Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik na zimno z Baileys

kasiaaaa24

 

Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma świąt bez sernika. I choc zwykle jest to klasyczny, pieczony sernik tym razem proponuję Wam sernik na zimno. Mooocno alkoholowy, bardzo delikatny i puszysty. Likier nadaje mu nie tylko smak, ale też bardzo kremową konsystencję. Spód z ciasteczek możecie zamienic na spód z biszkoptów, wtedy sernik będzie jeszcze lżejszy. Polecam go Wam, ponieważ robi się go bardzo szybko i nie angażuje on piekarnika, w którym w tym czasie może piec się Wielkanocna babka czy mazurek :)

 

 Spód:

 

* 120 g zmielonych herbatników

* 60 g stopionego masła

* 1 łyżeczka cukru pudru

* 1 łyżeczka kakao

* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Masa serowa:

 

* 1 kg sera (użyłam twarogu sernikowego z wiaderka)

* 250 ml kremówki (36%)

* 150 ml + 50 ml likieru Baileys

* 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny macie ser)

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1/4 szklanki wrzątku

* 3 łyżeczki żelatyny

 

Wszystkie składniki spodu mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę (28 cm ), dociskamy i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i również odstawiamy aby przestygła. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150 ml likieru a następnie żelatynę. Chwilę miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę i mieszamy delikatnie, na najmniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. Masa powinna byc jednolita. 3/4 masy serowej wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

Pozostałą masę serową mieszamy ze stopioną czekoladą i 50 ml likieru i energicznie mieszamy trzepaczką. Masę czekoladową nakładamy kupkami na wierzch sernika a następnie robimy końcówką noża lub widelcem "esy floresy". Sernik wstawiamy na co najmniej 10 godzin do lodówki (najlepiej na noc).

 

Smacznego :)

 

PS. Pewnie spodziewaliście się więcej zdjęć sernika, ale dopadł mnie już chyba na dobre wiosenny nastrój i zachwycam się tym, co właśnie budzi się do życia po zimowej przerwie :) Mam nadzieję, że to jedno skutecznie Was do niego zachęci :)

Słonecznego dnia Kochani!

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (42)

Dodaj komentarz
  • myniolinka

    sernik zachwycający! zdecydowanie moje smaki :)

    Kasiu czy u Ciebie już kwitną drzewa???

  • kasiaaaa24

    U mnie już biało na chodnikach bo wszystkie kwiatki poopadały :)

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    Piekny ten sernik, szkoda ze moj luby nie przepada za alkoholem w wypiekach, pisalas ze mocno alkoholowy, prawda?
    U mnie kwitna juz jablonie i bzy:)

  • kasiaaaa24

    Do sernika wchodzi prawie szklanka likieru, wiec raczej jest go czuc :) Ale nie jest to ostry smak, raczej czuc przyjemny posmak Baileys :)

  • kwiecienka1

    umarlam...

    i dopisalam Bailyes do list zakupow :D

    pozdrawiam

  • wedelka

    Cudny :) I z moim ukochanym likierem :) Och :)
    Kasiu, zdrowych, pogodnych i slonecznych Świąt życzę Tobie i Twojej rodzince :) Pozdrowienia :)

  • majanaboxing

    Cudny sernik Kasiu! :)
    szkoda,ze u mnie nie lubią na zimno serników,ale może kiedyś zrobię dla odmiany jakiś na zimno. No,ale to jak będzie gorrrrąco ;-))
    Pozdrowienia:)

  • judik1119

    U mnie też zawsze sernik obowiązkowo na święta, staram się co raz to innego próbować. Ten musi być mega pyszny!:)

  • tjaryma6

    ależ bym zjadł. Ja nie zrobię niestety sernika na Święta ale po, owszem. Pozdrowienia.

  • flusso

    Pyszzzzniasty musi być ;) Zabiorę się kiedyś w końcu za te serniki na zimno ;)

  • Gość: [kabka] *.swiecie.vectranet.pl

    sernik wygląda pysznie. U mnie też kwiaty i drzewa kwitną :-) pogoda dopisuje, humor również i Święta :-)
    Szczęśliwych Świąt Wielkanocnych Kasiu!

  • moniazo

    Och, to coś dla mnie. Nie dość, że uwielbiam kremowe serniki na zimno, to jeszcze mam niedopitą butelkę Bayley'sa. Nie lubię go w formie likieru - nie odpowiada mi jego smak, ani konsystencja, ale do sernika będzie idealny!!! Dzięki Kasiu. Wesołych Świąt :)

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    Myslisz Kasiu, ze popelnie przestepstwo, dodajac do masy serowej pokruszone, twarde bezy? Tak chce mi sie sernika z beza:))

  • Gość: [Jola] *.play-internet.pl

    Bajeczny ... Na święta go nie będzie, ale majówka upłynie pod znakiem Baileysa :D

  • zaytoona

    Może nie upiekę go na święta, ale na inną okazję - czemu nie?... :)

  • kabamaiga

    Wspaniały Kasiu. Uwielbiam te wzorki kolorowe.

  • elau66wr

    Kasiu masz rację sernik sernikiem, ale ta wiosna, te jabłonie i...ach... nareszcie. Ślę Ci słoneczne całuski z Wrocławia. Od rana szaleję w kuchni.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam pięknie za wszystkie komentarze i życzenia :) Jesteście wspaniali!

    Trish nie wiem, czy troszke nie straci na delikatności, chociaż może te bezy namokną od sera... Najwyżej będzie chrupac :)

  • darki85

    aż ślinka cieknie (:

  • kasiaaaa24

    To nie zaśliniamy klawiatury tylko bierzemy się do pracy ;) Wesołych świąt Darki! :)

  • Gość: [Violiśka] 95.155.123.*

    Lubie takie "smakowe" i kremowe serniki:) Twój wygląda bajecznie!:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Violu i zachęcam do wypróbowania :)

  • mismakuje

    Na Święta nie zdążę, ale już myślę, kiedy zrobić - wygląda super!

  • lutka40

    Brak słow zachwycający

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • ewelosa

    Witaj Kasiu :)

    Zrobiłam Twój serniczek - jest jednym z moich faworytów jeżeli chodzi o serniki.
    Pyszny :)

    dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę sie, że smakował :) Pozdrawiam :)

  • cakes-and-the-city

    Wspaniały! Już chcę go zrobić, Twoje jedno zdjęcie mi wystarcza ;) pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :) W takim razie czekam na opinię :)

  • nemisiek

    Kasiu w Twoim serniku można się zakochać kulinarnie;)

  • moniazo

    Dobry sernik. Niemniej następnym razem dodam trochę mniej likieru, bo jak dla mnie alkohol jest zbyt mocno wyczuwalny, a gorzka czekolada jeszcze to podkreśla. Jednakowoż jest to najlepsze zastosowanie Bayley'sa, bo do picia się nie nadaje. Moim zdaniem ma chemiczny smak podkreślony jeszcze alkoholem. Kupiłam kiedyś butelkę w ramach domowej akcji próbowania znanych alkoholi i nie dałam rady go wypić. Na szczęście w serniku znika chemiczny smak, pozostaje tylko kremowa masa o smaku Bayley's. Dziękuję za przepis Kasiu. Pewnie niebawem zamieszczę go u siebie. Więc zapraszam do obejrzenia. A przy okazji najlepsze życzenia z okazji urodzin bloga :)

  • malgoblox

    elegancki:)

  • Gość: [Kasia] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Przepis znalazłam w gazecie i tak trafiłam do Twojego bloga. Sernik faktycznie fantastyczny, zachwycił wszystkich gości wielkanocnych. Następnym razem zrobię jednak na mniejszej średnicy, bo nie wyszedł mi taki wysoki jak na zdjęciu. A przy okazji mam jedno pytanie - czy żelatynę można rozpuścić w mleku ? ( bo ja do serników na zimno zawsze rozpuszczam w mleku ) i zastanawiam się czy zrobi to jakąś różnicę :)
    W każdym razie polecam wszystkim zawsze i wszędzie.
    Pozdrawiam
    Kasia

  • Gość: [ulcita] *.ten.net.pl

    Fantastyczny sernik, delikatny i przepyszny. Polecam wszystkim, a szczegolnie wielbicielom Baileysa.

  • Gość: [betsie] 87.116.244.*

    Witam :) czy można użyć do tego jakiegos innego likeru ?? :) pozdrawiam

  • Gość: [Anula] *.szczecin.mm.pl

    Kasiu a możesz polecić jakiś konkretny ser który będzie najlepszy? Zazwyczaj jak robię sernik to z mamą same mielimy więc nie mam doświadczenia z takim wiaderkowym. Dzisiaj w sklepie oglądałam president i piątnicę. Zauważyłam że ten pierwszy ma 4% tłuszczu a drugi 14%. I to mnie zastanowiło. Czy ma to jakiś znaczący wpływ na smak?
    Pamiętam że kiedyś polecałaś do serników jakiś konkretny ser wiaderkowy ale teraz nie pamiętam.
    Chce przygotować ten sernik na Wielkanoc dla rodziców mojego M. więc bardzo mi zależy żeby wszystko wyszło idealnie! :)

  • kasiaaaa24

    Piątnica ma świetny jakościowo ser, podobnie jak ser Hej. Do pieczonych serników są super. Fajny jest tez Pilos z Lidla.
    Do tego przepisu lepszy będzie President. Mniej "serowy", ale lżejszy i lepszy do sernika na zimno. Chyba, ze masz możliwość kupienia Pilosa z Lidla, to tez będzie super :)

  • Gość: [Andrzej] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sernik nie z tej ziemi -czar i magia- A te wiosenna biel kwiatów - to tańczące oczy -wirujące wraz z całym światem - wdychając zapachy wiosny - i marzeń -

  • Gość: [Lolainfrance] *.w86-205.abo.wanadoo.fr

    Witam serdecznie! Sernik wyglada przepysznie I bardzo chcialabym go przygotowac, mam tylko jedno pytanko ( jestem kompletnym zerem jezeli chodzi o kulinaria)- czy moge uzyc sera mascarpone? Z gory dziekuje za odpowiedź i zycze Wesolych Swiat!

  • kasiaaaa24

    Oczywiście :)

  • Gość: [agis] *.dynamic.mm.pl

    pysznyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:)

  • muffinka_007

    Robiłam ten sernik już dwa razy, za pierwszym jak to się mówi - przez żołądek do serca - i podziałało :) Także jak najbardziej polecam! :) Jest pyszny!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci