostu rewelacja:) świetny pomysł na ciasto:) pozdrawiam Kasiu:)

  • kasiaaaa24

    Dzięki Joluś :)

  • panna_malwinna

    takie ciasta uwielbiammmm;) pięknie się prezentuje i zapewne jeszcze lepiej smakuje;)

  • kasiaaaa24

    Malwinko mnie właśnie ten wygląd urzekł :)

  • lutka40

    Pięknie i oryginalnie wygląda .

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [Buziaczek] *.ip.netia.com.pl

    To nie ciasto z gruszkami, tylko gruszki w ciescie :)! Pychota :)

  • kasiaaaa24

    Ha ha dokładnie, więcej owoców niż ciasta :)

  • elau66wr

    Rewelacja takie ciasto to jest rozkosz. aż ślinka cieknie...mniam mniam - i to mówię ja wielbicielka kapusty kiszonej haha

  • kasiaaaa24

    Elu specjalnie dla Ciebie za jakis czas przedstawię ciasto z kapusty kiszonej :) I to nie żart, już przepis czeka na swoją kolej :)

  • manna_poranna

    CUDOWNE !!

  • Gość: [kabka] *.swiecie.vectranet.pl

    wygląda rewelacyjnie :-) ładnie Ci wyrosło! w ogóle samo ciasto kusi :-)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • darki85

    a mnie sie podoba, takie bardzo oryginalne (; i na pewno przepyszne!

  • kasiaaaa24

    Ano przepyszne ;)

  • iis111

    bardzo lubie gruszki, ale jeszcze nigdy nie jadlam ich w ciescie.

  • kasiaaaa24

    Iwonko polecam :)

  • milk_chocolate84

    jeśli smakuje tak samo dobrze jak wygląda.. to ja nie potrzebuje większej zachęty ;)

  • kuchennefascynacje

    Uwielbiam gruszki zwłaszcza w wypiekach, ucieszyłabym się na widok takiego kawała gruszki w moim kawałku :)

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    jak ono pysznie wygląda! jako, że jestem gruszkowym skrytożercą koniecznie muszę je zrobić!

  • Gość: [Kasia S.] *.rzeszow.mm.pl

    Oj wygląda pysznie. Gruszki i migdały to jedno z moich ulubionych połączeń :)

  • kini1812

    takie ciasto to ja biorę w ciemno :)

  • kabamaiga

    Taka idylla to jest to.

  • ewa-jka

    Fajny pomysl na te gruchy..utarlo sie ze trzeba je pokroic na male kawalki,ale takie spore kawaly sa rewelacyjne!!

  • kulinarnespotkania

    swietny przepis i juz zapisalam do zrobienia:)
    a wlasnie przypomnialam sobie, ze mam przepis na podobne ciasto tylko z jablkami w calosci, musze go gdzies odnalezc:)

  • elau66wr

    Kasiu i wyobraź sobie, że ciasto z kapusty znam haha

  • majanaboxing

    Fajne z tymi całymi gruszkami! Super!:)

  • zaytoona

    Zdecydowanie robi wrażenie.
    Przepiękne!

  • abbra

    Świetny pomysł ! Bardzo lubię gruszki - takie ciasto to coś w sam raz dla mnie :)

  • czarna9610

    Wygląda fantastycznie. Przy okazji wypróbuję z brzoskwiniami

  • karmel-itka

    jakie cudowne!
    wygląda... och, pięknie się prezentuje!
    a smaki... genialne połączenie ;]

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam pięknie i polecam :)

  • indy-ja

    Kasiu, pierwszy raz się tu zjawiłam. Blog cudowny. Wielkie gratulacie!!!
    I od razu pytanie. Jakiej pojemności są Twoje szklanki???
    Pozdrawiam serdecznie. Ciasto zrobię na weekend! :)

  • Gość: [jurgaspassion] *.aster.pl

    Kasiu!
    Mój mąż będzie mnie na rękach nosił, jak mu piekę to ciasto-ubóstwia gruszki. No i dzień Mamy się zbliża, świetna propozycja. Dzięki wielkie,
    ANIA

  • kasiaaaa24

    Indy-ja witam ciepłom na blogu i dziękuję za miłe słowa :) Moje szklanki są klasyczne, mają 250 ml. Pozdrawiam :)

  • justmydelicious

    gdy M. niedawno zrobił dla mnie gruszowy tort to tak bardzo mi zasmakował, że teraz gdy widzę takie połączenia to aż mnie skręca :)

  • flusso

    Ojej jak ja dawno nie jadłam gruszek, a to ciasto takie apetyczne z nimi :)

  • justgreatfood

    Świetnie wygląda z gruszkami w całości! pozdrawiamy

  • Gość: [Salvador Dali] *.adsl.inetia.pl

    Wygląda na prawdę zachęcająco!:)
    Ale osobiście spróbowałabym go z jabłkami lub czereśniami, bo wielką fanką gruszek nie jestem:(

  • Gość: [Oliwia] *.multi-play.net.pl

    30 minut temu włożyłam to ciasto do piekarnika. :).

  • Gość: [magdalenka] *.ssp.dialog.net.pl

    Czy mozna to ciasto zrobić z gruszkami pokrojonymi w kostke i wmieszanymi w ciasto?
    P.s bardzo fajny blog.

  • kasiaaaa24

    Tak, myślę, ze można :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci