Menu

Gotuję, bo lubię

Mazurek potrójnie śliwkowy

kasiaaaa24

 

To zdecydowanie najlepszy mazurek jaki dane mi było kiedykolwiek jeść. Jest... fenomenalny. Wspaniałe, kruche, ale miękkie ciasto z dodatkiem suszonych śliwek, kwaskowa nuta powideł i całe mnóstwo śliwek w czekoladzie polanych dodatkowo białą czekoladą. Jeśli nie lubicie mazurków ze względu na ich przesadną słodycz, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ja na pewno na święta upiekę jeszcze co najmniej dwa, ponieważ jestem przekonana, że będzie to faworyt tegorocznych świąt.

Czasem, gdy uważam że dany przepis jest tak zwaną "perełką" proszę Was abyście mi zaufali i przygotowali to danie czy ciasto. Tak jest z tym mazurkiem. Jestem pewna, że zachwyci Was tak samo, jak mnie wprawił w zachwyt.

 

Spód:

 

* 300 g mąki pszennej

* 120 g cukru

* 200 g masła

* 120 g suszonych śliwek

* 2 żółtka

* pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wierzch:

 

* 1 słoiczek powideł śliwkowych

* 250 g śliwek w czekoladzie

* 1 biała czekolada (lub gotowa biała polewa)

 

Masło, proszek i cukier łączymy w misce. Dodajemy posiekane, zimne masło i palcami wcieramy je w mąkę. Ma nam się utworzyć bardzo drobna i puszysta kruszonka. Do kruszonki dodajemy drobno posiekane śliwki i żółtka. Zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie się Wam wydawać, że ciasto jest bardzo twarde (możecie miec mniejsze niż ja żółtka), to dodajcie łyżkę zimnej wody.

Ciasto wałkujemy na prostokąt i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 min, do czasu aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności jakie są duże). Na zimnym cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe a na nich układamy śliwki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurek. Jeśli używacie gotowej polewy to podgrzejcie ją według zaleceń na opakowaniu.

Jest to mazurek, który spokojnie możecie przygotować kilka dni wcześniej. Ja mam wrażenie, że najlepszy był 4 dnia :) Możecie też sam spód upiec nawet tydzień wcześniej. Nie należy go trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje.

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis autorski

Komentarze (104)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Maggie] *.zone6.bethere.co.uk

    O mamo, alez on cudnie wyglada... Zupelnie sie nie dziwie, ze tak ci smakowal!

  • milk_chocolate84

    mocnon zachęciłamś.. a chyba najbardziej brakiem przesadnej słodyczy za której mocno w mazurkach nie lubię ;)
    Warto wypróbować :)

  • karmel-itka

    jak cudnie wygląda!
    zapowiada się rewelacyjnie.

  • Gość: [Justin Dorothy] *.ds7-k.us.edu.pl

    o jej wygląda rewelacyjnie :) Kusząco...

  • zauberi

    pyszny mazurek, śliwki uwielbiam :)

  • cashmere85

    Kasiu, ten mazurek wygląda naprawdę fenomenalnie!

  • elau66wr

    przepiękny, pewnie i smaczny. od patrzenia aż się oczy błyszczą

  • Gość: [Iska] *.xdsl.centertel.pl

    Ale cudo!!! Piękny,na pewno upiekę;) Pozdrawiam.

  • cakes-and-the-city

    Mazurek pięknie się wkomponował w obiektyw :) Potrójnie pyszny :)

  • myniolinka

    wygląda obłędnie!!! i to zdjęcie mazurka z kwiatkami... zauroczona jestem :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam pięknie :) Mam nadzieję, że udało mi sie Was do niego przekonac :) Słonecznego dnia Kochani!

  • Gość: [Kini] *.dynamic.chello.pl

    jakie piękne zdjęcia!

  • kuchcikowo

    No to co??? No to do dzieła :)) Przekonalaś mnie.
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com

  • agnieszkazkrakowa

    brzmi rzeczywiście świetnie

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    Brawo Kasiula !:)
    Najbardziej ucieszylam sie slyszac o przygotowaniu spodu kilka dni wczesniej. Prosze, powiedz mi jeszcze, jak ten spod zabezpieczyc przed "warunkami zewnetrznymi"( i nie mam tu na mysli lasuchow ;). Wystarczy zawinac w folie aluminiowa i juz?
    Problem mam rowniez z masa kajmakowa( dotyczy ostatniego wypieku). Zawsze jest tak zcukrzona, ze rozbeltanie jej widelcem nic nie pomoze. Moze masz tez inny patent?
    Co bedzie goscic jeszcze, na Twoim stole?
    pozd:)

  • basiap-p

    a miałam nie robić mazurka..)

  • wiosna55

    jak nie przesadnie slodki to coś dla mnie- a wygląd ma bajkowy- zachwycił mnie. To chyba będzie mój pierwszy mazurek...

  • kasiaaaa24

    Trisch - u mnie ten spód normalnie w formie przykryty papierem śniadaniowym na lodówce :) To jest na prawdę rewelacyjne ciasto i nic mu się nie stanie :)
    Mnie wystarcza rozbijanie kajmaku widelcem, ale możesz go potraktowac mikserem. Z pewnością wtedy zmięknie i będzie bardzo plastyczny.
    A co jeszcze zaserwuję na święta? Szczerze mówiąc nie wiem :) Pewnie klasycznie będzie sernik wiedeński, prawdziwy, na 14 jajach, pewnie jakis tort, ale jeszcze nie wiem jaki :), mąż się dopomina o babkę drożdżwą, ale On ma wolne od piątku to sobie sam upiecze ;) i ze słodkości to tyle. Dla teściów, szwagrów i szwagierek z pewnością popiekę babki majonezowe i mazurki śliwkowe. A co z dań wytrawnych, to nie mam pojęcia :) Myślę i wymyślic nie mogę :) Może jakaś wariacja na temat pieczonego w całości kurczaka, albo jakas pieczeń wołowa... Nie mam pojęcia :) Pewnie będzie to, na co mi starczy czasu po wypiekach :)

  • Gość: [atria] *.dynamic.chello.pl

    Po pierwsze: prześliczne, wiosenne zdjęcia!
    Co do mazurków, jeszcze nie mam planu: mam swój ulubiony jeśli chodzi o kruchy spód:

    ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/04/mazurek-z-pomaranczami-i-biaa-czekolada.html

    Ale jeśli chodzi o wierzch, to cały czas nie mam pomysłu. Śliwki wydają się być super, zwłaszcza że uwielbiam śliwki w czekoladzie! Pozdrawiam.

  • judik1119

    Wspaniale wygląda!!:)

  • Gość: [lo] *.adsl.inetia.pl

    Ufam Ci w pełni. Te zdjęcia i przepis zachwycają. Zrobię ten mazurek na tegoroczne święta. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)

  • Gość: [retrose] *.home.aster.pl

    OOOooooo!!!!

  • kasiaaaa24

    Piękne podsumowanie ;)

  • karakurt

    Mimo, że za mazurkami nie przepadam, zdjęcia są pyszne

  • malgorzata.dz

    Wstyd się przyznać, ale ja bym w pierwszej kolejności te śliwki wydłubała. I zjadła. :) A potem reszta. :)

  • kasiaaaa24

    Ha ha Małgoś, a jak myślisz co ja robiłam? ;)

    Dziekuję za wszystkie miłe słowa :)

  • flusso

    O jaki piękny i wiosennie ustrojony :D

  • zaytoona

    Zapowiada się... niesamowicie. :)

  • majanaboxing

    O, na pewno jest pyszny z tymi śliwkami! Ładnie go przybrałaś :)
    Pozdrowienia:)

  • piegusek1976

    u mnie nigdy nie było tradycji pieczenia mazurków, woleliśmy lżejsze ciasta, śliwki uwielbiam więc napewno by mi posmakowal :) cudne zdjęcia :) pozdrawiam

  • kabamaiga

    Śliwkowy musi być wspaniały.

  • pysiamn

    Kasiu śliwkowy sprawił że mam slinotok. Cudne a mój mąż tak uwielbia sliwki...
    Chyba wiem że bedzie jedno ciasto więcej na Wielkanocnym stole ;)

  • justmydelicious

    tyle pysznych śliwek w jednym miejscu... prawdziwa śliwkowa rozpusta :)

  • basiap-p

    a ja właśnie upiekłam spód (stygnie w tej chwili), bardzo ładnie dopasował się do większej formy. Miałam kłopot z przeniesieniem ciasta na blaszkę (porwało mi się), ale trójboczna blaszka umożliwiła mi rozwałkowanie ciasta w środku. Dziękuję za przepis, zapowiada się pysznie:)

  • kasiaaaa24

    Basi czekam niecierpliwie na opinię jak już będzie skonsumowany :) Ciasto jest bardzo delikatne i trzeba je delikatnie przenosic :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [chocolaterie] *.internetdsl.tpnet.pl

    Czy śliwki do ciasta mają być kalifornijskie czy polskie (o wiele bardziej wyraziste w smaku)?
    PS szkoda, że zabrakło zdjęcia w przekroju ;)

  • kasiaaaa24

    Nie, nie kalifornijskie. To były śliwki suszone na pewno z Gelwe :) Bardzo dobre. Pozdrawiam :)

  • Gość: [jurgaspassion] *.aster.pl

    Wspaniały Mazurek, własnie upiekłam.

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [jurgaspassion] *.aster.pl

    Dziękuję, że mogłam skorzystać z Pani przepisu, nie po raz pierwszy zresztą. Był to mój pierwszy Mazurek i od razu wyszedł:)

  • coikiedygotuje

    Pozdrawiam
    tmach

  • kasiaaaa24

    Jurgaspassion bardzo mi miło :) Pozdrawiam i życzę wspaniałych świąt :)

  • Gość: [gg] *.dynamic.chello.pl

    pycha

  • Gość: [alex] *.60.citypartner.pl

    Zrobiłam i potwierdzam, że to najlepszy mazurek na świecie! Rewelacja! Ogromnie dziękuję za ten przepis :)

  • konfli-ktowa

    Mój spód właśnie się piecze. Biorę się za krojenie śliwek.

  • Gość: [jurgaspassion] *.aster.pl

    Dziękuję bardzo i wzajemnie spokojnych oraz radosnych Świąt. Wstyd się przyznać, ale dzisiaj piekę drugi, bo pierwszy znika w oczach.

  • kulinarnespotkania

    Kasiu, piekne zdjecia:) a mazurek wyglada cudnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
    Pozdrawiam wiosennie:)

  • pysiamn

    Ciasto zrobione wygląda obłędnie i jesli tak smakuje to kolejny raz dla Ciebie Buziak i 6 z plusem.
    O smaku jednak opowiem potem .
    ps. Ja roztopiłam śliwki w czekoladzie w kompieli wodnej i polałam nimi powidła śliwkowe.

  • kasiaaaa24

    Widzę, że sporo z Was skusiło się już na ten mazurek i niezmiernie się cieszę, że Wam smakuje :) Tym milej mi jest, że to mój przepis autorski :) Czekam na następne opinie na temat mazurka i pieczcie drugi a nawet trzeci :) Na zdrowie ! :)

  • basiap-p

    Kasiu, mazurek jest fantastyczny! Miałam czekać z degustacją do soboty, ale nie wytrzymałam i uszczknęłam dzisiaj kawałek.Pyszny! wszystko tak niesamowicie dobrane, a ciasto jest jak marzenie. Dzięki!

  • kasiaaaa24

    Basiu cieszę się, że Ci smakował :) Ja będę piekła dwa, bo wiem, że rozejda się w oka mgnieniu :)

  • Gość: [zyrafa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mazurek upiekłam wczoraj, jest naprawdę dobry :) Ze względu na to, iż choruję na cukrzycę dałam mniej cukru, dokładnie 86g. Za to śliwek w czekoladzie zużyłam aż 370g :) Jeśli zaglądają tu również inne "cukierki" podaję ilość wymienników w 100g - może ktoś skorzysta. WW - 5,87 WBT - 1,98. Pozdrawiam świątecznie!

  • kasiaaaa24

    Super pomysł :) A Twój mazurek musi wyglądac wspaniale. Chętnie zobaczyłabym zdjęcie :) Pozdrawiam Cię ciepło, życzę wspaniałych świąt i dziękuje za komentarz :)

  • Gość: [Aurora] 80.50.133.*

    Genialne wypieki, gratuluję i pozdrawiam!!!

  • kasiaaaa24

    Auroro pięknie dziękuję i pozdrawiam :)

  • Gość: [zyrafa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, mazurek zniknął w tempie błyskawicznym. Cała rodzinka była po prostu zachwycona :) Dzisiaj zostało już tylko wspomnienie tego cudownego smaku... Dzięki za super przepisy :) Sernik cytrynowy też robi furorę, nie wspomnę już o maślankowym cieście z brzoskwiniami, mniam :)

  • kasiaaaa24

    Mówiłam, ze kto spróbuje tego mazurka nie pożałuje ;) Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    Najlepszy z moich trzech robionych w tym roku!

  • kasiaaaa24

    Miło mi :)

  • pysiamn

    rozpływał się nie tylko w ustach...już na II dzień go nie było.
    Dziekuje będzie częstym gościem u nas w domu :)(:
    Pochwały odemnie i od mego męża ;)

  • kasiaaaa24

    U mnie też nie doczekał drugiego dnia ;)

  • Gość: [Milka] *.tktelekom.pl

    Witam,
    od jakiegoś czasu korzystam z pani przepisów na słodkości i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Znajomi chwalą muffinki cappucino, a mazurek jest cudowny. Idealne połączenie śliwek i białej czekolady. Ciasto nie kruszy się przy krojeniu. Bardzo wszystkim smakował, dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło i zachęcam do dalszych wypieków :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    zgadnij Kasiu no co mam ochote;))
    Jeszcze raz powiem- aleee dooobry byl!

  • Gość: [trisch] *.dip.t-dialin.net

    to biore sie do roboty:))
    pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Który raz już robisz ten mazurek? :) Strasznie mi miło, że Ci smakuje :)

  • Gość: [Jolanta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mam za zadanie zrobić mazurek na stół wielkanocny do Powiatu , czy do takiego ciacha jak na zdjęciu wystarczy jedna biała czekolada. Zawsze robiłam kajmakowy ale ten powala mnie zwłaszcza , że uwielbiam białą czekoladę. Już mam wszystkie składniki i zrobię jutro próbę dla domowników.

  • kasiaaaa24

    Jeśli bardo lubisz białą czekoladę, możesz dać dwie.

  • Gość: [Jolanta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mazurek jest super. Otrzymaliśmy I miejsce w Powiacie Aleksandrowskim , następny już zamówiony na spotkanie KKK czyli kobiet kreatywnych w Raciążku. Polewa biała z dr Oetker sprawdza się super. Fajne są teraz kurczaczki z dr Oetkera . Oczywiście w domu na Wielkanoc będzie też to ciacho a i zrobię kokosowe pijane , robiłam domowe Malibu i zostały kokoski. Dziękuję za inspirację . Spokojnych i ciepłych świąt

  • kasiaaaa24

    Bardzo się cieszę, ze mazurek smakował i dziękuję za życzenia świąteczne :)

    Pozdrawiam ciepło i również życzę cudownych Świąt :)

  • Gość: [Lidka] *.edata.net.pl

    ekhmmm..pytanie laika te żółtka to mają być surowe czy gotowane?:)
    Piękny ten mazurek

  • kasiaaaa24

    Absolutnie surowe, bo mają związać ciasto.

  • Gość: [Lidka] *.edata.net.pl

    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :)
    no to co? do roboty..:)

  • gosik2.0

    Mazurek jest bardzo dobry, zrobiłam go (nieco modyfikując) na naszą Wielkanoc. Dzięki za przepis. Pozdrawiam serdecznie.

  • Gość *.wroclaw.mm.pl

    Piekłam go w zeszłym roku i potwierdzam, że jest przepyszny. To był mój pierwszy mazurek, w tym roku również go upiekę:-)

  • Gość: [kate70] 91.231.118.*

    Czy śliwki w czekoladzie to takie same śliwki w czekoladowej skorupce, czy też śliwki z taką masą w środku i w czekoladzie? ;)
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Tak, to śliwki w czekoladowej skorupce :) Nie chodzi o cukierki z masą. Cała śliwka w czekoladzie.

  • Gość: [kate70] 91.231.118.*

    Dziękuję za odpowiedź. Niedawno odkryłam Pani bloga i jestem już od niego uzależniona. Dziękuję za inspiracje i życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

  • kasiaaaa24

    Ślicznie dziękuję i również życzę cudownych Świąt :)

  • Gość: [Koko] *.dip0.t-ipconnect.de

    Przepraszam, ale nie rozumiem:

    >>> Masło, proszek i cukier łączymy w misce. Dodajemy posiekane, zimne masło<<<

    ?????

  • kasiaaaa24

    Przepraszam za pomyłkę - tam ma być mąka a nie masło.

  • Gość: [mucha123] *.adsl.inetia.pl

    Witaj Kasiu, mazurek dobry ale nie aż tak bardzo jak obiecywałaś, na te święta większość wypieków robiłam z Twojego bloga i wszystko- szczególnie babki - wyszło rewelacyjnie. Dziękuję za pyszne święta bez zakalca:)
    i pozdrawiam oczywiście

  • Gość: [łania] 195.93.251.*

    Zrobiłam kilka mniejszych w prezencie na Wielkanoc i dostawałam co chwile smsy, że przepyszne i że jestem królową mazurków.
    Ja nie jestem, ale Ty na pewno :)

  • Gość: [PatrycjaK] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    REWELACJA!!!! GODZINA I MAZURKA NIE BYŁO HEHEH NASTĘPNYM RAZEM UPIEKĘ CHYBA DWA NA RAZ :d

  • Gość: [martyn] *.dynamic.chello.pl

    czy włożyć zagniecione ciasto najpierw do lodówki , tak jak każde kruche?

  • kasiaaaa24

    Tak, można je schłodzić przed pieczeniem.

  • Gość: [karolka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dlaczego śliwki nie mogą być kalifornijskie?

  • Gość: [Kasia] *.toya.net.pl

    Jakiej wielkości powinna być blacha?

  • kasiaaaa24

    Tak jak jest podane w przepisie - 25x30 cm.

  • Gość: [Kizia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kurcze ja też robię to cudo, a jeszcze można na kilka dni wczesniej, super pozdrawiam:-)

  • Gość: [gagaszka] *.static.chello.pl

    Piekę po latach!!!

  • Gość: [kamila] *.dynamic-ra-2.vectranet.pl

    Własnie upiekłam spód. Wszystko super tylko czemu mi nie wyrosł :(

  • kasiaaaa24

    To nie jest ciasto które mocno wyrasta - jak to kruche.

  • Gość: [ognista65] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Upiekłam, zebrałam masę pochwał a sam mazurek już się ...zdematerializował. Jest przepyszny. Dziękuję za przepis

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    u mnie w domu ten mazurek to numer 1, wygrywa nawet z kawowo-malinowym

  • Gość: [Patrycja] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Robię go już kilka lat, w tym roku również obowiązkowo. Jest przepyszny!!!!!!

  • Gość: [kamila03] *.dynamic-zab-05.vectranet.pl

    Pisała Pani zeby spodu nie trzymać w lodówce bo stwardnieje. A co z gotowym mazurkiem też poza lodówką?

  • kasiaaaa24

    Tak, tego mazurka nie należy trzymać w lodówce, ponieważ niekorzystnie wpływa to zarówno na jego smak, jak i konsystencję :)

  • Gość: [Elka] *.dynamic-ra-08.vectranet.pl

    Skorzystałam z przepisu kilka razy /Wielkanoc 2015, 2016, 201 / i teraz też skorzystam !
    Polecam wszystkim REWELACJA

  • Gość *.dynamic.mm.pl

    pieklam w zeszlym roku ale go lekko po swojemu zmienilam sliwki w czekoladzie dodalam przekrojone na cztery w mniejszej ilosci a zastapilam je sliwkami kalifornijskimi takimi wilgotnymi ,ktore tez pokroilam na pol nastepnie mazurek ozdobilam czekolada gorzka i biala byly dwa i znikly wyszly pyszne

  • Gość: [Bozena] *.adsl.inetia.pl

    Zdjecie i przepis bardzo mnie zachecaja ale mam w domu mazurkowych niejadkow dlatego chcialabym wiedziec czy mozna go mrozic

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    przepraszam ale w pierwszym zdaniu ma być chyba mąką, proszek i cukier?

  • kasiaaaa24

    Tak, chodzi o mąkę, nie o masło :)

  • Gość: [Bozena] *.adsl.inetia.pl

    Upieklam dzisiaj. Moj pierwszy mazurek. Przepyszny. Samo ciasto z powidlami jest mega. A jeszcze te śliweczki. Nawet męzowi, ktory deklarowal, ze nie lubi mazurków bardzo smakowal. Znika w oczach. Polecam.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci